Två veckors resplan, tips och råd tack :)

24 sep. 2016 12:10
Visningar: 3110
Hej,
Vi är 4 personer som landar i Sri Lanka 31/12 och kommer tillbringa 14 nätter i landet.

Vi försöker slipa på en resplan och ett förslag är följande:
-Landar i Colombo tidigt på morgonen, tar oss till Negombo där vi firar in det nya året. tillbringar 1 natt i Negombo (eller ska man vara där 2 nätter?) innan vi tar oss vidare.
-Tänker sedan att Sigiriya är en bra utgångspunkt för att sedan ta sig runt den "kulturella triangeln", eller är det bättre att bo på två olika platser för att underlätta transporten? Hur lång tid bör man räkna med att det tar att transportera sig från Negombo till Sigiriya?
Hur många dagar bör man ha här? Vilka platser bör man se här i Triangeln (Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigirya, Dambulla, Kandy? Vilka orkar/hinner man med)?
Är det värt att gå upp på Lions rock för eller ska man hellre gå upp på Pidurangala rock där man har utsikt över Lions rock?
- 1 natt i Kandy,
-1 natt i Hatton eller Dalhouise för att bestiga Adams Peak (sunrise trekking)
- Ta tåget från Hatton till Nuwara Eliya. 2 nätter i Nuwara Eliya?
- 2-3 nätter Mirissa
- 1 natt i Galle? Eller ska man satsa på en heldagsutflykt dit från Mirissa och ha en extra natt i Mirissa, eller ska man bo någonstans i närheten av Galle (som Unawatuna eller Hikkaduwa)?
-2-3 nätter i Bentota

Tar gärna emot tips och åsikter om min plan.

Hur ska man bäst lösa det med transport mellan orterna? Vi tänker att det bästa kanske är att hyra en chaufför? Hur mycket kostar det per vecka och vad ingår i det priset? Vi vill nog helst boka boende själv, har läst att många chaufförer bokar åt en om man har förare en vecka. Hur ska man hitta en bra chaufför?

/Emelie
24 sep. 2016 14:04
Det jag läst om Negombo är att det är smutsigt och inte så trevligt. Har dock inte varit där själv så jag vet inte om det stämmer.

Ta hellre tåget från Nuwara Eliya till Ella eller Haputale och stanna två nätter i någon av dessa orter.

Jag tycker att man ska ta en natt i Galle. Galle fort är supermysigt, men det blir fort supervarm att vandra runt i stan. Om man har ett hotellrum kan man vila där och man kan uppleva stan i solnedgång. Vackert och svalare.

På Sri Lanka är chaufför med bil det smidigaste sättet att resa. Vi betalade ca 6000 kr för två veckor, då ingick allt, bensin, chaufförens eget boende osv.
Hur man gör med sitt eget boende är upp till en själv. Om man vill kan chauffören hjälpa, har man bokat själv, så kör han en dit.

Jag har skrivit en reseberättelse från vår tvåveckors-resa i februari här. Lär gärna, där finns massor med tips, samt även länk till vår chaufför, som vi verkligen kan rekommendera:
http://4000mil.se/index.php/sri-lanka/
24 sep. 2016 18:40
Tack så mycket för bra tips på hemsidan Gunnilad. Ska kolla upp chauffören där!
25 sep. 2016 20:01
Citerat från Gunillad:
Det jag läst om Negombo är att det är smutsigt och inte så trevligt.
Vi var i negombo en natt och och skriver under på det. :)
Av My53
25 sep. 2016 20:14
Vi åkte taxi upp till Kandy direkt när vi kom fram med flyget och tillbringade två nätter där(över nyår) för att ta det lugnt först. Fin utsikt från boendet men annars var vi inte jätteimponerade av Kandy. (Tog taxi från flygplatsen för ca 7000 rupi)sedan hyrde vi bil med chaufför till Pollonawura där vi bodde en natt och var ute och cyklade i ruinområdet. Hade gärna varit där en dag till. På väg tillbaka besteg vi Lejonklippan i Sigirya vilket var intressant och fint. Sedan till Dambulla. Hem på kvällen o sov en natt till i Kandy. Tog sedan tåget till Ella(rekommenderas) där vi bodde i tre nätter och gjorde dagsvandringar och slappade på balkongen i vårt jättefina boende med fin utsikt. Efter det buss ned till kusten, Tangalle o Mirissa via udawalave för en safari. Från Merissa åkte vi tåg uppefter kusten vilket var en upplevelse då man ser så mkt på vägen. Folkliv, boende mm. Vi valde att inte hyra bil hela tiden eftersom vi tycker det är kul att resa med olika transportmedel. Billigt och intressant. Räkna med att det kan regna i Pollonaruwa/Sigria vid denna tid på året (vi hamnade i en jätteskur när vi cyklade runt i ruinerna)
Av Ackem
18 nov. 2016 09:29
Jag och min familj har nyss varit i Sri Lanka och vi kan varmt rekommendera en chaufför/guide. Vi hade via vänner kommit i kontakt med Suresh som hämtade upp oss på flyget och sedan tog oss runt på ön i fem dagar. Underbara dagar i detta land med en väldigt kunnig guide/chaufför, grymt nöjda och kan verkligen rekommendera honom. Suresh är flexibel och anpassar sig till vad ni har för intressen och vill se, samtidigt vet han vad som finns och föreslår gärna besök på olika ställen. Ni når honom på mail, (Logga in för att se e-postadress)
Av Joakimn
28 nov. 2016 07:40
Bra rutt du har riktat in dej på. Besökte dessa ställena ( alla) när vi var där för några år sedan.
Att skaffa en chaufför är lätt, finns lite över allt och behöver inte vara så dyrt. Vi är en familj med två barn så vi använde oss av chafför för
den kulturella delen och Jala nationalpark. förövrigt lokala bussar på hela resan.
Negombo var inget speciellt och Bentota för stelt/dyrt. Lägg mer tid i Mirissa och Unawatuna, maxtid i Hikkaduwa 2-3 dagar.
Ett bra konsept är att köra kusten först i 1 vecka, kultur o klättring i 5 dagar och avsluta vid havet sista dagen.
(hade själv 6 veckor i landet, tiden går fort.)