Zadar

21 feb. 2012 17:03
Visningar: 10159
Vi var i Zadar förra sommaren, bokade med Ryanair utan att veta speciellt mycket om det och blev jättenöjda! Kan verkligen rekommendera att åka dit. Vi hittade ett boende via Blocket.se http://www.villa-diana-zadar.com/en/ Superfint och fräsch. Diana som äger det kan svenska och hjälpte till att boka transfer till/från flygplatsen. Dianas vännina var den som tog emot oss och bodde även i huset och hon var väldigt hjälpsam med allt från att boka taxi till att tipsa om utflykter och restauranger. Lägenheten låg en bit från gamla stan men det var en hanterbar promenad till och från gamla stan. Det finns en liten roddbåt som man kan åka med över till gamla stan också (5-10 kuna/pers). Det var väldigt uppskattat av vår dotter som då var 2,5 år.

Vi gjorde dagsutflykter till bla Nin (en väldigt gamla liten by utanför Zadar), här fanns det även en lång sandstrand. Vi åkte även till Zaton en dag men det kan man vara utan då det var en jättestor camping men visserligen bra badmöjligheter. Vi gjorde även dagsutflykter till ön Ugljan. Det fungerade väldigt smidigt att ta färjorna ut till öarna utanför. De går från gamla stan och kostande inte speciellt mycket. Annars fanns det badmöjligheter runt om i Zadar också och badskor kan oftast vara att rekommendera då det oftast är stenstränder (vilket också uppskattades av vår dotter).

Kan verkligen rekommendera att åka hit, även om det är för en weekendresa. Åker gärna dit igen!
Av Desires
21 feb. 2012 17:35
Kan bara hålla med! Nu när RyanAir åker dit blir det väldigt billigt, så visst är det OK även för en weekendresa. Ditt rekommenderade boende Villa Diana - fungerar inte din länkning till just nu........men det är nog tillfälligt! Ett annat boende som jag kan rekommendera där är http://www.apartmani-miodrag.com/

Vi åkte dit för att ha Zadar som utgångspunkt för att vandra i de fina nationalparkerna som finns där runt omkring! Besökte Krka, Paklenica, Plitvice bl a. Plitvice är den största av dem, ligger längst bort ifrån Zadar, ca 12 mil - Men mest sevärd tyckte vi!
Krka är det fina vattenfallet (som ni nog sett på reklamen) med vatten som flödar ut från olika nivåer, där kan man tom bada nedanför fallet, härligt! Åker ni dit rekommenderar jag även ett besök i Biograd och Sibenik på vägen.

Staden Zadar är trevlig att vistas i, förutom bad och sol finns det en äldre stadsdel med många restauranger, och visst var det charmigt att åka roddbåt över till gamla stan, förstår att lilla dottern uppskattade det!! Såg också solnedgången som är lite speciell här - folk samlas vid hamnen på kvällarna för att uppleva detta....och för att lyssna på den berömda havsorgeln som de byggt med 30 olika rör under vattnet.

Många foton o tips om Zadar o nationalparkerna på min reseblogg http://www.desires.se/#post51
Av Anellip
15 mars 2012 23:15
Instämmer i hyllningarna. Zadar är en riktig pärla, klart jämförtbar med t.ex. Dubrovnik. Trevlig stadskärna och många mysiga restauranger.

Här finns förresten en hel del Zadar-tips: http://www.hrvatska.se/zadar