Publicerad 20 december 2020

Fallgrop 1: Boka resa till ett stängt land

Många länder runt om i världen är helt igenbommade. Andra har extremt hårda karantänregler. Innan du bokar din resa så måste du börja med att kolla reglerna i landet. Några få länder har stängt igen sina gränserna helt (eller kan komma att göra det med kort varsel). Den vanligaste fallgropen är att boka en resa till ett land där man har hårda regler för karantän. Vid ankomsten till flera länder forslas alla passagerare till hårt bevakade hotell där du sedan tvingas tillbringa två veckor. Vistelsen kan kosta dig 20 000 – 30 000 kronor. Var extremt noga när du kollar upp inresereglerna. Leta upp information som kommer från landets officiella kanaler.

Fallgrop 2: Slarva med pappersarbetet

Många länder (och flygbolag) kräver att du fyller i ett formulär om din hälsa innan du får resa. Slarvar du så stoppas du direkt. Det blir allt vanligare att du måste fylla i detaljer om din hälsa på särskilda formulär. Oftast är det digitalt men ibland också på papper. Ibland är det myndigheterna i landet som har kraven och ibland är det flygbolagen. Det vanligaste är att man infört en lag som helt enkelt tvingar flygbolaget att sköta pappersarbetet. Det är mycket viktigt att du inte slarvar med dina uppgifter – eller att du fixar formuläret för tidigt (eller för sent). Flera länder kräver också att du på egen bekostnad gör ett corona-test som du sedan kan visa upp. Eftersom det finns flera olika typer av tester är det viktigt att du väljer rätt variant.

Fallgrop 3: Lyssna inte på UD

Det svenska utrikesdepartementet har en lista över resmål som man avråder från.
Om du ändå åker till de här ”svartlistade” platserna gäller inte de flesta försäkringar. I normala fall är UD:s lista över länder man avråder från rätt kort.
Under pandemin har listan varit så lång att man i stället skapat en lista över okej resmål. Det är riskfyllt att boka en resa till UD:s svartlistade resmål.
Din vanliga försäkring gäller troligen inte. Det gör att du till exempel får betala vård ur egen ficka. Flygen till/från de här områdena kan också komma att ställas in med mycket kort varsel.

Fallgrop 4: Glömma bort mellanlandning

Om du ska åka på en riktigt lång flygresa så kommer du sannolikt att behöva flera mellanlandningar. Glöm inte att kolla reglerna på flygplatsen.
Du kan få problem under resan även om du gått igenom alla regler på destinationen.
När du reser långt innebär det nästan alltid mellanlandningar och byten – i flera länder. Missa inte att undersöka vilka regler som gäller på flygplatserna du kommer att passera. Har du otur så finns det speciella lagar som kan stoppa dig från att resa vidare.

Fallgrop 5: Ordna egen ”paketresa”

Det blir allt enklare att hotell och flyg helt på egen hand. Men när du syr ihop allt själv missar du det skydd som gäller för paketresor. Det känns kanske praktiskt att boka en resa på egen hand, då kan du ju själv styra alla flygtider och det närmaste hotellet till dina sevärdheter. Men då hamnar du utanför en av de mest konsumentvänliga lagarna som finns, paketreselagen. Du omfattas av den om du till exempel köper en charter- eller fotbollsresa. Resebolaget måste då ge dig aktuell information om totalpris, transporter och om det till exempel finns krav på vaccinationer eller visum. Men det kanske viktigaste är att du skyddas ekonomiskt. Om reseföretaget går i konkurs så får du tillbaka pengarna genom en särskild resegaranti.

Fallgrop 6: Överge ditt favoritbolag

Det lönar sig att vara trogen när du bokar en paketresa. Det kan kosta dig 10 000-tals kronor om du avbokar på fel sätt. Det senaste året har många avbokat sin resa av oro för pandemin. Men det kan bli kostsamt att överge sitt favoritresebolag.
Det finns lagar som skyddar den som har bokat en paketresa. Om reseföretaget går i konkurs så finns det en särskild reservfond som skyddar resenären. Men reglerna slutar gälla när du avbokat en resa. Får ett reseföretag problem efter avbokningen så hamnar du i kön bland alla andra som har krav. Det här gäller även för eventuella presentkort. Det här gör att det faktiskt lönar sig att vara trogen när det är kris.
Genom att boka om resan till ett framtida datum så omfattas du fortfarande av lagskyddet.

Fallgrop 7: Köpa resan med fel kort

Ett av de viktigaste besluten när du bokar en resa är vilket kort du ska använda.
Fel kort kan förstöra din semester. Du trodde kanske att det inte spelar någon roll vilket kort du använder för att betala din resa. Men det har mycket stor betydelse.
Genom att använda ett kreditkort i stället för ett betalkort så skyddas du av en lag (konsumentkreditlagen §29). Det är inte ovanligt att resor blir inställda eller att hotell går i konkurs. Har du betalat med ett kreditkort så kontaktar du först resebolaget/hotellet. Därefter reklamerar du köpet till ditt kreditkortsföretag.

Fallgrop 8: Papperslös vaccination

Resenärer till exotiska resmål är vana vid sprutor mot diverse farliga sjukdomar.
Men be om ett intyg när du vaccinerar dig mot corona. I normala fall vaccinerar resenärer sig för att inte bli sjuka under resan. Få bryr sig därför om att spara bevis på att man fått mängder med sprutor. Men när du vaccinerar dig mot coronaviruset kan det bli extremt viktigt med ett intyg. Många länder har redan börjat planera för att införa lättnader i restriktionerna för vaccinerade. Chansen är också stor att många destinationer enbart kommer att välkomna den som kan visa upp ett ”corona-pass”.

Jämför charterarrangörernas villkor och resor här

Så kan du boka tryggt på Reseguiden

Aktuell läge på våra charterfavoriter i april