Pärlor att uppleva i Tallinn

16 okt. 2008 11:09
Visningar: 9848
Pärlor att uppleva i Tallinn

Tänk på att de flesta kök stängs redan kl 22:00. Kolla upp detta då du bokar bord.

Restauranger:

Vertigo En modern designad restaurang som drivs av TV-kocken Imre Kose (Estland svar på mat-Tina). Bra service, bra mat och dryck. Lite finare och dyrare än normalrestaurangen i Tallinn. Restaurangen uppdelad i en ”fin”-del och i en bar-lounge-del. En fd. kollegas mamma firade sin 70-årsdag där. Hon var så nöjd med maten att hon kallade in kocken. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men till saken ska nämnas att denna 70-åriga mamma har en 35 årig bakgrund som kallskänka på Opera Källaren. Prisnivån: förrätt-ca 80 SEK, varmrätt-ca 120 SEK, efterrätt-ca 55 SEK Reservation av bord rekommonederas .
Adress: 9:e våningen på Rävala pst 4 (mittemot Radisson SAS) Tel: +372 666 34 56, +372 534 94 222 email: (Logga in för att se e-postadress), www.vertigo.ee

Troika En rysk-restaurang mitt på Rådhus-torget i Tallinn. Är en turistfälla...men en riktigt bra turistfälla. Personal i ryska dräkter. Restaurngen är uppdelad i en taverna och i en källar sal. I tavernan är det mer robust inreding med mörka bord och bänkar. Nere i källaren salen är det högt till tak och vita dukar. Här ska man njuta av ryska förrätter såsom Blinis ca 50 SEK(plättar med kaviar, gräddfil och lök) eller min personliga favorit Pelmenis ca 42 SEK (Dumplings på engelska). Pelmenis kan jämföras med Tortellini fyllda med kött som ligger i en skål med keramik. Till denna skål med ca 20 st knytten serveras 3 olika såser som varje Pelmeni ska doppas i. Otroligt mättande och kan med lätthet räcka som en lunch. Har man inte provat rysk vodka förrut så ska man göra det här. Var beredd med kameran när vodkan serveras. Har du svårt med att dricka en vodka snaps så beställ in salt-gurka och honung. Doppa gurkan i honungen, tugga i dig och skölj ned med iskall vodka. Jag lovar att vodkan kommer upplevas på ett nytt sätt efteråt. Om du orkar och är riktigt hungrig rekommenderas att du beställer in husets specialité ”Beef steak Troika” ( ca 210 SEK) som huvudrätt. Är du inte riktigt lika hungrig bör du prova på nån av de fantastiska soppor som de ryska köket har; Seljanka eller Borst. Bord bör bokas och kan göras via restaurangens hemsida.
Adress: Raekojaplats 15, Tel: +372 627 6245 www.troika.ee

Bocca En Italiensk inspirerad restaurang i fantastisk snygg och modern designad miljö. Hör till en av de finare och dyrare restaurangerna i Tallinn och är väl värt ett besök. En förrätt kostar ca 100 SEK, en varmrätt ca 210 SEK och en efterrätt ca 50 SEK. Här kan man sitta länge och njuta av mat, service och miljö. Bord bör reserveras.
Adress: Olavimägi 9 Tel: +372 611 7290 email: (Logga in för att se e-postadress) , www.bocca.ee

Restaurang Ö Är en syster-restaurang till Bocca. Är nästan strået vassare i sin design. Maten har en internationell touch och prisnivån är ganska hög. Men sätt denna restaurang i relation med en likvärdig restaurang i Stockholm ( kanske Fredsgatan 12) så är prisnivån prisvärd. Här krävs minst 3 rätter för att bli mätt. Hit går man för att smaklökarna ska få njuta. En avsmakningsmeny kostar ca 600 SEK. Här bör man boka bord för att få plats.
Adress: Mere Pst 6E, Tel: +372 661 6150 email: (Logga in för att se e-postadress) , www.restoran-o.ee

Balthasar En vitlöksrestaurang med fantastisk utsikt over Rådhustorget I Gamla Stan. All mat har vitlök i sig. Till skillnad från Stockholms vitlöksrestaurang är detta en fin vitaduk-restaurang med kunnig och bra service. En förrätt kostar ca 90 SEK, varmrätt ca 180 Sek och efterrätten kostar ca 50 SEK
Adress: Raekoja plats 11 Tel: +372 62 76 400 email: (Logga in för att se e-postadress) , www.balthasar.ee

Gloria En restaurang i muren. När man hängt rocken i garderoben och tagit sig uppför den breda marmortrappan öppnar sig en värld från 1920-talet. Det känns som om Sally ifrån musicalen Cabaré kommer dyka upp med cigarettmunstycke och page. Gloria erbjuder fin mat in en unik miljö. Restaurangen passar utmärkt för grupper och för enskilda sällskap.
Adress: Muurivahe 2 Tel: +372 640 6800 email: (Logga in för att se e-postadress), www.gloria.ee

Olde Hansa En restaurang i medeltida miljö. Den mycket serviceinriktade personalen i medeltida dräkter, mat tilllagad enligt medeltida recept och tre våningar med stearinljus som belysning får gäster att glömma tid och rum. En restaurang som blivit ett måste i Tallinn även om den kan ses som en turistfälla. Men detta är en bra turistfälla. Antingen kan man äta en enkel lunch såsom svampsoppa eller så kan man slå på stort och beställa in en festmåltid. Olde Hansa passar perfekt för större och mindre grupper. Ett besök här är en happening.
Adress: Vana Turg 1 Tel: +372 627 9020 email: (Logga in för att se e-postadress), www.oldehansa.com


Bar/Pub:

Hell Hunt Mysig bar som ligger snett mitt emot den Svenska Ambassaden. Stället brygger sin egen öl och gör sin egen cider. Trevlig stämning i nästan en studentikos miljö. Här kan man prova vitlöksbröd på Estninskt vis.
Adress: Pikk 39 Tel: +372 681 8333 www.hellhunt.ee

Depeche Mode För dig som älskar Depeche Modes musik.
Adress: Nunne 4 Tel: +372 644 2350 www.edmfk.ee/dmbaar

Lounge Kaheksa En lounge bar dit många i soft miljö. Här softar man samtidigt som man visar upp sig. Sitt lugnt i en soffa och låt dig bli serverad drinkar.
Adress: Vana-Posti 8 Tel: +372 631 4812 www.lounge8.ee

Scotland Yard En engelsk ”Bobby” som dörrvakt. Barpersonal klädda som poliser och kökspersonal i ”Zing Zing”-klädsel. Toaletten kan tyckas lite bisarr då det är en ”elektrisk stol” man sitter i. Baren har en scen där det på fredagar och lördagar är uppträdande. Plats för dans finns framför scenen.
Adress: Mere pst 6E www.scotlandyard.ee

Vinkällare/Vinotek:

Kolme Näoga Mees (betyder Mannen med tre ansikten) En super mysig och romantisk vinkällare som drivs av en mamma med dotter. Njut av en flaska eller ett glas. Vin finns från hela världen. Småplock finns att beställa. Miljön är bjälkar i taket, kuddar myket levaanda ljus.
Adress: Kuninga 1 Tel: +372 648 4261 email: (Logga in för att se e-postadress), www.kolmenaogamees.ee

Gloria Wine Celler En vinkällare under muren. Källaren innehåller en vinshop och olika rum där man kan slå sig ned och njuta av vin och småplock. Öppenspis och vinskåp i pampig men mysig miljö. Att besöka toaletten är i sig en upplevelse. Att kombinera en middag på restaurang Gloria 2 våningar upp med vinkällare Gloria gör en middag perfekt.
Adress: Muurivahe 2 Tel: +372 640 6804 email: (Logga in för att se e-postadress), www.gloria.ee

Veinipööning Ett vinotek på vinden mitt i gamla stan. Att hitta hit är ett äventyr. På fjärde våningen finns en grå ståldörr men inga skyltar. Våga öppna dörren och kliv in i en miljö som påminner om någons vardagsrum med en öppen brasa. Mysigt, varmt och romantiskt. En gömd pärla.
Adress: Viru 18, Tel: +372 641 8631 email: (Logga in för att se e-postadress), www.vinoteek.ee

Nattklubbar:

Club Hollywood Stort populärt disko/nattklubb mitt i stan. Nåt liknande har inte Stockholm att bjuda på. Väl värt ett besök för den som känner sig ung.
Adress: Vana-Posti 8 www.clubhollywood.ee

Bon Bon Ett ”coolt” ställe för ”coola”. Här minglar de vacka.
Adress: Mere pst 6 (ingång på baksidan) www.bonbon.ee

Caféer:

Café Chocolaterie Ett supermysigt café där de gör sin egen choklad. Man får en känsla av man är inne i Lasse Hallströms film ”Chocolate”. Cafét ligger inne på en gård där det också finns en hel del olika gallerier och hantverksaffärer. Under sommaren kan men sitta ute på den lugna och pittoreska gården. Husen runt gården är antingen renoverade, under renovation eller inte renoverade. Detta ger en dig som besökare en otroligt bra känsla för hur Tallinn såg ut när det var som mest nedgånget och hur det kan se ut om man renoverar.
Adress: Vene 6 www.pierre.ee
Kehrwieder Café eller Chocolaterie. En mysig källarlokal med soffor, stolar och bord. Ligger alldeles bredvid Rådhustorget. Vill man umgås och spela spel så låna Yatzy, Schack eller nåt annat spel och njut av atmosfären.
Adress: Saiakang 1 www.kohvik.ee
Av Whizzer
16 okt. 2008 14:46
Du har ju helt glömt bort Beer House!
21 okt. 2008 15:56
Smaken är som baken, ganska bred. Tycker personligen att beerhouse inte är något superduper ställe att rekommendera. Då är bar ”Hell Hunt” (betyder den snälla vargen på Estniska), som brygger egen öl, ett mysigare alternativ för dem som vill ta sig en storstark.

Web: www.hellhunt.ee
Adress: Pikk 39
Tel: +372 6818333
Av Riisa
5 nov. 2008 07:06
Olde Hansa var fantastiskt! Kan varmt rekomendera denna resturang.... men boka bord