Darwin- Ayers rock - Adelaine november 2018

Av Bea92
15 sep. 2018 16:02 (redigerad)
Visningar: 222
Hej!
Åker till Australien (Darwin) 1 november. Tänkte ta mig ifrån Darwin till Adelaine på ca.11 dagar
Vill se och göra stopp vid
Kakadu nationalpark
Kathrine nationalpark
Ayers rock
Kings Canyon
M.m tips?

Tänkte höra med er om ni har tips o råd vad mer man MÅSTE se. Finns de mycket o se eller är det ovärt och åka Alice spring-Adelaine? Bättre att flyga/nattbuss den biten?
Vet ni om det finns några bra turer Darwin-Alice spring vill se många nationalparker.
Vill gärna vandra/klättra i turen också och se så mycket som möjligt.

Reser själv och ska möta upp lite vänner i adelaine efter 11 dagar men om någon vill hänga på innan så är man självklart välkommen! 😃👋
16 sep. 2018 07:47 (redigerad)
Jag rekommenderar absolut att flyga till Adelaide från Alice Springs eller Ayers Rock.
Om man bor på Ayers Rock Resort har de bussturer till de olika ställena.

Wet season har precis kommit till Darwin i november, så framkomligheten i Kakadu kan vara begränsad.
Finnd många turer att välja på. Kommer tyvärr inte på vad vår hette just nu.
Av Ziesta
17 sep. 2018 17:34 (redigerad)
Hej, jag åkte på en 7-dagarstur med Adventure Tours från Alice Springs ner till Adelaide. Det var rätt smidigt för då besökte man "måstena" Uluru (Ayers rock), Kings Canyon och Kata Tjuta på vägen, samt även Flinders Range, Coober Pedy (grottstaden) mm. Det var visserligen ett bra tag sen (2004) men ser ut som de fortfarande finns kvar. https://www.adventuretours.com.au/ Ser ut som de även har längre resor hela vägen från Darwin, samt kortare bara till Uluru etc.

Samma år gjorde jag även en tvådagarstur från Darwin till Kakadu, med företaget Kakadu Dreams.
Och 2014 gjorde jag en endagstur med Ethical Adventures https://www.ethicaladventures.com.au/ till Litchfield National park. Se lite bilder i mitt resealbum: https://www.reseguiden.se/bilder/album/langledig-i-darwin-australien-7648 Har även lite Darwin-tips i bloggen där.
Precis som Marie skriver så är det dock inte säkert att alla turerna går eftersom regnperioden då har börjat. Brukar finnas "light" versioner av vissa av turerna som går till ställen som inte är lika känsliga för den säsongen (översvämningar).

Men det finns massa företag som erbjuder liknande turer. På vandrarhemmen & resebyråer i Darwin & Alice Springs kan man få en översikt av vad som finns men känns ju lite tajt för din del att vänta med att boka tills du kommer dit. Området där Darwin ligger kallas Top End och på deras sida kan man söka olika turer: https://www.tourismtopend.com.au
En av resebyråerna: https://peterpans.com/top-activities-australia/uluru-tours/
Jag har även hittat den här sidan där man kan jämföra olika rundturer: https://www.tourradar.com/d/australia#n_destinations=155
Det är lite olika hur äventyrliga de är, hur man bor (tält, hotell etc). På Adventure Tours-resan vandrade vi lite grann men finns säkert andra företag med mer fokus på vandring och kanske klättring också.

Ett alternativ kan ju vara att flyga från Darwin till Alice Springs och sedan åka på rundtur söderut därifrån. Uluru etc ligger ju söder om Alice. Eller greyhound-buss. Då ser man ju landskapet på vägen. Men det är väldigt långa avstånd.. Darwin till Alice Springs tar över 20 timmar.. och Alice Springs till Adelaide nästan lika länge. https://www.greyhound.com.au/

Man kan även åka tåg från Darwin till Adelaide med The Ghan men det är rätt dyrt. Jag åkte Indian Pacific-tåget mellan Adelaide & Perth, och då fanns det "backpacker pris" där man inte hade någon liggvagn utan sov i stolen.. Kanske finns något liknande för The Ghan.

Det är svårt att råda vad som är måsten att se.. Förutom de du nämnt kan jag tipsa om Berry Springs, Mataranka Hot Springs, Litchfield National Park, Devils Marbles, Kata Tjuta (eller The Olgas), grottstaden Coober Pedy, Flinders Range.. Men eftersom du bara har 11 dgr så handlar det ju om att prioritera, och kanske välja en ordnad rundtur där du får med så mkt som möjligt. Om du har ont om tid skulle jag nog ta Litchfield Nationalpark istället för Kakadu eftersom man kan åka dit på endagstur (men som sagt, kolla upp om det påverkas av "wet season") och de påminner lite om varann. Katherine Gorge är fint, men jag skulle nog välja Kings Canyon före Katherine Gorge. Om man åker på en utflykt till Uluru brukar Kata Tjuta och Kings Canyon ingå också, och de är ju "måsten" skulle jag säga just för att de är så kända.