Roadtrip Europa

11 juni 2013 15:00
Visningar: 1742
Hallå!

Jag och flickvännen tänker åka ut och se europa nu i juli/augusti. Länderna vi kommer passera är Danmark, Tyskland, Österrike, Italien och Schweiz. Danmark kommer vi inte lägga tid på dock. Vi har aldrig gjort en roadtrip tidigare så tips och råd om allt som kan tänkas nödvändigt är mycket välkommet! Vi har framför allt tankar kring boende, ska man boka i förväg eller på plats? Vi vill ju helst inte boka i förväg, utan istället ta dagarna som dom kommer. För jag antar att man kommer hitta så många fler sevärda platser när man väl åker runt, såna saker som man inte vetat om när man planerar här hemma i Sverige.. Och då vill man kanske inte ha ett hotell bokat som man måste hinna till.. Vi är också väldigt tacksamma för tips om sevärda platser längs rutten eller olika avstickare som är värt tiden! Allt inom planering och saker som man måste ha med sig eller saker att tänka på är också mycket uppskattat!

I alla fall, så här ser våran rutt ut och vi har tre veckor på oss:

Första dagen/dagarna ska vi åka så långt ner i Tyskland vi orkar/hinner och övernatta nära Salzburg. 1-2 dagar kommer spenderas i Salzburg och berchtesgaden. Sen åker vi vidare söderut genom Österrike och har tänkt att åka genom Grossglockner passet som kanske tar längre tid men verkar värt det. Eisriesenwelt (isgrottorna) söder om Salzburg är också något vi funderat på. Vi vill övernatta längs med vägen antingen i Österrike eller i norra Italien beroende på hur långt man hinner. Dagen efter kommer vi åka mot Venedig och ta det ganska lugnt för att hinna se det vackra landskapet. Vart hittar man ett prisvärt boende runtom Venedig? Kommer spendera kanske en dag i staden för att sedan åka mot Verona och Gardasjön. Kommer vara ungefär 2 dagar runt garda och verona. Sen åker vi till Milano och därefter Como samt Lugano. Sen påbörjar vi färden mot Interlaken i Schweiz -> Luzern -> Freiburg och Schwarzwald samt Europapark i Rust. Sen åker vi mot sjön Bodensee -> Füssen för att se Neuschwanstein och slutligen den romantiska vägen norrut för att senare åka hem till Sverige.

Jag tycker det känns svårt att förboka boende på en tre veckors lång resa. Kommer bli mycket bilåkning och stopp här och där på varje ställe! Men hur svårt är det att hitta hostel/motell längs vägen? Här hemma finns det ju knappt några motell kvar längs vägarna, men det kanske är ett bättre utbud i Europa?

Tacksam för hjälp med planering och tips!

// Ludvig
11 juni 2013 15:44
Tjena!
Du har ju själv besvarat din fråga om förbokning egentligen - ni vill helst inte spika boende. Gör inte det då. Med tillgång till telefon och webb så är hotellbokning inget problem, räkna dock med att det kan bli dyrare och att ni kanske får minska på kraven vid spontan bokning. Men nej det är sällan problem att hitta boende, gör det bara i tid och inte sent på kvällen när ni är trötta.

Annars kan ni ju boka hotell med avbokningsmöjlighet så är ni garderade. Rådet är dock att boka vissa boenden - ni kan ju ha otur att er ankomst krockar med kongresser eller annat och allt är fullbokat. T ex Salzburg skulle ju vara smart.

Alltid ett tips när man kör Autobahn - ha på radion/cdn (med trafikinfo) och lyssna efter STAU (kö) och undvik dessa vägar. Kan ni ingen tyska alls kan det vara svårt att fatta vilken väg det gäller iof. Se till att alltid ha med er ätbart och dricka i bilen ifall ni skulle hamna i en fleratimmars stillastående kö.
Skulle det vara kö märker ni det genom att bilarna blinkar med varningsljusen - gör så ni också. Generellt körtips - blinka INNAN ni vill byta fil och inte som i Sverige NÄR ni byter fil.

Missa inte Würzburg på vägen upp.
11 juni 2013 17:34
Ja jag säger som Nisse, ni har ju själva besvarat frågan nästan...:)
Eftersom ni har så många saker på resan att se och avverka så skulle jag inte boka något boende.
Kruxet kan ju vara att att resten av Europa också har semester samtidigt och att det blir köer och sånt.

Men som sagt ni har ju många trevliga ställen där Salzburg:
http://www.salzburg.se/

Grosspasset är nog helt fantastiskt (har inte åkte den vägen själv tyvärr).
http://www.campingsverige.se/osterrike-alpvagen-over-grossglockner.html
http://www.youtube.com/watch?v=8MHJPTDpGII

Venedig, kul men gå inte vilse i gränderna.
http://www.in-italia.se/italien/veneto/venedig/goda-rad-naer-du-ska-till-venedig/
Precis intill stationen en bit in till vänster ligger en pytteliten sned gränd där de hade ett jättemysigt hotell som var billigt och alla golv lutade så man nästan blev sjösjuk, tyvärr så minns jag inte namnet men den låg på gångavstånd från tågstationen.

Schweiz är också fantastiskt, en gång var vi i Appenzell och det var som en liten sagostad. Det tråkiga är att de har rustat upp den och gjort den lite plastig med nya fasader osv.
http://www.fraser.ch/gallery/Appenzell/Appenzell_012

Lugano är också vackert
http://www.lugano.se/

Likaså Luzern:
http://www.luzern.com/en/

Jag har åkt bil till och från Österrike, Schweiz, Rivieran, Tyskland och nästan den rutt ni åkt.
Har en kusin som bor i Schweiz plus att jag arbetat i Grindelwald en kortare period så Schweiz har en speciell plats i mitt hjärta.

Lycka till och ett viktigt tips är nog att inte vara trött och bakis om man ska köra på alpvägarna eller autobahn eller inte någonstans för den delen....:). De som orsakar många inbromsningar är just bl.a. svenskar som inte kan köra om utan att blinka eller håller för låg hastighet i ytterfil och inte flyttar på sig....;)
Se också till att bilen är tip-top, ta med några extra av något som ev. kan gå sönder. Då vi bilade i Österrike en gång så gick fläktremmen mitt på autobahn vilket inte var så kul.
Mvh