Cingelssons blogg

Söndag 3 Februari 2008 - Rio de Janeiro
Biljetter, vi måste ha biljetter! Med djupa veck i pannan och en växande klump i magen sitter vi och lusläser Lonely Planet för att se vad vi har för möjligheter och hur vi skall gå tillväga för att inte missa en av anledningarna till att vi kommit just hit och just nu.

Efter nära fem veckors resande i Brasilien är vi inne på de sista dagarna men framför oss har vi kanske den största upplevelsen – karnevalen i Rio!! En karneval vars syfte är att få ett redan glatt och festande folk att bli lite extra wild and crazy. Allt för att klara av de 40 påföljande dagarnas fasta inför påsk. …
Min underbara morbror hade fixat att vi kunde bo hos hans systerdotter i Rio och det kändes väldigt lyxigt att ha en egen lägenhet för oss själva. Men oron för att vi inte har några biljetter gnager och om man som vi kommer någon dag in i karnevalen finns följande alternativ:
1. Betala några tusenlappar var och inta de bästa platserna (tyvärr inte våran budget..)
2. Strosa runt längst Copacabana och hoppas/vänta på att någon kommer fram och erbjuder en
att köpa biljetter – och sedan hoppas att de är äkta!
3. Strosa utanför stadion där allt avgörs och hoppas/vänta på att någon kommer fram vid halvtid och erbjuder en att köpa lite billigare biljetter – och sedan hoppas att de är äkta…

Med tanke på risken när man köper biljetter på gatan så bestämde vi oss för att prova alternativ 3 men också att åka in till den officiella turistbyrån RIOTUR och kolla läget. Väl där träffade vi en trevlig turistguide som inte jobbade på RIOTUR men som hade biljetter att sälja!! Priset på ca 800kr/person stämde med vad jag hade sett och allt verkade vara med – det lilla entré kortet, det större att hänga runt halsen, datumet var korrekt och allt var prydligt lagt i helt nya plastfickor. Vi hade fixat biljetter!!!! Det kändes för bra för att vara sant – vilket självklart gav klumpen i magen nytt bränsle:-)

Under söndag och måndag tävlar de 12 bästa skolorna och vi hade biljetter till måndagen där bland annat förra årets vinnare Beija Flor skulle tävla! Då vi spenderat söndags kvällen med att se karnevalen på TV och bland annat sett en karnevalsvagn uppbyggd som en liten skidbacke komplett med skidåkare var förhoppningarna höga!
Innan vi gick till Sambodromon – den stora arenan där sambaskolorna visar upp sig i all sin prakt och som är själva karnevalens epicentrum – visste vi inte mycket. Med bultande hjärtan drog vi våra inträdes kort och bara så där var vi innan för grindarna. Tjoho!!Med varsin nyinköpt sittdyna i handen gick vi till vår sektion och letade oss ner till de bästa platserna vi kunde hitta i denna avlånga stadion som tar ca 80.000 åskådare. Varje skola har 80min på sig att imponera domarna (och publiken!) genom sång, dans, kläder, karnevalsvagnar, samspelthet mm mm. Snabb matematik ger att det tar minst 8h för de sex skolorna att samla in sina poäng – 8h!!! Det kändes som ett bra köp med en sittdyna för 20kr…

Varje skola gör entré´ med fyrverkerier och sitter man nära slutet som vi gjorde tar det tid innan ens de första dansarna är framme - vi fick vänta närmare 40min. Men det är helt klart värt väntan!! Långt innan vi ens kan se någon ordenligt hörs musiken och på läktaren mittemot är full av brassar och när fotbollskommentatorer bruka säga att det råder karnevalsstämning på den brasilianska läktaren så tyckte vi att brassarna behandlar sina sambaskolor som fotbollslag; de har sin skolas officiella T-shirt på sig, viftar febrilt med sin skolas stora banderoller och flaggor - de inbitna står upp, sjunger och dansar!

Försöker att stå på tå för att få se så när de kommer dansande längs med paradgatan och när det äntligen når oss är det en explosion av färger och ena stunden tror man att man har hamnat hos Alice i underlandet när det kommer människor utklädda till böcker, kort & stor kristallkronor efter det börjar den franska revolutionen med passionerade bönder iklädda trasiga kläder i trikolorens färger, dansade klargula kärvar med hö representerar bönderna, brinnande röda humrar representerar fiskarna och listan kan göras både längre och med alla regnbågens färger.
Emellan dansarna rullar de stora vagnarna föreställandes mer än vad man själv skulle kunna fantisera ihop. Som smakprov såg vi gigantiska röksprutande drakar, futuristiska solsystem, vattenfall med barbröstade nymfer och massa massa mer!!! Inget karnevalståg är heller komplett utan fanbärare i fantastiska konstverk till kläder eller sambagudinnor i nästa inga kläder alls…

Det är med ett stort leende på läpparna om än med en hel del betongsmak i baken som vi tillsammans med de andra åskådarna trötta lämnar Sambodromon vid sex tiden på morgonen.

Vann – ja det gjorde Beija Flor välförtjänat i år igen!
Fredag 25 Januari 2008 - Fernando de Noronha
Forvantningarna pa den har lilla paradis on 50mil rakt ut i atlanten fran Receife var hoga. Enligt vad vi hade last skull Brasiliens 3 vackraste strander finnas har - utvalda pga av sitt superklara vatten, fantastiska omgivning o for att de nastan ar folktomma. Vidare skulle det aven finnas en bukt dar det varje morgon nastan kokar av delfiner! Som om inte det vore nog finns aven Brasiliens basta dykning, tack vare sikten o djurlivet. Utover delfiner sa ska massor med skoldpaddor komma hit varje ar for att para sig och sedan lagga sina agg pa Fernando de Norohnas strander sjalvklart lockade aven de 5 olika sorters haj som finns i omradet en hel del oxa....

Sugen som jag varit pa att aven se haj under dyk blev jag besviken pa varat besok i paradiset da vi inte sag nagon haj - sjalvklart sag folk som dok bade dagen efter och innan haj pa over 2,5m :-(
Bortser man fran det sa infriade Fernando de Noronha allt!! Stranderna ar hellt otroliga -och nast intill ode. Forsta kvallen satt vi tillsammans med en tysk och njot av solnedgangen med varsin caipirinha - ahhh. En annan kvall var vi dar sjalva och att bada i solnedgangen var oslagbart!

Nar vi akte ut med dykbaten sag vi narmare 15 delfiner aldeles vid baten som hopopade, snurrade & lekte i det blaaste vatten jag kanske nagonsin sett. Annu fler fanns lite langre ut. Kaptenen visade mig upp pa foren dar jag fick lagga mig pa mage for att komma dem riktigt nara. Det var en otrolig upplevelse - vilda delfiner nastan inom rackhall!! Sjalvklart kommer en liten film :-)
Sjalva dyken var tyvarr fattiga pa koraller och aven om vi sag en del fisk, murana & hummer sa raddades de enbart av att vi sat 2st stora rockor pa over 1m samt flera skoldpaddor som svavade fram bredvid oss eller over oss.

En dag tog vi oss runt pa massor av nastan ode strander och bara njot, en annan daghyrde vi surfbrada. Da de inte hyr ut nyborjarbrador(!) gick det mindre bra - efter att jag nastan brutit ryggen i en monster vag (kanske liite overdrivet men ont gjorde det..) gav jag upp..

Min tidigare forkylning brot ut ordentligt efter dyken & jag fick lite feber - men inte varre an att jag kunde sola & bada:-)
Var lite orolig for flygresan men den gick bra - uppsokte sedan apotek for lite antibiotika. Karnevalen narmar sig med stormsteg!!!!!!!!
Tisdag 22 Januari 2008 - Amazonas
Dar Rio Negros svarta & varma vatten moter Rio Solemons bruna & lite mer kyligare vatten rinner de sida vid sida utan att blandas i flera kilometer. Forsta stoppet pa varat Amazonas aventyr var "Meetings of the waters" Det ar en distinkt skillnad och ser nastan surealistiskt ut dar de flyter fram tillsammans, det har aven gett inspiration till monstret pa Copacabans kanda stenpromenad!

Med varsitt hemmagjort metspa agnade vi pa & tittade spant pa vara linor. Sex forvantasnfulla turister - skulle vi fa nagra pirajor?? Vi satt i skuggan av nagra trad och guppade i en liten bat, lite da & da skymtade vi sma Amazonas delfiner som oxa jagade fisk-:) Guiden fick napp forst och alla blev vi exalterade och nar guiden tog en bit vasstjalk som pirajan snittade med precision och med det ratta knaster effekten var vi imponerade! Jag var nr 3 att fa napp och sedan nappade det pa lopande band - jag blev dagens storfiskare!!

Lika imponerade var inte de andra av mina fangstkunskaper nar vi pa kvallen gav oss ut for att hitta aligatorer. Ganska snart hade guiden fatt tag pa en ilsken 3aring pa narmare 1m. Alla fick halla o ta den obligatoriska bilden,. Nar jag skulle lamna over den till guiden igen hade aligatorn fatt nog, den spratte till - jag blev radd och guiden lyckades precis fa tag i svansen o se till att den hamnade i vattnet istallet for i baten...

Tidigare under dagen hade solen gassat och alla batturer = få mojligheter till toalett, hade gjort att jag dragit ner vatskeintaget till ett minimum. Det fick jag sota for nu...Hann med nod och nappe fram till toaletterna innan jag borjade spy -:( Efter det dackade jag utan middag & sov som en stock. Som tur var madde jag bra igen nasta morgon.

Andra dagen var det dags for en riktig djungeltur & Amazonas visade vad som menas med regnskog...Regnet strilade ner langst med alla de olika traden, att beskriva regnskogen ar svart - den ar sa gron i sa manga olika nyanser och nar den omsluter en fran alla sidor blir det maktigt! Under varan tur fick vi se de sma myror som indianderna brukar krossa och smorja in sig med for att ta bort sin mannisko lukt infor jakt. Se olika sorters bark som anvandes mot TBC och andra sjukdommar, det finns en kada som anvands som "lampa" och tandved under regnsassongen da den ar sa latt antandlig. Medan vi gick horde vi cappochinoapor leka i traden och tillslut fick vi se dem hoppa mellan grenarna hogt uppe i tradkronorna!
Nastan varenda gang vi var ute med baten sag vi sma delfiner och vi larde oss snart att nar de ar uppe for att ta lite luft sa frustar de som hastar! Skymtade aven de rosa delfiner som finns i Amazonas.

En kvall sov vi i djungeln i hangmattor och guiden berattade att man genom att lyssna pa djungeln kan veta vilken tid det ar. Forst ut pa kvallen ar det de stora grodorna som later, de foljs av de mindre, pa morgonen ar det aporna och faglarna, daremellan har vi glomt...Middagen bestod av en hel kyckling som sattes pa ett spatt over oppen eld - mmm jattegod!

Vattennivaerna i Amazonas kan skifta uppemot 15-20m mellan torr-och regnperioden och nu ar det halvags in i regnperioden. Det innebar att nar vi akte bat gled vi runt bland tradtopparna till mindre trad - coolt! Vi passade aven pa att bada da duschen kandes som ett samre alternativ.....
Lördag 19 Januari 2008 - Foz do Iguaçu
257 separata vattenfall rymms i omradet Iguazu som betyder Stort Vatten pa indian spraket Tupi-Guarani. Och stort ar det!!

I 40 graders varme gick vi pa upptacktsfard och vid varje ny utsiktsplats blev det bara vackrara & vackrare. Kameran fick jobba hart:-) I samma takt okade aven ljudet som foljer av de enorma vattenmassorna som rusar blint over kanterna. Det kandes som vi gick i paradiset, dar det inta rann vackra vattenfall lyste den grona regnskogen emot oss. For att svalka oss & kunna komma fallen ordentligt nara tog vi en battur som gav oss en ordentligt dusch -wow!!

Vid de 14 fall som bildar Garganta do Diablo (Djavulens hals) stortar 13,000m3 vatten/sek over 90meter ner och bildar ett oronbedovande ljud. Nar vi stod ovanfor och tittade hypnotiserat ner i vattenmassorna hade vi bara 2 saker i huvudet:
Tank om inte rackena haller??? Sedan kande vi bada en nastan tvangsmassig onskan att hoppa & fa uppleva den ultimata ruschen.... men vi holl emot:-)

Da vattenfallen bildar gransen mellan Brasilien & Argentina maste man besoka bada landerna for att fa en sa komplett bild som mojligt - vi tog ett land per dag.
Pa den Brasilianska sidan finns fina breda boulevarder medans det pa den Argentinska sidan gar sma gangstigar med grasmattor for picknick.
I Brasilien finns stora souveniraffarer och mojligheten att ta helikopterturer over hela omradet. I Argentina har olika forsaljare fatt tillstand att salja sina varor fran sma bas utspridda i borjan av omradet eller direkt fran marken. Fran den Brasilianska sidan har man en panorama vy over stora delar av detta paradis medans Argentina erbjuder en mycket mer intim upplevelse bade gallande naturen fallen och sjalva utformningen. Men har ban bara en dag pa sig ar varan rekomendation den Brasilianska - latt.

Foz de Iguazu ar otroligt vackert och som alla riktigt vackra platser maste den upplevas. Omradet ar sa stort, fallen sa maktiga och vi sag fler regnbagar pa 1h an jag sett hela livet!!
Tisdag 15 Januari 2008 - Florianópolis
For att na en semesterort som heter Barra da Lagoa utanfor Florianopolis skumpade vi 15h med buss..Vi akte nagot som heter leito = tank business class, som faktiskt funkade riktigt bra.

Min morbror hade fixat boende nara stranden o sa fort vi checkat in sa var det dags att lata sig ordentligt! Efter lunch anlande min morbror Ruben med familj o vi hade knappt sagt hej farran nagra fragade om de fick ta kort pa honom...tydligen ar det manga som tycker att han liknar Bruce Willis!!

Efter en heldag i solen behover jag kanske inte saga att vi brant oss :-( Nasta dag inforskaffades solskyddsfaktor 30 (hur mkt vuxen poang som hellst!) drog pa oss vatdrakter o tog en surflektion! Det var Martin, Ruben & jag - den ena aker brada, den andra har varit bra pa skateboard o jag tycker om vatten... Forst var d uppvarmning o traning att komma upp pa bradan innan det var dags att bemastra vagorna! Jag var inte tillrackligt snabb o de forsta gangerna kom jag bara upp pa knana...Martin & Ruben klarade sig battre o det sporrade mig saklart. Det ar inte latt men jag lyckades sta kvar nagra ggr & 1 gang hela vagen in till stranden - jag kande mig som en akta surfer & borjade nynna pa Beach Boys :-) Lektionen gick fort och detsamma gallde krafterna i armarna...Men vi hade verkligen roligt!

Harom kvallen provade vi en Brasilians specialitet - sot pizza. Det kan vara med choklad & annans, banan & kanel mm. Via Mamma som maste prova allt en gang har vi fatt smaka pa nya frukter: acai, acerola & certunguelo! Under nagra dagar har vi bara solat, badat & shoppat lite - mamma har visat sig vara en riktig shoppoholic:-) Vi har aven varit pa restaurang med sambaspelning - folk sjong med, klappade i handerna o dansade!
Tisdag 8 Januari 2008 - Rio de Janeiro
Flygplanshjulen tog i Brasiliansk mark kl 05:15 - Rio de Janeiro...Kande mig tvungen att upprepa det ngra ganger. Rio de Janeiro, fa stader har en sadan magisk klang.

Längs Rios bukter bor de rika & medelklassen medan de fattiga trängs med djungeln på kullarna. Jag hade bokat rum åt oss i en liten lugn favela men liksom alla andra sa klättrar sig husen uppåt, uppåt. Det finns hamburgerrestauranger (kanske inte som vi är vana...)mataffär och bar = hal i väggen. Efter en lang dag i solen stannade Martin & jag till for att svalka oss och borjade prata med Fabricio en man som bor i favelan. Forst trode vi att hans langsamma satt att prata var for att vi skulle forsta battre...men efter att han berattat vilka droger han anvande och inte forstod vi varfor...Vi drack upp snabbt och drog oss mot hostelet, Pousada Favelinha som bjod pa den fantastiska utsikten som vi satt pa otaliga bilder!

Under varan korta tid dar sag vi de vackra & fargglada trapporna i Lapa dit folk fran hela varlden skickar kakel till Selaron, konstnaren som hela tiden arbetar med sitt livsverk. Nar vi var dar sopade han rent trapporna och visade oss surmulet ngra plattor fran Sverige!

Copacabana med sina 4,5km langa strand omgiven av vackra berg och en sliten stadsfasad ãr ett underbart stalle att ligga o sola pa samtidigt som man spanar in alla mannsikor. De ar de vanliga forsaljarna av dricka, saronger (jag kopte 2!) smycken mm, de som ar ute o joggar, barnen som bygger sandslott, nagra som vill visa upp sig och sjalvklart fler turister! De skona ar att aven flera kvarter upp gar Cariocas (rio bor) i badbyxor pa vag hem. En liten varning utfardas for de stora vagorna som fick mig att nasta peela bort hela ansiktet -:(

Ipanema stracker sig inte lika langt som Copacabana men ar annu vackrare - har satte vi oss ner & tog varan forsta akta caipirinha!

Sjalvklart tog vi oss upp i bade Sockertoppen o Kristus statyn men da det var en del moln fick vi inte njuta ordentligt av utsikten.

Det basta ar anda hangflygningen vi gjorde fran en avsats 510m upp pa Pedra Bonita - helt fantastiskt! Vi svavade som faglar hogt uppe pa himelen & tittade ner pa Ipanema, Sockertoppen, Barra De Tijuca mm.... Fast jag far erkanna att nar jag stod uppe vid avsatsen & lyssnade till guidens ord om att jag bara skulle springa rakt ut fick jag ratt mycket fjarilar i magen.... Blev valdigt imponerad av min 60-ariga mamma som oxa vagade!!!!!

Vi var bara ute pa gatorna pa dagtid men upplevde Rio som en helt vanlig storstad och hade inga problem. Det som imponerade mest var hur gront det ar. Overallt finns djungeln och vi vaknade varje morgon till fagelkvitter! Det kanns skont att veta att vi kommer att atervanda till Rio innan vi aker hem...