Kambodja 2019

Resealbumet skapat av: Yessie
3 aug. 2020
Visningar: 96
Den 14/12 flög vi med Singapore Airlines till Phnom Pen i Kambodja. Biljetten bokade redan i januari för otroliga 7000:- var och då var det även med ett multistopp eftersom att vi ville stanna fyra nätter i Singapore på vägen hem. Väldigt smidigt med ett stopp på en timma i Moskva med samma plan så bara ut och in igen i princip, sen en timma i Singapore på vägen dit. När vi landat i PP såg vi framemot en smidig bilfärd på ca 3,5-4 timmar, men pga allt byggande i Sihanoukville och rusningstrafik i PP och en chaufför som skulle äta och kissa hela tiden tog färden närmare sex timmar. Resan kostade 60 dollar. Väl på plats på Ream Beach skulle båten gå kl 16:00 till Koh Ta Kiev som var vårt första stopp. Vi åt en god och otroligt billig lunch medan vi väntade, båten ingick inte ute man fick betala 7 dollar var, vi kunde hyrt privat båt men de ville ha ca 30 dollar så vi valde att vänta.
På Koh Ta Kiev finns tyvärr bara enkla boenden, vi valde Kaktus för att stranden var finast och man hade eget badrum. Även fast vår bungalow var byggd uppe i ett träd och saknade fönster, byggd av halm typ med täckt baksida men helt öppen framsida utan dörr. Safetyboxen var i trappsteget och man fick ha med eget hänglås. Badrummet ligger på marken under så ändå jobbigt på natten att behöva klättra på stegen ner i mörkret om man vaknade nödig. Vi betalade ändå ca 500:- per natt för detta, maten på resorten var suverän och man fick välja på två rätter varje lunch och middag plus pizza som alltid fanns. Inga platsflaskor säljs utan man får ha med egna vatten flaskor som man fyller för 0,50 dollar st. En öl kostade 1 dollar och alla måltider kostade 8 dollar st. Man skriver upp allt och betalar när man åker, smidigt. Från denna resort kan man gå genom djungeln till andra sidan ca 30 min och äta på två resorts där, Koh Ta Kiev bungalows och Ten 103. Man kan även gå till en hög klippa som är populär att hoppa från. Till The Last point kan man också gå, det är närmre men vi gick aldrig dit.
Efter fyra nätter på Koh Ta Kiev var vi tvungna att åka båt till Sihanoukville (11 dollar) för att sen ta båten till Koh Rong Samloem(20 dollar).
Samloem har i princip en lång strand man kan bo på och båtarna kommer in allra längst till vänster vid The One resort. Där väntade båten från Sara resort som vi bokat med, en liten eka som vi åkte i på ca tio minuter. Sara resort har ingen pool men ganska lyxiga bungalows med AC och kyl, nybyggda. Solstolar tillhör men det är inte många tyvärr. Man kan gå till två andra stränder, till Lazy beach tar det ca 20 min och där finns även en resort där man kan äta lunch. Det blir djupare fort på denna sida än det väldigt långgrunda vattnet på Saracen Beach. Man kan även gå till Sunsetbeach och M-Pai men det gjorde vi aldrig. Längs hela Saracen finns många barer och bra restauranger som kan nås lätt till fots längs med stranden. En mindre minimarket men ölen är lika billig på restaurangerna, 1,50 dollar.
Efter fem underbara dagar på Samloem tog vi typ som en dagsturbåt över till Koh Rong, vi ankom den stökiga lilla byn som kallas Koh Tough. Där hämtade de upp oss från vår resort Long Set med liten eka. Efter ca 15 min nådde vi 4 K stranden. Där ligger 13 olika resorts och de flesta har restauranger. Vill man äta middag i byn kan man gå längs med stranden och genom djungeln tar ca 30 min. Long Set Resort är en fantastisk resort med pool, gym och många solstolar på stranden. Bägge dessa resorter kostar ca 1000:- per natt med frukost så dyrt för att vara Asien men värt att bo fräscht och bekvämt, boende just på dessa öar är dyrt. På resorten kan man också hyra moppe och det enda stället att åka till i princip är Long Beach, där fanns många fina resort och en liten mysig by med restauranger.
Efter sex nätter drog vi vidare med båten till Sihanoukville, där tog vi TukTuk till Otres 3 tog ca 30 min. Hela Sihanoukville byggs ju om till ett Las Vegas typ med Casinon mm så byggarbetsplats var vi beredda på. Även här hade vi bokat lyxigt hotell med pool, frukost och egen strand med solstolar ca 1000:- per natt på Ren Resort. Vattnet och stranden på Otres 3 är fortfarande fint och helt ok att bo någon natt i väntan på flyg. Det finns ca fem finare hotell med bra restauranger längs med stranden. Hotellet beställde taxi för 60 dollar sen väntade den hemska färden till PP igen, flyg till Sihanoukville rekommenderas. I Singapore hade vi bokat Holiday Inn som ligger bra i Clarke Quay med fin pool på taket men dålig frukost tyvärr och små rum. Andra gången vi var i Singapore så vi visste vad vi ville göra. Ena dagen tog vi långpromenad till Marina Bay Sands, åt på Gordon Ramseys och gick på Gardens By the bay. Sen åkte vi en båttur en dag längs med floden. Strosade längs floden i Clarke Quay och i China town. Sen var det dags för hemfärd 7 januari.
Kategori: Backpacking
Besökta länder: Kambodja, Singapore
Reslängd: 24 dagar
Datum: 14 december 2019 - 7 januari 2020

Bilder

Karta