Vad gör man i Belgrad

Av Chrlju
8 maj 2013 06:04
Visningar: 14208
Hej.
Skall åka till Belgrad över en weekend och behöver lite hjälp om vad man gör som turist.
Alla tips är välkomna.
Christer
8 maj 2013 11:40
Äter burgare (400-500 gram) och dricker öl :D
Sjyssta klubbar längs floden....

Var ett tag sen jag var där, 2006.
Av Sq7700
9 maj 2013 10:24
Belgrad är ett trevligt resmål under sommaren, speciellt om man har tröttnat på mainstreamstäder som Prag och Budapest. Jag besökte staden i början på september förra året. Dagstemperaturen var behaglig, närmare 30 grader. Inte förrän efter midnatt letade sig temperaturen ner under 20 gradersstrecket. Här är några tips utifrån egna erfarenheter:

* Bo inte i Novi Beograd utan satsa på ett hotell närmare centrum. Bor man nånstans i närheten av (eller mellan) Trg. Republike och Trg. Slavija så har man ett mycket bättre utgångsläge som turist. Novi Beograd är ganska ocharmigt medan den gamla staden känns mer genuin. Jag bodde på Hotel Balkan vid Terazije, vilket kändes mitt i prick. Hotel Moscow, som ligger precis mittemot, sägs också vara ett bra hotell.

* Kalemegdan är värt ett besök, både dagtid och vid solnedgången. Utsikten över punkten där Sava möter Donau i solnedången är härlig, speciellt under en varm sommardag. I den nordöstra delen ligger Belgrad Zoo vilket också är helt ok. Inträdet är till parken är gratis, zoo:et kostar 400 RSD. Se bild här: http://fredriksresor.files.wordpress.com/2012/11/img_9365.jpg

* Vad gäller byggnader är St. Sava Katedralen fotogenisk, men insidan är en besvikelse: den är inte färdigbyggd. Ruinerna av Jugoslaviens gamla försvarskvarter är värt att promenera förbi, känns inte som nånting har hänt där över huvudtaget sedan NATO-bombningarna 1999. Påminner en om att det inte är särskilt länge sedan oroligheter rådde här, men samtidigt att det inte får hända igen.

* Mat och dryck är både gott och prisvärt i Belgrad. Varmrätter över 2000 RSD är ovanliga, även på de finare restaurangerna. I många fall får man rätter för under 1000 RSD och på enklare restauranger klarar man sig på ett par hundra dinarer. Restaurangerna ligger utspridda runt om stan. Na Cosku, ett stenkast från Trg Slavija, serverar väldigt mycket och prisvärd balkansk mat i trevlig atmosfär. Något mer off ligger Lorenzo & Kakalamba, maten är det inget fel på - inredningen är helt skruvad. Bör inte missas om man vill få sig ett skratt. På sommaren är det också trevligt att äta strax nedanför Kalemegdan vid floden Sava. Iguana bjuder på trevliga fiskrätter, viner och livejazz. Utomhusbarer finns det gott om på en bakgatan väster om gågatan Kneza Mihailas södra ände (Obilicev venac). Serbiskt öl är väldigt billigt.

* Belgrad görs bäst till fots. Under de fyra dagarna vi var där använde vi aldrig kollektivtrafiken (mer än från flygplatsen), det behövdes aldrig. Buss från flygplatsen är möjligt att ta, A1 kör via Novi Beograd till Trg. Slavija och tar typ en halvtimme. Priset vi betalade förra året var 250 RSD per person. Biljetten kunde lösas ombord. Det var nästan inget folk på bussen och standarden var ganska låg. En taxi bör inte bli mycket dyrare, åtminstone inte om man är ett sällskap om två eller fler. Via hotellet betalade vi 2300 RSD för returresan. En vanlig taxi bör alltså vara ett par hundra dinarer billigare.
Av Chrlju
9 maj 2013 17:23
Tack för bra tips om Belgrad. Boendet är redan fixat (Life Degign Hotel) ligger i närheten av de hotell du nämnde.
Christer
14 maj 2013 16:02
Har varit några gånger den senaste tiden med jobb och privat weekend-break i Belgrad, men också åkt runt lite. Dessutom var min dotter med väninna på Exit-Festivalen i Novi Sad förra året, (www.exitfest.org). De åker i år igen för det var kanon och de fick många nya vänner. Gästfriheten och att det är lätt att få nya vänner sa de var det bästa .....själv rekommenderar jag verkligen Belgrad över en weekend eller mer. Riktigt överraskande bra..inte bara mat och vin utan mycket kultur samt nattliv även för oss äldre.

Efter den senaste resan köpte jag förra numret av VAGABOND som hade en artikel med 20 Smaker mat och vin. Såg att den återgavs i Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/resor/tjugo-smakprov-av-belgrad/

Det finns få ställen som man kan upptäcka mer kultur och sevärdheter en Serbien eftersom det är det största landet efter Jugoslavien. Naturligtvis också för att Belgrad var Jugoslaviens huvudstad, (2 milj. invånare, samma som Berlin:). Många anser dessutom att det är roligare i BG och kallar det för NYA Berlin!! ...men det finns så mycket mer inom kort avstånd från huvudstaden...ex Novi Sad, Sremski Karlovci, Arandjelovac mm mm.

Mycket kultur, vin, konst, museum ser man i denna film på svenska:

http://www.youtube.com/watch?hl=sv&gl=SE&client=mv-google&v=6AOUzURZZuQ&nomobile=1

Jag kan rekommendera att ge landet en chans, det gjorde jag och sticker snart ner igen med mitt tjejgäng!!
4 juli 2013 09:58
Inte bara nattliv ....

Här finns fler filmer på engelska och serbiska:

http://www.youtube.com/user/serbia

Filmerna om KRAV* märkt mat och dryck samt varumärkesskyddade specialiteter från olika regioner ger också en bild av hela Serbiens olika ansikten. Jämför Vojvodina, med centrala, östra eller västra delarna av landet och det finns mycket att upptäcka.

Mer om Belgrad hittar du här:
http://www.sydsvenskan.se/resor/tjugo-smakprov-av-belgrad/
http://www.svd.se/resor/weekendresor/weekend-i-belgrad_7639904.svd

Lycka Till!