3 x indonesiska öar

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: koivu, medlem sedan 2007
Foto: lindapinda, medlem sedan 2008
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Få länder i världen har ett så varierat landskap som Indonesien. Landet är rikt på sevärdheter och möjligheterna till många spännande äventyr är stora.
Publicerad 14 november 2009

Turister åker först och främst till Bali, Lombok och i lite mindre grad till Java. Men det finns många öar som är mer okända. Här är tre öar du inte vill missa.

Bali – mer än sandstränder

Bali har i flera år varit Indonesien mest besökta turistmål. Orterna Kuta, Legian och Seminyak längs Balis sydvästra kust, är tämligen hårt exploaterade. Sandstranden Kuta Beach är vacker, men är omringad av kaféer, barer, restauranger, butiker och massor av påträngande säljare.

Men Bali är så mycket mer än sandstränder. Utanför turistmagneterna gömmer sig fantastiska upptäckter; vulkaner, sagolikt gröna risplatåer, magnifika hindutempel, mysiga byar och gästvänliga invånare. Huvudattraktionen på Bali är naturen, den lokala kulturen och religionen. En populär aktivitet bland turister är att ge sig ut på landsbygden och träffa folk. Bali är också känt för sina träskulpturer, tyger, kläder och metaller.

De bästa stränderna; Uluwatu Beach, Nyang-Nyang, Padang Padang och Nusa Dua, ligger på Balis sydspets.
Ta sig dit: Flyg till Denpasar och flygplatsen Ngurah Rai som ligger strax söder om Kuta. Ving arrangerar charter till Bali.

Lombok – Balis tropiska granne

Balis grannö Lombok är mindre, men har bättre stränder, större vulkaner och är en tropisk äventyrsö. De flesta som åker till Lombok kommer ofta hit på grund av öns fantastiska dykning, snorkling, vandring och surfning.

Motsvarigheten till Balis Kuta Beach heter Senggigi, ett turistnäste med hotell i alla prisklasser, souvenir­shoppar och diskotek som har öppet till morgonen. Senggigi bjuder på svårslagbara stränder. Bäst gör sig orten när fiskeflottan kommer in med sina båtar i den spektakulära solnedgången och lyktorna lyser upp himlen som en by på havet.

Huvudstaden, Mataram, är mindre vacker, men bjuder på fascinerande tempel och myllrande marknader. Lombok är ett mecka för den som vill handla hantverk. I Rungkang använder de den lokala svartleran till keramik, i byn Loyok omvandlas palmbladen till vackra korgar och brickor. Vid grannen Gili-öarna (Gili Tranwangan, Gili Air och Gili Meno) kan du hitta några spännande dykställen och fina stränder.

Bästa strand: Senggigi.
Ta sig dit: Flyg till Bali. Färjor går dagligen mellan Lembar (Lombok) och Padagbai (Bali). Om du vill ta dig till Gili Islands, kan du ta en båttur från till exempel Senggigi, men du kan även flyga.

Java – en undervärderad ö

Java är en undervärderad ö och har därför lite turism. Av Indonesiens flera tusen, vackra öar, är Java den naturliga mittpunkten – inte bara geografiskt, men också politiskt och kulturellt. Landskapet är väldigt varierande och otroligt vackert. På Java hittar du ett enkelt byliv, underbara stränder, fantastisk natur och imponerande vulkaner.

Huvudstaden, Jakarta, har förorenings- och fattigdomsproblemen du ofta möter i en storstad. Bandung, Javas tredje största stad, är ”Javas Paris”. Staden är landets teknologiska centrum med moderna boulevarder och eleganta byggnader, men dock inget typiskt turistmål. Det är centraljava som lockar de stora turisthorderna – speciellt Yogyakarta. Härifrån kan du nå de flesta historiska monumenten, som till exempel enorma hinduist-templer och den 1200 åriga buddistiska reliken Borobudur. Fiskebyn Pangandaran är Javas mest populära strandområde och här finns en av Javas finaste stränder.

Bästa stranden ligger i Pangandaran område.

Ta sig hit: Flyg till Jakarta eller Bandung.

Så tar du dig hit

Räkna med minst en mellanlandning i en stor europeisk stad och i en stor asiatisk stad som Kuala Lumpur, Singapore eller Bangkok.

Flyg till Indonesien

Hotell i Indonesien från 3 stjärnor

Om Indonesien Asien

Indonesien är världens största önation med allt från små atoller till ön Java som har en enorm befolkning. Här finns också fantastisk natur med orörd regnskog, vulkaner och udda djurarter.

Har du kommit till Indonesien för tropisk natur och djurliv kommer du inte bli besviken. Du kan ge dig ut på äventyr i Sumatras djungel och både se den unika Sumatraorangutangen samt den enorma blomman Rafflesia arnoldii. Det finns mer än hundra aktiva vulkaner i Indonesien, på Java, Sulawesi och Lombok. Från Sverige finns charterresor både till Bali och Lombok, som bjuder på fantastiska sandstränder, kristallklart vatten och dramatisk natur. Bali har också blivit känt för sin spa- och yogakultur med hälsosam mat och internationell stämning. På norra och östra kusten kan du dyka och se mantarockor samt delfiner men här finns även risodlingar och den fridfulla hinduiska kulturen. Lombok är den lugnare ön men har några av världens bästa surfställen. Ön domineras av sin vackra vulkan Rinjani.

På ön Komodo kan du i nationalparken se världens största ödla komodovaranen och även snorkla vid magiska Pink Sand Beach, en strand med rosa sand och vatten. Grannön Flores bjuder på vulkankratern Kelimutu, som innehåller hela tre sjöar som kan ändra färg. Låt dig förtrollas av detta sagolika land.