Visningar: 5682

Husbil i europa.

Hej. tänkte höra mig för lite vad vägavgifter/skatter. Vilka länder kostar det att åka med husbil i? är österrike ett dyrt land att vara i med husbil? Tack på förhand
Anmäl
Hej igen! Kul att du nämner husbil, eftersom vi vanligtvis reser med husbil... ;)

Det är vägavgifter i en hel del olika länder, bland annat i Italien, Tjeckien och Slovenien. Men det är ju avgifter även om man åker med en personbil... Det kostar extra med husbil på färjor och vissa broar (t.ex. Öresundsbron). Om man vill åka in i tyska städer behöver man också ett miljömärke klistrat i vindrutan.

Vad som är dyrt/billigt beror lite på vad man menar... Det som är billigt är att man kan laga mat i husbilen (mycket billigare än restaurang) och att man kan bo på camping (definitivt billigare än hotell). Det dyraste landet att campa i är Italien, och ett av de billigaste är nog Polen. Campingavgifterna varierar förstås också på hur lyxig camping man väljer och om det är högsäsong eller inte.

Man kan också stå på enklare s.k. ställplatser (enkla billigare platser med viss service) eller "fricampa". När man fricampar får man förstås ta hänsyn till lokala regler och säkerhet. Vi fricampade dock en del i Italien i somras:

http://www.freedomtravel.se/2011/07/lago-diseo/

En av de största kostnaderna när man reser med husbil är faktiskt bensin/diesel. Om man har en ny husbil behöver de inte dra så mycket mer än en vanlig personbil, men gamla husbilar kan dra en hel del. Vill ni veta mer om att resa med husbil så kika gärna in på vår husbilsblogg, eller hör av dig igen.

Helena & Peter
http://www.freedomtravel.se
Anmäl