Fredns blogg

Söndag 11 Oktober 2009 - Yanque
Upp tidigt. 5.15
Frukost, sen beger vi oss med buss på smala krogiga vägar upp mot byn Yanque igen. Stannar till på torget. En grupp barn har en dansuppvisning där. En slags kärleksdans.
Sen far vi vidare upp mot Kondorkorset. Slingrig väg, dammigt, gropigt. Drygt 1 timmes resa.
Det är mycket folk som står och sitter på klippkanterna för att invänta kondorerna. Ner i klyftan är det riktigt djupt. Det är meningen att vi ska kunna se när de börjar lyfta och cirkla på luftströmmarna uppåt här.

Efter en god stunds väntan börjar vi se några. Sen kommer det flera och någon är riktigt nära. De är stora. Kan bli upp till 3 meter mellan vingarna och drygt 1 m på längden.

Vi åker ytterligare en bit uppåt till en utsiktsplats där man kan se ner i dalen. Ligger några små byar därnere.
Vänder ner igen, stannar till vid några platser och tittar på inkalämningar, bl a små begravningsplatser uppe under klipporna.

Äter lite soppa på hotellet och tar sedan en promenad. Går till en hängbro vi sett, men går bara ut en bit och vänder sedan. Den känns inte speciellt pålitlig (även om vi sedan fick veta att ett annat par passerat den). Badar i de varma källorna.
Middag, Jag tar ett dopp till i mörkret innan vi somnar.
Torsdag 8 Oktober 2009 - Taquile
Idag blir vi som vanligt väckta tidigt. 6.30
Efter frukost får vi åka cykeltaxi till hamnen, där vi kliver på en båt som tar oss ut till Uroindianernas vassöar. Där tar de emot oss och visar och berättar hur de bygger upp sina öar. De sågar loss rotsystemet på vassen i stora stycken som sen binds samman till flytande öar. Det finns 38 st och det bor 8-10 familjer på varje.
De har anpassat sig till turistnäringen och visar upp sig för turisterna. Bjuder in till sina hem och vill sälja sina hantverk. Och gör turer i vassbåtar.
Annars lever de på fiske.

Fantastiska färger på kläderna. Det lyser på stränderna när man kommer åkande.

Vi fortsätter vår färd mot ön Taquile som ligger några timmars båtfärd ut i sjön. Den har ca 2500 invånare.
Där blir det lunch, ett fotbad i sjön, visning av textilier, jordbruk och hantverk. Männen stickar sina egna mössor och även till sina söner. Olika färger beroende på om man är barn el gift.

Vi vandrar vidare över ön, uppåt igen. Vi ska till ett vandrarhem där vi ska övernatta. När vi kommer fram blir vi uppdelade och får bo i olika hus. Några får rum ca 30 min promenad vidare uppåt i bergen....
Vårt rum består av en dubbelsäng, halm på golvet och vass på väggen. Undrar vad som kryper där?
Potta under sängen har vi också.

Vid halv5-tiden börjar vi klättra uppåt på berget. Vi ska gå och se på solnedgången. Tar nästan en timme att komma fram. Solen går ner ca 17.45, sen ska vi ta oss tillbaka i mörkret. Med hjälp av pannlampa eftersom det ej finns belysning.

Middag nere på vandrarhemmet. Sen blir det tårta idag också. Ytterligare en i gruppen som fyller år. Lite musik och dans innan vi kryper ner i sängen.
Onsdag 7 Oktober 2009 - Puno
Vaknar tidigt. Lite ont i magen. Efter frukost hämtas vi med buss. Vi åker till utkanten av Cusco. Byter till en större buss som ska transportera oss idag.

Stannar efter ca 45 min för att besöka en kyrka i Andahuaylillas. Byggd på 1600-talet. Överallt där vi stannar finns massor av försäljare som vill att vi köper vantar, tröjor, väskor mm.

Bussen fortsätter. Har tungt i uppförsbackarna. Stannar för lunch, panfljötsmusik till maten igen...
Bussen har problem, växellådan. Det blir svårt att ta sig upp på högplatån.

Det är vackert. Höga berg, stäpplandskap.
Vi måste stanna efter vägen och chaffören försöker fixa det som är trasigt. Försöker få kontakt med ny buss som ska kunna hämta upp oss, men det är dålig telefonkontakt.

Fortsätter sakta uppför backarna, kommer så småningom fram till Juliaca. En stad med ca 2400 inv. Oerhört ruffigt och smutsigt överallt. Mycket smuggling och svarthandel här. Nära till Bolivia bl a.
Letar upp en verkstad som fixar bussen ute på gatan medan vi väntar.
Så småningom kan färden fortsätta mot Puno som ligger på 3810 m ö h. Ner till staden är det brant och slingrigt. Strax innan vi kommer fram till staden ser vi ut över Titicacasjön.

Anländer till hotellet ca 2 timmar sent. Middag på kvällen.
Söndag 4 Oktober 2009 - Machu Picchu
Väckning 4.45, frukost. Sol idag med. Vi åker buss upp till Machu Picchu vid 6-tiden. Mauro guidar oss runt bland ruinerna i ca 2,5 timme. Därefter vandrar vi runt lite på egen hand. Fikar lite och sitter och tittar på utsikten.
Vid 12-tiden tar vi bussen tillbaka ner till byn. Vi strosar runt på marknader, handlar lite och går och äter lunch. Jättegod fisk (forell) Det blir lite mer marknad och shopping, går in på ett internetcafé och skickar mail.
Vid 18-tiden åker vi tåg till Ollantaytambo där vi har våra resväskor står kvar på hotellet. Vi får soppa och bröd innan vi fortsätter med buss till Cusco där vi nu ska bo ett par dagar. Vi kommer fram till hotellet vi 22-tiden.
Då blir det dusch och lite tvättsortering. Vi ska lämna in lite kläder för tvätt i morgon.
Lördag 3 Oktober 2009 - Peru
Brrr... Inatt var det kallt, och tältet sluttade så man har glidit mot tältöppningen. Väckning 5.30 (fast vi var redan uppe) Det är en strålande sol och en magnifik utsikt som vi ej såg igår. Snöklädda toppar åt alla håll! Vi går runt uppe höjden och njuter.

Våra fantastiska bärare bär upp alla bord och stolar på en platå så vi kan sitta i det fria och inta frukost. Även idag är den jättegod, pannkakor, gröt osv.

Efter frukost har vi en avslutningscermoni för våra bärare. De sk gå ner till byn när de packat ihop allting. Vi samlar ihop kläder och saker som vi ej behöver längre och de lottas ut bland bärarna. T-shirts, kängor, kepsar, pannlampor mm.

De sjunger en sång för oss och bjuder upp till dans. Därefter är det vår tur så vi dansar små grodorna. De tycker att vi är väldigt roliga och skrattar. Sen dansar vi alla tillsammans.

Nu påbörjar vi vår sista vandringsdag. Idag är det många trappsteg neråt. Vi börjar på 3600 m och ska ner till 2400.
Vi passerar flera ruiner där Mauro berättar om Inkafolket. Bl annat Intipata.

Lunch intar vi vid WinayWayna, (ytterligare en ruin med inkaterasser).Där fanns kall öl att köpa... det smakade gott efter flera dagars vandring.

Vi fortsätter vår sista vandringsdag mot solporten. Vandringen går vi ibland ganska smala passager. Vi ser fåglar, blommor, insekter och mängder av fjärilar. Men till sist kommer vi fram till en väldigt brant trappa, nästan steglik, och där ovanför ligger solporten!
Vilken utsikt!! Allt man bara sett på kort ligger där nere.
Nu fortsätter en brant trappa ner och sen går vi runt där och tittar, fotograferar och njuter av tillvaron.

Men det finns odjur! Små flugor/loppor som bits så det blir till att snabbt sätta på sig långärmat och ben på byxorna. De flest av oss hinner i alla fall få mängder av bett som kliar.

Efter nån timme tar vi bussen ner på en väg som vänder fram och tillbaka nedför bergssluttningen till byn Aquas Calientes. Det blir vår övernattning.

Vi får vår efterlängtade dusch och middag på restaurang. Härligt

Idag är vi uppe ända till 22!!!
Fredag 2 Oktober 2009 - Peru
Vaknar strax efter 5. Te och kaffe kommer en halvtimme senare. Även tvättfat ställs ut.
Frukost, idag består det av pannkakor, varm choklad, bröd och pålägg.
Idag är det väldigt dimmigt, ingen utsikt alls.

Vi börjar vår vandring upp till ruinen Runquracay. Har varit ett ställe där man kunnat övernatta och där man även vidarebefodrat meddelanden. Löpare har stannat där och lämnat över till nästa man som fortsätter med meddelandet.

Fortsätter sen vidare upp till nästa topp som är på 4000 m. Där serveras lite coca-te och vi håller en liten cermoni till moder jord.
Leden går nu nedåt igen i branta trappor. Ganska svårgått. Vi kommer fram till ytterligare en ruin som ligger mellan Anderna och djungeln. Sayacmarca. Den har varit centrum för läkemedelskonst.

Fram till lunchplatsen vandrar vi genom djungel med blommor och fåglar. Vi får syn på kolibri (svåra att fånga på bild) ,samt en vacker fågel som var blå/gul. Aven sett orkideér och andra vackra blommor. Tyvärr är det mycket dimmigt så man ser inte så långt.

Dagens lunch består av vitlöksbröd, pizzabitar, soppa, kyckling med ris, torkad potatis samt en potatis och tonfiskbakelse. Fantastisk kock!!!

Sen blir det stilla vandring genom djungeln fram till sovplatsen vid Phuyupatamarca. Vi är framme vid 15.30 tiden. Grått och dimmigt hela tiden.

Det blir som vanligt lite tvätt och klädbyte. Bärarna och guiderna spelar fotboll en stund.
Sen vankas te och snacks och senare middag. Innan middagen börjar det åska och spöregna. Vi ligger i tältet en stund för att inte bli alltför blöta.
Fantastisk mat igen: 3-rätters,, Sen blir det varm sangria. Kvällen avslutas med sång och historieberättande.
När vi går och lägger oss runt halv 9 har det i alla fall slutat regna.
Torsdag 1 Oktober 2009 - Peru
Väckning 5.00 med coca-te eller kaffe i tältet. Vi får ett tvättfat med ljummet vatten. Packar ihop våra personliga saker och därefter tar bärarna ner tälten. Solsken

Frukost. Idag får vi yoghurt, flingor, gröt, färsk frukt, bröd, pålägg och kaffe el coca-te. (eller både och)!
Dagens vandring börjar kl 6.45. Uppför hela tiden. Fantastiska vyer, snöklädda berg, lummig och fuktig skog. Det är många, långa och tunga trappsteg upp till 3800 m höjd, men efter ca 2 timmar är vi framme vid dagens lunchställe.
När vi kommer dit är bärarna redan där och har börjat förbereda lunchen. Det finns en hel del alpackor som springer omkring där.
Kl 10 får vi lunch bestående av majssoppa och pasta m tomatsås. Vi vilar och solar en stund.
Forstätter sen vandringen. Idag ska vi passera 4200 m. Dead womans pass. Många trappsteg är det, men efter ca 1 timme är vi uppe. Härlig känsla.
Det är kallt, blåsigt och lite duggregn, men det gör inget.

Nu går det neråt igen, vi ska ner till 3800 m där vi har vårt tältläger i Paqaymayo. Kommer dit ca 13.40. Vila, tvättning och klädbyte.
16.30 serverades popcorn,chips, guacamole och te. Smakar fint. Tar en promenad runt i området, mörkret faller och vi har lite lekar för att hålla värmen.
Middag, 3-rätters som vanligt. Soppa, varmrätt och efterrätt. Sen bjuds vi på en romdrink för att fira passeringen av Dead womans pass.
Väldigt dimmigt ikväll. Isäng kl 20
Onsdag 30 September 2009 - Machu Picchu
Idag är det väckning 4.45. Frukost. Kl 6.30 åker vi med buss till startplatsen KM82. Alla bärare är där och väger in allt de ska bära. Max 20 kg per person. De bär med sig våra packväskor, stolar, bord, tält och mat för 4 dagar till 23 vandrare 3 guider och 29 bärare!

Vi passerar passkontroll, ställer upp oss för fotografering och börjar vår vandring. Vädret är varmt och skönt. Vägen börjar lite halvbrant och vi fortsätter uppåt, stannar och vilar ibland. Rastar för lunch vid ett vattendrag. Skönt att doppa fötterna.
Våra bärare sätter upp tält, bord och stolar.Till och med duk på bordet och servetter. Maten lagas till medan vi vilar. Soppa och varmrätt.
Vi fortsätter vandringen och kommer på em fram till vårt tältläger på 3250 m ö h. Tält och packning är på plats när vi kommer fram. Det ställs ut tvättfat och vi byter till torra kläder.
Kl 17.30 serveras te och snacks. 18 blir det mörkt. Sen serveras en 3-rätters middag + att vi får pannkakstårta! Chatarina fyller år idag.

Tidigt isäng. Redan 20.15