Stöd Ukraina

Stenskogs blogg

Tisdag 19 Juni 2012 - Costa Rica

Costa Rica med Äventyrsresor

http://www.aventyrsresor.se/Resor/Costa-Rica/Molnregnskog-surfing-och-strander/

11-12 april - Åter till San Jose och hem till Sverige

Efter den ljuvliga frukosten på Guanamar Hotel kom vår minibuss och hämtade oss för resan upp till San Jose. Totalt tog det fem timmar inkluderat ett stopp på vägen där vi åt glass och drack gott kaffe. Vi kom fram till vårt hotell Bougainvilla vid tre tiden på eftermiddagen. Ett jätte fint hotell med fantastisk trädgård och fin pool. Restaurangen är en klass för sig med dukade bord med linnedukar och otrolig service. Vi åt lunch och sen gick vi runt i trädgården och njöt av alla blommor och dofter.

Vår samarbetspartners representant Ariane Sassen kom och pratade med mig om hur resan varit. Vi känner oss otroligt nöjda alla tre, men lite hemlängtan har vi till våra familjer och våren hemma. Vi lade oss tidigt den kvällen efter en god middag, dagen därpå var vi uppe i gryningen för en transfer till flygplatsen 05.00. Vi checkade in och åt frukosten vi fick med från hotellet. Flyget med Continental Airlines gick vid åtta tiden från San Jose till Stockholm via Newark.

Vi var hemma den 12april tidigt på morgonen sen bar det av hem för att sova några timmar. Detta har varit en fantastisk resa med många fina minnen. Det har varit underbart att få egen tid med min lilla dotter denna gång (i höstas var jag med min äldre dotter i Afrika,Tanzania), man kommer varandra så nära och får uppleva så mycket tillsammans helt annat än från vardagen hemma. Men visst var det skönt att komma hem till vardagen också, träffa resten av familjen och våren har kommit!
.

10 april - Sandslott och ridtur på Playa Carrillo

Nu sitter vi och äter en ljuvlig frukost med scrambled eggs, melon, banan, papaya, ananas, färskpressad juice och kaffe. Igår var vi ute på en ridutflykt med Carlos och hans hästar Pedro, Negro och Pepita. Vi red runt Carrillo, i skogen och på stranden. Vi såg många fina fåglar som tex. praktqueztal. På stranden såg vi färggranna krabbor. Vi provade frukter som guava från träden under ridturen. Vi red genom en kohage, där vi fick rida slalom mellan kossorna som låg och dåsade på stigen. Vi stannade också vid en "rancho", ett utsiktstorn där man såg över hela Carrillo, jättevackert! Matilda red på en egen häst och var jättestolt. Carlos red först och ledde Matildas häst. Kameran fungerade inte riktigt som den skulle , så jag kan tyvärr inte skicka några bilder från ridturen, men vi hade det verkligen jättemysigt. Vi tog farväl av Carlos och hans hästar och gick ner till den vackra Carrillostranden, där vi var resten av eftermiddagen.

Vi badade i vågorna och byggde sandslott. På kvällen öste det ner regn, som det bara kan göra här, varmt regn och åskan blixtrade på himlen - ett vackert skådespel på håll.
.

9 april - En fantastisk utsikt från terrassen

Vi kom fram till hotell Guanamar och checkade in och har sedan dess tagit det lugnt vid poolen, det är en fantastisk utsikt över bukten. Det blev ingen hästridning på Playa Samara så jag har nu bokat en två timmars ridtur här på Playa Carrillo morgon bitti. Vi ska rida längs stranden och det känns lite pirrigt för Matilda ska få rida på en egen häst. Men jag har försäkrat mig om att det finns hjälm och att någon leder hennes häst, så det går säkert bra.

På vårt hotell i Carrillo har det varit bröllop idag. Det var mysigt att se brudparet och alla uppklädda gäster, jag kan förstå att de valt att gifta sig här. Det var riktigt romantisk stämning. Det är ganska varmt här just nu, igår hade vi kunnat hyra cykel eller boka en surfkurs, men vi valde att ta det lugnt i skuggan på stranden istället.
.

9 april - Playa Carrillo - i skuggan av palmerna

Cirka 7 km från Samara ligger ytterligare en havsbukt och den lilla byn Playa Carrillo, med ett fåtal hotell och restauranger. Idag var det dags att flytta hit och vi tog en taxi ca 10min från vårt hotell i Samara till Carrillo. Vi åkte längs den flera kilometer långa Carrillostranden som är kantad av skuggande palmer. Det är jättevackert här, och jag måste säga att både Samara och Carrillo känns oexploaterade och vi har stränderna nästan helt för oss själva. Här är mestadels lokal turism, Costa Ricaner som kommer hit för att bada. Inte ett Mc Donalds så långt ögat kan nå, vilket känns ganska befriande.
.

7 april - Mysiga Samara

Efter ett par timmar i Samara fick jag en obehaglig överraskning. Jag hade glömt passen i safety-boxen på hotellet i La Fortuna! Jag ringde Äventyrsresors samarbetspartner i San José och kände paniken längs ryggraden....bara för att bli informerad om att de redan hade haft kontakt med hotellet och att mitt pass var på väg till San Jose. Så allt hade fixats när jag ovetande satt på bussen. Jag får mitt pass i San José innan jag reser hem igen. Snacka om service och det känns otroligt skönt att veta att vår leverantör verkligen är att lita på.

Hotellet vi bor på i Samara är jättemysigt med ljusgula väggar och härligt blå pooler. Vi badade i stora och lilla poolen i hotellets trädgård och njöt av omgivningarna resten av eftermiddagen. Vi tog oss ner mot stranden vid femtiden och tittade på surfarna och kände den härliga sanden mellan tårna. Middag på en mysig restaurang medan regnet öste ner, men som sagt det är mysigt med regn här! Nu sitter vi på vår lilla balkong och myser. Imorgon ska vi hyra häst med guide, rida på stranden och se oss omkring från hästryggen!
.

7 april - Till stranden vid Stilla havet

Efter fem timmars busstur mellan La Fortuna som ligger i centrala delen av landet, ut till Samara, som ligger på nordvästkusten var vi framme vid Samara beach. Det var en fin väg att åka , gröna lantliga vidder med kossor och hästar efter vägarna. I kohagarna växte det gigantiska mangoträd, med övermogna frukter som rasat ner i gräset under trädet. Matilda sov några timmar och allt gick smidigt. Det är varmt och det var skönt att bussen hade luftkonditionering. Vi stannade en gång på vägen och åt glass på en servering. I trädet ovanför satt två vackra scarlet macaws, stora röda papegojor.
.

6 - April - Bad i varma källor

Vi hade en lokal guide som var specialist på naturen i parken som omger vulkanen, vi såg tukaner och ormar. Matilda blev otroligt fascinerad av en växt som kallas "sleeping flower". När man rörde den så drog bladen ihop sig. När vi hade vandrat vid vulkanen och sett dess omgivningar så åkte vi till kurbadet Ecotermales hot springs. Det var otroligt mysigt och njutbart. Man fick handukar och lås i receptionen och vi bytte om. Här köper man vad man vill i de olika barerna och sen får man berätta vad man köpt och betala i receptionen när man ska hem. De har sk. " honest concept"- de litar på sina gäster. Vi hade det jättemysigt och skönt i bassängerna, där vattnet kommer från naturligt varma källor som rinner ut ur vulkanen. Efter badet bytte vi om och middagen var serverad. Kyckling , ris, sås, tortilla, bönor och sallad. Vi blev skjutsade till hotellet vid åttatiden, Matilda somnade i bilen efter ännu en spännande dag i Costa Rica. Imorgon åker vi till Samara Beach, ska bli härligt att bada i havet.
.

6 april -Vandring vid vukanens sluttningar

Vi blev kvar ett tag, talade med personalen och njöt av den lugna atmosfären och den hemtrevliga känslan jag har fått här i La Fortuna. Alla är så trevliga och gästvänliga och extra gulliga mot Matilda så klart. Vi badade i poolen och vilade lite , det är väldigt varmt nu innan regnperioden så det tar på krafterna. Klockan tre bar det av till en vulkantur i "Arenal Vulcano National Park" med 2 timmars hiking. Det var jättefint och vi såg vulkanen och toppen klart. Det var häftigt när man såg röken komma ut från vulkanen som är ca 700 möh! Sista utbrottet hade den 1968 men den är fortfarande aktiv och en gång om året brukar den leva om lite mer...
.

6 april - Nya vänner i La Fortuna

Efter en god natts sömn tog jag och Matilda ett morgondopp i poolen sen smakade det gott med frukost. Matilda har fått smak på "scrambled egg" och vattenmelon till frukost...så nu vet jag vad jag har att vänta mig när jag kommer hem, det blir att gå upp tidigare för att laga ägg!

Nu skulle vi göra stan/byn tänkte vi.... Det finns massor mysiga småaffärer som säljer kläder, souvenirer mm. Jag köpte en klänning och Matilda köpte rosa flip-flops och en överraskning till storasyrran och pappa såklart. Vi åt lunch på samma restaurang som igår för personalen är så gulliga och de har god mat. Matilda hittade en kompis, ägarens dotter. De lekte och det är fascinerande hur barn kommunicererar och leker utan att kunna varandras språk.
.

5 april - La Fortuna - småstadsliv i skugga av vulkanen

Nu skulle vi säga farväl till Corcovado och bege oss till La Fortuna. Båt och buss till Nature Air som väntade på oss på den lilla flygplatsen mitt i regnskogen.Vi kom fram till La Fortuna vid lunch efter stopp i Puerto Jimenez på andra sidan av Corcovadohalvön och ett i San Jose. Nu bor vi på ett litet blått hotell mitt i La Fortuna vid namn Arenal Rabfer, jättefint och familjärt. Vi checkade in och åt lunch, sen tog vi en taxi till ett av kurbaden utanför La Fortuna som Äventyrsresor är nyfikna på. Det var välbehövligt och otroligt härligt att bada i poolerna här. I kväll har vi sett oss runt lite i denna mysiga lilla stad med restauranger, små butiker. La Fortuna har ett mysigt torg med en vattenfontän. Här samlas lokalbefolkningen på kvällarna. Dessa torg är charmiga i sydamerika och La Fortuna påminner mig lite om Cusco i Peru med torget osv. Vi stortrivs!! Nu är vi trötta och ska sova, imorgon väntar nya äventyr!
.

4 april - Matilda gör snorklingsdebut vid Cano Island

Efter frukosten så tog vi en utflykt till Cano Island, vi var nio stycken som begav oss iväg med lodgens naturguider. Cano Island ligger ca 40 min från fastlandet. Delfiner hoppade i vågorna runt vår båt och det var ett skådespel utan dess like! Vi såg också sköldpaddor. Under utflykten till ön gjorde Matilda sin snorklingspremiär och det gick galant. Vi såg många fina färgglada fiskar. Sen åt vi en väl behövlig lunch på ön, vi badade och promenerade på stranden. När vi var tillbaka började det regna så vi la oss i bungalowen och lyssnade på regnet. Jag och Matilda läste en bok och somnade en stund innan middagen var serverad.
.

3 april - Corcovado Nationalpark

Nu bar det av mot Corcovado Nationalpark. Det var minibuss genom regnskogen, ca tre timmar rakt över Corcovadohalvön. Sedan båt i en dryg halvtimme, till Punta Marenco i Corcovado nationalpark. Här bor vi i mysiga bungalows och det är hemtrevligt. Det är enklare än Lapa Rios men otroligt charmigt. Vi blev väl omhändertagna och åt lunch innan vi begav oss ner till stranden. Det är en fin strand men ofta höga vågor som man får ha respekt för... Här kryllade det av whiteface monkeys som kollade in oss. Helt plötsligt öppnade sig himlen och det öste ner regn som det bara kan göra i en regnskog. Vi njöt av det varma regnet!
.

2 april - I en hängmatta i regnskogen

En otrolig frukost serveras på detta ställe, frukttallrik, cornflakes, scrambled eggs, juice, kaffe, yogurt och omelett, ja du kan beställa nästan vad som helst. Servicen och maten får toppbetyg av oss alla tre. Klockan två denna dag begav vi oss på "Wild waterfall" vandring i tre timmar i regnskogen. Vi vandrade i vattendragen, badade i vattenfallen och njöt! På eftermiddagen tog vi det lugnt vid poolen och vilade ut.

På kvällen visade de film om Lapa Rios och allt de gör för att bevara regnskogen och dess djur, väldigt intressant! Matilda somnade i soffan på restaurangen och jag och Therese njöt av middagen i lugn och ro.
.

1 April - Corcovado nationalpark

Vi fick en drink och satte oss vid poolen tills våra rum var klara. Detta var ett fantastiskt vackert ställe. Jag och Matilda hängde med på en regnskogsvandring på eftermiddagen. Vi såg många apor, långsamma sengångare och vackra fåglar. Våra rum på Lapa Rios har en stor veranda mot regnskogen med hängmatta, bord och stolar. Det är nästan så att jag inte tror att det är sant, men jag njuter av vakna vid sextiden varje morgon för att gå ut och lägga mig i hängmattan med min dotter som inte kan sova . Annars är man ju ganska morgontrött...

Aporna började snacka med varandra vid femtiden ungefär och de var otroligt högljudda, men som tur var lägger man sig vid 8-9 tiden på kvällen eftersom det är kolsvart ute och man är helt slut efter alla intryck som dagen har gett.
.

1 april - Lapa Rios - helt underbart!

Vi hade sovit väldigt bra och tog oss ner till frukosten på hotellet i San José som var ljuvlig med fräsch frukt och bröd mm. Nu var det dags att flyga igen, söderut till Corcovadohalvön i sydvästra delen av landet. Vi blev hämtade på hotellet och skjutsade till inrikesflygplatsen i San Jose. Jag har aldrig sett så vackra flygplan förut, målade i alla dess färger! Vi skulle flyga med det lokala flygbolaget Nature Airs små plan som gav lite pirr i magen men en otrolig upplevelse och utsikt över regnskogen. Vi kom fram till Puerto Jimenez och sen var det en halvtimmes transfer till Lapa Rios. Ett paradis mitt i regnskogen.
.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet