Visningar: 6469

Nattmarknad Krabi Town

Hej!

Tänkte höra om någon har besökt nattmarknaden i Krabi Town och om det är något att ha?

Mvh // Vickiviran
Anmäl
Hej,

Beror på vad du vill ha och om du är en van Thailandsresenär?
Om du inte har besökt några marknader i Thailand och inte är ute efter shopping så är det värt ett besök.
Mycket att titta på och mängder med mat att prova.

Mvh
Sugus
Anmäl
Krabi, namnet på staden, härrör egentligen inte från en svärd, krabi, som enligt folkets saga lär ha hittats i närheten. Namnet kommer dock från det malajiska ordet Gerabi, som betyder citron. Krabi, som många andra städer i södra Thailand fanns och bebodd av malajer långt innan thaifolkets invandring till området.

Själva Krabi stad är jämnstor med Växjö och ungefär lika sömnig som densamma. Det mesta av bebyggelsen är nytt och gjutet i betong och cement. Gatulivet är typiskt thailändskt och långt ifrån enbart inriktat på turisters plånböcker. Jämfört med många andra platser är prostitution och drogmissbruk relativt osynligt här. Shoppingmöjligheterna är hyfsade, utan att vara överdådiga. Skojigast är marknaderna med färsk fisk, grönsaker och ett överflöd av wokpannor, chili och läckra maträtter.

Krabi Stads Nattmarknad varje dag perfekt för dej som bor i staden, intill floden och båtpiren Chao Fah Pier, Sokhon Road (Soi 10) från 21.00; (Khong Kha Road) tills 23.00. De små mobila köken är på plats först framåt seneftermiddagen. Lysande middag för 25 kronor och ljum kvällsbris från floden. Nypressad juice med is eller en kall öl. Grillad kyckling, sticky rice, kokosplättar, räkor, musslor, korvar, glasnudlar och satay. Börja i ena änden och ät dej hem.

Annars går det lika bra med:
Krabi Stad Morgonmarknad varje dag från 06.00 tills - 11.00, Soi 9. Bakom Vieng Thong Hotel på Phrukasuthit Road/Maharaj soi 8. Kom tidigt på morgonen och njut av ett lysande spektabel av krysantemum, nyfångad haj, skivad jackfruit och högar av röd chili. Det mesta i matväg finns till salu på denna genuina marknad som övertygar om att turisterna långt ifrån tagit över hela Krabi.

• Shopping
Varuhus Walk Deparment Store på Maharaad Rd. Tre våningar med reakläder, märkeskläder, skor, böcker, skivor.

• Karta över Krabi.
http://map-thailand.com

• Kultur & Mat
Thee Thai Pub på Thanon Maharaad. Kvällstid spelar ett klart talangfullt thailändskt rockband. Duktiga musiker och en sanslös blandning av 70-talsrock och thailändsk luuk thung (country). Sevärt.

Ruang Thai på Thanon Maharaad. Första klass restaurang med spännande thaimat. Det är hit thailändarna går när de ska äta något riktigt, riktigt gott. Restaurangen är bara öppen kvällstid.

• Att göra
Stränderna Ao Nang och Ao Railey ligger utanför Krabi i ett surrealistiskt berglandskap med skrovliga toppar liksom fodrade med djungelgrönska.

Åtta km norr om staden ligger Wat Tham Sua ("tigergrottemplet"). Ett av södra Thailands mest berömda skogs buddisttempel i Thailand med både kvinnor och män. Dess huvudsal är inbyggd i en grotta. Magnifikt läge mitt i ett surrealistiskt landskap. Följer du de 1 237 trappstegen upp till Buddas fotspår möts du av en magnifik och svårslagen panoramautsikt över delta, mangrove och hav.

Krabi ligger i Phangnga-viken som är full av utflyktsmål. Exempelvis ön "Koh Phing Kan" där James Bond-filmen "Mannen med den gyllene pistolen" delvis spelades in.

Mangroveträsket i Krabis utkant är ett av världens rikaste ekosystem. Stora vattenvaraner, ormar och apor finns här liksom några av världens ovanligaste fågelarter. Bästa sättet att uppleva miljön är en båttur med den kunniga och legendariska guiden mister Dai.

Cirka 40 km utanför Krabi ligger bilfria Phi Phi Islands. På en av öarna; Phi Phi Lei ligger bl a Maya Bay, en av världens mest berömda och fotograferade och dessutom filmade stränder. Inom räckhåll finns Phuket, Kho Lanta och många flera små öar.

Khao Sok Nationalpark någon timmes norr om Krabi, till Phang Nga-provinsen, en trekkers dröm. Parken har ett antal billiga guesthouse där naturälskare från hela världen samlas för att diskutera de otroliga vyerna, faunan och växtligheten längs med stigarna. Trekkingen kan vara lite tuff för mindre barn och äldre, men där finns så många val av rutter att parken har något som passar alla. Enklast att ta sig dit är att hyra en bil, eller varför inte lokalbussen från Phuket busstation, med bussbyte i Takuapa. Bo-tips, Khao Sok Riverside Cottage, telefon 01-676 13 81 eller 01-229 3750. För dig som ringer från Sverige, slå 0066 och ta bort nollan i riktnumret.

• Transport
Songthaew är utmärkta transportmedel och mycket billigt för en dagsutflykt inom eller utanför staden. Några få skruppelfria bussförare försöker att skinna turisterna med att ta för mycket betalt för deras resor. Men igentligen är priserna fixa.

Pris för en väg ifrån Krabi Stad till:
Ao Nang 20 Bath (ca 3,80 SEK)
Ban Chong Phli 15 Bath (ca 2,85 SEK)
Tiger Cave Temple 15 Bath (ca 2,85 SEK)
Nopparath Thara 20 Bath (ca 3,80 SEK)
Fossil Shell 16 Bath (ca 3,04 SEK)
Ao Luk 20 Bath (ca 3,80 SEK)
Anmäl