Stöd Ukraina

Travelfuns blogg

Måndag 30 Juli 2012 - Riga

Kulturellt i Riga

Svenskporten, fick sitt namn från den tid då Sverige regerade över Lettland. I dag är denna port också allt som återstår av Rigas ringmur. Det tar bara 5 minuter att promenera hit från hotellet. Området här är riktigt fint och här kan man brevid också hyra segway om man önskar. Efter obligatoriska foton promenerar vi vidare mot krigsmuseet som ligger precis brevid. Som om inte allt redan var nog billigt här så är det dessutom fri entré till museet nu under sommaren. Vi hade också lite tur med tanke på att många av Rigas museum håller stängt måndagar. Lettlands krigsmusum är ett av de äldsta och största i Lettland. Här finns stora samlingar med vapen, foton, dukument ordnar och uniformer. Längst med gatan valnu iela som börjar precis vi museet fortsatte vi sedan vår promenad genom staden. Denna gatan var full av små souvenirbutiker och mysiga cafeer. "double coffe" finner man överallt och de serverar inte bara kaffe, te och desserter utan också mat, drinkar och underbara smothies :-)

På vägen mot tågstationen ligger den populära marknaden som är ett bra tips om man vill shoppa billigt i Riga. Den ligger i fem enorma flyghangarer. I galleriorna håller butikerna annars ungefär samma priser som hemma på kläder mm. På väg mot tågstationen ligger också "stockman" och här finns en biograf som vi gick förbi för att ev kolla en bio efter middagen sista kvällen. Mat åt vi på en Italiensk restaurang på gatan jana iela. Här låg det två italienska systerrestauranger varav en lite mer avslappnad och den andra lite finare. Tyvärr fick jag gul curry i min risotto vilket blir ett litet minus. Tror nog letterna gör sin egen mat bäst :-) allt annat vi ätit här har varit fantastiskt gott, även om lingonsylt i salladen först kändes lite konstigt :-)

Några sevärdheter vi sett under vår promenad genom Rigas gamla stad med färgglada hus o kullerstensgator är svarthuvudenas hus som ligger ca 50 meter från vårt hotell. Frihetsmonumentet som symboliserar de tre kulturella regionerna missade vi nog att fota tror jag :-) Vi har även sett dome chatedrale mm och mött trevliga och gästvänliga letter.

Även om Riga är en relativt liten stad med knappt en miljon invånare så är det verkligen värt att lägga en resa hit. Det finns mycket att se och göra för alla smaker och det är ganska skönt att inte trängas för mycket. Dessutom får man valuta för pengarna och kan kosta på sig det lilla extra. På sommaren ligger ju också Jurmala precis brevid Riga med sin långa sandstrand, vattenpark mm och hit passar det ju att åka även på hösten eller regniga dagar då man i stället kan gå på spa :-) spakulturen här sträcker sig tillbaka ändå till 1500-talet och priserna är låga. Längst med strandpromenaden i jurmala fanns inte bara shopping utan även både glass och karuseller :-)

Hade vi haft en dag till här hade vi tagit en dagsutflykt till sigulda som ligger ca 5 mil från Riga. Här finns ett gammalt slott från 1200 talet som man kan utforska med berglift, vilket vi tycker lät häftigt. Kanske hade vi valt det före Jurmala om det inte hade varit så otroligt varmt när vi var här :-) men det klagar vi verkligen inte på.
En kanottur genom staden hade också varit trevligt :-)

I morgon tar vi flygbussen som kostar 0,7 lats per person när man köper biljetten på bussen (och det är lite dyrare!!) ;-)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet