Tanzania

Av Svbika
14 okt. 2008 19:22
Visningar: 3736
Hej!
Ska åka till Tanzania och Zanzibar första hälften av december och göra Afrika för första, men förhåbningsvis inte sista gången. Vi ska göra safari i 8 dagar och sola i 5 dagar. Vi äker med Kilimanjaro Safari Agenzy - någon som rest med dom?

Har "läst runt" lite här på sidorna och undrar nu.... har läst att visum till Tanzania kostar 50 US dollar och till Zanzibar skulle kosta 30US dollar, men en här nämnde 50 till Zanzibar - vilket är rätt?

Man ska inte vara snål med driksen till guiderna, men har läst att man inte får vara för frikostig heller då det blir svårare för dom som kommer efter!!! - vad är lämpligt i driks till guide och hotellpersonal pr.dag?

Det känns som man har femtielva frågor, men inga svar. Det är väl bara att kasta sig ut i det med öppet sinne : )

Lev vel

Birthe
Av Trea
14 okt. 2008 20:56
Hoppas ni får en bra resa! Tanzania och Zanzibar är fantastiskt fint och jag rekommenderar verkligen att åka dit! Kan inte svara på dina frågor om kostnader, minns inte riktigt. Kika däremot gärna i vårt album från Kenya och Tanzania om du vill och hör av dig om du undrar nåt annat!
14 okt. 2008 21:07
Hej!

Jag var bl. a i Tanzania och på Zanzibar i somras. Det är helt fantastiskt! Du kommer få det underbart. Jag längtar tillbaka dit varje dag! :)

Angående visum.. Vi ordnade detta på plats, betalade 50 USD per person. Detta visum gällde både på fastlandet och senare när vi kom till Zanzibar. Vi var tvungna att fylla i ett papper och få en stämpel i passet när vi kom med båten till Zanzibar, men vi betalade inget. Utan visumet som vi fixat på fastlandet gällde..

Det var iaf svar på en av dina frågor. :)

/Anna
Av 76
15 okt. 2008 19:10
Hej hej, har ganska precis kommit hem från 8 månader i Tanzania. Visumet kostar $50 och inget extravisum för Zanzibar. Däremot tar Zanzibar ut en liten avgift på några US (minns inte om det kanske var $5 vid färja och 25 vid flyg) när man åker dit på besök, men det är inbakat i antingen flyg- eller färjebiljetten.

En guide brukar få ca $10 och bärare/medhjälpare $5 per dag, men detta gällde när jag gick upp för Kilimanjaro nyligen. Antar att det är ungefär samma på safari och det är faktiskt ganska mycket pengar för en Tanzan. I Tanzania ligger snittlönen inom service/hotell på ca 50.000 tsh som är ungefär 250 sek / månad. Kommer man utanför turist områden så kan dricks uppfattas som "fult". Tjaa det är inte lätt det där, men det löser sig nog :)
Ni kommer att få det helt underbart!! Men ha inte bråttom och ha tålamod ;)

Har ni fler frågor så fråga!

Ma så gott!
Av Svbika
18 okt. 2008 19:20
Varmt tack för svaren - flera som har bra tips på saker att göra på Zanzibar ?(must do or absolutly not to do:s) känn er är välkomna att plita några rader.

Må så gott :D

Birthe
Av 76
19 okt. 2008 18:16
Zanzibar åker man inte ifrån om man inte har gått och strosat i Stone Town och sett solnedgången från Africa House, tagit en middag på matmarknaden och druckit sokerrörsjuice och sett house of wonders. Sen måste man ha ätit det traditionella Pilau riset och fisk. Åkt daladala (minibuss) gått på frukt/matmarknaden-jätte billigt frukt! Badat uppe i Kendwa och Nungwi (kan rekomendera att bo på Kendwarocks i Kendwa och Casa Umoja i Nungwi) Åka på kryddtur är också ett måste och snorkla. Täck bara axlar och knän då ni inte är på stranden.
Då har man fått med "Must see and do".

Trevlig resa!
Av Trea
23 okt. 2008 07:06
Det viktigaste att göra på Zanzibar är förstås att sola och bada ;) Stränderna är fantastiskt vackra! De finaste stränderna ligger en bit ifrån Stone Town och det tar några timmar dit med bil på små slingriga vägar. Tänk på att ta med ordentligt med kontanter! Bankomater finns bara i Stonetown och det är bara några få hotell och restauranger som tar kort...

Om man vill ha en mysig middag på stranden med väldigt god mat så är hotellet Mtoni Marine, som ligger ganska nära Stone Town, ett tips! De dukar upp borden i sanden vid stranden och tänder små eldar när det blir mörkt och spelar musik. Väldigt god mat, men ganska dyrt.

Om man gillar Freddy Mercury så kan det ju också vara kul att kika förbi kvarteret där han växte upp och slinka in på Mercury bar (Stone Town).

I övrigt mysigt att ta båtturer förstås! Vi åkte ut till en ö med jättesköldpaddor bland annat.

Jämför med många andra ställen i Afrika är Zanzibar ganska säkert. Vi upplevde att det gick utmärkt att promenera runt själva i Stonetown. Däremot ska man helst inte gå ut ensam när det är mörkt, på alltför ensliga platser eller genom slumområden... mest sunt förnuft alltså. Tänk också på att i Zanzibar bör en kvinna klä sig i löst sittande kläder som täcker axlar och knän. (Undantag på stranden förstås, men annars.) Zanzibar är huvudsakligen muslimskt och mycket traditionellt.

Hoppas ni får en bra resa!
Av Svbika
11 nov. 2008 20:07
Hej alla trevliga människor!
Kul med alla svar. Vi har en övernattning i Stone Town på Dhow Palace hotel sen far vi vidare till norra delen av ön och ett hotel som heter LangiLangi. Freddys bar kommer vi absolut inte att missa - lovar ;D
Det börjar närma sig - 5dec. åker vi kan knapt vänta.

Ha det gott

Birthe