6 hemliga tips i Berlin

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Hüttenpalast
Berlin är hetare än någonsin. Alla, oavsett ålder, intressen och kön verkar vilja besöka denna metropol. Staden erbjuder väldigt god mat, shopping i världsklass och ligger endast ett stenkast bort. Perfekt för en weekendresa, året om.
Publicerad 6 november 2012

För att du ska slippa hamna i turistfällorna där du inte får uppleva staden på riktigt, har vi här valt ut våra 6 favoriter bland Berlin bäst bevarade hemligheter.

Husvagnscamping mitt i stan

“Hüttenpalast” är ett av Berlins mest ovanliga boendealternativ. Hotellet erbjuder övernattning i gamla charmiga husvagnar, trendiga små hytter eller stilrena hotellrum. Tanken bakom hotellet är att resenärer som kanske aldrig campat utomhus ska kunna prova det här på ett lite mer bekvämt sätt inomhus. Hüttenpalast har också ett kafé med en mängd olika vegetariska rätter och välsmakande kaffe. Dess väggar fungerar också som ett konstgalleri för att visa fotografier och målningar av unga konstnärer på framfart.
Vart: Hobrechtstraße 66
Läs mer om Hüttenpalast.

Stans bästa kaffe

För de anställda på “The Barn”, i stadsdelen Mitte, är kaffe en religion. Många berlinare menar att de serverar det bästa kaffet i stan. Det beror förmodligen på kaffebönornas höga kvalitet och att varje kopp handbryggs. Ägaren Ralf erbjuder även bakverk baserade på sin mors recept. För en kort tid sedan öppnade de även ett rosteri, en ny lokal med industriell stil där du kan dricka kaffe gjort för hand och med mycket kärlek. Här är bland annat musik och bärbara datorer förbjudna. Allt för en lugnare och trevligare atmosfär där man ska kunna njuta av sitt kaffe.
Vart: Auguststraße 58
Läs mer om The Barn.

Berlins häftigaste sightseeing

“Berliner Unterwelten” heter turen som tar dig under Berlins gator för att upptäcka en helt annan sida av staden. Hela världar är dolda här under den tyska huvudstaden. Bunkrar, tunnlar, schakt, berg av grus och historiska valv gör underjordiska Berlin till en destination för spännande äventyrsturer. Utforska stadens begravda historia och upplev de trånga utrymmen människor tvingades leva i under Andra Världskriget. Det här är garanterat en tur du sent kommer att glömma och som många tyvärr missar under sitt besök.
Läs mer om Berliner Unterwelten.

Inglourious basterds

Baren med namn “Café Einstein Stammhaus” uppmärksammades efter att scener ur Tarantinofilmen “Inglourious Basterds” spelades in här. Huset där baren ligger är också känd, eftersom den före detta skådespelaren Henny Porten bodde här. Dessutom serverar de, enligt många berlinare, den bästa alkoholen i stan. Här serveras omkring 600 olika sorters rom och cirka 160 ginsorter från hela världen. Många av drinkarna på menyn innehåller örter som odlats i barens egna trädgård. Ett besök här är ett måste.
Vart: Kurfürstenstraße 58
Läs mer om Café Einstein Stammhaus.

Naken lunch

“Naked Lunch” är namnet på en av Berlins mest kritikerrosade restauranger som hittills varit en dold pärla, i alla fall bland stadens turister. Trots namnet så behöver du inte sitta naken och äta din lunch. Idén bakom namnet är istället att ägarna vill framhäva att råvarorna är lokala och “au naturel”. Maten är enkel, men makalöst god. Exempel på mat som serveras är sill med äpple, lök och rostad potatis eller hemmagjord morotsgnocchi serverad med apelsin och salviasmör. En blandning av det gamla och det nya moderna köket när det är som bäst.
Vart: Anklamer Straße 38, Mitte
Läs mer om Naked Lunch.

Liten bar med stort namn

Man skulle kunna tro att baren “King Size Bar” är en stor bar med plats för många besökare. Sanningen är en helt annan. Den här baren, som är väldigt populär bland berlinarna, är i stort sett ett hål i väggen. Här ryms bara runt 50 besökare, som noggrannt godkänts av vakterna och stämningen brukar vara på topp. Speciellt efter 01.00 när utrymmet framför toaletterna förvandlas till ett litet dansgolv. Ett perfekt ställe för dig som vill festa till gryningen.
Vart: Friedrichstraße 112b
Läs mer om King Size Bar.


Här hittar du fler spännande saker att se och göra i Berlin

Tyska turistbyråns hemsida om Berlin
Visit Berlin


Flyg till BerlinPopulära hotell i Berlin