Vad ska man se på 2 veckor i Australien?

Av Wonsan
20 juli 2010 11:50
Visningar: 4754
Hej!
Skall åka till Sydney och hälsa på min dotter som studerar där och vara ca 1½ vecka hos henne och sedan åka runt och se lite i ca 2 veckor innan jag avslutar i Sydney igen innan hemgång till Sverige.'
Vad ska jag absolut inte missa under dessa två veckor, är det mest ungdomar som åker runt med ryggsäck eller kommer jag som 49-åring känna mej ensam eftersom jag reser ensam?
Skulle vara väldigt tacksam om någon kom med lite synpunkter och förslag.
Ywonne
20 juli 2010 14:02
Hej! Visserligen är t ex Sverige det land som är mest överrepresenterat av alla besökande länder när det handlar om backpackers men jag tror knappast du behöver känna dig ensam. Australienare är ett väldigt öppet folk - lite som irländarna i Europa.

Jag vet inte om du menar att du vill se saker på nära håll eller om du planerar att ta inhemskt flyg för det är enorma avstånd i Oz.

Jag hoppar förslag om Sydney för din dotter har säkert en del planerat för själva stadsbesöket - 1 1/2 vecka är att skrapa på ytan men nu är ju Sydney en av mina absoluta favoritstäder.

Några tips på nära avstånd:

Blue Mountains: Många tar det som en dagstripp men jag rekommenderar att du stannar en natt på t ex en Bed 'n' Brekkie i Katoomba eller Leura och tar en hel promenaddag (finns många bra leder, både lätta och svåra), besöker några av alla bra restauranger för lunch, caféer på dagen och en restaurang på kvällen.

Området är lite av Australiens - eller åtminstone NSW - slow food mekka.

I Katoomba kan jag rekommendera restaurangerna The Rooster (franskt med Alsace-touch), The Solitary (modernt australiskt), Mes Ami (fransk touch på australiska råvaror), Swiss Cottage (Schweiziskt), The Art Gallery (australiskt).

Gillar du choklad finns dessutom två riktigt bra ställen för choklad - The Paragon och The Blue Mountains Chocolate Company.

I Leura kan man få bra lunch på både Post Office och Bon Ton (som även kör middagar, har bra uteservering på dagen och en riktigt bra vinkällare) och middag på Silks (australiskt) och Le Gobelet (franskt) samt pasta och pizza på Terra Rossa som är lite favvohak för studenterna från hotellskolan. Vill du se något riktigt australiskt ska du besöka The Alex (The Alexandra Hotel) som är ett stamställe både för lokalbefolkningen och hotellskolan. Torsdagar kan bli ganska livliga då det är hotellskolans festdag.

Vill du prova äventyrsgrejer kontakta High 'n' Wild längst upp på Katoomba Street för allt från Abseiling, klättring till canyoning.

UNDVIK: För boende skulle jag avråda från Guerins och Palais Royal. Det förstnämnda har lite allmänt dåligt rykte och det sistnämnda drivs av en psykopat (när min dam jobbade där stod kärringen och slängde kastruller på henne utan anledning).

Hunter Valley är bara några timmars resa från Sydney. Väl värt ett besök och flera busstourer arrangerar vinresor. Kolla om du kan få åka med ett företag som har liten buss istället för stor för det blir ofta mer personligt. Lite mer udda val är Mudgee och Orange som inte är lika stora distrikt men som trots det har en hel del bra vingårdar.

Port MacQuarie: Går flyg till den här stan som blev utsedd till världens bästa att leva i för några år sedan. Fortfarande relativt okommersialiserat. Många bra stränder t ex.

Byron Bay kommer du få många rekommendationer om. Vackra vyer, trevlig stad men nedlusat med backpackers som alla fått samma råd.

Flyger du till Cairns/Port Douglas så utgår många av turerna på barriärrevet därifrån. Cairns är lite mer busy och lite av transportlänk medan Port Douglas är riktigt laid back och långsamt.

Airlie (No) Beach utgår ocskå många revturer ifrån men stan (eller byn) är ingen höjdare. Däremot bra om du vill t ex se ögruppen Whitsundays med fina resortöar som Hayman, hamilton och Day Dream.

*pust* bara det första jag kommer på rakt av... Kommer nog att skicka en del från Sydney också men allt blir ju enklare om man vet vad du är ute efter. Du kanske inte vill något av ovanstående t ex. :-D
Av Wonsan
21 juli 2010 13:01
Hej Robbowan!
Tack snälla du för så mycket råd.
Har nu tänkt lite till ;) och insett att två veckor är vädligt kort så dottern får bara några dagar så jag får tre veckor på mej. Barriärrevet är nog ett måste tror jag, vem vet om jag kommer dit igen innan det försvinner. Blue Mountain som du skrev om låter intressant. Ska sätta mej nu i helgen 24-25/7 och kolla allt du skrev om. Jag måste ju boka ganska snart. Tack än en gång.
21 juli 2010 14:45
Hoppsan... OK! :-)

Se bara till att avsätta en hel del tid för själva Sydney för staden har enormt mycket att erbjuda.

Oavsett om du vill unna dig någon dags lyxboende i gammal stil nedåt Circular Quay/The Rocks (Sir Stamford at Circular Quay, The Observatory) eller enklare på pubhotell i Surrey Hills (KB Hotel, The Excelsior, The Exhibition) så finns hur många bra hotell som helst (då räknar jag inte ens in hostels.

Att bo i t ex Manly Beach är ett bra alternativ. Gå upp på morgonen, ta en promenad längs med stranden och hitta ett frukosthav med utsikt över havet slår det mesta. Sedan en avslappnande färjetur in till själva stan (tar ca 30 minuter) för sightseeing.

En picknick i Botanical Gardens (världens bästa mangos bör köpas för att tas med), se gubbarna spela "jätteshack" i Hyde Park medan man tar en kaffe, lite tapas (jaja, du ska inte till Spanien) i Spanish District på Liverpool Street, en riktigt bra köttbit med utsikt över Darling Harbour på Meat & Wine Company eller en drink på roterande 360 med utsikt över hela stan uppe i Sydney Towers, Afternoon Tea på théhuset längst upp i Queen Victoria Building, lyxa till det med en supermiddag på Becasse eller Aria eller kanske bara lite schyssta nudlar i China Town?

Nu är ju jag en mat & vin-person vilket kanske märks men stan kan erbjuda så enormt mycket. Vet inte ens var jag skall börja... :-D
22 juli 2010 06:43
Just ja... OM du ska bo en natt i Blue Mountains prova att få rum på Lurline House (B&B) som drivs av min gamle lärare Peter Noble. Rankad högst av alla B&B's i Katoomba (TripAdvisor) och "Mr Noble" är en otroligt servicekunnig engelsman som bott i Oz i några decennier.

Gammaldags charm på alla sätt och vis.

www.lurlinehouse.com.au

Vill du/ni bo lite "coolare" så prova Old Leura Dairy som är ett otroligt häftigt boendealternativ. Det är olika stugor/hus som tar 2-15 pax, byggt på återvinningsmaterial och på det gamla mejeriområdet.

www.oldleuradairy.com.au
Av Msdr
22 juli 2010 22:49
Hej!

Vi spenderade exakt 2 veckor i Australien och hann med följande klassiker:

1) Sydney - som nämnts ovan en fantastisk stad där man kan se massor! Jag rekommenderar också Blue Mountains å det varmaste!

2) Darwin och Kakadu National Park - intressant med aboriginhistoria, men om något på vår resa som jag skulle hoppa över så är det nog denna biten.

3) Alice Spring och Ayers Rock/Uluru - ett absolut måste tycker jag, enkelt att flyga från Sydney och sen buss till Uluru. Man kan ju inte missa denna kända Australien symbol!

4) Barriärrevet såklart, som du redan tänkt. Vi hade storm nr vi var där så det var inte så lätt att snorkla då, annars är det nog fantastiskt.

Det jag är ledsen över att ha missat är Great Ocean Road längs med Sydkusten men det räckte inte tiden till. Om jag var som du skulle jag nog satsa på detta ist för t.ex. Darwin och Kakadu.

Trevlig resa, Australien tyckte jag var ett fantastiskt land!
Av Msdr
22 juli 2010 22:49
PS. Det var alla åldrar med på resorna, så du kommer inte känna dig ensam! Dock på lite billigare hostels är det ju mestadels ungdomar. DS
Av Wonsan
27 juli 2010 23:05
Tack för alla råd och tips! Jag håller på och kollar och läser för fullt, Det blir nog lite längre i Sydney med omnejd ändå .... Så mycket att se men så lite tid ;)
Jag kommer att skriva lite hur jag tänkt mej åka sen när jag spanat lite mera.