5 romantiska vandringar i Europa

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto:iStock
Naturupplevelser är något av det finaste man kan dela med någon man bryr sig om. Läs våra fem tips som lockar med allt från romantiska fiskebyar, ängar fulla med lavendel till smy byar med medeltida kloster.
Publicerad 13 augusti 2019

Dramatiska Cinque Terre, Italien

De fem pittoreska fiskebyarna som utgör Cinque Terre ligger i det dramatiska kustlandskapet på Italien nordvästkust. Här hittar du färgrika, tätbebyggda hus som klamrar sig fast vid klipporna och vägarna som binder ihop byarna passerar både olivlunder och vingårdar med slående utsikt över Medelhavet. Cinque Terre är en av de ställen i Europa där du kan uppleva flest höjdpunkter på en komprimerad yta, och är perfekt för en romantisk långvandring. Starta i Monterosso, den äldsta byn av de fem. Gå i cirka 2,5 timmar söderut mot Vermazza där en fantastisk utsikt över staden och havet möter dig strax innan du ankommer. De nästa två byarna, Corniglia och Manarola, är små och romantiska, och Manarola är nog den byn du sett på bilder från Cinque Terre. Från Manarola till Riomaggiore tar det cirka 25 minuter att gå. Det är möjligt att gå hela leden på 6-7 timmar, men de flesta önskar att spendera lite tid i varje by, äta en god lunch, se sig runt lite och kanske även övernatta på vägen. Varje by har sin egen tågstation så du kan ta tåg mellan byarna alternativt ta en båttur för att uppleva Cinque Terre från havet.
De närmaste flygplatserna ligger i Pisa och Genua, eventuellt även Florens.
Hitta flyg till Pisa
Hitta flyg till Genua
Hitta hotell i och runt Cinque Terre

Förtrollande Provence, Frankrike

I vackra Provence hittar du lila lavendelängar, åkrar med solrosor och romantiska byar. Här kan du både vandra och cykla i ditt eget tempo. Njut av en mysig picknick under ett apelsinträd eller bland olivlundar. När du är i denna regionen av Frankrike är god mat och gott vin halva nöjet. Provence är fullt av små rustika byar med stenhus och terrakotta-tak, ett perfekt ställe att vandra från by till by i stilla mak så att man samtidigt kan ta in naturens skönhet. Provence-området är enormt och det är mycket att se. Kanske vill du utmana dig själv med en fjälltur på Mont Ventoux, Luberon, Verdon eller Alpilles? Du kan också åka mellan Aix en Provence, Avignon, Arles och Saint Remy de Provence och utforska de små och charmerande provencalska byarna och vingårdarna. Ställen som är väl värda ett besök är Luberon, Roussillion, Gordes, Vaison la Romaine, Les Beaux de Provence, Valensole Plateau och Goult. Den bästa tiden för vandring i Provence är på våren eller sensommaren. Då är temperaturen behaglig och det är lite färre turister.
Hitta flyg till Lyon
HItta flyg till Marseille

Utmananingar i Trolltunga, Norge

Ni behöver inte åka långt för att uppleva en vandring ni sent ska glömma. Trolltunga i Odda är kanske den mest spektakulära fjällformationen i Norge - 1100 meter över havet. Här får ni en slående utsikt, där ni kan ta bilder av varandra på toppen av Trolltunga - om ni vågar! Vandringen till Trolltunga tar mellan 8-10 timmar fram och tillbaka. Turistföreningen har även stugor i närheten där ni kan övernatta eller varför inte slå upp ett tält, tända en brasa och njuta av romantiken ensamna i naturen? Om ni vill vandra vidare kan ni förlänga det norska fjälläventyret utanför Stavanger där ni kan gå upp till både Preikestolen och Kjeragbolten vid Lysefjorden. Hit tar det cirka 4,5 timmar från Trolltunga med bil. Då kan ni bocka av de “3 stora” inom norska fjällattraktioner inom loppet av 3-4 dagar.
Hitta flyg till Bergen

På cykel i Normandie, Frankrike

Flyg till Paris och ta sedan bussen till Normandie, eller starta cykelresan redan i Paris. Räkna då med en cirka 11 timmar lång cykeltur till orten Deauville i Normandie. Ett stop längst vägen som du inte vill missa är den romantiska trädgården Claude Monet som ligger i Giverny, cirka 4,5 timmar cykeltid från Paris. Väl framme vid havet väntar den idylliska orten Deauville med arkitektritade hus och rosa, blomstrande träd. Besök också fiskmarknaden i närliggande Trouville innan ni fortsätter till den karakteristiska byn Beaumont-en-Auge. Åk sedan vidare till Beuvron-en-Auge som sägs vara en av Frankrikes vackraste byar i äkta normandisk stil vilket passar extra bra för en romantisk semester. Upplev historiens vingslag vid Omaha Beach, kodnamnet på kustremsan från Sainte-Honorine-des-Pertes till Vierville-sur-Mer, och där de allierade landsteg under andra världskriget. I Normandie kan ni också se Mont Saint Michel, en medeltida klosterö och en liten by med bara 50 invånare. Klosterön ser ut att vara tagen ur Sagan om ringen-filmerna. Här kan ni utforska de trånga kullerstensgatorna, njuta av doften av crepes och få med er den slående utsikter från klostrets utsiktsplats. Detta blir en väldigt speciell upplevelse att dela med varandra. På sommaren arrangeras det också pilgrimsvandringar runt området vid Mont Saint Michel. På cykel tar det cirka 11 timmar från Deauville.
Hitta ditt flyg till Paris

Spektakulära Lauterbrunnen, Schweiz

Inte långt från huvudstaden Bern finner du denna schweiziska by, belägen vid foten av höga granitklippor och omgiven av flertalet alpina skidorter, var och en med sin egna snötäckta topp, blomsterfyllda äng och turkosa sjö. Här kan du utmana dig själv genom att vandra från Lauterbrunnen-dalen upp till Schilthorn-toppen. Det startar rätt lugnt med att du genar genom pyttesmå schweiziska byer men blir allt eftersom brantare och du kommer uppleva spektakulära vyer över Eiger, Monch og Jungfrau. Parallelt med vandringsleden finns en linbana om turen skulle bli alltför tuff.
Hitta ditt flyg till Zurich
Hitta ditt hotell i Lauterbrunnen

Jämför alla resor i vår sökmotor:
- Jämför flygresor
- Hitta ditt hotell
- Sök bland alla charterresor


Hitta billiga flygbiljetter

https://external.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=1b5bd8e70688d5edf12d83c3b680d21a&site=reseguiden&javascript=1


Erbjudanden aktiva resor