Bästa och kortaste resa till kroatien

10 nov. 2015 22:52
Visningar: 744
Skulle vilja ha tips på vart man åker med barnfamilj om man inte vill åka så långt!
Har inte flugit på 15 år bara för att jag inte gillar att bli instängd!
Men nu känner jag mig redo att testa med nåt kortare...
Så skulle vilja hitta ett fantastiskt ställe som inte är nån båt resa och ingen lång transfer, går det??😀
Tack
11 nov. 2015 11:01
Det beror ju helt och hållet på vad ni vill göra i Kroatien. Är det sol och bad ni är ute efter eller bara uppleva Kroatien som sådant?

Tänk också på att halva Kroatien är medelhavsklimat och andra halvan är mer "alpint" eller centraleuropeiskt.

Men men.. Dubrovnik och Split, båda har ju direktflyg ifrån många ställen i Sverige. Jag har inte varit i Dubrovnik så jag kan inte säga mer om staden än jag har sett i Game of Thrones. Split var jag i en vecka förra året med min fru och det var trevligt. Mysig "gammal stad" att gå bort sig i, väldigt turistigt i övriga Split. Vi hittade aldrig några riktigt bra stränder, det är mycket "kajkanter" eller steniga stränder där och de få stränder som finns är lika populerade som en koloni med sjölejon. Man får ligga på varandra för att få plats. Nu betyder inte detta att det inte finns några bra stränder där, vi kanske inte hittade dem bara. Och för mig och min fru dög det gott med att hyra en solstol och bada ifrån kajkanten. :)

Övriga Kroatien då. Zagreb är ju en stad man inte ska underskatta. Tyvärr har jag bara varit där i cirka ett dygn så jag hann inte se så mycket. Hade gärna utforskat den staden mer.

Plitvice Nationalpark, halvvägs mellan Zagreb och Split är helt fantastisk. Där går det lätt en dag. Tar en liten stund att åka dit dock om man bor i Split, eller Zagreb.

Hoppas det ger dig lite input i alla fall.
Här har jag skrivit lite om Kroatien (på engelska)
http://www.ixploretheworld.com/?p=1094
http://www.ixploretheworld.com/?p=1098
http://www.ixploretheworld.com/?p=1207
http://www.ixploretheworld.com/?p=1103
Av Trea
11 nov. 2015 11:49
Det finns många fina ställen i Kroatien och det beror ju på vad ni är ute efter: litet och mysigt? storstad? sol och bad? shopping? utflykter? Vi tycker att byn Bol på ön Brac är ett väldigt trevligt ställe! Fina stränder, mysig by och man kan göra utflykter med båt. Vi har annars listat alla våra restips på ställen att besöka i Kroatien här:

http://www.freedomtravel.se/restips/kroatien/
Av Desires
11 nov. 2015 18:30
Jag har varit mycket i Kroatien, numera åker vi dit varje år ett par veckor i september!

Om du inte vill ha transfer med båt, så kan ni ju åka till SPLIT t ex som är väldigt trevligt, det tar bara 40 min med flygbuss från Split flygplats. Bo i den mysiga gamla stan där i någon trevlig lägenhet.
Och JO DET FINNS 1 JÄTTEFIN STRAND även i Split, vi hittade den själva förra året när vi vandrade runt där. (Ingen som kunnat tipsa när vi frågat tidigare.... för vi gillar inte stranden Bacvice, som var den enda vi kände till förut).

Men stranden OBOJENA SVJETLOST i SPLIT var väldigt fin! (nästan samma känsla där som ute på öarna). Du hittar den om du går höger om hamnen, (m ryggen om g:a stan), förbi den privata båthamnen, gå sedan ner till vänster vid lekparken och fortsätt längst bort till Obojena Svjetlost - (du går förbi några andra, men denna var finast!) Ca 25 min att promenera hit, eller ta bussen. Foton från denna läckra strand o mer Split-tips här (http://www.desires.se/#post184, http://www.desires.se/#post117)

En annan stad som ligger ännu närmare flygplatsen Split (15 min med bil!) är den söta lilla världsarvsstaden TROGIR! Jättetrevlig och mysig liten stad med myllrande gränder, massor med trevliga tavernor i den äldsta stadsdelen, skön atmosfär, mycket musik i den pittoreska gamla stan, men EJ lika fina bad här! Du kan ta badbåt ut till Ciovo där det är ngt bättre bad, men ej lika kristallklart härligt vatten som på andra platser i Kroatien - enligt mig!
Titta in här får du se hur det ser ut i Trogir, Nr 3 i det inlägget handlar om Trogir http://www.desires.se/#post194

Ett ytterligare tips får du här, hit kan du också ta bussen direkt från flyget. Det är PRIMOSTEN - liten, jättesöt by med fantastiskt fina stränder! Här badar du vid underbara stränder mitt i byn (som det brukar vara i Kroatien)! I samma inlägg som föregående, hittar du som Nr 4 i det inlägget foton på Primosten http://www.desires.se/#post194

Här fler Kroatientips, med direktlänkar till allt jag skrivit om de platser jag besökt där! http://www.desires.se/#post115
11 nov. 2015 20:55
Tack för era svar!😀
Vi reser med barn, så sol och bad är tanken i första hand!
Det låter som split skulle passa oss.
Hur lång är båtresan för att komma till on brac?
Och Desires: du kanske tom har tips på var vi ska bo med barn?
Mvh Pernilla
Av Desires
12 nov. 2015 16:12
Båtresan från Split till Brac tar bara ca 50 min (det är den ö som ligger närmast Split). Färjan till Brac går ofta! Färjan lägger till i orten SUPETAR. Det finns även en katamaran som går direkt till byn BOL på ön Brac, men den går bara en gång om dan och tar ca 1 tim.

SUPETAR, är också är en söt mindre by, där ni förstås kan bada i havet. Ganska stenig botten på flera ställen där, men klart vatten! Det finns även en mindre strand i Supetar, med sandbotten.

Men de flesta som tar sig till ön Brac, tar sig vidare till den trevliga byn BOL, kanske mest för att bada vid den vackra stranden ZLATNI RAT! För att ta dig från Supetar till Bol kan du åka buss, ca 30 min.

Den tungliknande spetsiga udden Zlatni Rat har utsetts till Europa vackraste strand (och rankats som en av de tio vackraste i världen - Lonely Planet). Här kan du se hur Zlatni Rat ser ut http://www.desires.se/#post93

Jag har inga direkta tips på var ni ska bo med barn, vi åker alltid två vuxna bara och är det Splits stad du menar, så brukar vi där hyra någon lägenhet mitt i gamla stan (för 2 personer), det tycker vi är mysigast! Men jag har tipsat om många olika lägenheter att hyra i Split här, där finns också större. http://www.desires.se/#post117.
Av Myran10
4 dec. 2015 19:24
Hur gamla är era barn? Övärlden är fantastiskt men ett annat alternativ är att stanna på fastlandet och hyra en bil. Det är lätt att köra i Kroatien och det finns massor att se. Makarska är vår favorit men man kanske inte vill stanna flera veckor. Från Omnis utgår flera företag som inriktat sig på Canyoning och forsränning - jättekul och passar hela familjen. Plitvicesjöarna som någon nämnde är väldigt sevärt (mkt mer än Krka, enligt mig). Trogir är gulligt men det räcker gott med några nätter där eller på Ciovo. Havsorgeln i Zadar är också ett kul besök. Antingen bokar man boende hemifrån eller så tar man det på plats (relativt lätt om man är lite flexibelt samt beroende på var och när man åker).