Vad gör Thailand för att motverka fritt fall i turismen.

Av Bengtar
25 juli 2010 19:07
Visningar: 974
The Irrawaddy har idag en intressant artikel om Thaiturismens djupa kris.
Thaiturismen tror man kommer att minska från fjolårets 15 miljoner internationella gäster till 12 miljoner.
Med andra ord en minskning med 20 %
Detta jämfört med 2009 som redan det var ett riktigt svagt år..
Tre miljoner färre besökare. Omsatt i pengar och arbetstillfällen en katastrof.
Läs artikeln i sin helhet!
Vart åker man då i stället?
Varför åker man inte till Thailand?
Artikeln;
http://www.irrawaddy.org/article.php?art_id=18728
Av Sthlm
25 juli 2010 20:36
Varför åker man inte till Thailand?

Personligen tror jag att folk har varit där tillräckligt många gånger för att se sig om efter något annat, Mallorca syndromet....
Själva har vi varit i Thailand 8 ggr, och visst det är skitbra där, men.... MEN man vill se annat också!
Vi har själva bokat till Costa Rica över Jul/nyår, och ojojoj vilket land det verkar vara.
Tror nog att Thailand kommer att vara ett starkt resemål en lång tid framöver, men länder runt Thailand kommer att locka mer och mer, Burma har t.ex. öppnat sig mer för turismen, och då kommer folk att säga "precis som Thailand för 20 år sen" (jaja, vilken klyscha, suck!).....

Micke
Av Marika
25 juli 2010 22:27
Precis som "Sthlm" skriver tror jag att många har besökt Thailand flera gånger och ALLA åker ju dit. Nu vill man testa något nytt. Tyvärr är det inte många som testar att resa till det Thailand som finns bortom turiststråken - Ban Phe, Kanchanaburi, Chiang Rai, Koh Chang som exempel. Här finns ett annat Thailand som verkligen är värt att upptäckas. Tom i Bangkok finns det attraktioner som nästan aldrig besöks av västerlänningar vilket är synd. Vi besökte där Safari World och vilket ställe - se mitt resealbum. Det var verkligen en upplevlese både att vara där som enda "blekansikte" och ta del av landets befolknings egna nöjen + att det var en otroligt fin park med stort utbud och väldigt proffsiga shower. Tips! Gå in på http://www.tat.com (Thailands turistbyrå)och läs om allt som finns att göra i landet!

Så länge Thailand lyckas hålla nere priserna kommer turisterna alltid att återvända för man har blivit så bortskämd med att kunna leva så gott på semesterpengarna här och vädret är ju alltid ett säkert kort. Även om man åker under den svenska sommaren och det kommer regn så är det ändå oftast snabbt övergånget och det är varmt. Inte som här i Sverige...

Under vintern tror jag Sri Lanka kommer att se många svenska besökare. Vilket fantasktisk resmål det varkar vara! Skulle själv gärna vilja åka dit då det verkar vara en mix av Thailand och Bali. Har dock ingen aning om hur prisnivån är där för oss.

Thailand kämpar för övrigt med att få tillbaka oss turister genom att sänka flygplatsavgifter och man vill även låta betala tillbaka en del av hotellmomsen för de som betalt för hotellboende under ett viss minimum antal nätter. Hur det blir och när det blir klart vet jag inte men diskussionerna förs.

MVH / Marika
26 juli 2010 02:59
Jag skrev ett inlägg för något år sedan som handlade om ren turismteori (tror det urartade som alla diskussioner om Thailand ett tag gjorde) där jag nämnde att Thailand planat ut i utvecklingen och närmar sig den rena stagnationsfasen.

I detta läge sker två saker:

1) Man förändrar konceptet något (eller mycket),
2) Man låter det vara som det alltid har varit.

Går turismen väg 1 finns chansen att kurvorna väner uppåt - kanske inte i antal men i inkomst och "förädling" men väg 2 leder allt som oftast från ren stagnation till en nedgång i både besökande och omsättning.

Området Blue Mountains i Australien (där jag bl a pluggade) är ett utmärkt exempel på hur väg 2 alltför länge fått råda.
Av Rolf_52
26 juli 2010 13:18
Svenskarna kommer nog att åka till andra destinationer av skäl som nämnts men vi utgör trots allt en liten andel av jordens befolkning. Om Thailand stabiliseras politiskt och kan bibehålla kvaliteten och samtidigt hålla priserna nere så kommer utvecklingen att vända uppåt igen. Det är trots allt ett svårslaget resmål om man ser till helheten.
28 juli 2010 21:59
Jag tror att de flesta som kommenterat Thailand nosar på sanningen men jag tror även att den ekonomiska situationen i nästan hela västvärlden och även stor arbetslöshet gör att det inte är lika många som reser.
Av Bibby
29 juli 2010 03:09
Citerat från robbowan:
Jag skrev ett inlägg för något år sedan som handlade om ren turismteori (tror det urartade som alla diskussioner om Thailand ett tag gjorde) där jag nämnde att Thailand planat ut i utvecklingen och närmar sig den rena stagnationsfasen.

I detta läge sker två saker:

1) Man förändrar konceptet något (eller mycket),
2) Man låter det vara som det alltid har varit.

Går turismen väg 1 finns chansen att kurvorna väner uppåt - kanske inte i antal men i inkomst och "förädling" men väg 2 leder allt som oftast från ren stagnation till en nedgång i både besökande och omsättning.

Området Blue Mountains i Australien (där jag bl a pluggade) är ett utmärkt exempel på hur väg 2 alltför länge fått råda.
Som R antyder (eller? ... ;-) ) så är LOS definitivt i kategori 2. De är ju inte direkt kända för att vara innovativa, hårt arbetande eller nydanande utan snarare göra som man alltid gjort (eller mindre) och hoppas på det bästa.

Utan att gå in på den politiska delen (vilket komplicerar situationen ytterligare) så är de generellt sett ganska lata och tänker inte längre än till nästa gång de får lön.

Detta kan säkert uppfattas som en smula nedvärderande men det är faktiskt en realitet på de flesta områden. Ni som åker charter(liknade) resor och inte ser och upplever det verkliga LOS får väl anmäla mig och klaga hur mycket ni vill, men jag vågar påstå att ni vet INGENTING om hur det funkar i stora delar av LOS.
29 juli 2010 13:35
Bibby: Jo, det är ju en klassiker med destinationer som inte vill förändra något "som funkar" och turister som inte vill att deras "paradis" ska förändras heller.

Man håller fast vid något så länge det bara går i o m att förändring kräver investeringar och till slut är man tvungen att investera (och då ofta en större summa än man behövt från början).

Liksom i övriga branscher så gäller allt för ofta reaktion som standard snarare än aktion baserad på en tydlig tidigare analys av framtiden.

Du har hundratusentals familjer som "växer upp" med Thailand som standardsemestermål och när barnen själva blir vuxna är landet lika exotiskt och intressant som Mallorca för min generation - Mallorca som nu vänt sin kurva uppåt och jag blev själv förvånad över hur mycket t ex Palma förvandlats de senaste 20 åren..
29 juli 2010 17:46
Pratade med en kvinnling strandförsäljare häromdagen på Koh Samui som sålt saronger & klänningar i 23 år på Bophut. Hon sade spontant att det är mycket färre turister i år än förr om åren - inte bara vi svenskar utan även tyskar, fransman, engelsmän m fl. Hon trodde att det berodde på oroligheterna i Bangkok att ingen vågar åka dit.... Själv tycker jag prisnivån är hög på Koh Samui - minst 30-50% högre än i Krabi och Koh Chang... kan säkert också bidra till att turisterna ser sig om efter andra resmål.
29 juli 2010 23:14
Skulle tro att intresset för thailand kommer att sjunka ett tag till mycket pga det som tidigare nämnts att många varit dit flera gånger under högkonjunkturen vilket gjorde att många gjorde litet dyrare "exotiska" resor dit men nu kanske många tycker att det inte är värt att blåsa 50-60000kr på en tvåveckors resa till ett thailand som ingen direkt höjer på ögonbrynen för på fikarasten,
personligen har jag svårt att se vad thailändarna ska kunna göra åt det hela för till thailand reste eller reser man väl för att man kanske tycker om klimatet människorna maten och miljön och vad det än var eller är som lockade så tröttnar man till slut iallafall när platsen exploateras och blir för mycket "svensson"

Jag har svårt att tro att man kommer tillbaks till rötterna för thailands befolkning har ju fått smak på utvecklingen och inte tror jag att de vill ta många steg tillbaks i utvecklingen bara för att vi ska känna igen det som det gamla exotiska thailand igen och i takt med att thailand blir mer västerländskt så upplever vi det som tråkigare och mindre exotiskt och letar oss mot andra horisonter.

kanske har många också tröttnat på tidsomställningar och att asa runt på tunga resväskor fyllda med halvtaskiga piratkopior runt halva jordklotet eller så är det bara en ekonomisk fråga,
kanske har vi inte råd med långresor varje år helt enkelt för oavsett vad folk säger så när man väl är hemma från asienresan så har resan totalt sett kostat väldigt mycket per dag trots att det är billigt att leva där så kostar ju flyget en hel del mer än till mer nära resmål och tycker man inte att man fått uppleva något direkt unikt på sin kanske femte sjätte thailandresa så kanske man väljer ett annat resmål nästa gång, tråkigt för thailändarna men hur fint det än må vara där så för mig som resenär är livet kort och det finns ju så många fler platser kvar att upptäcka även om det säkert blir nån tur till thailand också vad det lider.
Bosse.