Turkiet - Medelhavets paradis eller ........

6 jul 2008 12:34
Visningar: 14810
Vi har haft två veckor i Alanya. Efter detta kan jag försöka tipsa bort från Turkiet dom människor som planerar sitt semester där.

De dom små eller stora orsaker som jag vill presentera:

1. Det inte heller billigt där nere. Om ni beredda lägga fram 200 spenn per människa för mat.
Antalia flygplats-två kola+två pomfrits i deras Burger King -36 euro Inte saftig eller?
2. Alla restauranger eller 90% har samma a-la tourist menu. Om ni sugna på McDonalds varje dag?
3. Vi kunde hitta bara tva ställen där mat lagats i köket. På andra ställen kommer känsla att de får maten halffärdig från nånannanstans.
4. Frukt och grönsaker innehåller så hög nivå av kemiska jordförbättringar.
5. För att kunna gå genom stad måste man passera 100 tals butiker med väldig agressivt personal. MP3 i öron hjälper.
6. Dödli trafik. Vi har sett två påkörningar utanför var hotel- där turister tänkte fel att övergångsställen är för dom.
7. "Your money är my money" så säger dom. Man känner sig mjölkad på pengarna varje steg.

Gör man sammanställning efter resan kommer man på en idea: " Det finns så många vackra grekiska, italienska, spanska osv ställen i Medelhåvet. Turkiet fått man nog.
6 jul 2008 14:11
har varit i turkiet 5 ggr.....vet egentligen inte varför...men antagligen för att resorna dit är billiga..och det är ett solsäkert land! sen håller jag fullkomligt med dig om att försäljarna är hemska!! man blir faktiskt tokig. men nog tycker jag att man inte ska bli avskräckt att besöka turkiet för det!!
6 jul 2008 17:43
Visst är det trist när man kommer hem från en semester och känner så där?
Jag har också upplevt besvikelser, till ex Teneriffa, men just Turkiet och Alanya klarade sig bra. Men då hade vi halvpension och middagsbufféerna var i det närmaste sagolika! Det turkiska köket är svåröverträffat när det görs "på riktigt". Att försäljarna är hemska har jag viss förståelse för då jag varit på liknande ställen, typ Egypten och Marocko. Känner mig van och härdad.
Jag har i tidigare inlägg varnat för just priserna på flygplatsen! En ren skandal!
Vad som sitter i minnet som största besvikelsen är transfern. En absolut katastrof! Från dörr till dörr 12 timmar! Alanya måste skaffa en egen flygplats!
Visst är trafiken hysterisk men inte det värsta jag sett.
Och i den här branschen är alla alltid ute efter dina pengar...
Av Energi
6 jul 2008 18:39
Har oxå varit i turkiet 5ggr och det blir alldrig mer. Dyrare och stressigare för varje gång har det blivit.
Nu är det inte semester att åka dit utan mera som en marknad om mina pengar.
Är ju väldigt synd, för Turkiet är ett väldigt vackert land.
Av Hysse
6 jul 2008 19:16
Ni har nog varit på fel ställe i Turkiet . För i Marmaris är det inte alls så dyrt som det är i Alanya t.ex där kostar inte maten mer än 100 - 120kr per skalle . Alla försäljare är likadana över allt , givetvis vill dom åt ens pengar , så kvittar det om du är i Turkiet ,Grekland , Spanien eller något annat turist land . För mig o min familj är Turkiet nr 1 . Skall dit igen nu i Juli ,så SIDE här kommer vi .
Av Theciis
6 jul 2008 23:11
Alltså.. Jag har bara varit i Alanya i Turkiet men ja vill bara säga detta.

Det är klart försäljarna försöker sälja så dyrt som möjligt, vi går ju på de och det vi betalar till dom är ju deras lön. Och dom tjänar inte så jättebra. Plus att om man inte e nöjd med ett pris på en butik är de bara gå vidare till nästa och pruta sig till ett pris som man tycker e rimligt!

Maten på flygplatsen. Klart de är svindyrt!! De är ju enda stället man kan äta på och folk äter där vilket betyder pengar för dom som jobbar. Vill inte alla tjäna pengar?

Man ska inte gå till turistresturangerna. Man ska söka sig till dom restaurangerna där turkarna äter och där det är mycket folk. Då vet man att maten är bra och att de är omsättning i köket, vilket betyder att man slipper få mat som kanske legat ett tag. Och köper man kebab så får man se att dom skär den direkt så den är inte ofräsch.

Vart skulle man ha butikerna om inte mitt i stan där alla är? Ute på vischan? Nej, de är bara att ignorera säljarna. Kolla inte på dom, hälsa inte på dom, svara inte på deras frågor eller deras kommentarer. Då brukar dom inte lägga energi på dig heller om dom ser att du är noll intresserad.

Ja, dom är helt galna i trafiken! Man får verkligen se upp. Men man får kolla sig noga innan man går över gatan efter dårar som kommer körande och tror dom äger gatorna.

Jag vill bara tillägga att dom dom som jobbar i dom här småbutikerna som säljer sånt här typiskt som turister köper, dom tjänar inte alls bra. 2000 svenska kronor i månaden tror jag de är. Och tänk då de är lågsäsong.. vad gör dom då? Vad tjänar dom då? Det är klart dom vill mjölka ur turisterna pengar.

Alanya har mycket att erbjuda! Själv tycker ja att folket är väldigt vänliga, turkarna är charmiga (om ändå svenskarna vore så), maten är helt underbar och partylivet är de bästa! Synd att folk ska tycka så som du gör om ett ställe so man besöker. Men tyvärr så kan inte ett ställe passa alla.

Hoppas du får bättre upplevelser än denna i framtiden!
6 jul 2008 23:42
Jag håller också med det där om att Marmaris är en toppenstad. När jag kom dit först tänkte jag "fan vad ful stad!" för det såg lite halvfattigt ut, men staden har en enorm charm... efter en dag var jag kär. Stranden var kanske inte den bästa (klappersten + hungriga fiskar i havet som gjorde att jag fick långa turkarnas madrass varje dag för jag var livrädd att bli biten igen), men jag skulle ändå kunna åka till Marmaris igen. Visst fanns det många klängiga försäljare, men jag upplevde aldrig det som jobbigt. Jag tyckte faktiskt till och med att det var ganska kul.. :) Sen har de grymma frisörer där nere! Jag gick till den dyraste salongen (de tog 200 kr för mig haha) i staden och de var helt grymma. Pappa gick till en annan som tog 40 kr.. och de var lika bra de! Sen fanns det en stor affär "Migros" eller liknande hette den... mm, så goda saker man kunde köpa där. Nej som sagt... även om du inte gillade Alanya, tveka inte att testa Marmaris! En underbar stad.. :)
Av Energi
7 jul 2008 10:03
Finns inget land som jag varit i som försäljarna är så dryga som i Turkiet.
Marmaris är ett ställe som man ska ligga vid polen och sola, för den lilla stranden är fullproppad med människor och mellan solstolarna är det ca 20 cm mellan paren. Priserna har stuckit iväg och blivit väldigt dyra i Turkiska mått.
Av Tj
7 jul 2008 18:38
Tyckte maten var billig o god om man bara letade lite...dock de sabla försäljarna ville man dränka efter en vecka : )
De var lika jobbiga i Marocko också....
Av Candy
8 jul 2008 16:45
Citerat från hysse:
Ni har nog varit på fel ställe i Turkiet . För i Marmaris är det inte alls så dyrt som det är i Alanya t.ex där kostar inte maten mer än 100 - 120kr per skalle . Alla försäljare är likadana över allt , givetvis vill dom åt ens pengar , så kvittar det om du är i Turkiet ,Grekland , Spanien eller något annat turist land . För mig o min familj är Turkiet nr 1 . Skall dit igen nu i Juli ,så SIDE här kommer vi .
Insämmer med hysse.
har varit 5 ggr i Turkiet. Bodrum 2 ggr, Antalya stad, Marmaris förra året och nyligen hemkommen (natt till söndag) från Kemer. Jag älskar Turkiet och jag hittade matställen både i Kemer och Marmaris som var helt Turkiska och med underbar mat och bra pris. Ett ställe i Kemer som heter Tadim betalade 20 lira (kurs 1 lira ca 5 sek) för 3 pers mat o dryck. Sen är det klart om du lockas in på turistställen (turistfällor) så kostar det skjortan. jag sa i från på skarpen och gjorde mig osams med några turkar, men dom blev nog mest förvånat. Och dom respekterade mitt svar. Det gäller att sätta ner foten och markera att man inte vill. Jag vet att det känns jobbigt, men man behöver faktiskt inte be om ursäkt för att man INTE handlar eller äter hos just den person som är "på" Annan medlem som jämför med Marocko. Instämmer INTE kan jag säga Marocko är extrem. Sen har vi (turister) en förmåga att bete oss som besserwissare i andra länder. Vi får ta seden dit vi kommer. Alla står inte med öppna armar och tycker det är så roligt när vi invaderar deras land och förväntar oss att allt skall vara "Svensk" standard. jag vill absolut rekomendera ALLA att resa till Turkiet och res med öppet sinne och prata med turkerna. Om jag hade en affär i Turkiet/turistät område så skulle minsann jag med försöka sälja mina saker till "rika" turister och vara lite på. Skaffa er en trevlig kväll. Det skall jag:-)
Av Tj
8 jul 2008 22:52
Måste man vara en jobbig svensk om man inte köper deras skit de försöker pracka på en..
Gillade vissa saker med Turkiet men det kommer nog dröja innan jag åker dit igen,skulle vara som en mellanlandning om ska vidare till något vettigare!!
Av Candy
8 jul 2008 23:54
Citerat från tj:
Måste man vara en jobbig svensk om man inte köper deras skit de försöker pracka på en..
Gillade vissa saker med Turkiet men det kommer nog dröja innan jag åker dit igen,skulle vara som en mellanlandning om ska vidare till något vettigare!!
Hehe, nej men man kan vara som jag *-* jobbig norsk.....
Av Bas_ta
9 jul 2008 09:14
Jag har varit på många platser i Turkiet, Alanya, Marmaris, Icmeler, Bodrum, Kusadasi mfl och visst är försäljarna tjatiga men för mig funkar det att bara ignorera dem och har man rest mycket så är det ju samma sak mest överallt tycker jag. Att det är dyrt på vissa ställen ja, men även i Alanya finns guldkorn med bra turkisk mat, det gäller att leta sig bort från värsta turiststråken - fast längs huvudgatan i Alanya fanns en toppen bra resturang sist jag besökte staden och där kunde man äta en späckad buffé av turkiska rätter och andra gosaker, man fick äta hur mycket som helst för ca 80-100 kr, jag kommer inte ihåg exakta priset men under 100 kr.
Trafiken är ett gissel men även det gäller ju i de flesta städer runt om i världen där inte "svenska regler" finns :-) . Annars tycker jag att det visst finns fina guldkorn i Turkiet och där finns också härliga människor om man bara tar sig lite längre bort från det allra värsta gyttret, då händer det att du blir bjuden på mat eller något annat trots att de inte kan konversera med dig speciellt mycket.
Så jag har bara bra upplevelser där ifrån och min första resa dit gick i början av 1990 talet.
9 jul 2008 14:58
Hej Jag tycker personligen att turkiet är helt ok. men det beror väl på att vi inte brukar vara "mitt i smeten" om man så säger då funkar det kanon och det är väl som någon tidigare skrev att naturligtvis vill försäljarna ha ut så mycket pengar som möjligt för det dom säljer,

men de är ju hutlösa på en del ställen de begär ofta fyra gånger så mycket som du i slutändan behöver betala och de gnuggar garanterat händerna även då så fort du vänt ryggen till, just det kan jag tycka är skitdrygt men det betyder troligen bara att det finns dumskallar bland oss turister som betalar i närheten av det dom begär och då fortsätter de att färsöka skörta upp oss även i fortsättningen kan jag tro.

angående maten på antalyas flyplats så kan jag ju hålla med om att prisnivån är sinnessjuk de är garanterat dubbelt så dyra som Arlandas priser trots att det naturligtvis är dyrt på se flesta flygplatser inklusive arlanda Ex på priser på Antalyas flygplats vad sägs om ett litet glas juice för 60kr. eller en glass, en kaffe, en läsk och en bulle för 225kr på arlanda skulle motsvarande kostat ca 100-125kr och dessa hutlösa priser i ett land där prisnivån normalt är 65-85% av den svenska.

Däremot så är ju prisnivån på "normala" restauranger och fik som ligger några minuters gångväg från de större turiststråken inte så dyra som du beskriver, snarare skulle jag tippa på 80-120kr/pers.inkl. dryck och här är oftast maten betydligt fräschare och godare dessutom,men ligger man i ett turistgetto för att ha det lugnt och skönt så vill man kanske inte knata allt för lång väg för att kasta i sig en matbit och på pizzeriornas och turisttavernornas priser och matkvalitet kan jag mycket väl förstå att man kan bli besviken på.

totalt sett brukar vi vara lika nöjd med maten och även grönsaker och frukt där en på många ställen för den är oftast rejält kryddad vilket kan tyvärr inte kan säga om många andra resmåls mat.

Jag kan väl konstatera att vill jag till en stad för att njuta av arkitektur och sevärdheter plus litet fönstershopping utan att bli indragen i affärer som jag inte är intresserad av så åker jag inte till turkiet,
till detta finns det betydligt trevligare och framför allt renare och finare ställen där det inte nödvändigtvis behöver vara dyrare heller, men om jag vill på en bra sol och badresa gärna frampå höstkanten så kan jag mycket väl tänka mig att åka till turkiet och då gärna till ett all-inklusivehotell på någon mindre lugnare ort där jag bara kan ta det lugnt och skönt utan att antastas av dryga försäljare,

just all-inklusive resorna till turkiet är ofta väldigt prisvärda, ok de ger väl ingen direkt bild av hur landet är som helhet men det är bekvämt och ofta lika billigt som en charterresa utan maten inkluderat och just dessa resor tycker jag personligen är det bästa sättet att göra turkiet på, det genuina marknader med dryga försäljare , inkastareoch skabbiga ruiner kan jag vara utan när jag ska på sol och badresa det har jag upplevt på så många platser tidigare.
Turkiet som ett bekvämt och prisvärt sol och badresmål tycker jag i vart fall är helt ok..

Bosse.
Av Doris32
9 jul 2008 16:16
Alla Ställen har väl sina för och nackdelar även Turkiet. Alanya är ju baserat på turismen som så många andra ställen och därav går tyvärr priserna upp också.
Jag kom hem från Turkiet den 22 juni efter 2 underbara v eckor.
Jag åkte till Izmir och hade det som utgångspunkt. Jag besökte mindre ställen som även där finns turister men där turkarna själva helst turistar.
Utanför Izmir kan man åka till ett ställe som heter Cesme och orten bredvid heter Illigia, här finns en underbar strand med det klaraste vatten man kan tänka sig.
Utanför Bodrum finns ett ställe som heter Turgutreis.
Utanför Marmaris i en bukt ligger Gökova begravd med bergen som skydd.. här bodde jag på ett pensionat för 42 turkiska lire = 210 kr.
Ovanför Izmir finns en liten välbevarad pärla som heter foca med en liten pitoresk hamn oc hamnpromenad.

Trafiken håller jag med om efter att ha kört själv i Turkiet, men man skall inte räkna med att det är som hemma i Sverige.
Det går faktiskt att hitta riktig lagad mat även på turistorter.. men då får ni slita er från turistgatorna och uppsöka de små sidogatorna eller fråga turkarna själva vart de äter!! Under mina 2 veckor åt jag bara hemlagat turkisk mat och det kändes också på kläderna som smet åt lite mer :-)

Men alla har vi väl olika erfarenheter av ett ställe.... jag kommer ju definitivt åka tillbaka till mitt kära Turkiet när resekassan tillåter.
Av Tj
9 jul 2008 22:14
Hörde när vi var nere nu i Maj i Alanya att all inclusive ska förbjudas i själva stan....enligt en svenskägd krog inne i stan Zorro heter den.
Rekomenderas varmt,god mat någorlunda vettiga priser...
Av Breathe
1 sep 2008 23:04
där fick du, dimonswe! åk till grekland och stanna där ;)
Av Homeros
2 sep 2008 09:17
Håller med fullständigt!! Och nej, det är inte likadant överallt vid medelhavet. Har varit i Grekland varje år sen -91 och aldrig har någon dragit i mig när jag passerar deras butiker och försökt trycka på mig en massa. "Your money is my money" är ett uttryck som enbart visar hur lite respekt man har för turisten. Det ÄR stor skillnad på Greker och Turkar och jag sätter nog inte min fot i Turkiet fler gånger. Har varit där en gång och det går inte att jämföra med Grekland.

I Grekland är folk lugna och trevliga. De låter dig passera i lugn och ro utan att du behöver känna dig jagad. Framförallt så har de det bästa köket längst medelhavet!!

Har även semestrat i Italien ett par gånger och det är också underbart! städer som Rom finns inte. Förmodligen den finaste stad jag varit i och även där tycker jag folket är helt okej. Dyrt, visst men samtidigt betalar jag hellre för en underbar semester än att komma billigt undan på ett mediokert ställe.

åk till Grekland allihopa och njut!!
Av Nats
11 aug 2009 20:29
är de någon som vet hur det är med bussar mellan izmirs flygplats och marmaris? hade varit jättesnällt :)
11 aug 2009 20:34
Jag håller med dig - ska ALDRIG mer åka dit, aldrig! Tyckte verkligen inte om landet!
Av Bengtar
12 aug 2009 09:45
Antalet visningar i denna tråd säger mig att Turkiet engagerar.
Som resmål betraktat är det ungefär lika välbesökt av Reseguidens medlemmar som Thailand.
Om man går in i charterfällan så ser det ut som om man hamnar i "Kebabistan", med tveksamheter om mycket.
Åtminstone om man ska döma av som sagts härovan.

Jag noterar att Mackedonkan står mot ett bra kök.
Jag kan utläsa att skitjobbiga försäljare står mot ett trevligt, gästvänligt folk.
De flesta har tydligen varit på plats i de allra värsta turistghettona, med numrerade matlistor osv.

Jag läser andra reserapporteringar om Turkiet än de som handlar om stränder, sol, salmonella, billigaste rummen etc.
Det finns resor som handlar om Turkiet enastående fina natur, deras historiska platser, floran och fina fauna.
I Sverige anser ett flertal att man har stort engagemang och intresse för natur och kultur, men inom RG;s medlemskader ser det ut som om det näst intill enbart handlar om sol, strand, numrerade matlistor och annat krams.

Nej jag har inte varit i Kebabistan, men jag har Turkiets natur och historiska kultur på framskjuten plats i planeringslistan.
April/maj ser ut att vara den finaste tiden för mig att se det Turkiet som jag vill se.
Av Micke75
13 aug 2009 10:44
Har varit i Turkiet en gång bara, i Side.
Tyckte inte alls om Side i sig, enbart uppbyggt för turister, men som Bengtar skriver ovan så tyckte jag verkligen om deras natur.
Vi hyrde bil och kom utanför charterområdet och besökte andra platser som jag faktiskt inte kommer ihåg vad dom heter, men det var en STOR skillnad mot Side. En biltur som vi tog var upp till ett område som jag tror heter Manawgat och kollade in en damm där, dammen var väl inget speciellt men nedanför så var det faktiskt riktigt fint, en älv eller vad man ska kalla den flöt hela vägen från Manawgat ända ner till havet, vi stannade till vid en restaurang vid älven och fick sån bra mat och service där som inte gick att hitta i SIde. Sedan kunde man bada i älven vid restaurangen i 14 gradigt vatten, rätt uppfriskande när det var ca: 35-40 grader i luften.
Jag vill verkligen besöka Turkiet igen men då blir det först och främst Istanbul som står på tur.

Micke
30 aug 2009 08:32
Turkiet hissas och dissas... Rent generellt så verkar det som att Alanya passar bäst för ugdomar som vill ha party. Barnfamiljer, par, äldre o s v bör resa till någon av de andra semesterorterna, som Kemer, Marmaris eller Belek. Tongångarna är samma på Travlpix turkietforum http://www.travelpix.nu/forum/viewforum.php?f=12
30 aug 2009 09:07
Testa att skippa den traditionella turistbyn och upplev något annorlunda då Turkiet har mycket att erbjuda!

Gillar Turkiet skarpt, ett ställe som jag gillade och spenderade en vecka på vintern var bl a Edigir. Ett underbart ställe även på vintern, på sommaren kan man bada vilket inte var så lämpligt vintertid pga kylan om man nu inte vill ta ett skönt vinterdopp då. Boendet där är billigt och bra och det finns en hel del att göra så som åka utförsåkning, vandra, cykla mountainbike eller bara promenera runt och njuta av naturen. Detta då vintern, på sommaren lär stället omvandlas till mer bad istället för utförsåkningen, men vandringen och cyklingen består.
http://www.flickr.com/photos/macgunde/sets/72157615577138686/ http://www.lalehostel.com/

Andra intressanta ställen är Kappadokien och bland annat byn Göröme som är ett naturreservat som är känt för sina grottor osv, helt klart några dagar.

Nästa gång jag drar till Turkiet så lär det bli i de östra delarna!

Mvh Daniel
Av Lipet
30 aug 2009 20:35
Turkiet har ett av Europas bästa kök, så ni måste ha haft riktig otur! Prisnivån har ökat men det har den väl på alla ställen? Inte åker väl folk till Turkiet bara för att det ska vara billigt? Likaså med försäljarna. I såfall borde ju Kanarieöarna ha tappat alla sina turister...Turkiet har mycket vackert att erbjuda, det är ett stort land så det är väl inte riktigt rättvist att döma ut det efter en semester?
Av Legusta
30 aug 2009 23:08
Ah ga och grav ner dej du kan ınte skylla ett helt land pa dın brıst pa kultur.

Det ar bra att du talar om varför du har dın erfarenhet det skall du ha en eloge för men jag kan ınte holla med dej alls.
Det ar mın första gang ı Turkıet och mın erfarenhet ar att dom flesta ar hjalpsamma aven om ınkastare och försaljare kan var jobba det ar dom ı Grekland och Thaıland ocksa pa en del platser sa du kan absolut ınte dra dın erfarenhet enbart att ha varıt pa bara en ort.

Jag har akt runt med nattbuss ı 9 tımmar ıfran Antalaya tıll Bodrum. Akt dolmus och lokalbuss bade dar och har.
Antalaya föll ınte heller mej ı smaken men det kanske fınns nagon som gıllar det, jag akte dıt pa bara flygbıljett hıttade dırekt ett mycket trevlıg Pensiyon belaget mıtt ı gamla stan med sjöutsıkt för futtıga 125:-/natten med frukost....

Efter att ha akt buss tıll Alanya som var lıte battre men med mycket farlıga vagor, sa har mıtt hjarta fastnat för en mycket charmıgare ort Bodrum som har allt. Dvs som fler olıka battre stander ınom rımlıgt avstand, sjöbrıs, stor marına, och kanns mer europeısk men som samtıdıgt och gladjande har kvar sın lantlıga kansla med trevlıga ınvanare aven om det fınns jobbıga försaljare och ınkastare har ocksa.

Turkıet ar vart mer an en resa ar mın erfarenhet och dra dej ınte tıll turıstmagneter om du vıll kanna folk och ata mer lokala bıllga ratter, vart du an reser.

* Love Bodrum
31 aug 2009 11:38
Jag undrar verkligen om det är Turkiet som felet ligger hos? Jag har bott ett antal år i Turkiet och har inte upplevt mer än en av de saker som du beskriver här.
Visst det är jättedyrt på Antalya flygplats som ägs av en familj, alltså ingen konkurrens.
Men en normal middag för 2 personer brukar ligga runt 150-200. Och då ingår det sallad, bröd såser mm. Och att du bara hittat två restauranger som lagar maten själv låter mkt. märkligt.
Någon aggresiv personal i butikerna har jag aldrig mött.

Ditt inlägg känns mest som att du vill få igång lite liv här.
Av Visial
31 aug 2009 20:24
Citerat från dimonswe:
Vi har haft två veckor i Alanya. Efter detta kan jag försöka tipsa bort från Turkiet dom människor som planerar sitt semester där.

De dom små eller stora orsaker som jag vill presentera:

1. Det inte heller billigt där nere. Om ni beredda lägga fram 200 spenn per människa för mat.
Antalia flygplats-två kola+två pomfrits i deras Burger King -36 euro Inte saftig eller?
2. Alla restauranger eller 90% har samma a-la tourist menu. Om ni sugna på McDonalds varje dag?
3. Vi kunde hitta bara tva ställen där mat lagats i köket. På andra ställen kommer känsla att de får maten halffärdig från nånannanstans.
4. Frukt och grönsaker innehåller så hög nivå av kemiska jordförbättringar.
5. För att kunna gå genom stad måste man passera 100 tals butiker med väldig agressivt personal. MP3 i öron hjälper.
6. Dödli trafik. Vi har sett två påkörningar utanför var hotel- där turister tänkte fel att övergångsställen är för dom.
7. "Your money är my money" så säger dom. Man känner sig mjölkad på pengarna varje steg.

Gör man sammanställning efter resan kommer man på en idea: " Det finns så många vackra grekiska, italienska, spanska osv ställen i Medelhåvet. Turkiet fått man nog.
Vilken kritik!

Väljer man utpräglade turistorter kan det kanske bli som det blir. Det bästa är att försöka undvika de här ställena tror jag. Själv har jag varit i Aydin, en bit från Izmir, och jag tyckte Turkiet var ett jättehärligt land! Trevligt folk, god mat, bra prisnivå...

Alla länder har väl sina ställen som man ska försöka undvika...
18 jun 2010 20:50
RIS OCH ROS OM KEMER I TURKIET

OBS ! TA ALL INCLUSIVE OM DU ÅKER TILL KEMER. DET BLIR BILLIGARE SÅ MED TANKE PÅ PRISERNA DÄR.
Vi var i Kemer nu i början av juni 2010. Som helhet är vi MYCKET NÖJDA. Som tur var hade vi all inclusive för resturangbesök var dyrare än hemma! 20 kr för en cola light som till och med var en kopia av cocacola...Även shopping var dyrt. Tittade på tex bikinis och de kostade mellan 500-800 kr. Klänningar 600-1200 kr. På ett ställe kostade muggar 100 kr och på ett annat 25 kr...Vissa vägrade att pruta medan andra gjorde det. Tydligen ska man pruta på de ställen som inte har prislappar på grejerna men det funkade inte alltid.
Shoppingen var ett minus. Dyrt och inget kul att handla plus lite påflugna försäljare...

VARNIG FÖR PEDIKYREN PÅ HOTELLET. INGE BRA. GJORDE ONT OCH VAR RENT UT SAGT USEL.
De andra spabehandlingarna som utfördes av andra personer var dock mkt bättre och otroligt prisvärda. 35 euro för turkiskt bad när man blir scrubbad och behandlad med lödder i ångmiljö, får massage och ansiktsbehandling allt i ett...Lite irriterande dock att de är lite påflugna med att sälja mer behandlingar. Turkiskt bad är OTROLIGT skönt och bör inte missas. Dock är det bäst att gå två och två när man ska ha en behandling har vi hört...

Stora plus var att personalen på hotellet Ambassador ( stora anläggningen nr 12 med bäst pool mm ) var jättetrevliga. ( Förutom en kvinna som alltid såg arg ut, fast det kanske bara var som hon såg ut...; ) I hotellets matsal där vi åt frukost, lunch och middagsbuffe var maten helt otrolig med alternativ för alla. Personalen där var otrolligt vänliga och trevliga och var verkligen värda att få en slant i tipskålen vid dörren. De kunde dock sparsamt med engelska vilket verkar gälla de flesta turkar i området. Ett råd är alltså att ta med sig en liten parlör. Vi struntade i det för vi trodde att vi skulle klara oss på engelska men men TA MED PARLÖREN om du inte kan turkiska eller ryska...

Hotellet var välstädat och vi såg inte skymten av en enda insekt. Städerskorna var alltid glada och log trevligt när man gick förbi...

I början av juni var det lagom med folk men kanske blir poolen överbefolkad i juli när det kanske är mer folk?? Då kan det nog bli trångt för barnfamiljer.

Väldigt många som röker både vid poolen och på stranden vilket inte är jättekul för oss ickerökare....

Det är stenstrand vilket har både för- och nackdelar. Man släpar inte med sig nån sand hem till hotellet men badskor är ett måste annars får man ont i fötterna. När vi skulle simma o inte ville ha skorna med så fick vi nästan krypa i. Vi är i i trettioårsåldern. En del pensionärer hade små remmar som de satte fast skorna i armarna med. En del barn hade badringar.

På hotell Ambassador var det många pensionärer när vi var där men även en del yngre par och en o annan barnfamilj. Vi märkte inte av så mkt fest och oväsen alls.

Kemer är kanske inte bästa stället för barnfamiljer med tanke på stenstranden. Det blir också djupt väldigt fort.

JÄTTEBRA utflykt med YACHT !!! - Något man inte bör missa i Kemer är en dagsutflykt med Yachterna. Det kom en mkt trevlig man till stranden och sålde utflykter för 20 euro. En härlig tur dagen därpå med yachten Baroness. Lunch ingick i priset däremot kostade dryck.

KAN DU INTE RYSKA ELLER TURKISKA KAN DET VARA KLOKT ATT TA ANDRA UTFLYKTER VIA SVENSKA KANALER TROTS ATT DE KOSTAR LITE MER. Det finns flera ställen där de säljer excursions. När man går förbi hoppar det fram folk som vill sälja. Vi tog en utflykt till Myra Kekova. De som sålde utflykten sa att vi skulle ha en engelsktalande guide, att vi skulle åka med glasvattenbåt där man kunde se massa fiskar och att utflykten skulle vara 8-17...Det blev elva timmar med en guide som bara kunde turkiska och ryska. En av ryssarna på turen kunde några ord engelska och var vänlig nog att tala om för oss vad som pågick. Glasvattenbåten var en stor bluff. Ett litet hål i golvet och man såg bara vatten. Utflykten var trevlig på sitt sätt men bör nog ha med sin parlör då...och ha läst på själv om ruiner och annat innan.

FOTOGRAFER kommer fram lite här o var o vill ta bilder. Är du inte intre3sserad så säg vänlig nej. Annars tar de bilder och trycker upp små tavlor man kan ha på väggen som de vill sälja. Vissa gillar det - andra inte.

Vad gäller taxi så är priserna i LIRE o bilarna HAR taxameter.

När du frågar vad saker, tex en dricka kostar så acceptera inte svaret "you pay later". Ta reda på vad det ska kosta innan du öppnar drickan eller sätter dig i taxin. Bankomaterna är annorlunda än i Sverige. Ett tips är att sätta sig in i hur om man planerar att göra uttag. Flera tror att deras kort fastnat för att de missat att trycka på avbryt transaktion.

Ha en trevlig resa : )
Av Tima
18 jun 2010 21:10
Hm va' skönt att jag slipper alla jobbiga försäljare, dyra restauranger, "dåliga maten", mjölkad på pengar och påträngande försäljare. Jag har rest en del, lite här och var och aldrig upplevt att ett land är jobbigt! :-)

När en "påträngande" försäljare närmar mig ler jag och frågar om hans/hennes liv, ställer frågor som hur det är att leva i just det landet jag besöker, blir bekant och får höra så mycket mer än deras försäljningssnack... nästa gång jag passerar samma försäljare försöker han/hon inte sälja på mig något, jag har blivit "hans/hennes polare", kan hända att jag köper något men jag har lite koll på de lokala priserna...

Det kanske är vi som ska ändra attityd så det blir en lite trevligare upplevelse under vår semester?
Jag är jättenyfiken på att lära känna nytt folk, veta hur de lever, värför de är just där, hur deras kultur/vardag fungerar... Resan blir så mycket mer behagligare ifall vi försöker knyta nya kontakter med de lokala och ytligheten som många upplever jobbigt blir till ett nöje och informationsrikt, ett minne att ta med sig hem... t o m att vissa håller man kontakt med :-)

Mvh
TIma
19 jun 2010 08:28
Felet är ju att vi turister hamnar till 90% i turisgetton och priserna blir därefter men att beteendet hos tex. försäljare bara skulle ha med en annan kultur att göra stämmer ju inte för då skulle ju även de lokala människorna också bli påhoppade stup i ett, nä det har nog mer att göra med att de vill mjölka oss korkade turister (även då mig inräknat)på så mycket som möjligt innan vi lämnar landet och till viss del kan jag förstå dom det är ju lättförtjänta pengar jämfört med de traditionella yrkena typ. jordbruk fiskare osv.

Som alltid oavsett vilket turistmål du åker till så blir tempot stämningen och bemötandet från de lokala helt annorlunda om man kommer bort från de stora turistområdena vilket flera också skriver här, sen kan jag även hålla med om att det skiljer väldigt mycket mellan bemötandet hos bla.försäljare och restaurangfolk på stora turistmål i olika länder, däremot tycker jag skillnaden är mindre mellan folk boende "på sidan av" i olika länder de allra flesta lokalbor vi mött även på "jobbiga" platser har varit helt fantastiska men det betyder inte att jag älskar dryga turkiska försäljare bara för att folk på landet är jättetrevliga.

Jag är inte så korkad att jag dissar hela landet för några dryga försäljare på ett resmål men det kan ju göra att man väljer ett annat resmål om det är lugn och ro som gäller på den kommande resan allt handlar ju om tycke och smak och är det mitt i smeten man vill bo och kunna flanera på stan och fönstershoppa utan att bli indragen här och där kanske inte turkiska turistmål är nummer ett om man säger så ha ha!,
fast å andra sidan skulle jag inte tillbringa ett par veckor innanför visby ringmur i juli heller om det är en lugn och billig semester jag är ute efter he he!. däremot åker jag gärna till både gotland och turkiet men bor då hellre litet på sidan av och dessutom åker jag hellre under lågsäsong men det är ju mitt val andra kanske tycker helt annorlunda.

Jag är inte dummare än att jag vet att man ska ta seden dit man kommer och har oftast inget problem med det heller och jag kan nog hålla med om att många av oss turister har mycket fördommar och tar för givet att det ska vara svensk standard och det är ju helt fel,sen jag kan ändå förstå att folk blir både arga och besvikna när man som turist på en del platser bara ses som en möjlighet att tjäna snabba pengar utan att man upplever att man får nån valuta för pengarna,vill man tjäna pengar på korkade turister så kanske det vore en bättre taktik att servera bra mat och ha ett trevligt bemötande även om man har sin verksamhet "mitt i smeten"
Bosse.
19 jun 2010 22:38
Många av de problem du beskriver går att lösa genom att inte åka till turistorter som till exempel Alanya.
Av Woink
13 jul 2010 23:03
Någon skrev "I Grekland är folk lugna och trevliga. De låter dig passera i lugn och ro utan att du behöver känna dig jagad. Framförallt så har de det bästa köket längst medelhavet!!"

Jag vill bara påpeka att förra sommaren besökte jag och min pojkvän Rethymneon på Kreta i två veckor och jag känner precis igen det beteende som beskrivs om Turkiet. Det stod "infångare" vid varenda restaurang och skrek på oss när vi skulle äta på kvällarna, man fick inte ens vara ifred för att titta på menyn. En gång gick det till och med så långt att en restaurangägare skrek "FUCK YOU" efter min pojkvän när vi valde att bara ignorera honom och gå förbi hans restaurang när han tyckte att vi skulle titta på hans meny. Efter några dagar valde vi att gå på andra sidan vägen mot var restaurangerna låg för att slippa bli stoppade var tredje meter av påstridiga greker. Mindre kul kan jag säga så håller inte riktigt med där...
Av Hemmo
2 jun 2015 19:01
Halal hotell i Turkiet
Halal Turkiet hotell erbjuder sina besökare en alkoholfri miljö och separata pooler och stränder för män och kvinnor, och naturligtvis alla livsmedel är halal. Denna alternativa helgdagar lockar främst uppmärksamheten hos det turkiska folket i motsats till den arabiska turister. Lokala turister är en stor del av besökarna till denna halal hotell. Turkar som bor utomlands var den näst största gruppen av turister som väljer de här hotellen, utan även muslimer från andra europeiska länder och Ryssland är intresserade. Familjer att njuta av under sin semester, särskilt i en alkoholfri miljö, som med sina barn så att de väljer ofta ett halal hotell. Kvinnorna känner sig mer bekväm i sina baddräkter eller bikinis, när de simmar i separata pooler. Arabiska turister väljer anmärkningsvärd föredrar ett hotell bara för att de oftast bor i konservativa länder och tydligen ute efter något annat. Hotellen verkar väl ockuperade under Ramadan, är uthyrningsgraden endast 50 procent. Även om det för närvarande bara cirka 50 hotell i Turkiet som dessa alternativa helgdagar (ca 30 halal hotell och 20 wellness hotell), verkar det som deras antal ökar.
Hotellen finns i Alanya, Antalya, Marmaris, Fethiye, Çesme, Yalova och Aydin.
http://turkiet-semester.blogspot.nl/2014/09/halal-hotell-i-turkiet.html#.VW3hMs_tmko
16 jun 2015 02:31
Citerat från Anatolien:
Jag undrar verkligen om det är Turkiet som felet ligger hos? Jag har bott ett antal år i Turkiet och har inte upplevt mer än en av de saker som du beskriver här.
Visst det är jättedyrt på Antalya flygplats som ägs av en familj, alltså ingen konkurrens.
Men en normal middag för 2 personer brukar ligga runt 150-200. Och då ingår det sallad, bröd såser mm. Och att du bara hittat två restauranger som lagar maten själv låter mkt. märkligt.
Någon aggresiv personal i butikerna har jag aldrig mött.

Ditt inlägg känns mest som att du vill få igång lite liv här.
Håller med dig Anatolien. Det finns ju både för och nackdelar överallt i världen och det beros på hur man väljer det att se.En del kan överdriva eller helt enkelt bara för att hitta fel/ ursäkter. Felet ligger inte i Turkiet.Tyvärr så är det av politiska/historiska skäl som dessa två herrar från grannlandet till Turkiet har kommenterat lite negativt med de brister som dem har funnit. Och det är inget nytt och inget att ta på allvar heller..Det är inget måste att åka till Turkiet utan var och en väljer själv förstås men statistiken och siffrorna säger sig själv med tanke på turistökningen i landet. Vilket innebär att man är då nöjd som turist.
16 jun 2015 07:12
Citerat från Macgunde:
Testa att skippa den traditionella turistbyn och upplev något annorlunda då Turkiet har mycket att erbjuda!

Gillar Turkiet skarpt, ett ställe som jag gillade och spenderade en vecka på vintern var bl a Edigir. Ett underbart ställe även på vintern, på sommaren kan man bada vilket inte var så lämpligt vintertid pga kylan om man nu inte vill ta ett skönt vinterdopp då. Boendet där är billigt och bra och det finns en hel del att göra så som åka utförsåkning, vandra, cykla mountainbike eller bara promenera runt och njuta av naturen. Detta då vintern, på sommaren lär stället omvandlas till mer bad istället för utförsåkningen, men vandringen och cyklingen består.
http://www.flickr.com/photos/macgunde/sets/72157615577138686/ http://www.lalehostel.com/

Andra intressanta ställen är Kappadokien och bland annat byn Göröme som är ett naturreservat som är känt för sina grottor osv, helt klart några dagar.

Nästa gång jag drar till Turkiet så lär det bli i de östra delarna!

Mvh Daniel
Håller med Macgunde!
Turkiet är ett fantastiskt land med underbara gästfria människor.
Men tricket är förmodligen att besöka det riktiga Turiket utanför chartergettona.

http://www.4000mil.se/?p=3177

Jag ska definitivt återvända och ser mer av östra Turkiet.
Akbük / Altinkum / Didim
Turkiet Peter_k, 23 jun 2010
Updaterad av Akbuk för 6 år sedan
2
Har varit nere i Turkiet för första gången. Har länge funderat på att köpa mig en lägenhet i något varmt land. Åkte till Didim området vid egeiska havet (nära Kos) och fann paradiset i Akbük. Prisnivån, servicen, klimatet och vackra stränder utan trängsel blev avgörande. Fick höra att priserna var ...
Turkiet med charter
Turkiet Kjelleberglund, 18 jan 2015
Updaterad av Kjelleberglund för 2 år sedan
5
Hej vi är ett 60+ par som önskar förslag på mysig liten gammal stad eller by nära havet med hotell, gärna i stan. Vi gillar att flanera i gamla städer eller byar med strandpromenad som bonus. Vi vill åka charter 2,3 veckor i Juni o början på juli, så gärna tips på hotell också. Med vänlig hälsning: ...
Priser och lite info från Alanya, turkiet 2010
Turkiet Drgregur, 5 jul 2010
Updaterad av Alexandra_yousef för 3 år sedan
7
V i var i Alanya i Juni, här kommer lite pris info vad som gäller där nere. Du kan säkert hitta billigare och dyrare, men tycker mina priser stämmer ganska bra. 1 glas Läsk på restuarang ca 30kr 1 stor stark 25kr Kebabrulle (ej lika stor som sveriges) 35kr 1 burk 33cl Öl Efes i de flesta ...
Väder i början av maj?
Turkiet Vecl, 14 apr 2014
Updaterad av Teresen för 3 år sedan
3
Hej! reser till Alanya 4 maj och undrar hur vädret brukar vara då? Kan man bada i havet eller är det för kallt? ... Teresen: Hej! Hoppas att du fick en trevlig semester i Turkiet Vecl. Du får gärna svara på din egen fråga när du kommer hem, så att fler får veta hur vädret var. ...
Vädret i Turkiet i slutet av april?
Turkiet Zahide, 8 mar 2011
Updaterad av Zahide för 6 år sedan
7
Dottern har planer på att åka till Alanya sista veckan i april och är nu lite orolig över att vädret kommer att vara instabilt. Hon åker främst för att sola och bada. Vad har ni som har varit där vid samma tidpunkt för (väder)erfarenheter? Och är det behagligt varmt i havet? ... Zahide: Igår ...
Var hittar man Turkiets bästa stränder?
Turkiet Ellinor, 15 feb 2010
Updaterad av Anatolien för 7 år sedan
18
Inför sommaren storsatsar charterbolagen på Turkiet och trycket verkar högre än någonsin. Nu är vi nyfikna på var man kan hitta Turkiets bästa bad? Har du varit på några schysta stränder? Vänliga hälsningar, Ellinor Thunberg Webbredaktör ... Jesperaugustsson: Hej! Funderar på att ta en sista ...