Vithajsdykning utanför Kapstaden

Av Marie_s
1 juli 2009 09:54
Visningar: 3139
I höst kommer jag att vara några dagar i Kapstaden och är då sugen på att göra ett vithajsdyk i bur.

Dock är jag lite fundersam kring hur detta påverkar hajarna. Jag antar att de matas för att lockas till platsen och frågan är om detta påverkar dem och deras beteende negativt.

Någon som har kunskap eller erfarenhet kring detta?!

Vill ju inte att mitt besök lämnar en bitter eftersmak...
Av Mmea
2 juli 2009 09:02
Vi var i Sydafrika i vintras och avstod denna typ av utflykt. Alla vi pratade med tyckte att man skulle åka på hajsafari men eftersom vi var måttligt intresserade och dessutom fick samma tankar som du avstod vi. Vill du gärna göra ett hajdyk kan du kanske googla och försöka hitta en organisatör som låter pengarna gå till hajforskning/bevarande av vithajen?
Av Fdp
2 juli 2009 22:51
Jag tror det var rätt av Mmea att avstå. Jag har i PM till Marie framfört lite synpunkter. Sammanfattningsvis tror jag inte att hajarna tar skada av detta då det rör sig om fria djur i havet och vithajen stannar kort tid på samma ställe, varför det är olika individer som möter människan i detta sammanhang och det inte kan bli fråga om ett upprepat beteende. Som s.k. äventyrsturism är detta ett av de svagaste numren. Man sitter i en stålbur tillsammans med ett halvdussin andra iförda snorkelutrustning (dykaggregat kan inte användas då luftbubblorna skrämmer hajen) och går ner under vattenytan på kommando medan organisatören på olika sätt försöker reta hajen att "knuffa" på buren. Det hela bygger på människans fördomar om hajen som ett monster i enlighet med den bild ett antal skräckfilmer givit oss. Även om det är en heldagsövning visar priset (ca. 1500 kronor) vad det egentligen handlar om. Vill man se vithajar, visserligen på lite längre avstånd, finns det arrangörer som tillhandahåller detta utan dyk och till lägre pris.
Vithajen är svår att bedriva forskning på. De individer som finns i havet är av naturliga skäl inga bra objekt och i bassäng eller akvarium överlever hajen bara ett par veckor..
3 juli 2009 14:54 (redigerad)
Stort tack för denna information, fdp. Då tänker även jag avstå från så kallad vithajsdykning under min Sydafrikaresa i höst. Så utomordentligt fånigt, att snorkelutrustad sitta i en bur under ytan och få hajar framknuffade till buren. Verkar mera vara det slags närkontakt, som riktigt små "machomen" behöver för att kunna komma hem och skrävla över sitt möte med ett marint, stort och mytomspunnet rovdjur. Jag nöjer mig absolut med möjligheten att se det verkligen granna djuret på håll.
Av Lipet
3 juli 2009 16:04
OT, gäller det också delfiner och valar? Nu sänks man ju inte ned i en bur på sådana utflykter, men delfiner hålls ju ändå i fångenskap för att vi turister ska kunna "kela" med dem. Valsafari är vilda valar men påverkas de av alla båtar som far runt dem? Typ, blir de stressade så de kanske inte kan föröka sig eller så? Korallrev? Regnskogar? Hur mycket förstör vi på alla olika typer av safaris som erbjuds? Hur hittar man seriösa utförare? Sådana som verkligen bryr sig om att bevara? (Kanske borde vara en egen diskussion)
3 juli 2009 17:38 (redigerad)
Citerat från lipet:
OT, gäller det också delfiner och valar? Nu sänks man ju inte ned i en bur på sådana utflykter, men delfiner hålls ju ändå i fångenskap för att vi turister ska kunna "kela" med dem. Valsafari är vilda valar men påverkas de av alla båtar som far runt dem? Typ, blir de stressade så de kanske inte kan föröka sig eller så? Korallrev? Regnskogar? Hur mycket förstör vi på alla olika typer av safaris som erbjuds? Hur hittar man seriösa utförare? Sådana som verkligen bryr sig om att bevara? (Kanske borde vara en egen diskussion)
Lipet, oj det var många frågor. Men just om safari i Afrika kan du se exempelvis denna diskussion
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/mardrom-i-afrika-8999
Av Lipet
3 juli 2009 18:24
Tack för tipset Chris! Jag är kanske för spontan många gånger, frågorna "poppar upp" och då ställer jag dem på fel ställe! Istället för att leta efter svaren i någon annan diskussion, jag har inte riktigt lärt mig hur jag letar på rätt sätt än. När jag går in på forum kan jag inte markera just de ämnen som intresserar mig utan jag får upp alla diskussioner.
Av Jes1blu
13 juli 2009 13:03
Tjena, allihopa!
Jag har varit på ett mycket spännande hajdyk i Gansbaai eller rättare sagt i Kleinbaai 2005.
Jag åkte med www.sharkwatchsa.com ( Marine Dynamics) som jag tyckte skötte sig utmärkt. Inget alls med att få hajarna att attackera buren. Grundaren av företaget är mycket känd för b.la vara den förste att fridyka utan bur. När National Geographic skulle filma 2st en timmars dokumetärfilmer om vithajen så var valet tydligen lätt för dem och de valde nämda företag. Jag såg däremot en del andra som var ute på havet och hur de betedde sig........jag får väl instämma med förgående talare. Däremot så tror jag inte på något vis att det skadar eller förvränger hajens liv och beteende alls. De hajturer som EJ dyker kan ni hoppa över, då chansen att se några är liten.De finns även de turer som ej dyker, men använder sharkbait för att locka dem till sig....då är skillnaden ingen egentligen....
Jag har även pratat med ganska många lokala människor om detta och de ser det som ett bra sätt att få in pengar till att bevara och lära mera om detta helt fantastiska djur. Förvisso så är alla dykföretagen kommersiella ,men en del är både och.
Det arrangeras även dyk från simonstown b.la ut till berömda seal island....chancen att se en haj där är minimal...de enda gånger man kan se en haj är när de hoppar för att ta en säl och detta är mycket säsongsbetonat. Min svärfars kompis fick en hoppande 4,5 meters i sin 5 meters öppna fiskebåt där på -70 talet.....det avlöpte förövrigt väl, men han fiskade ALDRIG där mera när småsälarna började jaga.
Jag tycker att Du, Marie INTE skall missa chancen att få studera detta vackra och mystiska urtidsdjur. Det är värt varenda krona! Iallafall var det för mig.
mvh/Lars
Av Marie_s
11 nov. 2009 12:23
Lite uppföljning... Nu är jag iallafall tillbaka efter ett par veckor i södra Afrika.

Efter övervägande gjorde jag till slut en hajutflykt med en rekommenderad seriös arrangör. De skötte sig bra tycker jag.
Hajar såg vi sju åtta stycken. Dock var sikten ingen höjdare och vattnet iskallt så fingarna skakade nästan för mycket för att kunna fota.

Det var väl halvkul men jag skulle inte göra om det. Ett hajmöte i frihet utan bur (dock med snällare hajar) är något jag uppskattar mer.

Tack för era inlägg i debatten!
Upplägg 2v runt Kapstaden
Sydafrika Akn75, 28 mars 2018
Updaterad av Akn75 för 1 år sedan
13
Har nu tänkt om lite och funderar på 2 v i och omkring Kapstaden i juletid. Hur hittar jag bra boende? 2 vuxna och 6-åring. Tänkte hyra bil och besöka vingård, bada (om det är varmt vatten?), se djur och annat som man borde uppleva. Börjar få lite panik nu. Julen närmar sig med stormsteg :) ...
Kapstaden med omnjed
Sydafrika Henke74, 20 sep. 2017
Updaterad av Ixploretheworldcom för 1 år sedan
5
Hej, Nu har vi bokat en resa på 3 veckor till Sydafrika i februari 2018. Vi flyger in och ut till Kapstaden och nu letar vi efter tips på vad vi bör hitta på och vi är en familj med två aktiva killar som är 5 och 7 år. Tanken är att vi startar med 6 nätter i Hout Bay och vi har tänkt hyra bil ...
Kapstaden 4 veckor
Sydafrika Oggger, 2 okt. 2016
Updaterad av Ixploretheworldcom för 2 år sedan
8
Då var det dags för min första resa ensam så jag tänkte höra med alla erfarna här om ni har några tips? Tips på bra och billiga boenden? Ska man hyra bil för att ta sig runt? Ska man boka boende för hela resan eller går det bra att fixa boende på plats? Är ute efter mycket äventyr ( ...
Okända pärlor i Kapstaden.
Sydafrika Berget85, 6 aug. 2015
Updaterad av Ronnie79 för 3 år sedan
12
Hej. Jag och min sambo ska resa till Kapstaden i december. Vi har 5 dagar i Kapstaden och 2 dagar i Stellenbosch. Table Mountain, Robben Island, Camps Bay osv vet vi redan om. Nu undrar vi om någon som bott i Sydafrika har något tips på "Okända pärlor" i och runt Kapstaden. Vi vill nå den ...
Kapstaden
Sydafrika Joseefine, 10 nov. 2018
Updaterad av Desires för 31 veckor sedan
3
hej jag har lite funderingar : Resa själv till Kapstaden , farligt? Lätt att Backpacka runt ? Vad rekomenderar ni rund Kapstaden och hur många dagar är bäst ? Tips på hostel eller guesthouse?! Massor med tips till en ensam resenär :):) ... Desires: Vi (maken o jag) har varit i Sydafrika o ...
Smultronställen i Kapstaden sökes!
Sydafrika Karin, 20 nov. 2017
Updaterad av Ahr för 1 år sedan
9
Jag ska åka till Kapstaden i två veckor i December och behöver lite tips! Jag har varit där en gång tidigare för ca 4 år sen och bockat av de stora sevärdheterna i området, men vill gärna ha lite tips på restauranger, caféer och barer. Blir även superglad för tips om bra vingårdar i området ...

Om Kapstaden Sydafrika, Afrika

Natur
Sol & bad
Storstad
Surf
Vattensport
Nattliv

Kapstaden har ett enormt utbud av aktiviteter och sevärdheter för den resenär som vill ha en aktiv semester i en vacker paradisstad där upplevelser står i centrum.

Hamnområdet Waterfront med alla sina butiker, restauranger och sevärdheter är centrum för turismen i Kapstaden. Här ligger Two Oceans Aquarium och Nelson Mandela-terminalen där besökare kan ta sig ut till ön Robben Island där Mandela satt fängslad. I Waterfront ligger några av Kapstadens bästa restauranger och maten är mycket prisvärd. Shopping finns det gott om, besök shoppingcentret Canal Walk eller fynda på loppmarknaden Greenmarket Square.

I stadens bakgrund reser sig Taffelberget där ett flertal vandringsleder tar besökaren upp till toppen. För den som inte vill gå hela vägen, men ändå ta del av utsikten, finns kabinbana. Vid bergets sluttning ligger de botaniska trädgårdarna Kirstenbosch med en rik samling på över 20 000 växter. Vill du se mer av det Sydafrikanska vildlivet kan du boka olika turer och safaris. Se ”the big five” i reservatet Inverdoorn, albatrosser och svarta öarna vid Godahoppsudden eller varför inte åka på val- och vithajsafari?

Kapstadens klimat påminner om Medelhavet men besökaren bör vara beredd på att Atlantens blåa hav är långt mycket kyligare. Sommarsäsongen sträcker sig från december till mars och vintersäsongen från juni till september, men Kapstaden välkomnar besökare året runt.

Table Mountain - Måste upplevas!
1 / 28
Camp Bay vid Kapstaden
3 / 28
Kapstaden och Tamboerskloof
5 / 28
Duken har lagts på Taffelberget
7 / 28
Table mountain
9 / 28
Vackra Kapstaden
11 / 28
Linbanan upp till Tafflebergets topp
12 / 28
Utsikt från Taffelberget
16 / 28
Släktträff i pingvinfamiljen
19 / 28