Västra sidan av Filippinerna?

Av Anton93
11 nov. 2013 13:37
Visningar: 1930
Hej! Jag och min kusin har bokat flyg biljetter till Filippinerna den 23 november. Vi kommer landa i Manila och röra oss ner längst öarnas på västra sida (Mindoro Island, Boracay, Panay och Palawan). Är det någon som vet hur drabbade dessa områden är eller vet man inget ännu? Är tacksam för alla svar!
Av Beccz
11 nov. 2013 15:57
Hej,

Jag är också väldigt intresserad av att veta hur Palawan har drabbats. Coron verkar ha fått ta stor smäll av tyfonen men är det någon som vet hur det är kring Puerto och El Nido och dess övärld?
Av Tobbef
11 nov. 2013 21:47
Jag såg precis på instagram en kille som varit på Boracay när tyfonen var där. Men nu befann han sig i El Nido och där tyckte han att det såg ut som att tyfonen ej ens varit... Svårt att få fram info om vilka ställen som drabbats och vart man kan åka... Någon annan som vet mer?
Av Beccz
12 nov. 2013 11:33
Verkar som om El Nido har klarat sig fint! När åker ni Tobbef?
Av Tobbef
12 nov. 2013 13:11
Som det ser ut nu så får vi nog avboka, men än är det ju tre veckor kvar tills vi skall åka så vi håller tummarna att läget ändras.. Vi har våra biljetter bokade till Cebu City och där avråder ju UD och därmed gäller ju ej försäkringar etc, sen vågar vi inte riktigt chansa då vi åker med barn.... Är så sjukt besviken! När åker ni och hur tänker ni?
Av Mrslee
12 nov. 2013 13:21
Vår familj ska också åka till Cebu och vidare till Negros i december. Vi får hoppas att avrådan från UD tas bort innan dess. Jag förstår inte riktigt varför de avråder från att åka till hela Visayas, då bara delar av den regionen är drabbat. Jag har vänner i Negros och Cebu (ej norra delen) som säger att allt är ok och de är inte drabbade. Man borde kunna åka till de områden som inte är drabbade tycker jag.
Av Beccz
12 nov. 2013 13:22
Det är verkligen trist! Förstår att ni avbokar om det inte blir bättre..

Vi har endast bokat flyg till Manila och vår tanke från början va att ta oss direkt till Palawan och Puerto P vilket också verkar ha klarat sig bra förutom Coron. Vi åker 22 december så håller verkligen tummarna på att vi kan genomföra den resan vi planerat från början, vi hade tänkt besöka Palawan och Boracay.

Vi har även funderat på att ta oss direkt till Thaland alt Indonesien från Manila och skippa Filippinerna helt, men vi avvaktar och ser. Håller tummarna och hoppas på det bästa!
12 nov. 2013 15:03
Nu när UD avråder så gäller ju inte många försäkringar, men är det någon som har koll på om det finns något försäkringsbolag som erbjuder försäkring ändå?
Av Tobbef
12 nov. 2013 15:26
Tycker också att det är så himla konstigt, när man läser vad folk skriver som är där så verkar det ju lugnt?! Varför avråder de då?

Vi har ringt UD och kollat om det är ok att bara mellanlanda i Cebu city men det var det inte :( Annars tänkte vi att man kunde flugit vidare till Puerto Princessa som någon annan också skrev....

Undrar också om det finns någon tilläggsförsäkring, men antar att det inte gör det....
12 nov. 2013 15:41
Boracay inga problem, flygen går som vanligt båtarna likaså. De andra vet jag inte men går flygen så är det väl ok antar jag.
Av Beccz
12 nov. 2013 16:09
Karina62 befinner du dig på Boracay nu?
Av Guswe
12 nov. 2013 20:10
Tobbef, När ni pratade med UD så nämnde de inte hur länge de trodde att avrådan skulle gälla?

Tycker också det verkar konstigt att de avråder hela området när det inte verkar vara några större problem i Cebu. Vi åker strax innan Jul och kommer också behöva mellanlanda i Cebu (inrikesflyg)
Av Tobbef
12 nov. 2013 21:15
UD kunde inte svara på hur länge avrådan skulle vara, men det verkar som att de kommer att flytta folk från drabbade områden till icke drabbade öar och då är det ju inte så bra för oss turister att vara där då risken att bli rånad och annat "otrevligt" är mycket stor, menade de från UD. Det är tydligen mycket, mycket oroligt i landet just nu. Vi har precis fattat beslutet att inte åka då vi reser med barn. Men det är med stor sorg och vi hoppas att vi kan göra ett nytt försök när allt lugnat ner sig lite. Hur resonerar ni andra som skall åka inom några veckor?
Av Malinhs
12 nov. 2013 22:04
Hej! Vi hade tänkt att mellanlanda i cebu (sova en natt där) o sen vidare till dumdagete, men nu blir vi osäkra. Enl en kille i cebu så skulle det inte vara några problem göra så och att varken dumaguete, apo eller siquijor var drabbade. Frågan är om dom kommer flytta folk dit.

Hör gärna era tankar eller om ni har annan/ny info.
Av Guswe
12 nov. 2013 22:16
Hej Malinhs, vi har ungefär samma tankar. Vi hade tänkt åka upp till Malapascua först men det känns tveksamt tyvärr så det blir nog att försöka komma till Siargao direkt istället för efter Malapascua.

När åker ni och var tänkte ni bo i Cebu?
Av Malinhs
12 nov. 2013 22:27
Vi åker nästa torsdag, mellanlandar i Singapore. Vårt första boende var bokat på Malapascua men där är helt förstört. Vi har inte bokat boende i cebu vi avvaktar tills vi vet mer.
Om vi känner att det inte funkar med Filippinerna så väljer vi nog Malaysia el liknande istället. Men vi vill verkligen till Filippinerna.
När åker ni?
Av Lowet11
13 nov. 2013 08:28
Vi har bokat en resa till Filippinerna. Åker den 9 december. Först skulle vi landa på Cebu och åka till Malapascua. Nu har vi bokat om och landar istället på Tagbilaran och åker båt övet till Sequijor där vi bokat hotell. Efter det har vi hotell på Alona Beach.
Är det nån som vet nåt om de ställena? Kommer det vara otryggt där nere också?
15 nov. 2013 21:49
Hej! Vi åker nu på tors morgon till manilla. Det var tänkt att vi skulle åka till malapascua men det är inte möjligt längre. Undrar som många andra hur ser boracay ut? Ska dem transportera drabbade från dem drabbade öarna till öar som inte har blivit drabbade? Jag känner mig jätte orolig över det som hänt. Och är rädd för min säkerhet :/
Av Jfer87
15 nov. 2013 22:48
Hej,
Jag åker dit 5 januari och landar på Clark Airport (några timmar från Manila)
Ni som är där och sett läget, borde jag räkna med att inte åka i Januari? Är det någon som vet om Clark airport är skadat?
Hur fungerar det med båtar från Luzon Island till Boracay? Läste någonstans att de båtarna är jätte osäkra.

Behöver svar snälla =)

Kram Jennifer
Av Anton93
16 nov. 2013 01:57
Nu har jag i alla fall bestämt mig för att bokat om mina flyg biljetter så vi skippar Filippinerna. Vi vågar inte chansa. De människor som blivit drabbade på öarna har flytt till icke drabbade öar. Det får bli en annan gång...
17 nov. 2013 13:26
I El Nido, Palawan flyter livet på som vanligt.... De blev knappt drabbade av tyfonen. Och dit har inga drabbade flyttats...
Åk dit! It's like paradise :)

Passar på att dela en sång som en vän på Boracay skrev härom dagen.... Watch it and cry...
www.youtube.com/watch?v=sBvSWxqWxB4&sns=fb
Av Jfer87
17 nov. 2013 17:49
Hej,
Ok på UD står det så här: Med anledning av rådande katastroftillstånd i Filippinerna avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke-nödvändiga resor till provinserna Samar, Leyte, Iloilo, Capiz, Aklan, Palawan och Cebu med undantag för staden Cebu inklusive flygplatsen.

Palawan står med.. så jag hänger inte riktigt med...
17 nov. 2013 17:57
Coron & några öar norr om Palawan blev utsatta... Kanske de räknar med dem till Palawan... Men Palawan ända upp till El Nido och öarna utanför har klarat sig.
17 nov. 2013 18:03
Palawan klarade sig bra (förrutom Coron). Att UD avråder för resor till Palawan innebär att försäkringen inte gäller. Förstår inte varför avrådan gäller hela Palawan, men det är bara att hoppas på att den ändras tills det är dags att åka :)
Av Jfer87
17 nov. 2013 18:04
Ok hur ser det ut för Boracay då?
Av Jfer87
17 nov. 2013 18:29
Hej Janne,
Ok fatta inte hur jag vet att det handlar om Boracay?
Av Mrslee
17 nov. 2013 19:21
Vad jag kan förstå från personer som befinner sig i Boracay och El Nido är det helt ok att åka dit nu. Men det är förstås upp till var och en att besluta vad man vill göra då UD avråder till att resa både till Palawan och Aklan (dvs Boracay). Förhoppningsvis tar UD bort deras avrådan i dessa områden snart, då det inte finns några hinder med att åka dit.

Vad det gäller reseförsäkringen så står det på UDs hemsida: "Kontrollera försäkringsskyddet (inskränkningar i försäkringen kan förekomma om UD har avrått från resmålet)" Så det behöver inte alls vara så att försäkringen inte gäller pga avrådan. Man måste bara kolla med sitt försäkringsbolag.
Av Jfer87
17 nov. 2013 19:38
okej men det som sägs är ju också att de som blivit drabbade blir flyttade till områdena som inte är drabbade... så då borde det ju inte va så kul att vara på dessa öar iaf.
18 nov. 2013 07:07
Någon som befinner sig i filippinerna och vet något om läget? Åker på onsdag morgon och man vet inte riktigt vad som väntar..
Av Rikset
18 nov. 2013 21:05
JFer87
"Scrolla" ned på sidan så får du Boracay avsnittet. Se även hans inlägg på bloggen.
19 nov. 2013 13:35
Hej allihoppa
Please have sympathy for our country you guys can still take a vacation in Boracay , Bohol in Panglao island and even El nido. There still a lot of places you can visit in the Philippines here is the site you can look at different places and what to do here is the list of the site and some Filipino travellers blog
Itsmorefuninthephilippines.com
Chyng Reyes (google search )
Matetreyes.blogspot.com or travelogues matetreyes (google search)
From their blogs you can find more traveller who is giving tips and lot of information in the Philippines
By coming and continuing visiting the different places you are supporting this people because this is the time they needed you most... And tourism is the number one income in this different island of the Philippines..,
We are going home too this coming December and we will visit Manila , Boracay, Cebu, Bohol Panglao island .
God bless everyone and have a nice day!!!
Av Ellimar
21 nov. 2013 20:33
Siquijor är inte drabbat och vi var där december 2012. En liten lugn och grön ö. Inte så mycket turister. Skönt.
Av Lowet11
26 nov. 2013 17:10
Vi har bokat hotellet Casa de la Playa på Siquijor och har fått ett mail från hotellet att ön inte drabbats av skador, bara en hård storm, liksom på Cebu City.
Däremot är norra Cebu, norra Panay och norra Palawan, liksom Leyte och Samar hårt drabbade.
Är det nån som vet hur det är på Alona Beach?
30 nov. 2013 16:33
Heej alla! Jag befinner mig i filippinerna nu! Började med att på i manila där är det ingen fara som alla vet. SEn rörde vi oss mot puerto gallera, mycket fint och inte heller där märker man av något! Kan varmt rekommendera att hyra en båt för dagen och resa runt till olika öar med samt dykningen. Sen reste vi där ifrån till manila igen och från manila till boracay (white beach) allt vi märkte av var träden som stod åt samma håll dvs man ser/såg åt vilket håll stormen kom ifrån (så som vi tyckte oss se) samt påvägen från flygplatsen till hamnen så ser man lite träd, elledningar och hus ned blåsta. Det var en upplevelse i sig men i övrigt så är det helt underbart vackert på boracay! Rekommenderar även där att ta en båtutflykt med mat och dricka som ingår samt helmet diving! Inge alls så dyrt!

sen har vi nu rest från boracay till subic bay tilö en lugnt och helt fantastiskt hotell! Helt underbart!
Samt att mmn kan gå på tigersafari med massor av djur samt delfin show eller swim with dolphins helt klart värt det med!
Det är alltså ingen fara om man inte åker dit de är drabbat, annars är det precis som vanligt! Vi vilö aldrig resa någon annan stans! Det är vackert, dem är så otroligt trevliga och hjälpsamma och plus att alla är såååå läskigt billigt!
Jag kan helt klart tipsa
Av Barbaro
10 dec. 2013 04:56
Hej!
Jag befinner mig här i Alona, Panglao, Bohol sedan början av november. Mitt råd till alla som försöka tyda UDs förvirrande avrådan är att ta fram en karta över Filippinerna. Tyfonen drog fram som en "gata" och vi som befann oss bara några mil söder eller norr om stormen drabbades inte av skador.
De flesta turistöar har inte skadats. Vi har haft elavbrott men nu är allt tillbaka till normalt.
Om jag är rätt underrättad så evakuerades en massa folk från Leyte för några veckor sen till de större städerna för att kanske sen kunna ta sig till släktingar. men återuppbyggnad pågår så många drabbade stannar nog "hemma" och hjälper till.
Välkomna till Filippinerna och Panglao Island
Barbro (svensk dykinstruktör på Tropical Divers)
Av Jfer87
10 dec. 2013 09:41
Hej Barbro,
Tack för ditt svar! Vet du om det är någorlunda enkelt att ta sig från Clark Airport till någon ö som inte är drabbad, typ El Nido på Palawan eller Boracay? Jag är jätte orolig att vi ska landa där och så är det värsta kaos och så kommer vi inte vidare någonstans.

Så tacksam för svar!!

Vänligen,
Jennifer
Av Petteri
10 dec. 2013 14:15
Landad på Clark idag. Inga som
Helst spår av tyfonen här uppe. Åker mot siargo inom 14 dar. Vi åker till limon bay öarna inom kort
Pm om ni har frågor.
Av Barbaro
10 dec. 2013 16:07
Jennifer jag tror Petteri gett dig det svar du behövde... om det inte finns de anslutningsflyg du söker så åk till NAIA airport på andra sidan Manila. Kan ta några timmar pga trafiken..
Ha de gott...
12 dec. 2013 11:49
Jag åkte från clark airport tilö boracay för en vecka sen. Inga problem :)) åååk! Bästa jag upplevt någonsin! Nästa gång tar vi barnen med oss. Och som sagt vi har filippinerna som första hands val nu varje resemål ;)
Av Jfer87
12 dec. 2013 12:04
Jag och min sambo funderar på att skita i att boka nåt vidare till någon ö tills vi kommer fram.
Tror ni som varit där att det funkar eller borde man boka flyg redan nu??

Hjälp en lost själ ;P

/Jennifer
12 dec. 2013 21:19
Man kan boka flyg direkt från manila. Men det kostar lite extra då har jag för mig.
Av Jfer87
13 dec. 2013 13:42
Ok vad jag kan förstå går det alltså att ta en taxi från Clark till en hamn och därifrån ta en båt till Boracay. Stämmer detta och vad heter den hamnen?