Vaccination för turkiet?

14 apr. 2010 09:16
Visningar: 10213
Vad rekommenderar ni att man vaccinerar sig med inför resa? Hepatit-A har jag hört, och vissa säger fler vaccin, men man kan ju inte betala 6-8000kr bara för vaccinera sig, låter ju sjukt. Kostar ju som halva resan :)

Har ni några tips? Vi ska bara till turkiet i år och KANSKE nästa år, så ett enklare skydd i några månader går bra.
14 apr. 2010 12:12
Var i Alanya 1999 och kom hem, både min sambo och jag med Hepatit A. Vi blev alltså sjuka. Det var inte roligt kan jag säga. Tur i oturen var dock att vi inte fick några hemska biverkningar efter sjukdomen som kan ske. Om du ska ta nåt ta då Twinrix så är du skyddad mot både Hepatit A och B. I övrigt tycker jag du ska kolla med din vaccinationscentral eller var du tänker ta ditt vaccin om något annat behövs. Men jag tror inte det, om du skall till dom vanliga turistorterna.
15 apr. 2010 16:46
Hej!

Jag tror inte du behöver vaccinera dig för att resa till Turkiet. Vi har åkt dit i många år och bott längre perioder och klarat oss bra. Matförgiftning har vi dock råkat ut för. Vid ett besök till Pamukkale med en busslast gäster var det otroligt varmt... Augusti, över 40 grader i skuggan. Restaurangen vi skulle käka middag på hade fläktar i taket, men ingen kyla på buffébordet.... Vår turkiske lokalguide viftade med fingret mot en stor bricka med ägghalvor i någon slags rhode island/majonnäs sås och viskade på engelska: "Dont eat the eggs, or you will shit in your pants towmorrow..." Jag åt inget och de flesta gästerna tänkte väl samma sak utom en stackare som fik hoppa in och ut ur bussen och ut i på vallmofälten med en toarulle hela hemresan...
Och är olyckan framme så finns det jättebra sjukvård samt medicin då det ju som bekant händer då och då :-) och ibland kvittar det hur försiktig man är, måste ju få prova och njuta av all god mat när man har chansen!

Ha det bra i Turkiet!
17 apr. 2010 15:47
Hej!
http://www.vaccination.nu/vaccin/TR.cfm är en bra sida för att se hur man bör vaccinera sig för resor till världens alla länder.

Där står: Inga vaccinationskrav för internationella resenärer.
Inga obligatoriska vaccnationer för inresa i Turkiet. Källa: WHO
17 apr. 2010 23:47
540 kr för Hepatit A+B skall det kosta i Göteborg - skillnaden i pris kan väl inte vara så stor? (eller skrev du bara en nolla för mycket?)
27 apr. 2010 12:28
Tack för tipsen. Får kolla rut lite om det finns något vettigt pris på "en gångs" vaccin. Vill ju inte betala flera tusen för att kunna åka på semester. Men samtidigt så tar man ju risken att KANSKE bli sjuk, och då blir det ju inte så roligt.
Av Msdr
29 apr. 2010 16:07
Hej!

Jag skulle rekommendera dig att ta Twinrix så du får skydd både mot hepatit A och B. Tar du alla tre sprutorna (ca 540 kr/styck) så får du skydd i ca 20 år, och du vill säkert ut och resa igen inom den tiden! Väl värt det, hepatit A är ju vanligt i många länder och smittar via mat o.d, det är ju mkt mindre sannolikt att få hepatit B eftersom det ju bara sprids via kroppsvätskor men det är ändå bra att ha, t.ex. i den händelse att ni får sjukvård i utlandet.
Förut kunde man ju få gammaglobulin som kortvarigt profylax mot hepatit A, men det håller bara i sig ca 3 månader och ges vad jag förstår inte alls längre i förebyggande syfte eftersom vaccinet är så bra.

Grundskyddet som de flesta svenskar har (stelkramp, difteri m.m m.m.) ska man förstås ha och v.b. fylla på.

Visst kan man tänka sig ta Ducoral till Turkiet, men kolera finns knappast där i nån större utsträckning och effekten på turistdiarré är ca 50 %. Försiktighet med maten funkar ju oftast bra!

/blivande allmänläkare
31 jan. 2013 13:36
Vi åkte till Turkiet och blev matförgiftade hela bunten. Hotellets Turkiska manager blev arg när vi klagade och påstod att vi hade ätit någon annanstans och det var där vi blev nästintill dödssjuka. Men saken var den att vi hade betalt en dyr "all inklusive resa" och inte ätit så mycket som en tugga utanför hotellets egna restaurang. Men det räckte inte med alla pengar vi hade betalt, allt illamående, förstörd semester o.s.v. För det värsta var att den Turkiska hotellet påstod rakt ut att vi ljög om allt och vi fick betala alla läkarkostnader själva. Tack för det.....
2 feb. 2013 20:53
Tycker att man ska vaccinera sig med Twinrix oavsett land eller längd på resan. Har endast blivit ruggigt sjuk två gånger, ena gången i Paris, den andra i Stockholm, däremot aldrig i Egypten där många råkar illa ut. Twinrix och håll ett öga på matens kvalitet samt hur den tillagats är mitt råd.
Lisa
Av Annl
3 feb. 2013 09:50
Kan bara instämma med doktorn ovan - hepatit A och B ska du absolut ta. Det är en god - och som sagt långvarig - investering som inte bara är bra att ha vid resa även utan hemmavid också. Vi har rest bl.a. i Indien, Egypten och flera länder i Afrika och alltid klarat oss.

Dukoral - som skyddar mot kolera och turistdiarré - är inte heller så dumt.
Medlemmen har tagit bort svaret