Vatikanstaten

13 feb. 2008 13:04
Visningar: 723
Hej! Jag är bara tvungen att fråga en sak som jag har funderat på :) "Räknas" det verkligen som att man har varit i vatikanstaten om man bara har varit på Petersplatsen och inte inne i kyrkan? Någon som vet?
Av Veiken
13 feb. 2008 13:17
Såvitt jag vet så tillhör väl Petersplatsen Vatikanstaten, eller?
Av Homman
13 feb. 2008 14:08
Så här skriver Wikipedia på nätet.
"Vatikanstaten (italienska Stato della Città del Vaticano, som rakt översatt blir ”Vatikanstadens stat”), är en självständig stat och ett furstendöme (påvedöme) styrt av påven. Denna stat är belägen i den nordvästra delen av den italienska huvudstaden Rom. Dess regering och förvaltning kallas ofta Vatikanen efter Vatikanpalatset på Vatikanberget (en av Roms sju kullar). I diplomatiska sammanhang används stundtals benämningen Heliga stolen, Santa Sede.

Runt Vatikanstaten löper en mur som är cirka 3 200 meter lång. De delar av Vatikanen som allmänheten får besöka är Peterskyrkan och Vatikanmuseerna. Sixtinska kapellet nås via museikomplexet. För att besöka andra delar krävs tillstånd. 1984 skrevs Vatikanstaten in på UNESCO:s världsarvslista. Vatikanstaten är en av Europa mikrostater och världens till ytan minsta självständiga stat. Det är också befolkningsmässigt världens minsta självständiga stat".
Hälsningar
<Bobby