Bästa Resetidningen?

24 juli 2007 20:17
Visningar: 3439
Jag undrar vilken resetidning ni föredrar. Min favorit är Vagabond. Jag bor i Finland och här finns inte några andra tidningar än "Res" och "Vagabond".
Är nyfiken på Reseguiden.se tidning men den går ju bara att få i Sverige :-(! Så vilken tidning lägger ni ner en röst på: Allt om Resor, Condé Nast Traveller, Escape 360°, Reseguiden.se, När & Fjärran, RES eller Vagabond?
Av Marcusw
26 juli 2007 20:34
Allt om Resor, tycker jag nog är bäst. Vagabond på andra plats och sedan RES. Fast ibland är ju upplägget och sättet att skriva på i RES riktigt bra.
Mvh Marcus
Av Tretjak
27 juli 2007 19:06
Tycker Vagabond var ohotad etta för ca 15 år sedan när redaktionen var äventyrlig, kaxig och gjorde spännande resor. Idag är det mest resa med barn 30 sidor och "klaga på att det inte går att fälla sätet på Ryan Air"-stuket som gäller.... Finns inga bra resetidningar i Sverige idag.
30 juli 2011 17:29
Jag tycker aftonbladets RESA är väldigt bra!
Av Pelle77
30 juli 2011 18:16
Allt om resor gillar jag bäst. Gillar också att bläddra i Escape 360, mer för tips och bilder än för sin journalistik.
30 juli 2011 18:29
Hej

Även jag gillar "Allt om Resor", men även "Vagabond" är helt ok!

Mvh/Muangthai
Av Hkn
30 juli 2011 23:11
Instämmer med Tretjak. Det finns inga riktigt bra restidningar i Sverige idag.
Min lista har alltså inte så mycket gemensamt med Finskaflickans titlar, but here goes.

• Wanderlust – eftersom det är mer av destinationer att upptäcka och mindre Packat & Klart.
• Travel Africa – av naturliga skäl lite begränsad till en kontinent, men ändå... Det är kunnigt och initierat, vilket absolut inte är någon självklarhet när man skriver om resor idag.
• National Geographic Traveler – bra koll men är förvånansvärt tunn. Modertidningen, National Geographic Magazine, är egentligen greatest restidning of all times, trots att det inte är en restidning.
• CNN Traveller – ojämn men inte sällan bra. Köper vart tredje nummer.
• RES – i sina bästa stunder riktigt bra. Men nog märks det att den redaktionella budgeten blivit allt stramare...

Travel & Leisure och Condé Nast Traveller är OK men lite väl fokuserade på bekvämlighetsresande för en amerikansk publik. Föredrar annars att plocka russinen ur andra tidningar inriktade på saker jag gillar.

Mina 35 cents.

:: hkn ::
31 juli 2011 01:27
Jag tycker väl om att läsa alla tidningar som handlar om resor men ofta blir det litet tjatigt med alla Thailandreportage,de bästa restipsen får jag oftast ifrån andra tidningar tex. vandrings natur eller fisketidningar alltså tidingar som är mer relaterade till mina fritidsintressen än renodlade resetidningar.

Jag saknar väl personligen nån svensk resetidning som är litet mer äventyrlig det är alltid intressant att läsa om såna resor och de kornen snappar jag som sagt oftast upp via andra typer av tidningar, därmed inte sagt att varje resa jag gör behöver vara ett äventyr, en solresa till kanarieöarna är helt ok vintertid men att läsa om sandstränder o bästa barhänget gång på gång ger mig inte mycket.

Ett bra komplement till de ofta enkelspåriga resetidningarna är att låna böcker om resor på biblioteket,där hittar man ofta böcker om tex.fiskeexpeditioner till borneos djungel eller vandringsleder på Azorena,de tipsen får man sällan via restidningarna och jag upplever det som att de flesta reportagen i resemagasinen slängts ihop i all hast på familjens solresa till Thailand.
Bosse.
Av Hkn
31 juli 2011 14:31 (redigerad)
Delar Bosses spaning till 104%.

Lejonparten av de resetidningar som finns verkar ha oengagemang som gemensam nämnare – i kombination med strama redaktionella budgetar. Man ritar upp en tillrättalagd Packat och Klart-värld där allting är billigt, soligt och sagolikt.

Dessutom följer utgivningen mainstream-marknadens behov. I mitten av maj sitter Greklandsreportagen i tidningen. I oktober/november är det dags för Thailand. Artiklarna begränsar sig till det som går att läsa i Lonely Planet-guiderna (och knappt det). Lite som om ett Stockholmsreportage alltid skulle stanna vid Västerlånggatan och aldrig ta dig till Stockholms ytterskärgård.

Missförstå mig rätt nu, bara. Jag kritiserar inte resmålen. Jag kritiserar inte heller människors olika sätt att semestra. Var och en blir salig i sin tro.
Vad jag kritiserar är redaktionernas låga ambitionsnivå. Nog borde man kunna inspirera fler att lämna poolområdet? Nog borde man som journalist och redaktör vilja gå i spetsen och inte nöja sig med att promenera mitt i flocken?

Men det är klart, skriver man om samma resmål år efter år, så kan man ägna sig åt re-writes av gammal skåpmat. Det är bra ekonomi. Det påminner lite som de tidningar som vänder sig till gravida/nyblivna föräldrar. Artiklarna är desamma – byter man ut bilderna mot årets färger och frisyrer, så går samma innehåll att sälja många gånger om.

I likhet med Bosse, efterlyser jag en mer äventyrlig restidning. Tidningen RES är emellanåt ett lysande undantag, men verkar dessvärre sakna resurserna. Outside Magazine har försökt men totalt misslyckats med att bli relevant. Utemagazinet har nått betydligt längre, trots att det ofta ligger en doft av fuktig iläggssula över publikationen. Jag kommer nog att tvingas plocka mina russin ur många olika kakor, även i fortsättningen.

Kanske är jag en udda fågel bland läsarna av restidningar? Vore det inte uppfriskande med en svensk restidning för resenärer? Är det fler som känner som jag?

undrar

:: hkn ::
31 juli 2011 16:43
Skulle köpa de resetidning som vågar skriva om mer intressanta resemål och resenärer som åker på alternativa resor. Som det tidigare sagts i tråden så finns tyvärr inte dessa tidningar här i Sverige :(.

Hkn, vilken av de engelskspråkiga tidningarna skulle du rekommendera mig? =)
Känner för att läsa något mer än National Geographic som jag har nu.

mvh Daniel
http://travelaroundtheworld.se
Av Hkn
31 juli 2011 17:19
Citerat från macgunde:

Hkn, vilken av de engelskspråkiga tidningarna skulle du rekommendera mig? =)
Känner för att läsa något mer än National Geographic som jag har nu.

mvh Daniel
http://travelaroundtheworld.se
Hej Daniel,

min lista (som jag postade ovan) är väl i stort sett min rekommendation:
• Wanderlust (UK), Travel Africa (UK), National Geographic Traveler (US), CNN Traveller (UK).

Du har ju också National Geographic Adventure (men liksom NG Traveler är även den märkligt tunn).

Kompletterar med Travel & Leisure (US) och Condé Nast Traveller (US) då och då och – var beredd på en överdos:
• Outside (outdoor – US)
• Powder Magazine (skidåkning – US)
• Rock & Ice (klättring – US)
• Gourmet (US – mat och restauranger)
• Monocle (kultur/affärer/design – UK)
• The Economist (UK)
Samt på webben;
http://travel.nytimes.com/ (US)
http://www.telegraph.co.uk/travel/ (UK),
http://www.hotelchatter.com/ (US)
och e-postlistor som Urban Daddy (sök upp http://www.urbandaddy.com/ och välj de orter du vill ha mail om)

Bland online-guiderna litar jag på Zagat (http://www.zagat.com) för restauranger
och kollar emellanåt TripAdvisor för restauranger och hotell.

Föredrar att plocka russinen från många olika, specialiserade källor.
Lite mer tidskrävande, men i brist på Den Optimala Restidningen, så, ja... vad gör man?

All the best,

:: hkn ::
31 juli 2011 17:37
Danke, lite att kolla igenom i veckan då :P
3 okt. 2018 07:23
Kul om än gammal tråd. Tänkte bara lägga till att RES har tappat mitt intresse totalt. Reportagen varken inspirerar eller informerar. Jag har en prenumeration som jag bad om att få avbryta; behåll pengarna men sluta skicka tidningen! Vagabond är mycket bättre.