Yucatanhalvön Mexico

Av Hannahl
29 dec. 2010 14:12
Visningar: 8210
Hej,
Vi är ett par som ska åka till Mexico för första gången. Vi har rest runt mycket i Asien men har hittills aldrig varit i mellanamerika eller Karibien. Det ska bli spännande att prova något annat. Vi vill gärna ha tips om bra platser & orter att besöka och utflykter att göra. Vi vill helst slippa turist stråken. Har fårstått på andra trådar att vi nog ska hoppa över Cancun och Playa del Carmen. Vi har varsin flygstol till Cancun och vill gärna resa runt lite till intressanta och något öde platser. Går det att finna på Yucatan halvön? Tulum, Chichen Itza känns som måsten. Vi bokar gäran allt efter hand och tar dagen lite som den kommer. Vi dyker och vill gärna även ha tips om bra dykplatser. Tack på förhand!
31 dec. 2010 00:03
Hej

Visst finns det enormt många områden att besöka som är mer eller mindre öde. Om ni är naturintresserade vill jag verkligen rekommendera att ni tittar på till exempel Sian Ka'an. Det är ett naturområde som av UNESCO har klassats som världsarv - ett sk biosfärområde är det. Info finns på http://www.cesiak.org/

Här är ett sätt att besöka Sian Ka'an: http://www.ecotravelmexico.com/about_yucatan.php Vad gäller dykning så dyker jag inte personligen men Cozumel är enligt vad jag hör the place to go för dykning. Vad gäller måsten förutom er lista får ni dessutom inte missa Palenque.

För övrigt är det faktiskt så att Mexiko tillhör Nordamerika, hur otroligt det än låter. Centralamerika börjar först i Bellzie/Guatemala. Litet roligt att veta kanske!

Ha en skön resa!
Av Hannahl
6 jan. 2011 13:10
Tack för tips och länkar, ska bli mycket spännande och om bara en vecka sitter vi på planet :-)

Tänk att Mexico tillhör Nordamerika, kunde man ju knappast tro (länge sen skolgången )

Tacksam för ännu fler tips och trix

// Hannah
12 jan. 2011 11:57
Hej Hannah!
Kom hem för en vecka sedan efter 15 underbara dagar i Mexiko dock med boende i Playa del Carmen vilket jag inte rekommenderar om du vill undvika turistlivet (ett av de värre jag upplevt faktiskt). Hitta något i Tulum istället! Många skriver att det är en riktigt tråkig stad men jag hävdar bara att den är lugn och trevlig, och med Mexikos bästa strand; dessutom finns en Mayastad att besöka i Tulums ytterområde. Från Tulum är det också lätta att ta sig till Mayaruinerna vid Cóba och Chichen Icha, en bit in i landet.
Det tar ca 2 timmar från Cancún till Tulum och bussnätet i Mexiko är lysande bra! Åk med bussbolaget ADO som är motsvarigheten till förstaklassbussar. Alla resor är riktigt billiga (resor mellan flygplatsen och boendeplatsen är dock lite dyrare relativt sett) t.ex. kostar det enbart 40 pesos (ca 25kr) t&r mellan Playa del Carmen och Cancun busshållplats.

Om ni är lika dykintresserade som jag ska ni definitivt ta er ut till Cozumel. Det går båtar regelbundet från båda Cancun och, framförallt, Playa del Carmen. Därefter rekommenderar jag att ni tar en taxi, alternativt hyr en egen bil (båda alternativen är billiga, bil ännu billigare om ni åka runt hela ön) ner till Playa Palancar som har regelbundna dyk- och snorklingsutflykter på öns västsida. Revet ligger rätt nära Palancar varför det är en bra utgångspunkt för att snabbt ta sig ut för dykning, och där lär ni se allt från sköldpaddor, rockor, hajat och annat smått och gott!
På öns östsida är det betydligt kraftigare vågor pga av vindriktning och att det är grundare vatten, vilket lämpar sig bättre för surfning.

Ett annat ställe att besöka är Isla Mujerres utanför Cancún. En liten ö som lämpar sig för dykning, sightseeing och ett besök på deras sköldpaddsfarm! Går båtar från Cancún.

Ha det så roligt!

Ett annat trevligt ställe att besöka
12 jan. 2011 17:09
Hej, Vi var på Yucatan nu i dec-jan. (kom hem i måndags)
Vi blev väldigt förtjusta i Isla Mujeres som ligger precis utanför Cancun. Tyvärr var vi där bara i tre dgr. Hade lätt kunnat tillbringa envecka där.

Där finns även ngt som heter Holbox (norr om Cancun väster om Mujeres) som jag visserligen inte själv varit på, men som jag gärna skulle vilja åka till. Ska vara oexpoaterat!

Tulum var oxå väldigt vackert!!!

Har ni inte funderat på Belize (Blue hole) om ni är dykare? Revet som ligger utanför Cozumel fortsätter ju ner förbi Belize coh hela vägen till Honduras. Jag har bara snorklat där.. - Fantastiskt!! Ska vara andra världens största rev (efter stora barriärrevet i Australien).

(Resan till Belize var besvärlig!!!!)

Ha en riktigt härlig resa!!!