Tallinn vs Riga

Av Pass1
16 aug. 2012 09:53
Visningar: 11267
Hej!
Jag undrar om någon har erfarenhet av både Tallinn och Riga? Vilken stad är vackrast och mysigast för att besöka 3 dagar? Har ni något tips vad som är värt att besöka? Tack för hjälpen!
Av Fredros
16 aug. 2012 14:08
Jag har varit i båda och båda är värda besök. Alla tjusas nog av alla charmiga historiska hus. Men Du tvingar mig att välja och då blir det Tallinn. Var svenskt mycket längre(150 år) och har fler svenskminnen:Gustaf Adolf gymnasiet,Idag liksom i historien är Domberget maktcentrum med Domkyrkan somär fylld med gravar o minnen från svenska tiden, innan för Ringmuren finns också svenska församlingens kyrka med gudstjänst söndagar kl 12 med kyrkkaffe...
Av Hkn
16 aug. 2012 15:49
Jo, har varit i båda. De är någorlunda lika – båda har kontakt med vatten, båda har en historisk stadskärna och båda är centralorter i f d Sovjetrepubliker. Dessutom har man jobbat hårt för att återta de förlorade åren från kommunisttiden och bli ett valbart alternativ för turister.

Om Tallinn:
Ligger antagligen något år före i utvecklingen. Vid mina besök har det varit uppenbart att de engelska kampanjerna för stag-party weekends varit framgångsrika (combon stripklubbar och billig öl/sprit verkar ha dragningskraft). Klungor av lads och chavs har raglat runt på gatorna football hooligan style.

Vid det andra besöket i Tallinn härom året var det något bättre, men... dessvärre är stag-party trips en form av turism som märks väldigt tydligt.
Tallinn är vackert så att man vill berätta om det. Tänk en något nyare medeltidsstad som Visby fast hus och kyrkor är inte ruiner, utan har fungerande tak, dörrar och fönster.

Nivån på hotell är varierande. Själv skyr jag kedjehotell som pesten och har bott på Viru Inn – http://www.viruinn.ee och på Telegraaf (som har ett eget spa) – http://www.guidebook.se/archives/757
I Tallinn finns en riktigt bra restaurang som levererar på rätt nivå. Den heter Ö. Ja, bara Ö. Här ser du lite av vad de serverar: http://www.guidebook.se/archives/758

- - - - - - - -

Om Riga:
Staden omnämns ibland som "the next Prague" men där är man inte riktigt ännu. Vänligare och "mognare" än Tallinn och betydligt färre horder av packade hooligans.
Intrycket är att Riga hoppat över billig-bärs-turismen och lagt ribban lite högre. Dock är det mesta väldigt billigt med svenska mått mätt.

Tre rätter för två på Rigas #1 restaurang – Vincent – inklusive franskt bubbel före maten och något starkt till kaffet gick loss på ganska exakt samma peng som enbart vinet skulle ha kostat i Stockholm (visserligen ett hyggligt vin, men ändå). Mer här: http://www.restorans.lv/lv/
Vincent har sedan ynglat av sig, i och med att personal därifrån startat egna krogar. Biblioteka No 1 är en av dem. http://www.restoransbiblioteka.lv/lv/ – vilken dock inte levererade på samma nivå som Vincent.

Hotellen? http://www.neiburgs.com och http://www.domehotel.lv är båda bra alternativ för den som vill undvika kedjorna. Rumspriserna bör motsvara ungefär en Scandic-natt om du inte väljer något av de mer flådiga alternativen.

- - - - - - - -

OK, så vem vinner?
Så länge du/ni tänkt att åka den närmaste tiden, skulle jag välja Riga och då göra två nätter i staden och en natt ute vid havet i Jurmala (ligger 15 km från flygplatsen). Taxi är inget som kostar, så logistiken bör inte vara något större bekymmer.

Mina 3 cents,

:: hkn ::
Av Pass1
18 aug. 2012 15:24
Stort tack för era utförliga svar! Ha en fortsatt bra sommar och höst!
Mvh
Sara Hempel
Av Fredden
21 aug. 2012 11:52
Ett ytterligare tips rörande Tallinn:

Gör en dagsutflykt till ön Nargö (Naissaar på estniska). Fina bad, vacker natur och dessutom en liten järnväg som man kan få åka med om man har tur att hitta lokföraren. Nargö var f.ö. bebott av svenskar fram till 30-talet. När jag var i tallinn avgick båt till Nargö på förmiddagen och sedan hem på eftermiddagen och resan tog högst 30 min. Fråga på hotellet för jag minns inte vad rederiet hette.
22 aug. 2012 23:35
Jag åker om två veckor ut till Tallinn - bor i Pärnu - Jurmula -
och hem från Riga. Ska bli intressant att jämföra. Har bara varit i Riga och Jurmula tidigare
Av Pass1
28 aug. 2012 08:33
Tack för alla era tips! Ha en skön höst! Mvh Sara
Av Msdr
28 aug. 2012 21:20
Har varit i båda , jag gillade Riga lite bättre, men det beror nog mer på att jag var där på sommaren, och i Tallinn i snöslask :)
Jurmala, som tidigare nämnts, var väldigt charmigt!