Wien - där fördom och förvåning förenas

Resealbumet skapat av: Mickio
5 jan. 2018
Visningar: 135
Wien, eller Vienna är staden där alla våra fördomar om Österrike får plats, men här finns även tid för några nya fördomar att byggas. Min resa ägde rum en vecka då nyårsklockorna ringde.

Det klinkar klassisk musik utomhus på tolvslaget i Pratees nöjespark. Ett världskänt nyårsfirande i första klass. Wiens byggnader liknar likväl även detta fördomen, statyvita och uråldrigt bevarade. Aktiviteter av borgerlig klass som Schönbrunns palats, museum i Sigmund Freuds ära, Spanska ridskolan och Stefandomens kyrka. Och nog hör det till kutymen att vara ren och artig i Vienna, beställa rätt efter etikett.

Om du vänder dig om lite ifrån de vita statyhästarna finner du slabbiga gatukök som säljer fyllefralla med schnitzel i. Varför inte besöka de hippiegalnas och arkitektintresserades Hundertwasserhaus, eller Smurfhuset som det kallas av coola. Eller kanske ta en tunnelbana bort till utkanten av Wien, där militäriska bunkrar väntar. Eller kanske sugen på ett värmekraftverk som liknar ett färgglatt Disneyland? Ta ett tåg på en timme för att hälsa på grannen Bratislava.

Wien har på ett sätt aldrig förändrats ifrån det episkt klassiska. Men om du är beredd att öppna ögonen för någonting mer, så kan jag dig gratulera och välkomna in till en annan tuffare Österrikisk anda.
Kategori: Kultur & Historia
Besökta länder: Österrike
Reslängd: 1 dag
Datum: 2 januari 2018

Bilder

Karta