Varning i Amazonasfloden

Av Legusta
11 mars 2007 16:55
Visningar: 17157
Simma absolut inte under några som helst omständigheter naken i Amazonfloden eller pissa där.

Många känner nog inte till Vampyr Kattfisk (Candirú - Vandellia cirrhosa). Ännu värre fruktat än pirayaan.

Vampyrfisken - Candirú eller Canero (Vandellia cirrhosa) eller tandpetarfisken är en sötvattensfisk som gruppindelas till kattfisken. Den är vanlig i Amazonfloden och har ett rykte om sig att vara den mest fruktade fisken till och med värre än Pirayan. Fiskarna kan bli upp till 15 cm, ålformade och genomskinliga, nästan osynliga att se i vattnet. Fisken är en parasit. Den simmar in i fiskarnas gälar, fäller ut sina taggar för att hålla sig på plats och börjar äta vävnaden och blodet i gälarna. Därav ökennamnet som den fått "Vampyrfisken ifrån Brazilien".

Den är fruktat av befolkningen då den attraheras av urin och blod, och om du badar naken eller pissar i Amazonas hoppar fisken genom pisströmmen och in i kroppsöppningar som anus, vagina och till och med penis och fortsätter in till urinblåsan. Där fäller den ut sina taggar och börjar festa på blod och vävnad som den skulle ha gjort om det varit en fisk.

Fisken är komplicerad att ta bort förutom kirurgi.
Av Jankai
11 mars 2007 21:01
Kul historia men tyvärr tillhör den kategorin Urban legends dvs otroligt och tyvärr inte heller sant.

En snabbkoll på Wkipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Candir%C3%BA ger lite mer information.

Jag citerar Wikipedia "All stories about this fish entering human bodies by any route whatsoever are anecdotal. There has never been a first-hand report of medical intervention in such a case published in any reputable, peer-reviewed, medical journal."

Sorry att jag förstårde en bra historia . . .
Av Gral
11 mars 2007 21:46
Ett annat citat fran Wikipedia: "It was recently sought after by Nick Baker a wildlife specialist on British TV in a series about the world's strangest animals." Jag bor i England och sag just det programet for nagon manad sedan. Har for mig att dom pratade med nagon person pa ett sjukhus som rakat ut for fisken... det var dock oklart om han talade sanning :)

Aven om Wikipedia kanske inte ar den basta referensen att ge, per definition, sa kans legustas varning lite fanig. Miliontals manniskor simmar och badar i Amazonas utan problem. Det ar som att lasa om nagon som blivit biten av en haj i medelhavet och avrada folk fran att bada i havet. Overhuvud taget! Men som sagt, det var kanske menat som en rolig historia... synd bara om nagon tar det pa allvar.
Av Legusta
12 mars 2007 21:41
Tackar jag vet inte om det är vederlagt att det är så farligt. Men efter att jag har sett ett engelskt program om tropiska faror så drog dom upp detta även om det inte är vanligt med olyckor så finns trots allt fisken. Och jag tror det inte är så vanligt att folk badar nakna där heller.
Jag har tittar på flera sidor på nätet som skriver om detta så om det är en skröna eller allvar det är upp till var och en att avgöra jag vill inte skrämma upp någon bara ha riktig fakta.

" Though there have been documented candirú attacks on humans, there is no evidence the fish can survive once inside a human. It was recently sought after by Nick Baker a wildlife specialist on British TV in a series about the world's strangest animals."
http://en.wikipedia.org/wiki/Candir%C3%BA eller håll utkik efter Nick Baker's Weird Creatures på Animal Planet.

Det finns flera källor som pratar om denna fisk kan ni verkligen avfärda detta som humbug så övertyga mej så ger jag mej.

Jag har lärt mej att vara riktigt uppmärksam ännu mera tack vare min resa till Seyshellerna där det förekomm Kägelsnäckor (Conus textile) som ingen bybo hört talas om men som jag läst någonstans om i någon reseberättelse. Jag fick det bekräftat att så stämmer att den snäckan kan vara dödlig efter att ha konsulterat en dykfirma, och snäckan är vanlig i hela indiska oceanen.
Jag upptäckte denna snäcka på Mauritius i endast 30 cm grunt vatten vid dom stora hotellkedjorna så jag badar alltid med badskor numera.
Snäckan har en harpunliknande tagg som det stinger sina offer med och det bör anmärkas att dom är konformade, plocka ALDRIG sådana snäckor för allt i världen.

En fara till som jag lärde mej var Stenfisk (Synancceia horrida), som jag också såg i detta grunda vatten fisken var nog mer rädd för mej.

http://www.youtube.com/watch?v=eSLKZzuLC00 (Vampyrfisken - Candirú eller Canero från Animal planet)
http://www.britannica.com/eb/article-9019956/candiru (Encyclopædia Britannica Article)
4 sep. 2008 21:05
Jag har hört talas om den fisken förut. Låter ju inte allt för mysigt!
Av Men_nej
17 dec. 2014 12:18
men nej!! Man litar inte på Wikipedia!!! alltså på riktigt!! åk dit och kolla så får ni IRL info!!!