Vill se mer än Östkusten

21 okt. 2015 16:46
Visningar: 183
Hej! Vi är 2 tjejer som ska resa till Melbourne i mitten/slutet av januari. Vi kommer röra oss från Melbourne och uppåt mot Cairns. Efter Cairns funderar vi på Darwin och sidan ner mot Alice Springs. Där vill vi självklart se Ayers Rock och allt runt omkring. Är det något mer i "The red centre" som man absolut inte får missa? Vi ska förmodligen röra oss ner mot Adelaide så jag tänker om det är något på vägen dit då Australiens outback är så stor. ALLA tips är välkomna!! Även tips på sevärdheter i övriga Australien. Gärna Darwin och runt Ayers Rock. Tack på förhand!!
Av Ziesta
22 okt. 2015 17:21
Hej,

Jag har varit i Darwin flera ggr. Om du kikar på min profil finns lite inlägg från Darwin i min blogg.

Några tips i stan:
* Smith Street (huvudgatan i centrum med butiker, restauranger etc)
* Darwin Waterfront (på gångavstånd från Smith Street) med restauranger, kaféer, samt en konstgjord strand och en "wave pool" att bada i. Ett annat trevligt område med restauranger är Cullen Bay Marina, men dit får man ta buss eller taxi.
* Marknader! Det bästa med Darwin är alla marknader med massa god mat & fruktjuicer! Mindil Beach Sunset Market, som är den största, är på söndag kväll och torsdag kväll, men bara under "dry". http://www.mindil.com.au/ Här finns matstånd med mat från hela världen, hantverk, souvenirer, musik m.m. Det är även populärt att titta på solnedgången ifrån stranden.
Andra mindre marknader är Parap Village Market (lördag förmiddag, hela året, går bussar från stan dit, http://parapvillage.com.au/) Nightcliff Market (söndag förmiddag, hela året, http://www.nightcliffmarkets.com.au/) och Rapid Creek market (mest mat & frukt&grönsaker, söndag förmiddag). Bäst dock att kolla öppettiderna på hemsidorna innan..

Ungefär vilken månad tror ni att ni kommer till Darwin? Bra att tänka på är att Darwin har tropisk klimat med en "wet" och en "dry" årstid. Det är varmt året runt, men under "wet" regnar det och är hög luftfuktighet. Brukar även vara en hel del tropiska oväder med åska och blixtar. Jag har bara besökt Darwin under "dry" (då vi har sommar här i Sverige) men har hört att det kan vara riktigt jobbigt under "wet", speciellt under "build up", som de kallar perioden innan det väl börjar regna.. Delar av nationalparkerna utanför är även stängda delar av tiden, då vägarna svämmas över. Och även ex Mindil Market är bara under "dry".

Utanför Darwin:
* Nationalparkerna Litchfield och Kakadu. Flera företag har dags- eller flerdagsturer från Darwin dit, om man inte vill köra själv. Litchfield hinner man med på en dag, medan Kakadu är större så där behöver man snarare 2+ dagar. Missa inte att bada i Buley Rockholes i Litchfield. Naturliga små pooler och vattenfall.
http://www.litchfieldtouristpark.com.au/litchfield-national-park/buley-rockholes
* Om ni bilar från Darwin ner mot Ayers Rock kan ni besöka följande på vägen:
* Berry Springs & Mataranka thermal pools (båda är ställen att ta ett dopp i)
* Katherine Gorge
* Devils Marble

"I närheten" (allt är ju relativt.. och Australien är ett jätteland..) av Ayers Rock/Uluru finns även The Olgas/Kata Tjuta och Kings Canyon, som är värda att besöka.

När ni är i Melbourne får ni förresten inte missa Great Ocean Road! :-)
22 okt. 2015 23:23
I The Red Centre rekommenderar jag Kata Tjuta (The Olgas) och Kings Canyon.