Vandra

27 okt. 2013 14:04
Visningar: 3293
Hej! Nagon som har vandrat i Nepal? Hur var det och vad kan vara bra att tanka pa? Vet nagon hur klimatet ar i bergen i Nepal i december?
Av Hawaii
27 okt. 2013 22:38
Jag var där i april på en 12 dagars trek från Lukla upp till Gokyo (c:a 5.000 m.ö.h.). Vädret är helt beroende på hur högt upp du ger dig. Vi hade behagligt "shorts väder" i Lukla och Namche Bazaar (strax under och strax över 3.000 m.ö.h.) medan det var ett par minusgrader Celsius i Gokyo med is och snö. Misstänker att det är kallare i december. Vart skall du vandra där?
28 okt. 2013 09:01
Ja jag misstänker också att det kommer va ganska kallt när jag är där. Fanns det många olika leder att ta där ni vandrade så man kunde välja om man ville vara på låg eller hög höjd eller gick de flesta samma väg? Fanns det skyltar på vägen så man hade någon koll på var man var och så? Jag vet inte var jag ska vandra än..
Av Hawaii
28 okt. 2013 17:33
Olika leder: beror på vart du skall vandra. I vissa fall kan det bara finnas en eller två leder från en viss by, medan i andra fall kan det finnas flera olika alternativ. Omöjligt att ge ett generellt svar. Det är inte speciellt bra skyltat men å andra sidan så har man ofta inte mycket val när man väl har gett sig ut på en viss led - den tar dig automatiskt till en annan by. Det du behöver göra i förväg:
1 - skaffa en bra karta
2 - bestämma dig för VART du vill vandra (höjd över havet mycket viktigt)
3 - undersök hur vädret kommer att vara i december i de aktuella områdena
Också mycket viktigt att vara medveten om att det som på kartan kan se ut som en relativt kort sträcka kan innebära stora höjdsklillnader, både upp och ner (beroende på om man passerar floder) och t.ex. en svensk mil kan vara en lagom dagsetapp av den anledningen. Du bör också planera vart ifrån du skall börja vandra. Vi startade i Lukla (c:a 2700 möh tror jag) och flög Kathmandu-Lukla. Lukla är en MYCKET populär startpunkt och med tanke på det troliga kaoset på Kathmandu Airport är det lämpligt att ha en bokad plats till Lukla. Flygningarna går bara på morgnarna p.g.a. knepigt väder i Lukla senare på dagen. Lukla är startpunkten t.,ex. för de som vandrar till Mount Everest Base Camp, vilket vi INTE gjorde. Men vi såg Mt. Everest vid flera tillfällen, bl.a. från Namche Bazaar som är en kul liten by.
31 okt. 2013 13:52
Okej, så man kommer ändå fram till slut för att man alltid går på en "stig", det är inte så att man liksom kan ta en egen väg och hamnar helt vilse? :P
Måste man flyga till startpunkterna? Jag kommer att vara i Kathmandu innan, tänkte om det fanns någon startpunk som låg relativt nära därifrån?
Köpte ni kartan i Nepal?
Sorry för mina amatör-frågor haha men jag har aldrig gjort något liknande förut och min huvudanledning att jag besöker Nepal är att jag ska volontärarbeta, sedan kom jag nyligen på att jag hade missat en häftig upplevelse om jag inte passade på att även vandra när jag ändå är där.
Av Hawaii
31 okt. 2013 16:58
Mellan byarna uppe i bergen transporteras ALLTING på de här stigarna, som alltså går från by till by. I princip omöjligt att komma på avvägar förutsatt att du har en karta så du vet vart du vill gå. Vi köpte utmärkta kartor i Thamel, centrala Kathmandu. För att få tillstånd att vandra måste du ha ett s.k. TIMS card, som jag är säker på att du kan köpa på Nepal Tourism Board Office i Kathmandu. Skall du t.ex. vandra från Lukla till Namche Bazaar kommer du in i Sagarmatha National Park och måste visa upp TIMS cardet vid checkpointen. Man övernattar i s.k. tea houses, som INTE har värme bortsett från i matsalen (och då endast till middag). Utgå från svinkalla rum, och du måste ha en sovsäck (som du kan hyra i Thamel). Såg din fråga i den andra tråden. Om du bestämmer dig för Lukla, som du bör flyga till (drygt 30 minuter från Kathmandu - alternativet är tydligen en bussresa som tar flera dagar), så kan du ganska lätt gå till Namche Bazaar (3440 möh). Antingen 2 "lätta" vandringsdagar eller en riktig lång vandringsdag. Från Namche Bazaar kan du se Mt Everest och lätt göra lite dags utflykter. Beror ju helt på hur många dagar du vill vandra.
Jag skulle inte rekommendera buss i Nepal. Vi åkte med bil Kathmandu till Chitwan National Park (5 timmar) och de kör som galningar där. Mycket olyckor.
Av Villa18
31 okt. 2013 19:35
Hej!
Jag var och vandrade upp till Everest base camp i slutet av januari,
början av februari i våras. Det var jättefint. Det var riktig lågsäsong där då.
Första dagarna mötte vi endast ett fåtal sherpas och 2-4 turister/vandrare
per/dag. Vi vandrade i en grupp om 5 personer och hade 2 guider & 3 bärare med
oss.

Att tänka på är att man endast äter grönsaker, pasta, ris. Köttet slaktades
i kathmandu och flögs och bars upp, och det fanns oftast bara el på natten...

Tea husen är väldigt simpla övernattningsställen. Byggda av sten och enkelglas
I rutorna. Vi hade mellan 2 & 7 minusgrader inne på nätterna. Så vi sov i underställ
Och tunn "drapåhslsduk" buff eller duff heter det väl, och mössa o vantar:)
På alla ställen fanns tjocka filtar att låna som vi la över sovsäckarna.

Vi lyckades duscha 2 ggr på 15 dagar.

Saker jag inte skulle åka utan:
Regnjacka (tänk på att få in en tunn dunjacka under)
Regnbyxor
Dunjacka tunn (finns i thamel jättebilligt)
Fingervantar
Tjockare vantar
Riktiga vandrarskor
Flip-flops ( skönt att ha på kvällarna)
Yllestrumpor
Pannlampa
Halstabletter, lätt att få ont i halsen! (Ingenting fanns
Fanns att köpa)
3 Underställ
Fleectröja
Vandringsstavar
Tränings T-shirt + långärmad
Skärp
Bok

+ lite mat:) vi hade med druvsocker, blåbärssoppa,
Bars, nötter. Och tappade ungefär 6-8kg i kroppsvikt
var ändå..

Turen var superfin. Skulle absolut kunna tänka mej att
Vandra den igen! Vi hade flera jättefina förmiddagar
med strålande sol, lite kallare på eftermiddagen.
Var mycket av och på med kläder. När vi kom upp till
gorak shep kom det in ett snöoväder på natten. Det höll i
Ner till tengboche.

I början går det knappt att gå fel, bara följa stigen, men från
Dingboche till base camp skulle jag aldrig få för mig att
Gå utan guide. Där var det inte så bra utmärkt, och tänk på att
Kommer det lite snö på det blir det inte lätt.

Vi hittade även en superbra restaurang/frukostställe i thamel i
Katmandu, Gaias heter det. Supergott allting!
Glöm inte att ge kathmandu med omnejd ca 3-4 dagar räcker.

Lycka till! Ni har en fantastisk resa framför er!

Av Hawaii
31 okt. 2013 21:17
Utmärkta tips ang. listan! Plus toalett papper. Kan köpas i Kathmandu (givetvis) och i Lukla och Namche Bazaar och ofta också på "tea houses", men det kan vara bra att ha ett par rullar i baggaget. Vi hade hals problem p.g.a. den torra luften och snöt ut lite blod ur näsan ganska regelbundet. Inget allvarligt, och det går automatiskt bort ett par dagar efter att man har återvänt till lägre nivåer. Annars hade vi inga problem, bortsett från ganska minimala mag problem som varade ett par dagar, och vi var uppe på 5.000 meters höjd. Magproblemen hindrade oss inte att vandra som planerat, men detta är ju nog ganska individuellt. Maten kan beskrivas som husmanskost och var för det mesta ganska god. Jag hade mycket tomat soppa med hårdkokta ägg. Deras bröd är för det mesta under all kritik, även om jag hittade ett utmärkt bageri i Thamel.
1 nov. 2013 08:17
Tack så jättemkt för superbra tips! Känner mig mycket klokare på det här nu efter att ha läst om era erfarenheter :) Hur mycket betalade ni för era resor? Bokade ni de på plats eller från Sverige? Jag hade tänkt vandra i ca en vecka och boka en resa (det låter ju alltså som att man inte bör vandra ensam då det kan snöa på lederna och sådär..) när jag är i Nepal.
Ang. skor... fungerar det med vattentäta vandringsskor, alltså som mer liknar gympaskor snarare än kängor men som ändå är till för att vandra i?
Av Villa18
1 nov. 2013 09:05
Ang skor... Jag tycker riktiga vandrarskor är att rekomendera.
De är hårda i sulan så man slipper känna alla stenar
när man går. De håller värmen bättre och man är alltid torr om
fötterna. Sen blir det stabilare runt fotleden, mindre risk för vrickningar
och stukningar.
Gå i på ex xxl-sport och prova skillnaden, de har ett stort utbud
till bra pris.

Vi hade förbokat tur hemifrån då vi inte hade så lång tid på oss där.
Men runt om i thamel finns det många arrangörer, vet ej kvalitén på dessa.
Vi vandrade med g-adventurs, riktgt bra!
Av Jacek_h
2 nov. 2013 15:11
Hej.
När du får tid och kanske köpt ett par vandrings kängor så passa på och gå in dem och så,får man träning samtidigt. Tycker det är viktigt att komma ut och vandra så man tränar dem musklerna som kommer användas, jag tycker jag är bra tränad men när jag skulle upp för kebenekaise så var det tufft för män använde muskler man annars inte använder.

När jag vandrar så här jag alltid ett ombyte jag sover i som man alltid håller torrt. Sen när jag vandrar så tar jag på det andra igen. Något som är bra är att när man stannar och ska tex äta så skall man ta på sig något över sig så man inte tappar förmycket kroppsvärme "beror på vädret".
När man sover så skall man inte ha mycke kläder på sig som sitter tajt, bättre med mindre och låta luften värmas av kroppsvärmen och så länge den luften har utrymme att cirkulera i så har du värme. Sitter det tajtare så är det mindre luft och värme.

Skulle vara en upplevelse och vandra där, någon dag kanske det blir av då får du ge tips :-)

Hoppas det blir av för dig o lycka till.
Av Hawaii
2 nov. 2013 16:07
Kan definitivt rekommendera riktiga vandrings kängor. De här stigarna kan vara MYCKET ojämna.
Vi hade vår 12 dagars trek arrangerad i förväg genom Unique Path Trekking. US$1250 för de 12 dagarna och det inkluderade flyg Kathmandu-Lukla och retur, guides och porters, 2 övernattningar på hotell i Thamel (före och efter), samtliga övernattningar under vandringen och all mat. Det enda som tillkom var dryck. Vi var 9 i vår grupp (vänner och vänner-till vänner). Guiderna var mycket trevliga och vi var super nöjda med allting. Det enda lite märkliga - de krävde betalning kontant i US Dollar och ville endast ha splitternya sedlar! Vi betalade dagen innan vi flög till Lukla. Men som sagt, det finns många att välja på. Om du vill kolla upp dem:
www.nepaltrekkinginfo.com
Babu Sitaula är Managing Director (och kan tydligen fixa det mesta - han arrangerade en utmärkt tripp till Chitwan National Park efter hajken för mig och min flickvän).
10 nov. 2013 10:34
Jag var och vandrade Manaslu Circuit förra året i April det ligger ifs i ett annat område när vi kom upp på 3.500m så snöade, på natten var det mellan -5-10 grader. Har fortfarande kontakt med guiden vi hade och han har nämnt att det har varit -17 grader på väg upp till EBC. Rekommenderar en sovsäck som går ner till minst -10grader. Det är väldigt lätt att bli dålig i magen i Nepal, även de inhemska kan bli dåliga det hände på vår tur. Ta med några portioner torrfoder som du endast blandar med vatten, den orange färgade är bäst. Det räddade min tur. Ska du gå själv så är det viktigt att du läser igenom vad som händer vid höjdsjuka hur man undviker det oxå, stigningen mellan nätterna bör inte vara mer än 300-500m. Däremot kan man gå på högre höjder på dagarna. Viktigt med acklimatiseringsdagar, sedan bör det visst vara 2st nätter per 1000m. Ett alternativ är att flyga till Pokhara, det finns en vandring som går till Poon hill som är otroligt vacker. Man går upp och ser soluppgången från Poon Hill, tror jag har kort liggande här på min sida från den.
19 jan. 2014 23:31
Jag ska till Nepal för en jobbrelaterad grej i februari/början på mars och tänkte stanna kvar en vecka för att vandra. Jag tänker försöka hitta en grupptur på plats i Nepal. är det någon som vet om det är enklast att hitta grupptur från Kathmandu eller Pokhara? En populär tur verkar vara den till Poon hill som du skriver om. Neferaris. Gick du med en grupp? gm vilket företag? vad betalade du?
22 jan. 2014 08:21
Citerat från Saltlakrits:
Jag ska till Nepal för en jobbrelaterad grej i februari/början på mars och tänkte stanna kvar en vecka för att vandra. Jag tänker försöka hitta en grupptur på plats i Nepal. är det någon som vet om det är enklast att hitta grupptur från Kathmandu eller Pokhara? En populär tur verkar vara den till Poon hill som du skriver om. Neferaris. Gick du med en grupp? gm vilket företag? vad betalade du?
Jag har nu kommit hem från min resa och det slutade med att jag valde en trekking just i Poon Hill-området. Det kändes som ett bra val och jag kan rekommendera att vandra där :) Både i Kathmandu och Pokhara finns det hur många "resebyråer" som helst att boka vandringar hos, så att hitta något är inga problem, det svåra är bara att veta vilka som är bra och seriösa. I Lonely Planet finns en lista med olika företag som ska vara bra. Jag bokade dock min resa med ett företag som heter Hi on Life och de fanns inte med där men även dem var bra.
5 apr. 2014 07:22
Jag skall till Nepal senare i år, from slutet på okt till mitten på dec. Bla vandra upp till EBC. Det är såklart underbart att planera allt mentalt hemifrån, men jag måste sluta surfa på underställ, sockar, buffs, fleecetröjor mm. För jag håller på att bli galen, först och främst på de svenska priserna ;)

Till frågan: Hur är handlingen i Kathmandu? Finner man kvalitet till en bra summa? Är det något man absolut måste ha med sig hemifrån, förutom ingångna vandringsskor/kängor? Vilka klädesuppsättningar är de viktigaste? Ska vandra runt den 10nov, så kyligt har det nog hunnit att bli för vandringen.

Några andra anändbara nyuppdaterade tips i denna mycket trevliga tråd?

Med vänlig hälsning, Peter
Av Villa18
5 apr. 2014 08:50
I Thamel i kathmandu är nästan alla butiker treakingbutiker.
Vi köpte endast vandringsstavar och tunna dunjackor där.
Men allt fans, vet dock inte kvalitén.
5 apr. 2014 10:21
Bra kvalitet på dunjackan? (pris?)...
Hört att man även kan hyra jacka för en extremt billig peng (1-2usd/dag).
Av Hawaii
5 apr. 2014 17:15
Jag köpte en bra dunjacka i Thamel för US$40. Den var helt OK. Du kan säkert också hyra det mesta. Om du hyr, kom ihåg att kolla 2 mycket viktiga detaljer:
1 - Adress, namn och exakt var affären finns så att du VET hur du skall hitta den igen. (Inte så lätt alltid i Thamel)
2 - Om affären kommer att vara öppen när du har för avsikt att lämna tillbaka vad du hyr. Många affärer har "flexibla" tider...
5 apr. 2014 17:33
40usd låter som ett mycket intressant pris :)
Tänkte kolla med företaget som ordnar EBC vandringen med angående jacka & sovsäck.

Ni som har vandrat EBC. Tränade ni på något speciellt sätt innan? Hur påfrestande var höjden?
Bokade ni med ett bolag från Nepal? Sedan den klassiska frågan. Hur mycket dricks gäller för guide och bärare?
Av Sanook
5 apr. 2014 19:39
Citerat från Peterwidman:
Ni som har vandrat EBC. Tränade ni på något speciellt sätt innan? Hur påfrestande var höjden?
Visst man "sparar" en veckas vandring genom att flyga 1h till Lukla men själv valde jag att gå från Jiri (och sedan flyga ut på vägen tillbaka) med fördelen av bättre höjdacklimatiseringen. Jiri till Lukla går upp och ner mellan 1500 till 3500 möh - från Lukla är det i princip bara uppåt från 2800 till Kala Pattar på 5545.
Kala Pattar är nog också att föredra framför BC, dels är det något högre och du ser Everest mäktiga topp, vilket du inte gör från BC.
I vilket fall som, är nog mitt bästa tips att ta de lugnt, ge det hellre någon dag extra för kroppen att acklimatisera sig, så att du får en bra upplevelse. Ha respekt för höjden och hur din kropp reagerar.
7 sep. 2022 12:48
Trekking and Traveling Around Himalayan Nepal, Himalayan Frozen Adventure Pvt.Ltd provides you with the best services through travel with a professional local guide. We, HFA are fully registered by the government office and we are leading many trekkers who gave us good responses. We provide best packages in Nepal like; <a href="Annapurna" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/annapurna-circuit-trek">Annapurna Circuit Trek</a>, <a href="Annapurna" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/annapurna-base-camp-trek">Annapurna Base Camp Trek</a>, <a href="Everest" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/everest-base-camp-trek">Everest Base Camp Trek</a>, <a href="Manaslu" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/manaslu-circuit-trek">Manaslu Trek</a>, <a href="Langtang" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/langtang-valley-trek">Langtang Valley Trek</a>, <a href="Annapurna" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/annapurna-circuit-trek-with-tilicho-lake">Annapurna Circuit Trek with Tilicho lake</a>, <a href="ghorepani" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/ghorepani-poon-hill-trek">ghorepani Poon Hill Trek</a>, etc.

It's a good route for all of the age trekkers who wanna like to explore panorama mountains views, magical landscapes, a beautiful village, sunrise, and flora & fauna. During the trek, you will enjoy the traditional culture, local lifestyle, and warm hospital of the Gurung and Magar Community.

like; <a href="Annapurna" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/annapurna-circuit-trek-with-tilicho-lake">Annapurna Circuit Trek with Tilicho lake</a>, <a href="Annapurna" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/annapurna-base-camp-trek">Annapurna Base Camp Trek</a>, <a href="Manaslu" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/manaslu-circuit-trek">Manaslu Trek</a>, <a href="Langtang" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/langtang-valley-trek">Langtang Valley Trek</a>, <a href="ghorepani" target="_blank" rel="nofollow">https://www.himalayanfrozen.com/ghorepani-poon-hill-trek">ghorepani Poon Hill Trek</a>, etc.