Stöd Ukraina

Micke73s blogg

Söndag 25 Oktober 2009
Resealbum: Kina
Förr i tiden när jag var ute i vida värlen och reste och kom till ett ställe där det fanns bra marknader att shoppa på så brukade jag ofta bege mig dit för att hitta några bra fynd. Ibland även flera gånger under en och samma resa. Det kunde vara DVDer med nya filmer på för en tia stycket, billiga Ralph Lauren tröjor eller kanske en och annan North Face jacka att använda till vintern. Försökte allt som oftast att få tag på kopior som liknade originalet och såg ut att vara någorlunda i närheten kvalitetsmässigt…och såklart skulle de kosta en bråkdel av vad originalet kostade.

Efter ett antal köptillfällen började jag fundera på hur mycket jag egentligen tjänade på mina inköp. Trots idogt detaljkollande att sakerna skulle ha bra kvalitet visade det sig ändå alltid vara några saker som gick sönder relativt snabbt. Ibland köpte man nya saker nästa gång man var iväg och av dessa gick naturligtvis ytterligare några saker sönder. DVDer saknade ibland textning men värst var ändå de DVDer där man sett nästan en hel film och som ca 10-15m före slutet visade sig bli helt pixliga för att ganska snabbt därefter stänga av sig själv. Frustrerande och en sak som är mycket svår att kolla på plats. Tröjor som såg väldigt snygga ut kunde bli helt noppiga efter endast ett tiotal tvättar medan ryggsäckar ofta gick sönder efter ett varierande antal månader.

Kvaliteten, eller kanske rättare sagt avsaknaden av densamma, till trots är det inte det som är det största argumentet till att jag slutade att handla kopior - och även med starkast möjliga ord rekommenderar alla andra att göra detsamma. Man kan trots att allt argumentera att många av varorna är så pass billiga att det i vissa fall kan vara värt den sämre kvaliteten. De stora argumenten mot att köpa kopior är istället:

1. Olagligt
Varumärkesintrång, designintrång, rättigheter för distribution av film med mera med mera. Listan kan göras lång på de lagbrott som counterfeitföretagen står för. Som köpare gynnar man alltså olaglig verksamhet genom att köpa kopior.

2. Gynnande av kriminella krafter
Personerna bakom de här företagen är ofta kriminellt belastade och även i andra sammanhang än just den enskilda fabriken. Pengarna som tjänas in investeras vidare i annan kriminalitet, exempelvis ännu fler fabriker som producerar ännu mer förkastliga kopior. Det är inte helt ovanligt att maffian är inblandade i de här sammanhangen. Ett av lockelserna är att det finns mycket pengar att tjäna samtidigt som straffen är klart lägre än för till exempel knarkhandel.

3. Oetiskt
En av anledningarna till att counterfeitföretagen tjänar så pass mycket pengar som dem gör är att alla kostnader hålls nere på en så låg nivå som det bara är möjligt. Arbetsförhållandena är ofta miserabla och lönerna uselt låga. Tas ingen hänsyn till de anställda så tas än mindre hänsyn till miljöaspekter. I många fall tas ingen hänsyn till arbetarnas ålder och i vissa fall ses det till och med som fördelaktigare ju yngre de är eftersom barn är lättare att påverka.
Såg en dokumentär för ett tag sedan där en journalist berättade att han hade gått förbi en fabrik med produktion av diverse kopievaror och hört barnsånger spelas. ”Vad bra” tänkte han, ”här har dem en liten avdelning där arbetarnas barn kan vara medan de vuxna jobbar”. Strax därefter upptäckte han att musiken inte kom från en dagisavdelning utan direkt från produktionen beståendes av unga arbetare varav många av dessa barn.

På många ställen på nätet, på resesajter, reseforum med mera kan man, framförallt när man ska resa till Kina, hitta en massa tips om vilka marknader man ska bege sig till, marknader som till stor del eller endast består av kopior. Reseguiden har haft sådana artiklar och jag har även stött på dem i stora tidningar såsom Aftonbladet med flera och det förekommer säkert på många fler ställen än så. Anser att det är riktigt dåligt av dessa siter och tidningar att underlätta och uppmuntra till kriminella och oetiska gärningar såsom att köpa olagliga kopior. Vad månne då bli nästa steg? Rekommendationer var man kan råna någon och tjäna sig en extra hacka eller kanske tips på var man kan köpa en prostituerad för kvällen eller var man lättast får tag på knark? Varför bara begränsa sig till att uppmuntra en sorts olaglig och oetisk handling?

De pengarna som västerlänningarna ger till säljarna när de köper sina kopior är således olagliga pengar som bidrar till ökat barnarbete, sämre förhållanden för många arbetare och som grädde på moset till stor del hamnar i kriminella personers händer.

Alltså tänk er för både en och två gånger innan du beger dig till en copy market var det än må vara i världen!
Fredag 22 Augusti 2008 - Peking
Resealbum: Kina
Visst är Kina fantastiskt?

• Byggarna som kämpat med att bygga upp den fina stadion Fågelboet sparkades ut ur staden under OS. Ersättning under den tiden => 0kr.
• Två 70-åriga tanter fick ett års fängelse/omutbildningsperiod för att de demonstrerat mot regimen.
• De 36 personerna som skulle vara från Kinas alla olika minoriteter och som höll den kinesiska flaggan under invigningen visade sig alla vara (från den härskande majoritetsklassen) han-kineser
• Tai-Chi dansarna som var med på invigningen var inlåsta under hela året innan OS började för att träna upp sig till perfektion. Förhållandena var miserabla och ersättningen såklart noll och inget.
• Flickan som sjöng vackert ansågs inte vacker nog och istället kallades en "sötare" tjej in för att mima.
• En kinesisk tyngdlyfterska fick inte reda på att hennes mor var allvarligt sjuk och senare dog två månader innan OS. Det kunde tydligen störa henns uppladdning mot OS-guld. Guldet fick hon men hon fick aldrig ta farväl eller gå på sin mors begravning.
• Sist men inte minst, demonstrationerna i Tibet innan OS som brutalt slogs ner!

Hurra, vem känner för att åka till Kina och gynna landet som ligger bakom allt detta?!
Lördag 3 Maj 2008 - Peking
Resealbum: Kina
Första gången jag var i Kina var 1998. Det var ett HELT annorlunda Kina för bara tio år sedan om man jämför med idag. De bilar som körde omkring på gatorna var mestadels taxibilar och en del företagsbilar men trafiken bestod till väldigt stor del av cyklar. Folk var fortfarande ovana vid västerlänningar och man fick flera blickar var man än gick. Kort sagt, ett Kina innan den industriella boomen slagit igenom på allvar.

En av kvällarna skulle jag och en kille som heter Johan ut och äta på en närliggande restaurang. Restaurangen låg insprängd bland bostadshus som i bästa fall skulle kunna kallas ruckel. Vägen dit hade knappt några gatlyktor och toaletten låg in en gränd som inte direkt luktade hallon. Vid tidpunkten vi var där hade dessa kvarter nog inte så många månader kvar innan de skulle göra 34an sällskap i ruckelhimlen. Idag står där säkert en skyskrapa och de personer som bodde i rucklet, som inte passar in i den nya bilden Kina, är sedan länge förflyttade till en by långt från omvärldsfönstret Beijing.

När vi satt där och åt vår risrätt och redan hunnit tanka i oss några glas av den lokala blaskiga ölen påkallade ett kinesiskt par vid bordet intill vår uppmärksamhet. De bjöd över oss till deras bord vilket glatt överraskade oss. Dels den vänliga gesten och dels att de kunde hyfsad engelska på en nivå att vi kunde kommunicera hjälpligt.

När vi introducerade oss fick vi, till vår stora glädje, reda på att trots de stora skillnaderna i namndöpande mellan Sverige och Kina så hette min polare och kinesen samma sak. You Han som uttalades på samma sätt som Johan.

Vi diskuterade om allt möjligt och stämningen var hög och ännu mer så i takt med att ölen sattes in på bordet. Efter ett tag började dock Johan bli alltför närgången mot You Hans flickvän. Inte så mycket att de flesta i Sverige skulle reagerat men i det extremt återhållsamma Kina var nog både en och två gränser passerade. You Han började kommentera till Johan att han hade minsann svart bälte i karate och ville utmana Johan på en match där och då. När Johan avböjde så vände sig You Han till mig och sa ordagrant ”You, you I like but your friend….the beer is high!” Alltså när någon är på lyran så säger man att ölen är hög.

Tänkte på det då och har tänkt på det flera gånger sedan dess att det är ju ett väldigt bra uttryck. ”Ha fått för mycket innanför västen” vad innebär det egentligen? ”Att vara på lyran” var kommer det ifrån. Nej, ”ölen ör hög” är symbolisk och rätt på kärnan.

En stund efter ”ölen är hög” kommentaren gav sig You Han med flickvän hemåt. Vi hade redan tidigare bestämt att vi skulle ses igen nästa dag men när vi kom till hotellet på eftermiddagen dagen efter låg en lapp i vårt fack i receptionen. Där stod det stod att You Han med flickvän inte kunde träffa oss igen på grund av att något hänt i familjen. Ännu ett bevis på skillnaderna i kultur. I västvärlden skulle vi för det första förmodligen inte bry oss så mycket i första läget. Gjorde vi ändå det skulle vi antingen inte höra av oss alls eller hitta på en mindre genomskinlig ursäkt.

Vi fick aldrig träffa You Han igen men flera gånger har jag använt hans mycket slående uttryck. När någon är full så säger jag inte ”fått för mycket innanför västen” utan istället ”ölen är hög”.
Onsdag 16 April 2008 - Peking
Resealbum: Kina
Igår kväll ganska sent, närmare midnatt faktiskt gjorde mitt plan en touchdown på Beijings flygplats. Gick ganska snabbt fram till bagagehämtningen och sedan var det som om någon hällt en stor flaska med sirap ner över flygplatsen.

Inget konstigt med det utan jag stod där i lugnan ro en meter eller två från bagagebandet och väntade. Strax därefter kommer det ett gäng kineser som helt sonika går in och ställer sig framför mig och liksom alla andra som stod och väntade tryckte sina knän mot bagagebandet. Detta verkar vara en sorts universell uppfattning bland alla resande att det går mycket fortare att få bagaget om man pressar sig så nära bandet som möjligt. Folk gör precis samma sak om man kommer till Kastrup, New York eller var det nu må vara.

För egen del innebar detta att jag nu inte bara var avstängd från att kunna hämta min väska utan jag hade också tappat sikt mot det rullande bandet. Jag fick därmed försöka lirka min hals fram och tillbaka som en giraff på savannen i jakt på de saftigaste bladen på träden.

Varför inför man inte en linje två meter från bagagebandet på världens alla flygplatser där folk måste hålla sig bakom? Då kan alla se bagagebandet och ta några steg framåt när väl ens väska dyker upp. Klart bättre än den nuvarande extremt suboptimerade lösningen som tillämpas.

Väl ute från flygplatsen var det dags att hitta ett sätt att ta sig in till hotellet. Taxi är relativt billigt i Beijing så det fick det bli. Gick fram till den första chaffisen och visade lappen med hotellnamnet. "Nononononono" sade han och viftade nekande med handen. Dags att prova nästa och efter samma procedur skakade även han på huvudet. Då kom det fram en vakt och började skälla intensivt på honom och chaffisen #2 skällde intensivt tillbaka. Efter att det varat i några minuter började jag fundera vad de egentligen sade till varandra och det var nog någonting i den här stilen.

VAKT: "NU TAR DU DEN HÄR J-A STORNÄSANOCH TRYCKER IN HONOM I DIN J-A ROSTHÖG TILL TAXIBIL OCH PALLRAR ER IVÄG HÄRIFRÅN FORTARE ÄN JAG HINNER SÄGA EN SLÄCKT OLYMPISK FACKLA!"
CHAFFIS: "SÅ F-N HELLER ATT JAG GÖR. JAG HAR INTE EN J-A ANING OM VILKET J-A HOTELL HAN MENAR ATT JAG SKA KÖRA TILL. DET FINNS JU INTE ENS NÅGRA KINESISKA TECKEN PÅ HANS J-A LAPP!"
VAKT. "SER DET UT SOM OM JAG BRYR MIG? JAG STÅR HÄR OCH PEKAR PÅ ERA J-A SKROTIGA TAXIBILAR MED LOPPBITNA SÄTEN HELA NÄTTERNA. TA NU OCH KÖR IVÄG ANNARS TAR JAG I MED HÅRDHANDSKARNA!"
CHAFFIS: "VILKA HÅRDHANDSKAR? DIN ÖVERARM ÄR JU BARA EN TREDJEDEL SÅ STOR SOM DEN DÄR KOMRADION DU HÅLLER I. OOOHH, KOLLA PÅ MIG SÅ VIKTIG JAG ÄR SOM HAR EN KOMRADIO...OOOHHHH"!
VAKT: "NU BLIR JAG RIKTIGT FÖRBANNAD. OM DU INTE ÄR HÄRIFRÅN INOM FEM RÖDA MAOSEKUNDER SÅ SÄGER JAG TILL MIN CHEF ATT DU HAR SAGT ATT TIBET BORDE VARA SJÄLVSTÄNDIGT OCH DÅ BLIR DET TJUGO ÅR I FINKAN FÖR DIG!"
CHAFFIS: "JAJA, JAG PALLRAR MIG IVÄG DÅ MEN INTE UTAN ATT SVÄRA OCH MUTTRA KONSTANT UNDER DEN HALVTIMMEN DET TAR FÖR MIG ATT NÅ HOTELLET EFTER DIVERSE OMVÄGAR!"

Efter två samtal till hotellet som till slut lyckades guida chaffisen rätt kom vi så fram. Det var dock inte slut på diskussionerna då utan chaffisen ville ha mer pengar än det stod på kvittot. Tio minuters dividerande senare hade han fortfarande inte fått mer än det stod på kvittot och han satte sig ännu mer svärandes och muttrandes i bilen.

Vid ettiden på natten kom jag så i säng på mitt hotell...

Aaaaaah vad det är härligt att vara på tjänsteresa i Kina!