Visum o UD avreseavrådan

Av Metted
24 jan. 2015 22:39
Visningar: 2727
Hej!
Vi åker till Dahab med landning i Sharm el Sheik den 21 feb. Fick dubbel info avgående visum,någon som vet om vi behöver eller ej? Även hur läget är,läste på UDs hemsida om avrådan om att åka,någon in satt eller nyligen varit där som vet?
Tack på förhand! //Mette
Av Marulk
26 jan. 2015 08:25
Det är Visum krav för inresa till Egypten. Våra resor till Egypten har varit via arrangör och där har Visum varit inkluderat i resan. Antar att ni har ordnat er resa själva. Beträffande UD så avråder de fortfarande resor till Sinai halvön, se nedan.
Avrådan
Beslut fattat den 16 januari 2015.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Sinai-halvön utom för Sharm el-Sheikh där Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga Egypten med undantag för Kairo, Alexandria och resor däremellan, turistorterna vid Rödahavskusten, Nildalen mellan Luxor och Abu Simbel samt resor mellan dessa delar av Nildalen och turistorterna vid Rödahavskusten.

Utrikesdepartementet avråder inte heller från transit genom Cairo International Airport.
Av Metted
26 jan. 2015 14:40
Tack för svar!

Ja jag läste UDs hemsida, därav tänkte jag höra hur läget var.
Men jag har fått svar att det är lugnt i Sharm el Sheik och även i Dahab där vi ska bo.

Fick som svar att visum behövs, dock inte i turistorterna som Sharm, Dahab och Hurghada. Men vi ordnar för säkerhets skull.
26 jan. 2015 19:59
Hallå!

Bra om ni ordnar/ordnat visum (sista chansen i ankomsthallen) för jag är ganska säker på att ni inte kommer in i Egypten utan detta. Först skall det stämplas (i passet) när ni lämnar inresekorten i och sedan sitter/står det en vakt till och kollar så att visat verkligen är stämplat.

Lite mer info här: http://www.egyptentips.se/till_och_fraan

Och jag vet att du redan hittat https://www.facebook.com/egyptentips :-)

MVH Krezz
2 mars 2015 07:06
Om du reser till ett land som UD avråder från att besöka är det all idé att dubbelkolla reseförsäkringen. Många försäkringar gäller inte när man reser till områden som UD avråder ifrån att besöka.

UD:s avrådan är ibland lite trubbig och man kan alltid diskutera om den är rätt eller fel.
Av Metted
10 mars 2015 17:30
Vi har haft två underbara veckor i Dahab, Egypten. Visum betalade vi direkt vid ankomst i Sharm el Sheik, 250 USD. Vi fastnade i konvoj. En turist säkerhet dem har, att en polisbil kör efter. Vi var i Kairo och såg museet, pyramiderna,red på kameler i Saharaöknen. Var en runda i Petra, Jordanien men även lokala utflykter som St Chatherine monastery, White Canyons, och en beduinmiddag helt utanför turistområdena. Vi var och snorklade i Blue Hole. Allt har varit underbart och väl värt att resa dit trots avrådan från UD.
10 mars 2015 19:10
Låter bra, hoppas att UD läser detta inlägg! :-)
Av Marulk
10 mars 2015 20:47
@Metted - låter som att ni hade en fantastisk resa 😄 bra info om läget för övrigt 👍👣
Av Metted
12 mars 2015 14:41
Tack så mycket! Har kontakter från boende och superbra agent som ordnade alla utflykter till oss som jag gärna delar med mig av :D
Av Adalin
10 apr. 2015 18:27
Intressant läsning! Jag har varit i Dahab tre gånger och är väldigt förtjust i stället. Är därför inne på att försöka ta mig dit över jul och nyår och stanna i ca tre veckor. Även om jag inte är oroad över säkerhetsläget (den verkliga faran för turister i Egypten måste ändå vara trafiken!) så känns det lite osäkert att bege sig iväg när UD avråder, främst med tanke på försäkringar. Jag tänker i så fall betala resan med mitt Norwegian MasterCard och där finns, vad jag kan se, inga restriktioner angående avrådan (kortet är riktat till en skandinavisk, inte svensk kundkrets vilket kan förklara en del). För dykningen har jag en DAN-försäkring som täcker väl sjukvård kopplat till dykolyckor, men man vet aldrig... Jag är inte så duktig på att läsa det finstilta! Sedan kommer det nya visumregler för Egypten om man flyger reguljärt också.

Metted, hur var det i Dahab? Som jag känner stan är det alltid lugn och avslappnad stämning även om man som överallt annars i Egypten ser beväpnade poliser och måste ta sig igenom check points längs vägarna. Är vägen mellan Sharm och Dahab bevakad? Kan man åka taxi från flygpalatsen i Sharm eller är det mer organiserat? Vi har som sagt tänkt oss stanna i tre veckor och i alla fall jag har knappast tänkt lämna Dahab utom möjligen för tripper till olika dykplatser runt stan.

Det är ju långt till december, men det vore intressant med en rapport från någon som nyligen varit i Dahab om hur du uppfattar läget där.
Av Metted
4 maj 2015 18:36
Till Adalin:
Förlåt för sent svar!
Försäkringar har du säkert bättre koll på än mig. Fick tipset av en tjejkompis som bott där i ett par månader.
Ja vi åkte ofta längre sträcker i konvoj och checkpoints lite överallt där vi fick visa våra pass. Vi hade ofta agenten med oss. Du kanske känner Jimmy Dahab? :)
Av Mapa1
21 maj 2015 12:51
Betalade ni verkligen 250 USD för visum på plats? låter mycket?