6 höjdpunkter på Teneriffa

Paulina
Reseguiden, besökt 24 länder

Foto: iStock
På Teneriffa är havet så varmt att du kan bada året runt. Detta är ett paradis för dig som gillar sol, bad och shopping – här är våra 6 bästa tips till Kanarieöarnas största ö.
Publicerad 3 november 2016

Teneriffa tillhör Spanien men ligger bara 30 mil från Afrikas kust. Ön är formad som ett strykjärn riktat mot nordost, huvudstaden Santa Cruz ligger nära spetsen och de stora turistorterna i sydvästra hörnet. De flesta hotellen ligger i orterna Playa de las Américas och Los Cristianos på den solsäkra sydsidan av ön. De båda orterna har växt så mycket så att gränsen mellan dem har suddats ut. Trots att det här är den största av de 13 Kanarieöarna är den inte större än ett och ett halvt Öland.

Promenera längs stranden

Badorterna på södra Teneriffa är så små att du kan promenera vart du än ska. Längs stranden finns en strandpromenad där du kan gå från Los Cristianos till Playa de las Américas och vidare till de mindre orterna San Eugenio, Fanabé och La Caleta. Det finns gott om taxibilar, men det kan vara svårt att ge färdbeskrivning eftersom några av orterna saknar gatuadresser.

Hotellen ligger i soliga södern

De flesta hotellen ligger i orterna Playa de las Américas och Los Cristianos i den soligare södra delen av ön. Orterna har byggts ut så mycket att de smält samman utan någon tydlig gräns. Att Los Cristianos tidigare var en fiskeby märks på det labyrintliknande gatunätet. Allt fler hotell byggs i de små byarna norr om Playa de las Américas och söder om Los Cristianos.

Här finns vattenaktiviteter för alla

Teneriffa är ett paradis för dig som gillar vatten med bra dykning och massor av stränder där du kan bada eller prova saker som paragliding, jetski eller pedalbåt. De flesta stränderna är barnvänliga och långgrunda med lugnt hav och temperaturer som nästan aldrig går under 18 grader på vintern. När barnen har tröttnat på sandstranden kan ni ta en gratis buss till vattenland som Aqualand Costa Adeje med vattenrutschabanor, barnpooler och delfinarium eller Siam Park som är Europa största vattenland.

Utflykter till andra delar av ön

Ön har skapats av vulkaner och är därför extremt bergig. Långa cykelturer gör bara den extreme cyklisten men vackra vandringsleder finns i alla svårighetsgrader. Spaniens högsta punkt finns på den 3 718 meter höga vulkanen El Teide som ligger mitt på ön. Du tar dig hit med hyrbil eller kollektivtrafik. Från parkeringen kan du ta linbanan till en perfekt utsiktsplats. För att gå den sista biten till toppen krävs specialtillstånd. En av världens mest mystiska platser hittar du i staden Güimar nära huvudstaden Santa Cruz. Här finns flera pyramider som gjorts berömda av författaren Thor Heyerdah som även har ett eget museum här. De flesta museerna på Teneriffa ligger annars i huvudstaden Santa Cruz. I utkanten av staden ligger också flera historiska byggnader, La Laguna, som finns med på Unesco:s världsarvslista.

Välj mellan öns 9 golfbanor

På Teneriffa trivs även golfentusiasten - här finns nämligen 9 golfbanor att välja mellan, alla designade av golfproffs. Banorna utmanar spelare på alla nivåer och lockar med flera vackra havsutsikter. 23 grader året om gör ön till ett perfekt golfresmål. Ta med ditt eget golfset eller hyr ett på ön.

Prova extremkokt potatis

Det är inte bara sandstränderna som är svarta på Teneriffa, här extremkokar man potatisen i havssalt tills den blir svart och skrynklig. Resultatet kallas ”papas arrugadas” och serveras med den lokala såsen ”mojo”. Många restauranger serverar spanska klassiker som tapas och paella, men det är fåtal som serverar köttgrytan ”conejo" som är gjord på kanin. Prova gärna kaffedrinken ”barraquito” som serveras i glas och som innehåller kaffe, mjölk, kanel, citronsaft och likör.

Låg moms ger bra priser

Kanarieöarna är ett frihandelsområde med en moms på bara fem procent. Priserna är därför låga på allt från skor, väskor och parfym till pärlor och smycken. Ska du köpa elektronik bör du vara extremt vaksam – många har öppnat kartongen på hotellet och upptäckt att den bara innehåller stenar. Köp inte heller av gatuförsäljare eftersom gatuhandeln är olaglig. Frihandeln har en nackdel; trots att Teneriffa ingår i EU får du bara ta med en begränsad mängd sprit och vin.

Ta sig till Teneriffa

Alla de stora charterbolagen har charter till Teneriffa, som ligger ungefär sex timmars flygresa bort. Oftast flyger du till Reina Sofia, cirka 15 kilometer från Playa de las Américas, och åker sedan transferbuss till hotellet. En taxi från flygplatsen kostar ungefär 30 euro.

Hitta din resa till Teneriffa:
- All inclusive till Teneriffa
- Charter- och paketresor till Teneriffa
- Sista minuten till Teneriffa
- Se alla charter- och paketresor till Kanarieöarna


Charter till TeneriffaErbjudanden till Kanarieöarna