Thailand kan vara på randen till inbördeskrig.

Av Legusta
13 apr. 2009 23:18
Visningar: 1562
Thaksin Shinawatra född 1949, thailändsk politker. Efter en karriär inom polisen och gick han in i politiken och blev Thailand premiärminister 2001. Kritiserades för hårdhänt kamp mot knarkhandeln och för skattebrott. Avsattes 2006 och köpte då den engelska fotbollsklubben Manchester FC där han anställde Sven-Göran Eriksson.

Två makteliter bråkar med varandra om vem som ska få ha fingrarna i syltburken. De gulklädda och de rödklädda slåss om makten och de har så gjort i flera år.

– Allt bottnar i hur den förre premiärministern Thaksin Shinawatra försvann från makten. Även om han inte direkt var ett demokratiskt föredöme så var Thaksin vald av folket. När de gulklädda, monarkisterna och medelklassen, avsatte honom och i stället tillsatte Abhisit Vejjajiva som premiärminister blev de rödklädda, de fattiga från landsbygden, upprörda. De ansåg att han tillsattes på odemokratiska grunder och det är ju ett faktum som är svårt att argumentera mot.

När de gulklädda demonstrerade var den dåvarande regeringen väldigt ovillig att ta till våld, trots att demonstrationerna pågick i flera månader. Med den här andra sidan där emot, som ju styr militären, finns det nog större risk för våld.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Thailands kaotiska politiska situation gick in i en ny fas i somras då gulklädda demonstranter omringade både parlamentet och regeringskansliet och tvingade premiärministern och hans regering att upprätta ett tillfälligt regeringskontor på en militärflygplats.

När demonstranterna ockuperade Bangkok internationella flygplats och flera andra flygfält under tio dagar i november avgick premiärministern som ersattes av "de gulas" man Abhisit Vejjajiva.

Men den avsatte premiärministerns rödklädda sympatisörer vägrade acceptera utvecklingen och organiserade nya demonstrationer för att avsätta Abhisit Vejjajiva.

Det var "de röda" som under påskhelgen lyckades avbryta de sydostasiatiska staternas, Asean, toppmöte i turistorten Pattaya då värden, Thailands premiärminister, måste utlysa undantagstillstånd för att premiärministrar och ministrar från de tio Asean-länderna och sex länder utanför Asean (Kina, Japan, Indien, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland) skulle kunna evakueras under dramatiska omständigheter med helikoptrar från taket på konferensbyggnaden.

Läs mer på källa:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=488905
http://sesam.se/nyheter/person/Thaksin+Shinawatra
Av Legusta
14 apr. 2009 19:26
Demonstranter avslutar protesten
Källa: BangkokPost.com
Publicerat: 14/04/2009 vid 10:25

Red-shirts centrala ledare Veera Musikhapong aviserat ett stopp för den pågående anti-protesterma i Bangkok på tisdag förmiddag som hundratals soldater omringat regeringen där de kvarvarande demonstranterna hade samlats.

Beslutet kom en dag efter skärmytslingar i Bangkok, som lämnade två döda och 113 skadade.

Herr Veera sa att ledarna för United Front for Democracy mot diktaturen (Udd) var överens om att avsluta rallyt eftersom de var oroliga för säkerheten för de protesterande.

"Detta betyder inte att vi förlorar, säger han till de protesterande, några av dem tycktes vara arg på beslutet.

Weng Tojirakarn, en annan ledare, sade Udd skulle fortsätta sitt motstånd mot regeringen genom den internationella scenen.

"Vi har slutat i protest, men vi har inte slutat att kämpa för demokrati. Vi kommer att fortsätta rörelsen, säger en annan ledare Nattawut Saikua.

Beslutet att upplösa tillkännagavs en halvtimme efter Col Sansern sade i en TV-sändning som red-shirt protesterande blockerade trafiken på 15 platser i Bangkok tidigt på tisdagen.

"Situationen på alla platser har lättat,".
Av Bengtar
14 apr. 2009 21:29
Ja, det är över....för stunden.
Jag vill påminna om att det faktiskt pågår ett inbördeskrig i Thailand.
I de tre sydliga provinserna. Där har det de senaste fem åren 4000 personer dödats i ett smutsigt etniskt utrotningskrig.
Där har ingen någonsin tagit på sig ansvar för något dåd.
UD avråder oss från att resa där.

Etniska motsättningar, såväl som religiösa som regionala finns på många håll i Thailand.
Gränskonflikter pågår sedan lång tid.
Det Thailändska samhället lever i stor utsträckning politiskt sett kvar i något som fanns i andra länder för etthundra år sen.
Andra länder har utvecklats politiskt i takt med tiden, dock ej Thailand.
Att få oss att tro att Thailand är en demokrati som andra med 2000 - talsvärderingar ska vi inte gå på.

Thailand var pragmatiskt lierat med Japan under andra världskriget, för att hastigt bli Amerikavänligt efteråt. Kom ihåg att Amerika hade flygbaser i Thailand varifrån Vietnam bombades.
Sen 1949 har man haft 16 kupper när försvarsmakten har tyckt att det har fått vara nog!
Ett antal regeringar har fjäskat med den penningstarka eliten, tro fan att det jäser bland de fattiga ute i landet.
Korruption.

De senaste stora bråken och demonstrationerna ser jag som säkerhetsventiler som har utlösts för att något ännu värre inte ska behöva inträffa.
De underliggande konflikthärdarna som jäser hela tiden tror jag har mycket större och farligare krafter inom sig än vad det senaste halvårets politiska demonstrationer har visat.
Det har "bara" varit politik.
Underliggande konflikter är såväl religiösa som etniska som regionala som ekonomiska.
Det är dom som innebär stor fara om dom släpps lösa.
Och, som avslutning; det har pågått lågintensivt mycket länge. Jag tror att det finns en stor, farlig krutdurk där.
Av Legusta
14 apr. 2009 23:39
Citerat från bengtar:
Ja, det är över....för stunden.
Jag vill påminna om att det faktiskt pågår ett inbördeskrig i Thailand.
I de tre sydliga provinserna. Där har det de senaste fem åren 4000 personer dödats i ett smutsigt etniskt utrotningskrig.
Bengtar du är helt ute och cyklar vadå "etniskt utrotningskrig", vad bygger du dina ord på det ?
Fakta om de sydliga provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.
Kriminella i området försörjer sig på vapen- och narkotikahandel över gränsen till Malaysia och den thailändska regeringen ansåg tidigare att det var denna grupp som stod för det mesta våldet. Den separatistiska kampen har på senare år fått en allt mer islamistisk framtoning och polisen skyller de senaste våldsdåden på muslimska separatister.
- Händelsen visar att det finns människor som försöker orsaka splittring, sade den thailändske premiärministern, general Surayud Chulanont vid en presskonferens 2007.

De flesta av Thailands 63 miljoner invånare är buddhister, fyra procent är muslimer. I de tre sydligaste provinserna Narathiwat, Yala och Pattani är muslimerna i majoritet. Området ingick i det malajiska furstendömet Pattani och annekterades av Thailand (Siam) i början av 1900-talet. Sedan dess har en väpnad kamp för en utbrytning från det buddhistiska Thailand pågått. Den senaste våldsvågen inleddes i januari 2004. Kulturellt har den muslimska befolkning nära band till Malaysias malajiska majoritet och många talar en lokal dialekt av språket malaj. Vissa grupper strävar efter att införliva regionen med Malaysia, andra vill upprätta en självständig islamisk republik.

Att kalla detta etniskt utrotningskrig är att hård dra det ytterligare, och om så är fallet du är du Bengtar ute på farlig mark tror jag.

Dessa grupper i söder är inget annat än "Militanta Extremister/Terrorister", som inget har med religion eller rasfrågor att göra och som man absolut inte kan kalla trogna muslimer.

Profeten Mohamed förespråkar inte våld, han hade alltid tålamod trots alla hinder han stötte på. Islam fördömer terrorism och det är en mycket stor synd inom Islam att terrorisera eller göra något ont mot någon annan.

Så här säger Allah den barmhärtigaste ,den nådigaste i Koranen:
40. GUD vållar inte så mycket som en atoms vikt av orättvisa. Tvärtom, mångdubblar Han mångfaldigt belöningen för den rättfärdiga gärningen och beviljar en stor belöning från Honom.

Profeten Mohamed sade också:
Gud har gjort er till bröder, så var ej oeniga. En arab är inte bättre än en icke-arab, ej heller är en icke-arab bättre än en arab; ej heller är en vit bättre än en svart eller en svart bättre än en vit.

Islam är emot all slags rasism och allt våld, både fysiskt och intellektuellt. Det finns inget bevis i historien på att muslimer någon gång har tvingat en by eller en stad att anta Islam. Allah säger i Koranen: " Tvång skall inte förekomma i trosfrågor" (Koranen 2: 256)
15 apr. 2009 00:37
Citerat från legusta:
Dessa grupper i söder är inget annat än "Militanta Extremister/Terrorister", som inget har med religion eller rasfrågor att göra och som man absolut inte kan kalla trogna muslimer.
Det är som man säger: Den ene mannens terrorist är den andres frihetskämpe.
Islam är emot all slags rasism och allt våld, både fysiskt och intellektuellt. Det finns inget bevis i historien på att muslimer någon gång har tvingat en by eller en stad att anta Islam. Allah säger i Koranen: " Tvång skall inte förekomma i trosfrågor" (Koranen 2: 256)
Nja, håller inte riktigt med här. Men man kan ha förståelse för hur "islam" (ja, inte religionen utan vissa utövare) utvecklats som det gjort. När man försökte bjuda in kristna samt judiska företrädare till samtal visade de bara förakt. När man visade barmhärtighet mot kristna under korstågen var de kristna obarmhärtiga. Det västerländska riddaridealet bygger på Saladin och islam. I många arabiska länder ansågs han sedemera vara för barmhärtiga och betydligt mer hårdföra typer vann anseende historiskt.
Av Bengtar
15 apr. 2009 09:06 (redigerad)
Citerat från legusta:
Citerat från bengtar:
Ja, det är över....för stunden.
Jag vill påminna om att det faktiskt pågår ett inbördeskrig i Thailand.
I de tre sydliga provinserna. Där har det de senaste fem åren 4000 personer dödats i ett smutsigt etniskt utrotningskrig.
Jag ser att äver herr Legusta är lite kluven;
Du citerar ett officiellt Thailändsk uttalande;
Den separatistiska kampen har på senare år fått en allt mer islamistisk framtoning och polisen skyller de senaste våldsdåden på muslimska separatister.
- Händelsen visar att det finns människor som försöker orsaka splittring, sade den thailändske premiärministern, general Surayud Chulanont vid en presskonferens 2007.
. Området ingick i det malajiska furstendömet Pattani och annekterades av Thailand (Siam) i början av 1900-talet. Sedan dess har en väpnad kamp för en utbrytning från det buddhistiska Thailand pågått. Vissa grupper strävar efter att införliva regionen med Malaysia, andra vill upprätta en självständig islamisk republik.

Sen kommer din egen tolkning;
Dessa grupper i söder är inget annat än "Militanta Extremister/Terrorister", som inget har med religion eller rasfrågor att göra och som man absolut inte kan kalla trogna muslimer.
Då kan man undra; Har det hela med religion att göra eller inte?

En läsvärd bok; Zachary Abusa; Militant Islam in South east Asia and their connections to middle East.
Det märkliga är, jag upprepar, att ingen vet vad målet för upprorsmakarna är.
De som attackeras är oftast buddhister som ofta får halsen avskuren, men även många muslimer med moderat framtoning har råkat illa ut.
Det ser ut som om förstahandsmålen är människor med kinesiskt eller thailändskt ursprung.
4000 har dött och man räknar med att ca 30000 har flytt.
Man slår mot enskilda, officiella byggnader, småindustrier o. s.v.
Thailändska armen har 80000 man i området för att stävja oroligheterna.

Terroristexperter menar att det är etnisk rensning.
Sen att jag kallar det för etniskt utrotningskrig är bara en fråga om ordval. Var går gränsen?
Av Energi
15 apr. 2009 09:40
>Islam är emot all slags rasism och allt våld, både fysiskt och intellektuellt. Det finns inget bevis i historien på att muslimer någon gång har tvingat en by eller en stad att anta Islam. Allah säger i Koranen: " Tvång skall inte förekomma i trosfrågor" (Koranen 2: 256)

Nu är ju inte tex Egypten en by eller stad, men iallafall.
15 apr. 2009 13:21 (redigerad)
Citerat från legusta:
Profeten Mohamed förespråkar inte våld, han hade alltid tålamod trots alla hinder han stötte på. >
Islam är emot all slags rasism och allt våld, både fysiskt och intellektuellt. Det finns inget bevis i historien på att muslimer någon gång har tvingat en by eller en stad att anta Islam. Allah säger i Koranen: " Tvång skall inte förekomma i trosfrågor" (Koranen 2: 256)
Profetens tålamod gäller män. Om kvinnorna säger han i sura 2:223: ”Edra hustrur äro en åker för eder; besöken alltså eder åker efter behag.” Sura 4:34: ”Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] tillrättavisa dem handgripligen.”

Dessa suror tas som intäkt för män att ständigt diskriminera, plåga, våldta, förtrycka miljontals kvinnor världen över. Fortfarande utsätts kvinnor för den mest plågsamma form av mord, stening, av män som genom denna tillrättavisande handgriplighet hamnar i paradiset.

Legusta, utvikelsen bara för att belysa problemet med heliga skrifter som Bibeln och Koranen. Allt som oftast är det nämligen som Fan själv tolkar dessa texter skrivna av människor – i synnerhet när det gäller makt. Historieboken är den som ger oss de största och ffa säkraste lärdomarna av hur makten faktiskt har utövats via religionen.
15 apr. 2009 13:55
H Sawaddee legusta! happy songkarn !
skulle vijla ge mig in i diskutionen angående protesterna i bankok! att dom urartade är väl självklart men medan dom gula ockuperade parlamentet , duongmuang och sowanaphumi under november-december så var det icke våld som gällde från dom gula PAD Men svågerpolitiksregeringen med taksin som satt i parlamentet försökte avstyra det hela med en massiv våld insatts från polisen , det var Thaksins svåger som var PM . Nu när dom Röda (köpta av khon Thaksin ) kom och demonstererade i BKK så använde dom eld molotow och dom sköt två ägare av husen där dom försökte bränna bussen och som husägarna inte ville att dom skulle göra, husen var av trä. Så jag vet inte vilka dom fattiga är? dom röda är köpta? och Nu det bästa av allt, nuvarande regering är inte tillsatt av dom gula utan enligt lag, vissa partimedlemmar förbjöds av domstolen att bedriva politik i fem år en av dem var dåvarande PM (taksins svåger) Du ser här är utbildningsståndpunkten för människor låga ,så dom är lätt att köpa! Vad beträffar thaksin så har idag en efterlysning på honom gått ut för att få honom fast. Att köpa Manchesters fotbollslag för 80 milj och 4 mån senare sälja den för 150milj luktar peningtvätt,vilket england undersöker ,köpare och säljare finns i Dubai! vad beträffar musslimer så kan man inte dra alla över en kamm, men när jag jobbade i FD yogoslavien 93-96 så nog F-nnnnn slogs musslimer ett mycket heligt krig, så att gå till koranen är som fan läser bibeln och vi slår ihjäl av samma orsak, här nere i södern så finns det extremister som vill ha ett eget land och en del som vill införlivas med malaysia. men fråga någon i norrland om dom ville gå med i EU!!! vi är bara 1,5milj där uppe och söder om fjollträsk bor det 7,5milj svenskar så frågan var redan uppgjord, men vi har lite mer tid på skolbänken det har dom inte här! men vi har haft dackeupproret och dalaupproret ,skulle tro att thailand ligger i detta tidevarv , men det är alltid en början på något gott! Gäller bara för turisterna att ta seden dit man kommer även deras historia,
ha en arun dag som vi säger uppe republiken jämtland
PO
Av Legusta
16 apr. 2009 01:18
Citerat från energi:

>Islam är emot all slags rasism och allt våld, både fysiskt och intellektuellt. Det finns inget bevis i historien på att muslimer någon gång har tvingat en by eller en stad att anta Islam. Allah säger i Koranen: " Tvång skall inte förekomma i trosfrågor" (Koranen 2: 256)

Nu är ju inte tex Egypten en by eller stad, men iallafall.
Islam skall inte behöva svara för Saudiarabiska brott mot mänskligheten mer än vad t.ex. kristendomen ska behöva svara för USA:s brott mot mänskliga rättigheter i modern tid. Och personligen tycker jag inte att någon religions budskap skall bli smutskastat bara för att en del anhängare som inte kan uppföra sig gör fel. Jag förstår precis skillnaden mellan tolerans och respekt. Frågan är om du själv gör det. Det vore ju helt skadat att skylla kristendomen och bibeln för det nazityskland gjorde, eller hur?
Av Legusta
16 apr. 2009 01:31
Citerat från bengtar:

Terroristexperter menar att det är etnisk rensning.
Sen att jag kallar det för etniskt utrotningskrig är bara en fråga om ordval. Var går gränsen?
Du anger ingen källa för dina så kallade terroristexperter.
Kan jag kalla etniskt utrotningskrig detsamma som att jag vill ha bort Usama Bin Laden också, det ordvalet tycker jag är märkligt och mycket udda i mina öron. I mina ögon är dom terrorister som missbrukar religionen som människor gjort i alla tider oavsett trosställning.
16 apr. 2009 04:09
Citerat från legusta:
Islam skall inte behöva svara för Saudiarabiska brott mot mänskligheten mer än vad t.ex. kristendomen ska behöva svara för USA:s brott mot mänskliga rättigheter i modern tid. Och personligen tycker jag inte att någon religions budskap skall bli smutskastat bara för att en del anhängare som inte kan uppföra sig gör fel. Jag förstår precis skillnaden mellan tolerans och respekt. Frågan är om du själv gör det. Det vore ju helt skadat att skylla kristendomen och bibeln för det nazityskland gjorde, eller hur?
Även om du har rätt i grunen så är knappast nazityskland det rätta exemplet då Nationalsocialismen i sig snarare arbetade för att komma ifrån kristendomen och t ex katolska kyrkan mer användes som en medlöpare då så behövdes - att sedan påven för mer eller mindre pronazistisk är en annan sak.
16 apr. 2009 10:29
Citerat från legusta:
Islam skall inte behöva svara för Saudiarabiska brott mot mänskligheten mer än vad t.ex. kristendomen ska behöva svara för USA:s brott mot mänskliga rättigheter i modern tid.
Legusta, det har gått några år sedan man i Kristendomens namn brände kvinnor på bål. Men vad säger du om de brott mot miljontals kvinnor världen över som i modern tid begås i profeten Mohameds namn? Eller ingår inte kvinnor i ”mänskligheten”?
Av Energi
16 apr. 2009 11:06
Citerat från farbror_frej:
Citerat från legusta:
Islam skall inte behöva svara för Saudiarabiska brott mot mänskligheten mer än vad t.ex. kristendomen ska behöva svara för USA:s brott mot mänskliga rättigheter i modern tid.
Legusta, det har gått några år sedan man i Kristendomens namn brände kvinnor på bål. Men vad säger du om de brott mot miljontals kvinnor världen över som i modern tid begås i profeten Mohameds namn? Eller ingår inte kvinnor i ”mänskligheten”?
Bra skrivet Frej! Men tyvärr är det inget brott där man stiftar lagar efter Koranen.
16 apr. 2009 11:20
Citerat från energi:
Bra skrivet Frej! Men tyvärr är det inget brott där man stiftar lagar efter Koranen.
Likt förbaskat är det brott mot de mänskliga rättigheter som Legusta ändå hänvisar till.
Av Energi
16 apr. 2009 11:32
Citerat från farbror_frej:
Citerat från energi:
Bra skrivet Frej! Men tyvärr är det inget brott där man stiftar lagar efter Koranen.
Likt förbaskat är det brott mot de mänskliga rättigheter som Legusta ändå hänvisar till.
Så sant som du skriver och det är ju inte bara en liten del "anhängare" som bryter mot dom mänskliga rättigheterna.
16 apr. 2009 11:35
Citerat från energi:
Citerat från farbror_frej:
Citerat från energi:
Bra skrivet Frej! Men tyvärr är det inget brott där man stiftar lagar efter Koranen.
Likt förbaskat är det brott mot de mänskliga rättigheter som Legusta ändå hänvisar till.
Så sant som du skriver och det är ju inte bara en liten del "anhängare" som bryter mot dom mänskliga rättigheterna.
Vi får se om Legusta kan bena ut det här för oss.
16 apr. 2009 16:38 (redigerad)
Citerat från farbror_frej:
Citerat från legusta:
Islam skall inte behöva svara för Saudiarabiska brott mot mänskligheten mer än vad t.ex. kristendomen ska behöva svara för USA:s brott mot mänskliga rättigheter i modern tid.
Legusta, det har gått några år sedan man i Kristendomens namn brände kvinnor på bål. Men vad säger du om de brott mot miljontals kvinnor världen över som i modern tid begås i profeten Mohameds namn? Eller ingår inte kvinnor i ”mänskligheten”?
Eftersom islam ser mannen som överordnad kvinnan har också homosexualitet svårt att finna nåd inför många av Koranens uttolkare, särskilt vad gäller homosexuella män. Irans president hävdar till och med att sådana människor inte existerar i hans land. Och mig veterligt har i alla fall Nigeria dömt homosexuella män till stening enligt islamisk lag. Homosexuella män ingår väl också i ”mänskligheten”, Legusta?

Problemen med olika religioner, islam och andra, uppstår så snart man blandar ihop dem med politik.
Av Bengtar
16 apr. 2009 19:25
Herr Legusta!
Jag ska ge dig några förslag om var och vad du kan söka på nätet.

Islamic jihad, hela historien från 620 e. kr. fram till idag. Med början år 620 i Mekka.
Islamic jihad in South east Asia.
På FN;s hemsida om motverkan mot terrorn i världen.
FN;s sen några år stående Madrid - konferens mot terrorn i världen.

Beträffande uttrycken etnisk rensning och etniskt utrotningskrig så uppstod dom under Balkankrigen under 90 - talet och är helt etablerade i alla diskussioner idag.
En debattör du borde läsa och som har mycket material publicerat är Magnus Norell FOI, och professor i USA.
En världsauktoritet i området Terror.

Vad gäller den rensning som pågår i syd i Thailand är det svårt, eftersom dom som rapporterar riskerar att bli "beheaded" i de grymheter som pågår där.
En del finns dock rapporterat och dokumenterat anonymt på nätet. Sök på Islamic jihad in Thailand, eller islamic terror in Thailand.

Att ange källor vad gäller info om de delikata uppgifter du önskar veta mer om är ej enkelt. Ca 200 "experter" finns i 50 länder runt om i världen. I en så delikat fråga som terror, där terroristerna är anonyma, bör ju naturligtvis de som har till uppgift att motverka terrorn också vara anonyma.
Det man kan ta del av är "bara" vad som sägs officiellt från de enskilda staterna, eller FN, EU, eller för all del NATO.
Det finns massor av material på nätet av bloggare, men det är snudd på bara enbart strunt (som vanligt), från den skaran.

Lycka till Herr Legusta, om du orkar söka!
Av Legusta
18 apr. 2009 00:47
Citerat från stensson:
Eftersom islam ser mannen som överordnad kvinnan har också homosexualitet svårt att finna nåd inför många av Koranens uttolkare, särskilt vad gäller homosexuella män. Irans president hävdar till och med att sådana människor inte existerar i hans land. Och mig veterligt har i alla fall Nigeria dömt homosexuella män till stening enligt islamisk lag. Homosexuella män ingår väl också i ”mänskligheten”, Legusta?
Profeten Mohammed har aldrig sagt att män skall vara överordnade kvinnor, tvärtom se varandra likvärdiga. Att däremot att homosexuella diskrimineras ja rent av dödas är en långt värre än i dag på några ställen i världen i Guds, Allah's eller någon annan profets namn.

På anledning till dessa Suror o Koranen (och andra hemska citat som även bibeln har) skall tolkas om hur livet var på den tiden 580.
Att det i nutid finns människor som använder sig av religionen för att tukta människor hoppas jag ingen ännu har glömt.
Sedan får dom kalla sig sekter, muslimer eller djävulen's egen skara, det enda som skiljer dessa människor från att utvecklas är enligt min egen mening att dom visar respekt och gör goda gärningar (för människor eller mänskligheten).

Det är bara det att många tror att stening och andra sharialagar är något som bara står i koranen. Väldigt få känner till att dom lagarna också finns med i gamla testamentet.

Jag försvarar inte islam, vad jag menar är att islam inte uppfann steningar, kvinnoförtryck, hedersmod och homofobi. Det fanns där långt innan och islam gav bara uttryck för den tradionalistiska och patriarkaliska kultur som fanns i mellanöstern (och andra delar av världen) vid den tiden.

Kristendom och judendomen har sedan medeltiden reformerats, kritiserats och sekulariserats genom tidsepoker som renässansen och upplysningen. Därför är dom flesta kristna och judar sekulariserade och tolkar inte bibeln bokstavligt. Den islamska världen har helt enkelt inte haft samma historiska utveckling.

Visst är islam precis som andra religioner ett problem, men att skylla allt hedersvåld och kvinnoförtryck på islam är att göra det väldigt enkelt för sig. Islam har säkert hjälpt till att bibehålla dom kvinnofientliga och patriarkaliska traditionerna men det knappast något som uppfanns av islam.

Både bibeln och koranen fostrar människan på ett sätt som är anpassat för att styra upp det samhälle som existerade då på sin tid.
Precis som allt annat förändras samhällen med tiden.

I Koranen står det att det är viktigt för varje individ att använda sin egen hjärna. Islam är en religion som predikar om ett vänligt och rent beteende oss människor mellan. Man måste inte tycka att Islam är en religion som passar en själv, men en gnutta respekt är alltid på sin plats.

- Min livsfilosofi är att vi får inte glömma att den största gåvan vi fått är att älska varandra oberoende av hudfärg, ras, sexuell läggning eller kön vilken gud eller icke gud man nu tror på.

Den största fienden vi människor har världen över är girighet, okunskap och rädslan. Den är en demon som förtvinar vårt sinne och ej ser till våra olikheter och likheter och låter oss glädjas ihop och finna den sanna kärlek till världen tillsammans.
18 apr. 2009 11:30 (redigerad)
Citerat från legusta:
Citerat från stensson:
Eftersom islam ser mannen som överordnad kvinnan har också homosexualitet svårt att finna nåd inför många av Koranens uttolkare, särskilt vad gäller homosexuella män. Irans president hävdar till och med att sådana människor inte existerar i hans land. Och mig veterligt har i alla fall Nigeria dömt homosexuella män till stening enligt islamisk lag. Homosexuella män ingår väl också i ”mänskligheten”, Legusta?
Profeten Mohammed har aldrig sagt att män skall vara överordnade kvinnor, tvärtom se varandra likvärdiga. Att däremot att homosexuella diskrimineras ja rent av dödas är en långt värre än i dag på några ställen i världen i Guds, Allah's eller någon annan profets namn.

På anledning till dessa Suror o Koranen (och andra hemska citat som även bibeln har) skall tolkas om hur livet var på den tiden 580.
Att det i nutid finns människor som använder sig av religionen för att tukta människor hoppas jag ingen ännu har glömt.
Sedan får dom kalla sig sekter, muslimer eller djävulen's egen skara, det enda som skiljer dessa människor från att utvecklas är enligt min egen mening att dom visar respekt och gör goda gärningar (för människor eller mänskligheten).

Det är bara det att många tror att stening och andra sharialagar är något som bara står i koranen. Väldigt få känner till att dom lagarna också finns med i gamla testamentet.

Jag försvarar inte islam, vad jag menar är att islam inte uppfann steningar, kvinnoförtryck, hedersmod och homofobi. Det fanns där långt innan och islam gav bara uttryck för den tradionalistiska och patriarkaliska kultur som fanns i mellanöstern (och andra delar av världen) vid den tiden.

Kristendom och judendomen har sedan medeltiden reformerats, kritiserats och sekulariserats genom tidsepoker som renässansen och upplysningen. Därför är dom flesta kristna och judar sekulariserade och tolkar inte bibeln bokstavligt. Den islamska världen har helt enkelt inte haft samma historiska utveckling.

Visst är islam precis som andra religioner ett problem, men att skylla allt hedersvåld och kvinnoförtryck på islam är att göra det väldigt enkelt för sig. Islam har säkert hjälpt till att bibehålla dom kvinnofientliga och patriarkaliska traditionerna men det knappast något som uppfanns av islam.

Både bibeln och koranen fostrar människan på ett sätt som är anpassat för att styra upp det samhälle som existerade då på sin tid.
Precis som allt annat förändras samhällen med tiden.

I Koranen står det att det är viktigt för varje individ att använda sin egen hjärna. Islam är en religion som predikar om ett vänligt och rent beteende oss människor mellan. Man måste inte tycka att Islam är en religion som passar en själv, men en gnutta respekt är alltid på sin plats.

- Min livsfilosofi är att vi får inte glömma att den största gåvan vi fått är att älska varandra oberoende av hudfärg, ras, sexuell läggning eller kön vilken gud eller icke gud man nu tror på.

Den största fienden vi människor har världen över är girighet, okunskap och rädslan. Den är en demon som förtvinar vårt sinne och ej ser till våra olikheter och likheter och låter oss glädjas ihop och finna den sanna kärlek till världen tillsammans.
Legusta, du uppträder i jagform. Men vem är det som tycker? Källanvisningar saknas!
18 apr. 2009 11:31
Legusta, "ditt" långa inlägg ovan kan jag faktiskt inte bemöta till dig, eftersom du där i jagform ordagrant återger inlägg och tyckanden som gjorts av andra, nämligen av Migge och Muslim på sidan

http://nordicdervish.wordpress.com/2008/10/24/islam-om-otroh...

Signaturen Migge gör flera initierade analyser. Till Muslim kan sägas att profeten Mohamed ändå gör uttalanden om kvinnor som inte tyder på någon direkt feminism. Några exempel från Familjeliv.se:

Hadees-e-Qudsi 34:11 (Tibrani): "Profeten sade att Allah berättade för djävulen att kvinnor är hans snaror..."

Bukhari 9:89:219: "När profeten hörde nyheten att Persiens folk utsett dottern till Kosrau som deras regent, sade han: Ingen nation kommer att lyckas, som väljer en kvinna till sin ledare

Legusta: Man ser lätt vilka inlägg du skrivit själv och vilka du stulit av andra. Ditt eget språkbruk är mycket avslöjande. Det är upprörande att RG tillåter dessa bild- och textstölder. Det har i sammanhanget använts ord som "skitstövel" och jag är frestad att hålla med. Om du nu helt bortser från RG:s användarvillkor, så säger ändå Bibeln "Du skall icke stjäla", och även Koranen förbjuder stöld (handen skall inte huggas av men väl märkas). Det är ju skrifter som du gärna hänvisar till.
20 apr. 2009 14:29 (redigerad)
Det här börjar ju bli löjligt. Att gång på gång ertappas med byxorna hängande över fotknölarna. Är det inte stöld av bilder, så är det stöld av texter. Hur många vill se sina egna inlägg i en diskussion inkopierade i andra sammanhang, på andra sajter, och i andras namn. Hur ser RG på detta? Vad säger redaktören Ellinor?
Av Ellinor
20 apr. 2009 15:21
I så väl bloggar, som diskussioner, tar vi för givet att det är personen själv som skriver, om inget annat anges. Detta eftersom det enligt våra användarvillkor inte är tillåtet att kopiera någon annans text utan att ange tydlig källa. Om ni upptäcker plagiat går det bra att anmäla det till (Logga in för att se e-postadress)

Vänliga hälsningar,
Ellinor Thunberg
Redaktör
20 apr. 2009 16:41
HALLÅÅ!!! VAD ÄR DETTA??? Har ni ätit taggtråd? Jag trodde detta var ett reseforum där man diskuterar semester-resor och delar med sej av sina rese-minnen och rese-bilder. Ger varandra goda tips och råd. Detta är ju värsta politikforumet :-(( Det finns väl andra ställen man kan diskutera sådana här saker om man nu är intresserad av Thailands premiärminister's livs historia o vem som klär sej i gult eller rött. Jag är inte en människa som brukar klaga men jag hatar politik och hade väl i min enfald trott att jag skulle slippa läsa sånt skit här på en annars så fantastisk positiv rolig o glädjefylld sajt som denna.
20 apr. 2009 16:45
Citerat från froderberg:
HALLÅÅ!!! VAD ÄR DETTA??? Har ni ätit taggtråd? Jag trodde detta var ett reseforum där man diskuterar semester-resor och delar med sej av sina rese-minnen och rese-bilder. Ger varandra goda tips och råd. Detta är ju värsta politikforumet :-(( Det finns väl andra ställen man kan diskutera sådana här saker om man nu är intresserad av Thailands premiärminister's livs historia o vem som klär sej i gult eller rött. Jag är inte en människa som brukar klaga men jag hatar politik och hade väl i min enfald trott att jag skulle slippa läsa sånt skit här på en annars så fantastisk positiv rolig o glädjefylld sajt som denna.
Jag håller verkligen med till hundra procent. Sluta kivas på detta sätt. Det finns trevligare sätt att umgås på.

Gilla
20 apr. 2009 18:01
Citerat från gullsing:
Citerat från froderberg:
HALLÅÅ!!! VAD ÄR DETTA??? Har ni ätit taggtråd? Jag trodde detta var ett reseforum där man diskuterar semester-resor och delar med sej av sina rese-minnen och rese-bilder. Ger varandra goda tips och råd. Detta är ju värsta politikforumet :-(( Det finns väl andra ställen man kan diskutera sådana här saker om man nu är intresserad av Thailands premiärminister's livs historia o vem som klär sej i gult eller rött. Jag är inte en människa som brukar klaga men jag hatar politik och hade väl i min enfald trott att jag skulle slippa läsa sånt skit här på en annars så fantastisk positiv rolig o glädjefylld sajt som denna.
Jag håller verkligen med till hundra procent. Sluta kivas på detta sätt. Det finns trevligare sätt att umgås på.

Gilla
Om man har en tråd som så uppenbarligen behandlar ett ämne, som tillhör turismen, man inte vill läsa om så bör man kanske överväga att inte läsa denna tråd istället för att göra det.

Jag vet att det finns olika åsikter om vad RG är - en ren inspirationssajt eller en betydligt bredare sajt som även behandlar turismens olika goda och dåliga sidor - vilket jag även startade "Rosa Skimmer"-tråden om. Personligen gillar jag den bredare synen på turismen men även de rena reseskildringarna och frågestållningarna.

Vill man enbart läsa "inspiration" så kan man lätt sålla eller undvika de inlägg som politiserar eller diskuterar en fråga eller destination på djupet.

Att ej läsa något existerande går ju, att läsa något ej existerande är betydligt svårare.
20 apr. 2009 19:02 (redigerad)
Citerat från ellinor:
I så väl bloggar, som diskussioner, tar vi för givet att det är personen själv som skriver, om inget annat anges. Detta eftersom det enligt våra användarvillkor inte är tillåtet att kopiera någon annans text utan att ange tydlig källa. Om ni upptäcker plagiat går det bra att anmäla det till (Logga in för att se e-postadress)

Vänliga hälsningar,
Ellinor Thunberg
Redaktör
Hej Ellinor och tack för ditt snabba och entydiga svar.
Ha en trivsam afton
Frej
Av Fdp
20 apr. 2009 21:21
Thailand är svenskarnas främsta turistmål. Om det finns risk för inbördeskrig där är det väl ett bra tips att få veta det. För att lättare förstå problematiken kan det som Robbowans säger vara bra med en lite bredare diskussion.
Jag vet att de flesta åker till Thailand för sol, bad och billiga priser på diverse och helt struntar i det som kanske inte är så trevligt och det må i så fall vara deras problem.. Men att som Froderberg vilja se världen inte bara en utan flera gånger (se profilsidan) utan att vilja veta något om det som sker i de länder hon besöker är något anmärkningsvärt. Att dessutom nonchalera t.ex. varningar för Tigertemplet och envisas med att vilja åka dit gör att man måste undra över syftet med hennes resor.
I min enfald trodde jag att man reser för att uppleva och lära sig något. I annat fall kan man lika gärna sitta hemma på balkongen och dricka svenskt kaffe!.
22 apr. 2009 13:11
Precis... Jag skulle kunna skriva om hur vackert Zimbabwe är utan att nämna att man riskerar att förlora livet p g a den enorma instabilitet som finns i landet.

Jag skulle inspirera folk till att åka dit och hoppas att de inte får en kalashnikov riktad mot skallen.

Om sådan information är irrelevant, negativ, what ever så får väl folk skylla sig själva.

Rosa skimmer som sagt var...
Av Begesk
13 nov. 2009 11:42
Södra området i Thailand är "ostabilt" och min fråga är: Hur är läget idag i exempelvis i området Songkhla, där såvitt jag förstår flygplatsen Hat Yai ingår. Det är ju en vanlig ort för att åka vidare ut till öarna i väst.
Av Jahnna
13 nov. 2009 20:42
Jag har inte läst alla inlägg för jag rent av orkade inte.
Men läste inlägget ang religionen. Nu är det väldigt farligt och rent av fel
att säga och anklaga religionen (i detta fall islam) innehåller förtryck med mera med mera....
Det är väldigt viktigt att skilja på islam och islamism. Alltså religionen och politiken.
Var bara tvungen att göra denna lilla parentes.

Förövrigt håller jag verkligen men övriga talare om att detta är en resesida och ska vara en
glad feelgood site där folk kan få tips och dela med sig av sina egna. Gå in på passagen eller nåt annat
ställe och diskutera politik.
Av Energi
14 nov. 2009 11:59
Citerat från jahnna:
.
Men läste inlägget ang religionen. Nu är det väldigt farligt och rent av fel


Har du helt rätt i! Har hört om folk som blivit mördade för att dom talat illa om Islam.
Av Legusta
16 nov. 2009 04:22
Islam är inte Osama bin Laden
Judismen är inte Bernard Madoff
Kristendom är inte Adolf Hitler
Buddhism är inte Pol Pot
16 nov. 2009 06:45
Citerat från legusta:
Islam är inte Osama bin Laden
Judismen är inte Bernard Madoff
Kristendom är inte Adolf Hitler
Buddhism är inte Pol Pot
Tja, de två förstnämnda kan jag väl köpa men Pol Pot var ateist så det sjöng om det och Hitler var välmer inne påde fornnordiska gudarna och mysticism och använde bara kyrkan när han behövde stöd från Vatikanen.
Av Joakimn
18 nov. 2009 12:00
Jag skäms över mig själv att jag har kastat bort tiden genom att läsa dessa inlägg.
vem har rätt eller fel..så trams skiter historien i.
Vinnarna sätter agendan och styr historien dit dom vill.
Men för att föra diskusionen i land..visst Legusta, Thailand är inte stabilt
och stora saker kan komma i rullning.där håller jag med.
Pajkastning tycker jag vi hoppar över/Mvh Joakimn
Av Begesk
18 nov. 2009 17:36
Ett klipp ifrån UD:s hemsida

"Reseinformation Thailand
.Avrådan från resor till de sydligaste provinserna i Thailand

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor/icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Avrådan gäller tills vidare.

Ambassaden rekommenderar att resor över landgränsen mellan Thailand och Malaysia undviks."
19 nov. 2009 15:27
Kör på det gäller inte turisterna. Varför såga grenen man sitter på?
19 nov. 2009 20:00
Citerat från signal99:
Kör på det gäller inte turisterna. Varför såga grenen man sitter på?
Nä, det var ju inga turister som drabbades senaste de hade en "minikonfrontation"?
20 nov. 2009 18:49
Citerat från joakimn:
Jag skäms över mig själv att jag har kastat bort tiden genom att läsa dessa inlägg.
vem har rätt eller fel..så trams skiter historien i.
Vinnarna sätter agendan och styr historien dit dom vill.
Men för att föra diskusionen i land..visst Legusta, Thailand är inte stabilt
och stora saker kan komma i rullning.där håller jag med.
Pajkastning tycker jag vi hoppar över/Mvh Joakimn
Inte ska du väl behöva skämmas över dig själv. Tvärtom, här är bara en diskussion som går lite djupare än var de bästa stränderna finns. Religion och politik tillhör också besöksmålens kultur. Det där med vad som är ”rätt” eller ”fel” är kanske i det här sammanhanget ointressant. Och visst är det roligt med engagerade skribenter, man behöver inte ens föra diskussionen i land.

Peace and love!