Zanzibar

Av Goranl
30 nov. 2012 11:26
Visningar: 1263
Ska besöka nationalparkerna Serengetti och Ngorongo 1 v i Tanzania samt en 1 v på Zanzibar med min son 18 år under vecka 25 och 26 2013.

Vi ska bo lite avskilt på La Madrugada Beach Resort på sydöstra sidan av Zanzibar. Det innebär, som vi förstår, att vi får ta oss dit vi vill.

Vi ligger inte så länge i solen och pressar utan vill gärna se och uppleva det som finns både i vattnet och på land.
Vi tycker om att snorkla. Vill förstås gärna uppleva de fina platserna och mångfalden av djur i vattnet. Även komma till vackra platser och stränder.
Se Stonetown vill vi också göra. Vi har inte behov av något "håll- i- gång".

Tar gärna emot tips:
* någon som har erfarenhet vad gäller livet i vattnet på plats eller var vi kan ta oss vidare till? Tidigare fått tips om norra delarna av ön. Något i närheten på sydöstra delen också? Såg något om delfiner på plats vid La Madrugada.
* alternativa tips/ möjligheter att se/ upptäcka på land i närheten av där vi ska bo?

* alternativa tips/ möjligheter att se/ upptäcka övrigt på Zanzibar som man inte får missa!?
Läste om havssköldpaddor på någon ö- värt att besöka? Var ligger detta?

Kostar det mycket att åka taxi? Fasta priser eller "förhandlar man"? Finns det ett fungerande bussnät?
Hur fungerar det med maten när man är ute och åker? Tillgänglighet, vad kan man äta utan risk...?

Vad får vi inte missa en dag i Stone Town?

Hur/ med vad betalar man:
- tar man ut pengar på någon bankomat- bäst kurs? Växla hemma?
- TAN shilling eller/ och dollar som gäller som betalning?
Av Trea
1 dec. 2012 17:11
Det är några år sedan vi var på Zanzibar, så saker och ting kan ha ändrats... När vi var där fanns det endast bankomat i Stonetown, så när man befann sig på andra orter behövde man kontanter. (De största hotellen tog kort, men långt ifrån alla och bara vissa restauranger.) Eftersom vägarna är små och slingriga tar det lång tid att åka runt, även om det kanske inte är så långa sträckor, så det är dumt att bli utan kontanter...

När vi var där åkte vi taxi, och man fick förhandla om priset. Det var inte speciellt dyrt. En båttur till ön med sköldpaddor var en trevlig utflykt, men jag minns inte längre exakt var den låg...
Av Annl
2 dec. 2012 17:28
Vi var på safari i Tanzania och därefter en veckas bad på Zanzibar jullovet 2010. En helt fantastisk resa som väckte mersmak av Afrika, dit vi nu återkommit några gånger och planerar för fler resor.

Zanzibar är fattigt och väldigt smutsigt på sina håll i Stone Town.

Jag skulle inte välja att åka buss utan ordna hellre med en egen transport.

Maten på Zanzibar som vi upplevde den bestod av väldigt fina råvaror men de hade inte förmåga att förvalta dessa utan det var mest same same och väldigt trist mat.

Bra att veta är att man i allmänhet måste beställa maten två timmar i förväg -så det är ingen bra idé att komma in på en restaurang och vara superhungrig.

Ta det försiktigt och ge er inte ut ensamma i mörkret.
Av Goranl
2 dec. 2012 21:00
Tack för svar på inlägg.

Är lite nyfiken på vad en rimlig kostnad är för en taxiresa?
Vi kommer att bo ute på sydöstra sidan men vill gärna kunna ta oss runt lite för att se och upptäcka andra stränder och platser. Vi kommer också att höra där vi bor om det finns möjlighet att anordna transport.
Någon dag kanske vi skulle vilja satsa på lite mer heldagsutflykt. Ber vi hotellet ordna detta eller gör vi det på annat vis? Fast pris för en dag?

Betalar man taxi i shillling eller dollar? Kontant eller kortbetalning på restauranger?

Är det något speciellt ställe vad gäller fina korallrev vi kan få rekomenderat på plats eller i närheten där vi bor? Vi är väldigt spända på att upptäcka undervattenlivet och fotografera.
Av Trea
2 dec. 2012 21:45
Så vitt jag minns betalades allting i shilling. Jag tror inte att vi använde dollar någon gång. När det gäller betalning på restauranger så räkna med att använda kontanter. Vi hittade någon enstaka restaurang som tog kort (2007), men det var inte många. Kan dock ha blivit fler, eftersom det var några år sedan. De som varit där senare kanske vet.
Av Nicoled
3 dec. 2012 11:38
Jag var där för snart ett år sedan. Det finns bara bankomater i Stonetown, inte i småbyarna. Kan hända att det finns små växlingskontor i byarna, men den kursen är opålitlig. Se till och ha kontanter där ni ska vara. Det går lika bra att betala med dollar som med tan shilling, men räkna inte med att få tillbaka växel på dollarn. Vi betalade allt kontant. Boendet med dollar - restaurangbesök, små inköp, taxi, dalla-dalla med tanzania shilling. Jag kommer inte ihåg vad vi betalade för våra taxiresor, vi jämförde flera olika taxis och det var stora skillnader, så hör dig runt lite innan om du orkar. Vi tog den lokala bussen ett par gånger från Nungwi till Stonetown och det kostade inte många kronor. Bara det att vi knödde 27 pers i något som var gjort för 8-10 pers. En total upplevelse, inte att glömma....
Håller med ovan att maten var inte super, ganska enkel. Råvarorna finns, men det tillagas inte så jättegott. Vi fick säga till dagen innan vad vi skulle ha dagen därpå på vårt lilla guesthouse på Pongwe beach. I Nungwi fanns det fler restauranger och där tog det ca 1,5 timma innan maten kom.
Av Mrb
3 dec. 2012 21:13
Hej

När vi var i Stonetown var alla kontanter slut i Stonetown, och hade så varit i en vecka eller så. Ett fåtal exklusiva restauranger tog kort. Vi gillade stället där Livingstone hade laddat upp inför sina expeditioner.

Vi fick hela tiden rådet att se upp med kriminaliteten, och det faktum att banker etc bevakades av flera tungt beväpnade vakter tyder på att det kanske ligger något i det.

Ibland har de långa strömavbrott så köttfärs etc som förvaras i frys tinar för att sedan frysas in igen - är hamburgare någon annan stans. Långkok, grytor etc borde funka.

Kolla hotellet på Tripadvisor för dyktips, jag fick ut mycket av det.