Visningar: 10190

Nya regler för visum till Indien

I dag har jag ansökt om visum till Indien.

Indiska ambassaden i Sverige ett nytt servicekontor som hanterar visumansökningar. Nya rutiner började gälla 6/11-12.

Sedan några år tillbaka går du inte Indiens ambassad i Stockholm för att söka visum till Indien. Istället vänder du dig till ett servicekontor, som sköts av en privat underleverantör. De senaste åren har tjänsten skötts av TT Services på Olof Palmes gata i Stockholm city. Men från och med nu anlitar ambassaden ett annat företag, Cox & Kings Global Services på David Bagaresgata 26B, också det i city.

Läs mer:
http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Nyheter/Nya-rutiner-for-att-soka-indiskt-vi...
Anmäl
Kanontips för Indien-resenärerna, stort tack!
Anmäl
Det låter som ett klokt val att byta - TT Services hade rätt dålig ordning och det var svårt att få besked om hur långt visumansökan hade kommit.

Bra att veta då det gäller visum till Indien är att man inte kan använda ett passfoto av den vanliga storleken - det godkänns inte utan Indien kör en egen specialvariant där det är 5 cm x 5 cm som gäller. Kostar en massa extra pengar att fixa detta mått..
Anmäl
Håller med senaste inlägg. TT Service var en katastrof. Vi sökte visum i september och det tog en hel månad. Dessutom svarade de varken på telefon eller mejl.
Anmäl
OK, det är alltså så viktigt med storlek på fotot för visumet. Håller precis på med visumansökan till Indien och tänkte använda passfoton som jag har här hemma. Bäst att fixa rätt storlek då dvs 5x5 cm..
Har de senaste 3-4 dagarna på både mailat och ringt Cox & Kings och de svarar inte alls. Mycket dålig stil....
Anmäl
Nicoled, har du fått svar ännu? Jag har också hört försökt få kontakt med C&K utan resultat, förutom ett korthugget svar på mailen. Det är bråttom, eftersom resan vi har bokat börjar den 30 november! Alternativt skulle jag vilja hämta tillbaka våra inskickade pass för att kunna resa någon annanstans. Några tips??
Anmäl
Usch, vad trist: det låter ju som om det nya företaget har ännu sämre service än TT; de erbjöd sig att skynda på hanteringen för det fallet att det var kort om tid.

Citerat från henrik79:
Nicoled, har du fått svar ännu? Jag har också hört försökt få kontakt med C&K utan resultat, förutom ett korthugget svar på mailen. Det är bråttom, eftersom resan vi har bokat börjar den 30 november! Alternativt skulle jag vilja hämta tillbaka våra inskickade pass för att kunna resa någon annanstans. Några tips??
Anmäl
Hej Henrik 79,

Nej inget svar ännu. Har fortsatt och ringt och mailat och det är helt tyst från Cox & Kings. Jag väntar varje dag på ett rekommenderat brev med mina pass. Vi åker i och för sig inte förrän den 17 dec. I ditt fall hade jag åkt upp till Stockholm och hämtat passet och visumet på plats. Jag har själv detta som en plan B. När skickade du in ditt pass? Jag skickade in mina den 15 november och i början av november då de faktiskt svarade i telefon sa dom att hanteringen skulle ta 5 arbetsdagar.
Anmäl
Tack för tipset!

Oj, låter som det är bäst att skicka in passet i god tid alltså.. Åker också till Indien om några månader. Hade ju varit enklare om man bodde i Sthlm och kunde gå dit direkt..

Hoppas du får brevet snart Nicoled! Börjar ju närma sig avresa..
Anmäl
Skickade in ansökan den 2 nov och ska resa nu på tis den 4 dec. Inget svar och helt omöjligt att få tag på C & K.! Jag och min man har mejlat och ringt oerhört många gånger de två sista veckorna, men helt dött!! Får det lov att gå till så här? Har varit i Indien ett par gånger tidigare, men då har ansökan fungerat ok. Känns som att detta nya servicebolag inte är seriöst alls. Vad ska vi ta oss till? Är ju beredda att åka till Sthlm på mån, men är det lönt? Vi kan ju inte ens boka en annan resa utan våra pass! Tips tages tacksamt emot! Hur har det gått för er andra?
Anmäl
Hej alla,

Jag skickade in min ansökan samma dag som jag startade denna diskussionen, dvs 8 nov.
Kom i dag hem och hade visumet i brevlådan. Det stod på kuvertet att de försökt ringa den 26 nov.
Hur som helst så har det tagit ca 3 veckor totalt för mig, tänkte att det kan vara roligt att veta. Mycket tråkigt för alla som väntar på visum och kanske missar resor pga. Att det tar sådan tid.
Vad gör man då, är det någon som kan svaret på den frågan?

Gäller reseförsäkring eller hemförsäkring om det tar mycket längre tid en vad de meddelar på hemsidan?
Skulle vara väldigt bra info att veta i framtiden. Det är ju svårare att ansöka om visum innan man bokar resa...

Jag kan iaf bara rekommendera alla att vara ute i MYCKET god tid.

Hoppas det löser sig för er i tråden här som väntar... Berätta gärna mer om hur det går,
Och om någon vet svaret på min försäkringsfråga.

Tack!!
Anmäl
Här kan ni läsa mer om förtvivlade och nervösa visum ansökare: http://www.indien.nu
Ja det har verkligen blivit en katastrof verkar det som.
Mvh Eva
Anmäl
Fick ett automatiskt bekräftelsemail från Cox & kings i förra veckan. Och idag ett mer personligt att våra visum "är under behandling och att vi ska ha tålamod"
Anmäl
Hejsan alla,

NU SVARAR COX & KINGS I TELEFON ; DOM VERKAR HA FÅTT ORDNING PÅ TORPET.
TEL 020 434 434
Anmäl
Det är verkligen trist att konstatera att det nya bolaget som efterträtt TT Services har usel service - en av mina medarbetare skulle åka till Indien i går och i fredags hade hennes pass med visumet fortfarande inte kommit. Och då hade hon ringt varje dag för att stöta på och få dem att förstå att det var bråttom.

Så ett bra tips är att söka visum i rejält god tid!
Anmäl
Ingen rolig läsning... Sökte visum för min familj den 8/11 och har inte hört något, åker nästa vecka.
Anmäl
Citerat från cajsacarin:
Ingen rolig läsning... Sökte visum för min familj den 8/11 och har inte hört något, åker nästa vecka.

Hoppas ni hinner få dem. Skall hålla tummarna!
Vilken dag nästa vecka åker n`? Ni borde ju hinna få dem...

Vad jag har förstått så verkar det vara lättare att nå dem på telefon nu?
Anmäl
Jag kom faktiskt fram på telefon nu. Visumet var klart och låg och väntade på att bli hämtat, de har tydligen missat att jag betalt svartsporto eftersom vi inte bor i Stockholm. Hoppas nu på att de skickar dem också:-)
Anmäl
Jag vill berätta att jag nu fått alla 4 pass med visum. Men ojj, vad snurrigt det har varit. 2 utav passen kom igår och de andra två idag. Det blev fel med kollinumren och de hade blandat ihop våra namn som inte stämde med bekfräftelsemailen som heller inte stämde med namnen på rek. breven. Det blev många telefonsamtal och mail, tur att dom svarar i telefonen nu. Är i alla fall superlättad och åker nu om några dagar. Lycka till ni andra nu och var ute i god tid med ansökan.
Anmäl
Ni som fått ert visum, fick ni något mail om att visumet blev beviljat också, eller bara info om att passet kunde hämtas? Jag skickade iväg mitt pass i fredags (5 januari) och fick först bekräftelse om att de mottagit ansökan, sedan att den behandlas, och nu precis att "Your passport will be sent by post/courier.".
Det låter ju nästan för bra för att vara sant att det bara skulle ta knappt en vecka.. så jag är lite orolig att det kanske är något som saknas. Har ju inte fått någon info om att visumet faktiskt har beviljats.. inte heller på sidan där man kan följa visumprocessen: http://www.in.ckgs.se/apply-for-a-visa/track-your-application.aspx

Uppdaterat 2013-01-12:
Igår kom passet tillbaks.. med det indiska visumet.. så allt är frid och fröjd.. :-) och jag är riktigt imponerad över hur fort det gick! (även om jag betalade extra avgift för sms-uppdatering & courier service, och sedan fick det med vanlig post och inte ett endaste sms..)
Verkar som Cox & Kings blivit lite varmare i kläderna..
Anmäl
Jag och min fru bor i norra Goa over vintern sedan 13 ar tillbaka och stortrivs Vi hade varat visum i okt hos TT service tog sedan 5 dagar att fa det Sen har nere i goa har vi hort manga historier om det nya foretaget som har hand om visum ansokningar men det mesta har varit skit om dom Men igar traffade jag en barndomskamrat pa stranden som sa att allt gatt perfekt med visum tog endast 5 dagar och att dom fatt basta mojliga respons fran det nya foretaget Sa inte vet vi om det nu blivit ordnig pa torpet men hoppas kan vi Det trakiga ar for oss som vill stanna 6 manader att aven om man har biljett sa stamplar dom visumet den dag du lamnar in din ansokan sa du gar miste om ca 15 dagar Men det ar ju dom som forlorar pengar p.g.a att vi inte kan vara dar hela 6 manader och spendera pengar Nu har dom ocksa hojt visum ansokan fran UK fran 32 pund till 92 pund Tror dom att dom far nagra 14 dagars turister fran UK da For ca 5 ar sedan var det enligt uppgiter ca 70 plan i veckan fran uk som landade i Goa nu omkring 15 per vecka men daremot kommer allt fler Ryssar som haller pa att ta over Goa Pa gott eller ont Vad vet vi
Anmäl
Jag var inne på Cox & Kings i fredags med ifyllt och utskrivet formulär som jag fixat från deras hemsida. Fotot som jag hade skrivit ut på papper med hjälp av en färglaser dög dock inte, så jag fick sätta mig i deras fotoautomat och betala 150 kr för 4 bilder. Sedan 547 kr. för handläggning + SMS-avisering. I måndags fick jag ett SMS om att mitt pass var redo för avhämtning, och vid avhämtning satt visumet på sida 6 i passet. Jag fann att allt gick mycket snabbt och smidigt. Ett tips till ALLA resande är att fixa visum FÖRST, och boka resan SEDAN. Ett turistvisum gäller vanligtvis ett halvår, så både vaccination och resebokning hinner man lugnt med efter att man fått visumet. Tänk dessutom vad bittert det skulle vara om man fick sin visumansökan avslagen därför att ens kusin varit gift med en pakistanier (när man söker om visum till just Indien är de extremt känsliga angående om man någonsin haft kontakt med någon människa från Pakistan).
Anmäl