Publicerad 17 juli 2009

Oavsett om du är en nyfiken turist eller en inbiten invånare har Stockholm mycket att erbjuda. Vi har letat upp några rundturer som skiljer sig från de traditionella sightseeingrutterna.

Vandra i filmstjärnornas spår

Under stadsvandringen ”Filmstjärnornas Stockholm” låter journalisten Mikaela Kindblom dig få svar på frågor som var Greta Garbo arbetade innan hon blev känd och var Ingemar Bergman såg sina första barnförbjudna filmer. Vandringen guidar genom områden där de allra finaste biosalongerna tillsammans med de stora filmbolagens kontor en gång låg belägna. Du får även en inblick i var dagens stjärnor minglar.

Arrangör: Stockholms Stadsmuseum

Pris: 100 kronor

Takvandring på Riddarholmen

Väl förankrad i ett säkerhetssystem med helkroppsselar och stålvajrar bjuder denna stadsvandring dig på en hisnande och adrenalinfylld historielektion på höga höjder. Från gamla riksdagshuset på Riddarholmen får du möjlighet att blicka ut över takåsarna av stans äldsta delar samtidigt som du tar del av berättelser och roliga anekdoter om Stockholm. Sista sträckan är dock för den våghalsige, då du likt Madicken måste balansera längs ett staketlöst parti av taket.

Arrangör: Upplev Mer - Stockholm
Pris: 420 kronor

“Snabba Cash” - stadsvandring


Stadsvandringen “Stockholm noir” baseras på Jens Lapidus succédebut ”Snabba cash”, som under 2009 även ges ut som film. Genom att gå i karaktärernas fotspår och besöka platserna från boken får du en inblick i Stureplanskulturen och det kriminella Stockholm, både ur ett fiktivt och verkligt perspektiv. Du får även ”bakom filmen”- fakta samtidigt som du guidas förbi olika inspelningsplatser.

Arrangör: Stockholms Stadsmuseum
Pris: 100 kronor

August Strindbergs morgonpromenad


Föreläsaren och skribenten Anita Persson är sedan många år aktiv i Strindbergssällskapet och under en av hennes stadsvandringar får du chansen att följa Strindbergs dagliga morgonpromenad. Strapatsen sträcker sig från Blå Tornet, via Gustav Adolfs torg och bort igenom Kungsträdgården mot Dramaten och leder dig in i en värld präglad av författarens mästerverk.

Arrangör: Anita Persson

Pris: 80 kronor/ Biljett Kulturfestivalen

Spökvandring i Gamla Stan


Vill du leva dig in i Stockholms historik och nästan känna doften och smaken av det förflutna, kan du ta del av en mystisk vandring bland dunkla gränder i Gamla Stan. Här får du lyssna på myter och sägner om mord, sjukdomar, hemsökta hotell… och spöken!

Arrangör: Stockholm Ghost Walk

Pris: 200 kronor

Mer om stadsvandringarna:

Stockholms Stadsmuseum

Upplev Mer - Stockholm

Strindbergsstunder med Anita Persson

Stockholm Ghost Walk

Allt om Stockholm på ett ställe Hitta billigt boende i Stockholm