Venedig, Toscana eller Florens

11 sep. 2014 10:38
Visningar: 2283
Hej, jag och min sambo har planerat att åka till Italien nu i oktober men kan inte bestämma om vi ska åka till Venedig, Toscana eller Florens. Vi vill äta gott och bara kunna slappna av och strosa runt på gatorna, gärna kunna se lite spännande saker! någon som har tips på val av stad? gärna ide på vad man kan göra/se vart och vart man bor på ställerna?

tack på förhand!
Av Palazzi
11 sep. 2014 11:11
Hej Rebecca

Vill först bara påpeka, vilket ni kanske redan visste, att Florens ligger i Toscana-regionen. Jag vet att svenska tidningar refererar till Toscana som lantlig idyll, men det finns en del storstäder också :)

Till frågan:
Själv är jag inte jättesåld på varken Florens eller Venedig, men om man ska välja en av dessa så faller valet ändå på Venedig - det är en unik plats. Städerna lider tyvärr båda av problematiken med de enorma turistströmmarna. I mitt tycke förstör det till viss mån den genuina upplevelsen (de flesta håller nog inte med mig).

Jag misstänker samtidigt att min smak inte är representativ för den gängse Italienturisten, då jag besökt varenda vrå av det avlånga landet. Tillslut kommer man till en punkt där de "vanliga" turiststråken förlorat sin charm, och samtidigt hittar man sin "genre". Jag behärskar också språket, som modersmål, vilket gör mina valmöjligheter lite större.

Jag har inte heller fastnat för Rom, och där ser jag att ni varit. Ha gärna Rom som utgångspunkt för en potentiell Florensresa - gillar ni det ena kommer ni inte bli besvikna på det andra.

Utgå också från att Venedig är ett levande museum, och att den som förväntar sig kvällsunderhållning och shopping bli mäkta besviken - det är något som Florens ändå erbjuder.

"Äta gott och bara kunna slappna av och strosa runt på gatorna, gärna kunna se lite spännande saker"

1. Äta gott kommer ni kunna göra vart ni än åker - det är få Italienska storstäder som inte har några bra restauranger. Priserna drivs givetvis upp av turismen, men det är som överallt i världen.
2. Slappna av och strosa runt kan man säkert göra, men var beredda på att bli fotade av 250 japanska turister, var hundrade meter - det är farligt med stereotyper, men ni kommer förstå när ni är i centrala Florens.
3. Spännande saker finns det oändligt av på båda platserna - några av Italiens främsta kulturarv.

När ni skriver Florens och Venedig som potentiell resmål misstänker jag att ni styrs något av flyglinjerna (?) Om det är så erbjuds också Milano, och dit bör ni inte åka. Tråkigare stad är svårt att hitta i hela Sydeuropa, om man inte är mycket modeintresserad.

Ha en trevlig resa!
11 sep. 2014 14:17
Gör det enkelt, välj en nu och den andra vid ett senare tillfälle! Båda städerna är fantastiska. Toscana kan ni se i kombination med Florens. Det tar inte så lång tid att se själva Florens, sen kan ni åka till t.ex. Siena, Lucca och San Gimignano.

Läs gärna mer om alla tre ställen på min hemsida http://www.worldofmarie.com/reseguide Det står både om sevärdheter och om mina egna resor (besökte alla ställena 2006).