Vilken är din favoritö i Grekland

4 nov. 2010 06:23
Visningar: 593
Hej!

Det lutar mot att vi kommer att åka till Grekland nästa sommar och skulle vilja ha tips på en fin ö, vi är ett par i 45-årsåldern som reser utan barn. Nöjeslivet är inte högsta prio, utan trevliga restauranger, fina stränder och härlig miljö.
Rhodos har vi besökt två gånger och vår bröllopsresa gick till MakrigialosKreta.
Skriv även varför det är eran favoritö!
Av Sierra
4 nov. 2010 11:00
Samos har blivit något av en favorit. Varför?

Därför att Samos, som är en av de grönaste och mest mångskiftande öarna i Egeiska havet, erbjuder det mesta; tysta byar bland bergen, livliga orter med många turister, orter som bara finns där längs vägen, vinodlingar, stränder, mysiga tavernor i gömda gränder mm mm. Allt detta nås på mycket bra vägar med förhållandevis lite trafik även under högsäsong. Att hyra bil eller någon typ av tvåhjuligt fortskaffningsmedel är verkligen att rekommendera. Det finns alltid något att se bakom nästa krök…

Titta in på bilderna i mitt resealbum från 2009 förstår du varför vi fastnat för Samos.
4 nov. 2010 12:03
Av mitt namn ser du att jag älskar den lilla oexploaterade ön Leros som ligger norr om Kos. Närmaste ö norr om Kos är Kalymnos och sedan strax norr om den Leros. Öarna i Dodekaneserna utefter Turkiets kust ligger ju som ett pärlband från norr till söder.

Ön är ca 3x1 mil på dom 'tjockaste' ställena. Enl wikipedia ca 70 km2 i storlek. Byggd som en pusselbit med många vikar. Ca 8 500 invånare på vintern, lite fler på sommaren när fastlandsgreker och andra med sommarhus på ön kommer dit. Känner du till författarna Göran Schildt och Sun Axelsson? Båda älskar ön och har bott/bor där.

Folket är mycket trevliga och vänliga, lätta att ha att göra med tycker jag. Maten är bland den bästa i Grekland. Prisnivån ok, på restaurang billigare än Rhodos, Kos, Karpathos. I butik kan det vara något dyrare å andra sidan.

Det är lite svårt att ta sig hit. Enklast är så klart charter, kolla in Apollo som började köra hit sommaren 2010. Man måste landa på Kos och sedan åka båt. Det betyder att resa dit med charter från Göteborg är uteslutna eftersom det inte går charterflyg till Kos härifrån. Bor du närmare Arlanda eller Köpenhamn funkar det dock.

Flygstol till Samos, eller Rhodos är annars att rekommendera, sedan båt. Eller varför inte kombinera 2 öar? Såg att Sierra rekommenderade Samos. Det är en fin ö, 15 år sedan sist jag var där, men vi ska dit i början av vår långa semester 2011.

Vi flyger till Aten, landar mitt på dagen, tar eftermiddagsflyget till Samos, sön-ons, på onsdag eftermiddag går båten till Leros, den är långsam och tar 6 timmar (pust)... sedan är vi på Leros 4 veckor innan vi flyger därifrån till Aten och hem.

Leros är inte känd för breda, långa, vackra sandstränder, men dom är mysiga! Det mesta är faktiskt småsten, eller stora stenar, men inslag med sand finns också. Alinda och Gourna är dom bästa med tanke på botten och strand.

Kolla in albumet: http://www.reseguiden.se/forum/resor/semester-pa-leros-leroslover-style-842 här hittar du bilder och filmer som kanske kan vara kul att kolla in. Bl a en film med stränder. På min sida hittar du också länkar till olika siter, och även länk till Turmässan 2010 i Göteborg där jag pratade om Leros på RG's scen. Ja just ja.. resan 2011 blir min 17:e till Leros (sedan 1986)

Lycka till med planeringen!