Väder och annat

6 mars 2013 17:44
Visningar: 2611
Hej! Ska åka till Sri Lanka i månadsskiftet oktober-november, och undrar över vädret? Det verkar vara monsunperiod i vissa delar av landet, men regnar det hela tiden då eller blir det fint väder mellan störtregnen? Vi ska åka runt en del, men hade tänkt bo vid nån strand i söder den andra veckan.

Sen undrar jag lite om transporter, kan man åka 2 vuxna+2 barn i en tuk-tuk eller är det för trångt? Om man ska åka från ett boende till ett annat som kanske ligger ett par mil från varandra när man har ett par stora resväskor också, hur åker man bäst då? Taxi eller buss?

Apropå resväskor, får man ta med sig dom på bussar och tåg? Det verkar ju kunna bli rätt trångt ibland av vad jag har läst. Vi ska bland annat åka tåg från Colombo till Kandy, där måste vi ha all packning med oss. Det får man väl, eller?

Tacksam för svar, kommer säkert på fler frågor när det närmar sig..
Av Lisil
15 mars 2013 13:25
Hej, jag har inte svar på alla dina frågor men tänkte försöka besvara lite i alla fall.
Tuk-tuk brukar ha lite olika storlekar men när jag var på Sri Lanka (vi var 6 personer) var vi nästan alltid tre vuxna per tuk-tuk så beroende på hur stora barnen är tror jag det borde funka. Annars är ju tuk-tuk i allmänhet billigt så det kanske inte gör så mycket att ta en extra. Tips gällande tuktuk är dock att komma överens om ett pris i förväg. O

Vi åkte allra mest taxi för att transportera oss genom landet. Detta var också generellt sätt väldigt, väldigt billigt. Det finns många "guider" som vill att turister ska anlita dem för att köra dem genom landet och man kan i regel komma överens om ett bra pris för en förbestämd sträcka (Vi åkte t ex först Negombo-Kandy och sedan Kandy-Nuwara Eliya-Mirissa via taxi). Bussar är ju ännu billigare men jag fick inget bra intryck av dem utan det verkade kunna bli väldigt trångt och väldigt varmt. Vad jag har hört så spänns bagaget fast under bussen och det finns en viss stöldrisk. Andra kanske har bättre erfarenheter av singalesiska bussar men det är i alla fall vad jag har hört. Tågrälsen genom Sri Lanka är ju inte heller helt uppbyggd så oftast är man hänvisad till antingen buss eller taxi.
22 maj 2013 09:32
Tack för svaren! :)
Ungefär hur mycket kostar det att åka taxi en längre sträcka då? Vi ska ta oss från Ella ner till sydkusten en dag, det är den enda längre transporten vi inte löst än...
22 maj 2013 09:58
Att åka tåg annars mellan t.ex Colombo och sydkusten. Enkelt att åka tåg och roligt. Visst får man dra sitt bagage på bussar och tåg men lite bökigare blir det ju än taxi då.
Men om ni ska åka sen med allt bagage från Colombo till Kandy föreslår jag en taxibuss för bagage tar ju också mycket plats. Och att resa i en tuk-tuk där emellen är inte att föredra...:)
Hitta en bra chaufför kanske genom ert hotell som har en mindre buss som taxi och kanske med AC så blir ju resan dit upp bekvämare.
Det är väl ff. ganska så billigt i landet vad jag kan tro.
Nu var det ju länge sedan vi var där men vi hyrde en chaufför som tog oss på en flera dagars rundtur och det var det värt och mycket trevligt. Vi upplevde allt mellan himmel och jord på den långa turen. Och vår förare ordnade med bra hotell och allt. Det var toppen.
Jag minns att det regnade lite då och då och kom världens skurar men de försvann lika fort, nästan bara lite skönt att det växlade lite.
Mvh
22 maj 2013 13:09
Ok, tack för tipsen!
Nu är det så att vi redan planerat vår rutt och bokat alla hotell. Colombo-Kandy-Ella-Weligama-Negombo är ställena vi ska bo på, och Colombo-Kandy och Kandy-Ella tänkte vi åka tåg för utsiktens skull. Mellan Ella-Weligama går det ju inga tåg, så då funderade vi om taxi är smidigast. Vi kan iofs höra med vårt hotell i Ella vad dom tycker blir bäst. Har förstått att många tycker det är bra att åka runt med en guide, men vi vill helst köra vårt eget race.. =)

Angående regnet så har du nog rätt, blir nog skönt med lite skurar..
Av Lisil
1 juni 2013 11:13
Jag tror att hotellet kan hjälpa er att hitta en taxichaufför som ni sedan kan komma överens med om ett rimligt pris. Vi anlitade enbart chaufför och ingen guide för att ta oss från Negombo till Kandy och det gick smidigt. Jag har svårt att ge dig ett prisexempel då jag har glömt bort hur mycket vi betalade men som sagt så kom vi undan med ett riktigt bra pris.
18 juli 2013 08:42
Hej,
Väskor går bra i lokalbussarna.
Tuk-tuk bra för korta transporter
Är du i Colombo och skall söderut t ex Galle kan det vara bättre att beställa en vanligt taxi t ex Kangoroo Cab. Hotellens transporter kan vara lite dyra. 45 LKR per km är lämplig taxa.

Är själv på Sri Lanka 30 juli - 11 augusti.

Trevlig resa.
26 maj 2014 09:20
Hej! kan man sola i negombo? Alltså blir man brun?
Funderar på att åka dit i Okt
26 maj 2014 13:04
Citerat från Jennifer1862:
Hej! kan man sola i negombo? Alltså blir man brun?
Funderar på att åka dit i Okt

Om du har en tendens att bli brun så blir du säkert brun både i Negombo och överallt där solen skiner.
Det kan ju regna en del i oktober. Här kan du se lite om klimatet i Negombo om du undrar över det: http://www.apollo.se/resor/asien/sri-lanka/negombo/vader
Mvh
2 juni 2014 12:55
Avråder från Negombo - tourist colony.