Rangordna era 3 bästa dyk...

Av Robbo
17 maj 2006 08:47
Visningar: 3529
Det är ju inte så där superaktivt på forumet så jag tänkte rang ordna mina 3 bästa dyk.

Here goes:
1) Tugboat Rozi, Malta.
Riktigt Kalle Anka vrak. Står kölrätt på 35 meter och en riktig njutning.

2) Montana Amarilla, Tenerife.
Underskatta inte Tenerife. Den gamla vulkanön har väldigt spännande undervattenslandskap och mängder med marint liv. En trumpetfisk var så nyfiken att den höll på att spetsa mig i ögat ;-)

3) Måste sätta Alviksvraket! Varför? Jo, det var ju mitt första dyk efter färdig grundutbildning.
Sikten var usel etc men detta dyk glömmer jag aldrig.
Av Kuben
17 maj 2006 20:49
Änsålänge Stora barriärrevet "rules" jag var på Heron Island utanför Gladstone där Queensland Univeristy har något typ av filial samt ett resort för turister(läs japaner) och dykare .SB har ju mångfald av koraller i dom kallare sydliga vattnem ochj ju längre norrut mot ekvatorn man kommer desto fler fiskarter.Mitt ballaste dyk var nog första gången jag såg en hummer utanför Lysekil.Annars har det varit kul att "jobba" under ytan med bärgning mm-BARA 5 veckor kavr till Västindien ;-)
Av Jorgen
17 maj 2006 22:51
Det finns ju ett par som etsat sig i minnet :-)

1. Första dyket på similan liveabord turen 99. Vi hoppade i 07.30 vid Ko Bon. Lagom svalt, och obegränsad sikt. Låg på 28m och kollade upp på båten. Gled med i en lagom ström, och bara njöt av allt djurliv som samlats här.... Sen blev det ju många bra på den turen, men det var bäst..

2. Ubåtsmassakern, och båten Nicomedia. Riktigt bra sikt här med. 20-30m Och väldigt rolig båt att dyka på. Ingår i ett set båtar (4st) som sänktes under första världskriget av en Engelskubåt, utanför Öland.. Här fick jag en nytändning, och dyker nu mer än någonsin...

3. S/S Rolandseck. västkustvrak, vi kom ner på 46m och hade riktig bra sikt med västkustmått sett. 15-20m. Också en tysk båt, fast sänkt under andra världskriget utanför Nidingen. Står kölrätt med krigsmtrl kvar på däck och lastrummen... Här kan man lägga många, många dyk...
Av Knytet
17 maj 2006 23:50
Min tre bästs dyk blir nog:

1. Det sista dyket på våran live-aboard trip till Stora barriär revet. Vi såg allt, naken snäckor, hajar, Eagel Ray, olika sorters bläckfisk (jag gillar bläckfiskar!) osv. Ett perfekt dyk!

2. Ett dyk på Ras Mohammed i Röda havet (utan för Sharm). Så underbart vackra koraller! Jag har aldrig sett så vackra koraller på något annat dyk.

3. Hade ett otroligt bra dyk i Gullmarsfjorden en gång. Det var en kall, klart höst dag och vattnet var kristall klart. Vi dök med torrdräkt så temperaturen var inga problem. Vi såg mycket marinliv och otroliga färger (för att vara i sverige..) på tex "dödmans hand". Och jag såg en Kammanet; en till liten favorit.
Av Biskvin
21 maj 2006 15:21
Min lista kan absolut inte mätas sig med övrigas. I min loggbok finns åtta dyk å de utfördes under tre dagar i barrärrevet under min certifiering men jag kan ju rangordna dom.. Vill gärna fylla min dykloggbok så småningom..

1. Nattdyket, havet är så annorlunda när mörkret lags sig. Det är så lugnt och fridfyllt och det enda man hör är andningsbubblorna och man följer lightsticksen. Vi såg en av världens största sköldpaddor, amazing men det var framförallt lugnet som gör det till mitt bästa dyk.

2. Fotodyket, fösrta dyket utan några skills där enda uppgiften var att ta kort på allt det vackra!

3. Depp divet, Jag var jättenervös innan och grät många tårår men när vi väl var där nere släppte allt och jag känmde bara vad underbart dukning faktiskt är. Sen skadade det ju inte att vi hade 25 meters siktsträcka och såg lionfish och haj
Av Davoodo
11 juni 2006 21:50
1. S/S Yongala, Townsville, Australien.

Typ Australiens Titanic. En ångbåt från tidigt 1900-tal. Ligger på ca 30 m djup mellan inre och yttre barriärrevet. Otroligt mycket fisk. Såg grön smaragdorm, massor av hajar och otaliga andra fiskar. Måste ses.

2. Sipadan wall, Borneo.

Fantastiskt dyk längs en bergskam på ca 30 m djup. Såg Leopardhaj, clownfiskar, pocupinefish, firefish etc.

3. Cozumel, Mexico

Klassiskt dykställe á la Costeau där vi gjorde några "drift-dives". Såg en massa häftiga fiskar. Men framförallt ett stim med jätterockor som liksom svävade helt stilla motströms.
Av Soile
25 juni 2006 20:00
Topp 3 för min del:

1. Sipadan, Borneo - Speciellt Barracuda Point, SouthPoint och Hanging Garden. Drop offs. Helt underbara dyksajter, man ser allt från nakensnäckor, triggerfish, stim med bumphead parrotfish, jacks, whitetips, blacktips o grey reef sharks, leopardhaj och hammarhaj. För att inte tala om stimmen med barracudor. LOVE IT.

2. Sibuan, Borneo - favorit ö. Här kan man se bla mandarinfisk!!
2.1 Roach Reef, Borneo - här kan man bla se giant barracuda och blue ringed octopus.
2.2 SeaVenture, Mabul, Borneo - dyk under en gammal oljerigg. Här finns frogfish, flying gurnard, crocodliefish och Elvis (giant green moray).
2.3 De flesta dyksajter på norra Borneo, dykningen på Borneo är det bästa jag har varit med om. Blev lite svår att rangordna...

3. Cenotes i Mexico - vattenfyllda grottor ute i djungeln. Need I say more?? Ascoolt!!

Det blev lite för svårt med en topp 3, sorry =D
Av Sanook
24 aug. 2006 01:32
* Cenotes på Yucatan i Mexico
* Möte med Treshershark utanför Malapascua Island på Filippinerna
* Blue Hole utanför Caye Caulkner i Belize
Av Putte
15 nov. 2006 15:02
Mina erfarenheter är ringa men vi kör ändå!

1. Dos Ojos (Mexico) Cenotes. Ett grottdyk i totalt mörker med fantastiska formationer med sikt på över 200 meter.

2. Samma som ovan, men med ljusstrimmor här och där som lyste upp grottan på ett otroligt vackert sätt.

3. Kvinnersta (utanför Nora) Ett utav mina första dyk. Ett kalkbrott mitt i skogen med god sikt.
28 nov. 2006 12:19
1) Siliman Islands, Thailand. Såg bl a manta rays samt ett antal hajar.

2) Thistlegorm, Röda havet. Otroligt häftigt vrak från 2:a världskriget.

3) Koh Tao, Thailand. Så många bra dykplatser, så mycket fiskar...
21 jan. 2007 00:09
Håller med Robbo om Malta som ett höjdarställe i Europa, var med andra gänget som gick ner på en Bristol Beaufighter (liten brittisk 2-motorig bombare) som hade upptäckts några timmar tidigare, kände verkligen att historien stått stilla, det gick fortfarande att utläsa registreringsbeteckningar och planet var relativt intakt trots brand och kulhål. Tog det mycket försiktigt med tanke på att bevara det orört för arkeologer / andra dykare och respektera att det faktiskt var en gravplats.

OK, det var det första, här kommer de andra två:

2) Kelp och Sjölejon i Sydafrika, False Bay, ett sjölejon hängde på dykgruppen i ett par minuter och blev väldigt närgånget, kelp var superhäftigt, som långa slangar från botten och uppåt, obeskrivligt, lite bizarr känsla av att vara en lus i någons hårbotten.

3) Har ett familjegemensamt sommarhus utanför Lysekil (Bohus-Malmön) och har under åren tillbringat många många timmar under ytan men mareld tröttnar jag aldrig på! Glömmer aldrig när det osannolika hände och alla tre lamporna slocknade en efter en, det var ingen måne uppe eller någon annan belysning så det blev verkligen kolsvart. Upptäckte då att det var en väldig koncentration mareld just på några meters djup och man såg hela hamnbassängen upplyst med alla konturer, fiskar mm glöda svagt.
Av Gral
2 sep. 2007 12:47
Jag rangordnar nog de tre bästa tre dykdestinationerna snarare än de bästa dyken. Har dåligt minne, så jag blandar nog ihop individuella dyk när jag tänker tillbaka...

1. Belize - Var baserad på Caye Caulker, precis som så många andra.

2. Röda havet - Sharm. Hamnar högt för att jag var där nyligen. Ska jag välja ett dykställe blir det nog Jackson reef.

3. Bali / Gili islands - Dykningen är kanske inte världsklass, men jag uppskattade atmosfären och närheten till dykplatserna. Ett bra dykminne!