Publicerad 22 oktober 2013

Staden Edinburgh utsågs nyligen till den dyraste weekendstaden i Storbritannien. Under de många stora evenemangen i staden så är det ofta svårt att hitta prisvärt boende. Men det finns massor av aktiviteter och sevärdheter som inte kostar någonting alls. Vi har letat upp de 11 bästa gratis upplevelserna i den skotska huvudstaden Edinburgh.

Bestig berget Arthur's Seat

Den bästa utsikten över Edinburgh får du från berget Arthur's Seat strax öster om centrum. Det tar bara 30-60 minuter att vandra upp till toppen av den 250 meter höga klippan. Det finns många myter kopplade till berget, bland annat kopplas den till myterna om kung Arthur.

Gratis museer

Det är helt gratis att besöka det mycket stora National Museum of Scotland. Här finns samlingar om nästan allt, från tusen år gamla schackpjäser till ångmotorer, antikviteter och arkeologiska fynd. Du kan till och med spana in medeltida tortyrinstrument, världens äldsta tv och en tyrannosaurus rex-skalle. Det här är en av de mest spännande museerna i Europa eftersom du aldrig vet vilka galna föremål som finns runt hörnet.

Skottlands riksdagshus

En av Skottland mest omdebatterade byggnader är det skotska parlamentet. När byggnaden stod klar 2004 hade den kostat mer än tio gånger mer än beräknat, slutnotan hamnade på mer än fem miljarder kronor. Trots det så är det helt gratis inträde till parlamentet, det finns också guidade rundturer som också dem är helt kostnadsfria (men du bör boka i förväg).

Öppna gratisdörrar

Några få dagar per år har du möjlighet att gå in gratis på många av Edinburghs mest populära sevärdheter. Det här gratisevenemanget kallas ”Doors open day” och hålls över hela Skottland. Både slottet Edinburgh Castle och djurparken Edinburgh Zoo öppnar då och då sina dörrar - helt gratis.

Världens mest trogna hund

Mitt emot National Museum of Scotland ligger kyrkan Greyfriars Kirk och dess kyrkogård. Här ligger ett av få djur i världen som fått sin sista vila på kristen mark. Det är polishunden Bobby som vilat här sedan 1872. Bobby blev världsberömd eftersom han troget tillbringade 14 år vid sin husses grav här på kyrkogården. Bobby har en egen gravsten på kyrkogården och direkt utanför finns en staty, båda är helt gratis att besöka.

Trädgården Royal Botanic Gardens

Den här trädgården täcker mer än 60 fotbollsplaner och har 10 000 olika växtarter från hela världen. Många besöker trädgården för att promenera eller bara ta det lugnt. En av de mest populära platserna här är den steniga Rock garden med 5 000 olika arter. Trädgården har öppet året runt men du riskerar att frysa om du inte vill betala inträde för att värma dig i något av växthusen.

Gratis festivalkultur

I augusti varje år kan du räkna med att se massor av gratis kultur runt om i Edinburgh. Dels hålls konstfestivalen Edinburgh Art Festival i början av augusti varje år, du kan då se gratis utställningar på stadens gallerier och museer. I slutet av augusti invaderas Edinburgh av artister och turister för världens största festival, The Fringe. För de flesta av evenemangen måste du betala inträde men det brukar finnas tillräckligt många gratis shower, gatuartister och konserter för att fylla både dagar och kvällar.

Gratis konstmuseum

Det stora konstmuseet i Edinburgh är Scottish National Gallery i en imponerande byggnad mitt i centrum. Det kostar inget att besöka de permanenta samlingarna men man tar ofta ut inträde för de tillfälliga utställningarna. Museet har verk av massor av världskända konstnärer: Cézanne, Gauguin, El Greco, Monet, Raphael, Rembrandt med flera.

Besök Calton Hills monument

På den 103 meter höga kullen Calton Hill i centrala Edinburgh har man samlat massor av minnesmärken och monument. Här kan du se National Monument, Nelson Monument, Robert Burns Monument och Political Martyrs Monument. Vid kullen ligger många andra sevärdheter som skotska parlamentet och Holyrood Palace.

Vandra längs Royal Mile

Om du inte har gått längs världsarvet Royal Mile i Edinburgh så kan du inte säga att du upplevt staden. Vägen Royal Mile består egentligen av fyra olika gator och den börjar i öster vid slottet Palace of Holyrood House. Den kungliga sträckan går längs Canongate, High Street, Lawnmarket och avslutas med gatan Castlehill vid Edinburgh Castle.

Parken Princess Street Gardens

Den här parken ligger direkt ”under” slottet Edinburgh Castle och går längs den stora huvudgatan i centrum. Här kan du ta det lugnt en stund på den stora gräsmattan, ta en glass eller en kopp kaffe och njuta av folklivet och utsikten mot slottet. I parken finns ett stort monument som hyllar Sir Walter Scott, det är världens största staty över en författare.

I Reseguidens jämförelsetjänst kan du sätta ihop din weekendresa:
- Hitta flyg till Edinburgh >>
- Hitta boende i Edinburgh >>