Värt att uppleva i Honduras m fl länder i Centralamerika

1 juli 2013 13:20
Visningar: 2254
Ska göra en rundresa i Guatemala, Honduras, Nicaragua och El Salvador. Har inte så mycket tid tyvärr i varje land, så behöver tips på bra och sevärda saker i dessa länder. Reser ofta med högt tempo, något vi trivs med. Svårt att hitta positiva saker om honduras - allt tycks så farligt...men är övertygad om att det finns massor att upptäcka där också, om man bara har lite sunt förnuft!

Alltså - tips önskas, inte Bara till Honduras utan de andra länderna också. Inte sol och bad i första hand, gärna mindre ställen, naturupplevelser mm.. Storstäder sållar vi gärna bort!

Tips och goda råd runt ex transport mottages också tacksamt!

MVH Elisabet
4 juli 2013 09:26
Kan ge en del tips om ES - min fru är därifrån och var där över rn månad förra vintern. Återkommer...
4 juli 2013 09:48
Toppen! Gärna lite info om hur lång bussresa det är mellan olika ställen också.
5 juli 2013 12:00
Om du vill ha en aktiv, lite mer sportig upplevelse av Honduras bör du prova på forsränning i La Ceiba och kanske lite djungeltrekking i la moskitia. Har inte provat själv men vet att dessa är attraktiva upplevelser. Lite lugnare saker att göra är kanske att vandra omkring i staden Santa Rosa de Copán med tillhörande mayaruiner. Där är det väldigt turistinriktat och därmed även mindre riskfyllt.
Turistöarna Roatan och Utila är fantastiska platser för att bo på hotell, ta dykarcert och dyka i världens näst längsta korallrev :P

Lite tips så här på rak hand. Jag har för övrigt lonely planets bok om Honduras så om du skulle vara intresserad kan jag kanske ta några foton (har inte tillgång till scanner just nu) och skicka på mailen.

Vänliga Hälsningar
Simon
7 juli 2013 21:35
Tusen tack! Ska kolla lite på la moskita! Du nämner säkerheten, hur upplevde du den? Sunt bondförnuft, kommer man inte ganska långt på det?
8 juli 2013 09:03
Man skall helst hålla en låg profil och inte vara alltför "gringo". Undersök i förväg vilka områden i städerna där du kommer befinna dig som är farligare. I San Pedro Sula t.ex. är den östliga delen den med mest gängbråk och liknande. Råden på svenska konsulatet i Honduras hemsida (länk längre ner) är bra och bör följas. Bättre att ta taxi än att vandra då det trots allt är billigt. Det finns bra bussar men de mindre stadsbussarna sägs vara ganska farliga då de ofta utsätts för rån.

Ursäkta oordningen i mitt svar... Jag skrev allt eftersom jag kom på nya saker så det blev inte mycket av struktur :)

Min fru är från Honduras och jag har varit där fyra gånger hittills (förhoppningsvis blir det fem nu i vinter). Det är ett vackert land med många sevärdheter så jag rekommenderar varmt att åka dit. Det enda är att man skall vara lite försiktig när man väl är där.

Vänliga hälsningar
Simon

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Guatemala/Reseinformation/Reseinformation-Honduras/
8 juli 2013 23:26
Min fru rekommenderar denna sidan:

http://www.jungleriverlodge.com/

Området (pico bonito) är mestadels regnskog och stugan har möjlighet till extremsporter. De har även möjlighet till djungel-hiking med guide.

Hoppas ni lyckas hitta ert smultronställe i centralamerika (även om det inte växer smultron där :P ).

Varma Hälsningar
Simon OCH Andrea
9 juli 2013 06:57
Tusen tack Mrfungus! En intressant sida - det lockar mycket! Ska kolla vidare på det!! //Elisabet
Av Dirgis
20 juli 2013 19:54
Guatemala var det landet jag uppskattade mest. Där stannade jag tre eller fyra dagar på följande ställen och gjorde utflykter.
Där bodde jag i Quetzaltenango, kallas även , Xela. En av dagarna besökte jag indianmarknaden i Chichicastenango ETT MÅSTE. Den sker inte alla dagar. Man ser många kvinnor från olika indianbyar klädda i sina lokala indiandräkter i staden. Sen var jag in Panjachel och där åkte jag en dag på sjön Attitlan och gjorde strandhugg. Vidare till Antigua mycket att se på i staden, trevligt torg. Från Antigua gjorde jag en snabbresa till Copan i Honduras för att beskåda Copanruinerna. Sista platsen i Guatemala var Tikal med sina ruiner och djungeln. En fantastik upplevelse var att gå ut kl. 4 på morgonen med ficklampor genom djungeln och höra apornas vrål och sedan klättra upp på en ruin och se soluppgången. När solen gick upp började en intensiv fågelsång där man hörde hur fåglarna svarade på varandra. Jag arrangerade allt detta först när jag var i Ouetzaltenango. Man avråds för att stanna i Guatemala city. Jag stannade en natt i Guatemala city eftersom jag hade tidig avgång. I El Salvador gjorde vi utflykter till havet, vulkaner och vulkansjöar. Om du är intresseras har jag en resblogg.
Av Theelf
20 juli 2013 22:39
Då tar jag stafettpinnen från Dirgis och kompletterar Guatemala med vulkanen Pacaya. Jag gjorde en dagsutflykt dit från Antigua. En fantastisk upplevelse. När vi var där spottade den lava, aska och stenar c:a var 5:e minut. Guiden visste precis var vi skulle stå för att vara på lagom avstånd från regnet av stenbumlingar.

I övrigt kan jag intyga att Tikal, Lago Atitlan och Antigua alla är värde ett besök.

Hälsar,

TheElf
21 juli 2013 03:27
Vill ni ta någon dag på en lugn hacienda kan jag rekommendera Estero y Mar vid Playa del Pimental. En hacienda som gjorts om till mini-resort. Avslappnat, god mat etc...

El Pital är El salvadors högsta punkt (delar gräns med Honduras) och erbjuder storslagen utsikt över El Salvador och in i Honduras.

Vulkanerna Cerro Verde, Boqueron (varpå San Salvador ligger) är bra besöksområden. På baksidan ligger en gammal finca som skördar, rostar, maler och serverar sitt eget kaffe och dessutom har en riktigt trevlig restaurang.

Har lite mer, men återkommer som sagt.
21 juli 2013 12:29
Tack för massa bra info!! Är så kul med "verkliga tips" - inget ont om LP :)... Dirgis - var hittar jag din reseblogg?
Hur är er upplevelse vad gäller kommunikation mellan olika städer? Funkar det bra med vanliga bussar vad gäller att få plats osv..? Man kan läsa om en del varningar på olika bussar, men även på olika sträckor, bl a från Copan mot La Esperanza i Honduras. Nån som har nån kommentar till det?

Hälsn Elisabet
21 juli 2013 20:17
Lite som MrFungus skriver om Honduras, men Jag kan ju bara uttala mig om ES men min frus familj avrådde oss starkt att åka lokaltrafikens bussar - eller för den delen längre sträckor. Finns modernare och säkrare bussalternativ men vi var i den sitsen att vi kunde få skjuts överallt.

Gränserna ES-Guat o ES-Hond rekommenderas ej heller efter mörkrets inbrott.
22 juli 2013 14:27
Lago de Coatepeque är en sjö som ligger i en gammal vulkankrater. Vanvettigt vackert med en del gamla hotell och restauranger omkring. En hel del fina gamla haciendas.

Lago de llopango ligger även den vackert har bra stränder och några trevliga caféer/retauranger.

Finns även en del Mayalämningar. Mer imponerande strukturer finns i grannländer, men ändå värt ett besök om man är historieintresserad som undertecknad.

Tidigare nämnda Cerro Verde är en vilande vulkan med en gammal (stängd) resort på toppen. Resorten (sån där gammal klassisk man ser i Bondfilmer med Sean Connery) ligger med utsikt över fortfarande aktiva Izalco.
22 juli 2013 16:56
Lago de Coatepeque tilltalade mej mycket! Men oj vad mycket man vill göra! Någon som har någon kommentar till Ruta de las Flores - att ta sig från Sonsonate till Ahuachapán med besök i byarna/städerna däremellan? Vi lär inte hinna både Lago de Coatepeque och Ruta de las Flores - vad väljer man??
Av Theelf
22 juli 2013 17:49
Vilken kul tråd! RG när det är som bäst.

Trevlig sommar!

TE
22 juli 2013 19:11
Jag var ju där i en månad så vi tog inte ruta de Flores eller del Café specifikt utan klippte städer som Juayúa, Sonsonate i farten så att säga. Båda ovan nämnda följer lite samma spår och är värda besök helt klart.

Vänligt land som har många övriga problem som övetskuggar i rapporteringen utomlands.

Pupusas måste ju testas och Comida Tipica är ju gott o blandat av det bästa.

Katedralen i San Salvador där Monsignor Romero blev avrättad under mässa är intressant som tidsdokument.

Museo del arte ett tips - jubileumsutställning när vi var där i o f s.

Jag inser att det ovan är helt random... Ben's Coffee och Coffee Cup är inhemska kaffekedjor somsparkar rumpa på det stora nordamerikanska alternativet.

Sen är ES kanske mindre än man föreställer sig, så resvägarna är inte sp långa.
22 juli 2013 20:15
Håller med Theelf - riktigt kul tråd, med massa adekvat info!

Kul också med mattips :)! - Tack Robbowan, min lista på intressanta platser blir längre och längre! Vad gjorde städer som Juayúa och Sonsonate värda ett besök menar du?

En generell fråga ang alla ovan nämnda länder - går det att undvika huvudstäderna i resandet eller blir det nästan alltid transfer via dessa? Brukar bli så tidsödande i stora städer....Kan vi, så prioriterar vi mindre sådana...
24 juli 2013 09:48
Juayúa är en av de äldsta städerna i området med anor från tidiga 1500-talet. En hel del kolonialstil m a o. Har också en trevlig matfestival (eller vad man skall kalla det) där man kan få allt från tidigare nämnda pupusas (tänk tjocka tortillas fyllda med kött, ost och/eller bönor) med salsa de tomates, atol de loco (intressant variant på majskolv om vi säger så) majsdryck etc. Också stor marknad och kaffemuseum.

Huvudorten Sonsonate är inte lika intressant (tycker jag personligen) men provinsen är den där pipilindianerna och nahuat fortfarande har starkast fäste.

Nere vid havet har du Salinitas som är den strand där många som har det hyfsat ställt har sina haciendas. Själv tycker jag det finns roligare stränder.

La Libertad t ex är en uppvisning i skillnader. På ena sidan piren - där nyfiskad fisk och skaldjur säljs - är det mycket basic restauranger och kaféer medan andra sidan har lite bättre och upscale med en mall. Här kan man få ruggigt bra fisk.

Generellt finns många bra (alla i Söderläge) stränder med få andra än lokalbefolkningen eftersom massturismen egentligen aldrig dragit igång efter första inbördeskriget och sedan gängproblemen.

Mara Salvatrucha och Mara-18 har idag en vapenvila (nåja) som även sträcker sig till exempelvis Honduras där lokalavdelningarna följt "mammas" exempel.

När an läser om alla mord etc bör man ha i åtanke att en extremt stor majoritet av dödsfallen är gäng-gängrelaterade. Så ska man inte in i Soyapango, eller liknande, och det är före mörkrets inbrott så är det hyfsat säkert om man bara reser med skallen.

Dvs inga smycken, inga märkesgrejor, inga dyra klockor, kameror osv.

Shopping malls som Grand Via m fl har egna beväpnade vakter (gäller för övrigt allt från bensinstationer till apotek) och riktigt bra mat om man vill variera den enklaste lokalspisen med riktigt bra steakhouses..
25 dec. 2013 15:11
Kommit igång med planeringen nu.
En fråga som jag inte hittar bra svar på är: Vilken väg tar man lämpligen från Chichicastenango till Cobán? Norrut och sedan svänga österut känns ju närmast, men har läst att vägen är/har varit dålig där och kan ta låååång tid. Alternativet är då att åka tillbaka till Guatemala City och åka norrut därifrån. Någon som vet??
Av Dirgis
25 dec. 2013 16:04
Jag åkte till Copan från Antigua, bra vägar hela tiden.
25 dec. 2013 18:56
Tror du missförstod mej - jag funderar över vägen till Cobán, inte Copan :).... Fast vi ska dit också - lite senare under resan...
Av Dirgis
25 dec. 2013 19:33
Läste inte ordentligt. Jag tänkte på Copan. Skulle föreslå att du kontaktar lokalbefolkningen. Genom medlemskap i www.couchurfing.org har jag fått många goda råd av lokalbefolkningen som inte givits av någon i detta forum.
25 dec. 2013 20:38
Bra ide´, tack! Är faktiskt redan medlem där...