Jobba i Norge/Oslo

Av Shanti
21 aug. 2006 21:07
Visningar: 20437
Hej hej.... är på väg till Norge för att jobba och är glad för alla tips jag kan få, speciellt om boende. Hemsidor, nummer, arbetsförmedlingar, allt. Självklart är jag nyfiken på allas erfarenheter därifrån också, det är alltid till hjälp. Ha det bra så länge! Emma
Av Legusta
22 aug. 2006 13:11
Tips!
Om Du ska söka arbete i Norge kan Du gå in på
http://www.ams.se/rdfs.asp?l=3444 (Arbetsförmedlingen Inre Skandinavia)
Dom har mycket bra personal som kan svara dej på vad du behöver för att arbeta där, som norskt personnummer mm

Annars heter den (Norska arbetsförmedlingen - Aetat) http://www.aetat.no

Vissa arbetsgivare har bostäder till de anställda, andra hjälper till att ordna, några gör ingenting. Tillfällig bostad ordnas ofta i ”hybler” (möblerat rum med tillgång till kök) eller i ”brakker” (baracker) för byggnadsarbetare, resemontörer m fl. Du kan även gå in på http://www.hybelnett.no för att söka (hyra=leie) efter passande bostad.

Det är dyrt att hyra i de större städerna. Har Du tur kan Du hitta något billigare.
På mindre orter är det lättare och vanligtvis billigare.

Lediga lägenheter annonseras ofta i lokaltidningarna och de stora dagstidningarna, t ex http://www.aftenposten.no. Du kan även hitta boende eller annonsera själv på http://www.finn.no.

Det finns också en rad olika bostadsförmedlingar dit Du kan vända Dig.
Du kan även fråga arbetsgivaren om denne kan hjälpa Dig. Ett annat alternativ är att slå sig ihop med andra och hyra en lägenhet tillsammans för att hålla kostnaderna nere.

Depositionsavgift är vanligt när man hyr. Den varierar mellan en och tre månadshyror.
Av Shanti
22 aug. 2006 16:07
Super super... tack för alla tips!
Av Legusta
23 aug. 2006 14:33
De vanligaste sätten att få ihop pengar för sin resa är som vi alla vet att arbeta hårt och att spara flitigt! Den svenska kronan har ett lågt värde och våra grannar i väst har en stark valuta så varför inte åka över och slita?!

Som svensk så är det lätt att få arbeta i Norge då det går via EEA avtalet. Du bör skaffa ett skattekort på det norska skattekontoret, vilket tar cirka 2-6 veckor att få. Utan det är arbetsgivaren tvungen att dra 50 % i skatt. Som svensk har du en skatterabatt på 15% de första fyra åren du arbetar i Norge, så den effektiva skatten blir endast cirka 20-25%. Kan vara ännu lägre i de norra delarna av landet, som ett slags glesbygdsstöd.

Gå in på http://www.gulesider.no och sök på Fiskeforedling.
Nu får du upp över 200 arbetsgivare. Sätt dig vid telefonen och börja ringa runt!

För att arbeta som (undersköterska) Hjelpepleier eller dyligt i Norge måste du fylla i en autorisasjon och få din lisens på http://www.safh.no/skjema/autorisasjon.html (Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell) Alla kopior som du måste skicka dit måste vara godkända av en Notarius Publicus http://sv.wikipedia.org/wiki/Notarius_publicus

För att öppna ett bankkonto i Norge måste du ha ett norsk fødselsnummer eller D-nummer (midlertidig fødselsnummer).

När du uppfyller kraven för registrering i Norge, får du ett norsk fødselsnummer fra likningskontoret (Norska skattemyndigheten). Vissa banker kräver att du skall vara folkeregisterført i Norge.
18 okt. 2008 11:23
En av de bästa sidorna med info om jobb i norge, praktiska tips, boende med mera är http://www.jobba-i-norge.com De har även en gratis prenumartionstjänst där du kan få info om lediga jobb baserat på din jobbprofil
18 maj 2011 17:28
Nav heter det nu förtiden och inte aetat. Annars vill jag ändå rekommendera http://www.jobbnor.se i denna djungel, där fick jag ett riktigt bra bemötande och hjälp att hitta rätt arbetsgivare. Annars måste jag säga att Norge är ett fantastiskt land att bo i!
20 sep. 2011 10:34
Är det fler svenskar som söker ett jobb i Norge kan ni besöka http://www.sverige-norge.se/jobbsokande

När du skapat ett profil där blir du synlig för norska arbetsgivare som söker efter svensk personal. På hemsidan finns också information som skatter, deklaration, personnummer, bankkonto och mycket mer.