Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Lördag 10 September 2011 - Australien

28 guldkorn i landet downunder

Efter att ha rest runt i Australien på en "working holiday" under 7 månader 2004, har det stora landet en speciell plats i mitt hjärta. Landet har verkligen något för alla.. Stränder, regnskog, rev, öken, stora städer, vingårdar.. Finns så otroligt mycket mer än bara "backpacker-stigen" på östkusten från Sydney till Cairns! Fram till nu har jag varit där 6 ggr men jag ser fram emot att åka tillbaka (av flera anledningar..)

Här är några av mina favoritplatser i landet "down under": (senast uppdaterad september 2015)

1. The middle of nowhere
De flesta ställen i 'outbacken'.. Det äkta Australien (eller åtminstone känns det så)!

Western Australia

2. Indian Pacific
Tågresa från Adelaide till Perth över Nullarbor.. Mil efter mil genom det röda, vidsträckta och öde landskapet gör det till en mäktig inre upplevelse (om man är lagd åt det meditativa hållet).
http://www.reseguiden.se/forum/blogg/40-timmar-och-2700-km-tag-genom-australien-med-indian-pacific-6609

3. Ningaloo Reef
Västkustens barriärrev! Färre turister, lika många färgglada fiskar.. Vid Turqouise Bay kan man flyta med strömmarna och kika på fiskarna i det grunda vattnet. Gäller dock att hoppa av i rätt tid så man inte hamnar i Afrika.. ;-)

4. Rottnest Island
Fin ö utanför Perth med söta 'quokkas' där man kan ta sig runt med hyrd cykel.

5. Gibb River Road
Historisk (grus)väg kantad av raviner, vattenfall och äkta outback i området Kimberlys. Här spelades delar av filmen Australia med Nicole Kidman & Hugh Jackman in så det var extra kul att se filmen och känna igen sig!
http://www.reseguiden.se/reseguider/pa-roadtrip-i-kimberleys-75
http://www.reseguiden.se/forum/resor/roadtrip-i-outbacken-26

6. Pinnacles
Märkliga bergsformationer norr om Perth. Med lite fantasi kan man se både kyrkor, spöken och koalor.

7. Bungles Bungles
"Randiga" berg i Purnululu National Park där man också kan uppleva Piccanninny Gorge, Cathedral Gorge and Echidna Chasm.

8. Horizontal Waterfalls
Två mäktiga, vågräta vattenfall som skapats av tidvattnet utanför Derby. Flyg över fallen och åk sedan jet båt igenom den smala springan emellan dem. Vilken adrenalin-kick!

9. Monkey Mia
Se delfiner på nära håll.

10. The Gap
En vik bland västkustens klippor i närheten av Albany där kaskader av vattnet från vågorna sprutar upp.

11. Bicentennial Tree och Valley of Giants
Extremt höga och gamla träd. I Valley of Giants kan man vandra 60 meter upp i luften på en hängbro som de byggt mellan träden.. s.k Tree Top Walk. Snacka om fågelperspektiv. Inget för den höjdrädda. Än mindre för den höjdrädda är Bicentennial Tree. Det 75 meter höga trädet täcks av långa spikar som agerar trappsteg upp mot trädets krona. Med hjärtat i halsgropen vågade jag mig endast 10 meter upp.

Victoria

12. Great Ocean Road
Klippformationer vid kusten mellan Adelaide och Melbourne. Fantastiskt vackert! Speciellt om man har tur med vädret och får äran att få med en klarblå himmel på fotona.

13. Phillip Island
Ö strax utanför Melbourne. Missa inte pingvinparaden där söta pingviner springer upp ur vattnet för att gömma sig i buskarna på stranden.

14. Echuca
Mysig liten stad vid floden Murray.

15. Grampians National Park
Grön nationalpark med fin natur. Missa inte the Balconies - en stenformation med fantastisk utsikt.

16. Melbourne
Trevlig stad med "europeisk" känsla. Missa inte stadsdelarna St Kilda (vid havet, marknad på söndagar) och Fitzroy (alternativt kvarter med fullt av butiker, kafeer och barer längs med Brunswick Street)

Northern Territory

Mina fem tips till huvudstaden i Northern Territory; Darwin. https://www.reseguiden.se/forum/blogg/min-topp-5-darwin-australien-20010

17. Mindil Beach Market
Exotisk mat från alla världens hörn, hantverk och solnedgång i Darwin. Några andra trevliga (men betydligt mindre) marknader i Darwin är Parap Market, Nightcliff Market och Rapid Creek market.

18. Kata Tjuta
Röda bergsformationer i närheten av Uluru (Ayers rock)..

19. Bare Sand Island
Efter en tvåtimmars båtfärd från Darwin hamnar man plötsligt mitt i ett naturprogram! Se sköldpaddsungar kläckas, kravla sig upp ur hålan och sedan ta sig ner mot havet.
http://www.seadarwin.com/

20. Mataranka
Ta en simtur i det klara vattnet i Bitter Springs - en het å inramad av palmer och vass. Man kan också bada i thermal pools och kika upp i skyn på flygande rävar (flying foxes).

21. Buley Rockholes, Litchfield Nationalpark
Ta ett svalkade dopp i de naturliga poolerna och små vattenfallen bland de röda klipporna.
http://www.litchfieldtouristpark.com.au/litchfield-national-park/buley-rockholes
I Litchfield Nationalpark finns även några mer storslagna vattenfall, vandringsleder m.m. Flera olika företag har dagsturer hit ifrån Darwin. Även nationalparken Kakadu är väl värd ett besök, men då krävs minst tre dagar.

New South Wales

22. Koala Hospital
Sjukhus för söta koalor i Port Macquarie norr om Sydney. En chans att se vilda koalor rätt nära.
http://www.koalahospital.org.au/

23. Broken Hill
Stad på landsbygden. Sevärt att besöka Sculpture Garden på en kulle ovanför staden, och ta en tur till Silverton en bit därifrån där Mad Max spelades in.

24. Sydney
Såklart. Ta en promenad över den kända Harbour Bridge och känn att "här är lilla jag" på plats med utsikt mot operahuset! Ät billigt asiatisk mat i "food courts" i Chinatown.. Handla souvenirer och krimskrams på Paddys market. Bada på Bondi och Bronte Beach.. Slappa vid Darling Harbour. Upplev stadsdelarna Glebe och Newtown med små butiker, restauranger och studentkänsla. Ta en utflykt till Blue Mountains.

Queensland

25. Kuranda
En by i regnskogen ovanför Cairns dit man kan åka linbana och tåg.

26. Brisbane
Mysig storstad. Ta en promenad utmed floden och förbi South Bank - en fejkad strand. Har man tur pågår det marknad med allt mellan himmel och jord.

27. Lawn Hill National Park
Fin nationalpark mittemellan Darwin och Cairns. Vandring bland röda berg och torr sand mynnar ut i en oas med vattenfall och palmer!
Resealbum från den resan: http://www.reseguiden.se/forum/resor/2922

28. Valsafari vid Hervey Bay
Upplev dessa enorma djur på nära håll.
http://www.reseguiden.se/forum/blogg/ohoj-moby-dick-i-hervey-bay-9941
(Ifrån Hervey Bay kan man även ta en tur till den populära sandön Fraser Island som brukar vara en favorit för svenska backpackers :-) http://www.reseguiden.se/forum/blogg/som-poppande-popcorn-pa-fraser-island-9950 )

Southern Australia

29. Kangeroo Island
Upplev Australiens djurliv på nära håll! Sjölejon, sälar, pingviner, ödlor, koalor, echidnas och kängurus såklart. Här finns även det märkliga (och skygga) näbbdjuret - platypus.. Smidigast att åka med på ordnad två/tre-dagars tur från Adelaide.
http://www.reseguiden.se/forum/resor/australien-2011-storstaderna-i-soder-kanger...

---------------------------------------------------------

Resealbum och foton från mina resor hittills:
2004: http://www.reseguiden.se/forum/resor/nu-eller-aldrig-allena-darunder-2004-5948
2007: http://www.reseguiden.se/forum/resor/roadtrip-i-outbacken-26
2009: http://www.reseguiden.se/forum/resor/downunder-singapore-2009-2922
2011: http://www.reseguiden.se/forum/resor/australien-2011-storstaderna-i-soder-kanger...
2014: http://www.reseguiden.se/forum/resor/langledig-i-darwin-australien-7648

Hör gärna av dig om du har några frågor. :-)
Vilken är din favoritplats "down under"?
Dela med andra:    

Kommentarer
Ziesta säger till Amip:
Hej Amip,

Vad härligt att åka till Australien!
Ja, jag har varit vid barriärrevet & Uluru, båda absolut värda att se! Uluru ligger dock väldigt långt bort från det mesta annat, men det är en bra sätt att se mer av Australiens "outback" och då kommer du antagligen även se vilda kängurur där omkring. Jag åkte på en rundresa från Alice Springs som gick till Uluru, Kata Tjuta (andra kända berg i närheten), Kings canyon, Cooper Pedy, Flinders Range och sedan ner mot Adelaide. Den var sju dagar, men det finns även kortare turer till Uluru, Kata Tjuta & Kings Canyon. Uluru är ju mest känd, men de två andra ställena är också vackra!

Melbourne är en trevlig stad, men jag tyckte att det var mer spännande att uppleva Australiens fantastiska natur än storstäder, speciellt när du inte har så mycket tid. Det är ju ett enormt land, så tar mycket längre tid att ta sig mellan de olika delarna av landet än vad man kan tro. I närheten av Melbourne finns ju dock Great Ocean Road vilket jag tyckte var en av alla höjdpunkter. Utanför Melbourne finns även Philip Island där man kan se pingviner springa upp ur havet. Jag tror dock det beror på säsong.
Postat 2018-08-31 09:33  Anmäl
Amip säger:
Hej! Vilka fantastiska resor och upplevelser du varit med om, wow! Jag planerar att åka till mitt drömland för första gången (Australien) och att det blir av nu är för att min dotter åker t Sydney nu så jag planerar att hälsa på henne i feb/mars. Vill gärna se mer av Australien än Sydney vad har du för tips? Har planerat stanna i 21 dagar och Barriärreven står högt i kurs och även Ayers Rock ( Uluru) Har du vart där? Sen vill man naturligtvis se kängurur kan man se dem i vilt tillstånd eller måste man boka in sig på utflykt/aktivitet? Är Melbourne en stad värt att se eller ska man hellre besöka en annan stad? Tack!
Postat 2018-08-30 22:38  Anmäl
Annamarie1 säger till Ziesta:
Tack för ditt svar. Ny här på reseguiden så tack för tipset om Carins "tråden".
Postat 2015-06-22 19:22  Anmäl
Ziesta säger till Annamarie1:
Hejsan,
Tack för din kommentar i min blogg! Tyvärr har jag inte varit i Cairns i juni-juli, men jag vet att där iallafall brukar vara varmare än Sydney under den tiden på året.
Kanske att något i diskussionsforumet har koll, där finns redan en del diskussioner om Cairns.
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/tips/australien/cairns
Ska du åka nu i år eller nästa?
Postat 2015-06-22 15:06  Anmäl
Annamarie1 säger:
Hej är det någon som varit i Cairns under juni-juli?
Är det en bra tid o vara där, ok att bada eller är det för kallt?
Tänkte åka från Cairns till Sydney.
Postat 2015-06-19 09:20  Anmäl
Ziesta säger till J0rdenrunt:
Personligen var jag inte SÅ fascinerad av Fraser Island men jag vet att det är många som tycker att det är en av höjdpunkterna i Australien så om jag var er skulle jag nog försöka klämma in det.

Ojdå, snart hemresa då.. Vad har ni gjort mer än Cairns i Australien? Blev det någon regnskog?

Själv har jag återvänt till Australien flera ggr efter första gången 2004.. men det ligger ju en bra bit bort.. Samtidigt är det ju ett enormt land så man kan omöjligt hinna med allt under en resa dit, tyvärr. Om jag var er skulle jag nog försöka njuta av de sista 8 dagarna så mkt som möjligt. Kanske välja ut några få grejer ni vill göra och ta det lite lugnt, snarare än att stressa igenom allt ni vill se.

Jag var lite i samma dilemma då jag var i Cairns och också hade ett flyg att passa i Sydney någon vecka senare. Jag satt där med kartor och broschyrer och försökte fundera fram den perfekta rutten nedåt och vad jag skulle hinna med att se. Till slut insåg jag att jag nästan var lite "mätt" på turistupplevelser (efter 7 månaders resa) och att skynda sig igenom ex Fraser island, Whitsundays etc skulle vara bortkastat både med tid och pengar. Jag var vid det laget helt säker på att jag skulle återvända, så jag valde att spara detta till kommande resor.
Postat 2013-12-09 10:41  Anmäl
J0rdenrunt säger till Ziesta:
Tack för svaret!
Är det värt att åka ut till Fraser Island? Vi kommer åka hem innan jul och har lite tajt med tid. Vi tänkte endast ta en dagstur på Fraser (då pengarna också börjar ta slut) men vi måste stanna i Rainbow Beach 2 nätter (tre dagar) eftersom Greyhound-bussen kommer dit för sent till turen och avgår för tidigt för att fortsätta resa neråt.

Vi vill ju även hinna med andra saker längst vägen till Sydney.. Hur hade du gjort? Det är 8 dagar till flyget går. Känns väldigt tajt. :(
Frågan är om man kommer komma tillbaka till Australien och se Fraser då.. Beslutsångest!
Postat 2013-12-09 07:49  Anmäl
Ziesta säger till J0rdenrunt:
Hejsan,

Härligt att vara i Cairns! :-) Jag minns tyvärr inte exakt vad företaget hette som jag åkte med till regnskogen i Cape Tribulation, det är ju några år sen nu.. men jag bokade på en av alla de små resebyråer/backpacker-ställen som låg utmed vattnet i centrala Cairns. Har för mig att det fanns flera olika företag att välja bland och man brukar även kunna boka direkt på vandrarhemmen. Det fanns både endagars och längre turer när jag var där. Men det var 2004 så det kan ju ha ändrats..

Sköldpaddorna såg jag i Darwin så det är ju en bra bit från Cairns... Kostade 230 dollar. Dessvärre verkar det vara säsong april - oktober, så inte just nu.. Synd! http://seadarwin.com/darwin-tours/turtle-tracks-tour/

Ha en fortsatt fantastisk resa!
Postat 2013-12-04 09:38  Anmäl
J0rdenrunt säger:
Jag försökte skicka meddelande till dig men gick inte.
Jag befinner mig just nu i cairns. Skulle vilja ta mig upp till regnskogen. Hur och med vilka kom du dit? Hur mycket kostade det? Vad är mest värt och vad är billugast? :)

Att se sköldpaddor kläckas är också lockande! Hur kommer man dit o hur mycket kostar det? Är det säsong nu? :)

Med vänliga hälsningar
Madelene
Postat 2013-12-03 03:40  Anmäl
Tamarama säger:
Värt att nämna också är Byron Bay och Bangalow i norra New South Wales. I alla fall BB är en given plats att stanna på turen längs östkusten. Men på tal om lite mer udda destinationer så är Snowy Mountains nordost om Melbourne rasande vackert.

Om ni åker längs kusten från Melbourne till Sydney så måste ni stanna till på en liten strand som heter Pebbly Beach (http://www.swedesinaustralia.com/pebbly-beach/), där vilda kängurur och papegojor (larakeets) låter sig matas nere på stranden. En upplevelse!

-Anders
Jag passar förresten på att tipsa om min e-bok för svenska Australien-vänner med 200 sidor inför flytten "down under": http://www.australienmanualen.se och min blogg: http://www.swedesinaustralia.com
Postat 2012-06-02 19:18  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Roy
Du vet att jag gillar såna här ställen... Härligt område!
11 september 2009 08:19
Ellismellis
Ellismellis säger om Ziestas bild "Liten oas vid Bungle Bungle":
Vilka härliga färger!
20 januari 2008 19:33