Tunisien i aug

Av Annical
2 juli 2010 14:34
Visningar: 4183
Hejsan alla!

Den 14 augusti reser jag och en tjejkompis till Tunisien och Sousse i två veckor. Vi kommer bo på ett litet hotell och har frukost på priset. Dock funderar jag nu på hur mycket pengar kommer kan tänkas behövas till mat under två veckor? Någon som vet?

Undrar också om det finns några andra här på reseguiden som ska ta sig till Tunisien under denna tid?

Ha det bra i sommarvärmen!
Av Annical
5 juli 2010 17:20
Ingen som har en vild gissning ens? :)
5 juli 2010 21:00
hmm... Beror helt på var ni väljer att äta. Äter ni på ställen där lokalbefolkningen brukar äta så är det väldigt billigt, äter ni på turistfällor som port el kantaoui så kan det kosta lite mera men runt 700-1000 kr kanske :)
Av Penta
5 juli 2010 23:49
Hej Annical!

Att du fått dålig respons på din förfrågan kan bero på att det inte är så många som åker dit numera och särskilt inte i augusti då det är som varmast.
Sousse ligger ju i kanten av öknen vilket ni nog kommer att märka. På 70 talet var det inne att åka till Tunisen och var ju ett relativt nytt och exotiskt resmål.
Om ni bor i närheten av havet kan det ju bli lite svalka och då är det ju fina bad......................... men två snygga unga tjejer i ett så mansdominerat land som Tunisien, mja........... Uppvaktningen från alla de flörtande mörkhyade männen kan bli ganska enerverande om man inte har skinn på näsan. De har också svårt för att ta ett nej så det gäller att ni håller ihop. Nattlivet är det lite si och så med på en sån liten ort som Sousse, under turistsäsongen är det just en del utländska ungdomar som går dit samt naturligtvis alla unga tunisier som vill få sig en svängom med europeiska tjejer. Belysningen är dålig och vad man får i sina glas kan man bara gissa.
I staden Monastir där ni troligen landar finns det några nattclubbar och discon, en är i en gammal borg och hette/ heter just El Borjch, där är det lite lurigt att gå vilse i med alla sina gångar och vindlingar, skall man gå på toa där får man titta både en och två gånger innan man slinker in. Det är mest omgivningens män med lite pengar som går dit, så se upp.
Om ni är kulturellt intresserade finns det en del att se, som till exempel "gamla Kartago" med ett av väldens äldsta the/kaffehus, resebolaget brukar ha en resa dit och till huvudstaden Tunis där det historiska museet är intressant. Likaså finns det en av de äldsta ruinerna efter en romersk storstad som på sin tid var lika stor som Göteborg. Där hade de både varmt och kallt rinnande vatten. Turbuo Majus eller något sådant heter det. En tur ut i öknen är alltid spännande och ofta hamnar man då i mattvävarstaden Kairoan som är ogärdat av ödemark. Där väver de mattor som de gärna säljer, visserligen grova och inte så täta men heller inte så dyra, skall man ha en lite tätare kvalitet kostar dom betydligt mer och då finns det bättre mattland än Tunisien. Vad som är sevärt i den omgivningen är en amfibeteater liknande Colosseum i El Djem, den är den näst största i Europa och ganska imponerande, i El Djem är det ofta Tunisiski afton med kamelritt och dans samt grillning.

Innan man åker bör man förse sig med lite medikamenter mot turistdiaré och liknande. Streptoken och Dimor samt Alcogel 85 finns på Apoteket. Även Ducoral mot turistmagar kan man få sig en dos av på Vårdcentralen. Alcogel är bra att smörja in sina händer efter att ha hanterat de tunisiska sedlarna som har miljontals baciller på sig. Varning också för oskalad frukt, sallader och ingen is i drinken, se även upp med glass. Nu verkar det som jag radat upp alla världens fasor för Er när ni nu bestämt att åka dit. Jag ser att du varit bland annat i Indien en längre tid och är kanske van vid ett rikt mångkulturellt liv med mycket folk i rörelse, så detta kanske är helt rätt för Er att åka till Tunisien. Skall ni åka med ett etablerat resebolag?

Ha det så trevligt och lycka till önskar
Penta
Av Svampa
6 juli 2010 18:12
Till Penta - frånvaron av svar till Annica beror snarare på att när det gäller Tunisien så diskuteras det landet mer flitigt på annat forum än här på RG. Och vad beträffar Sousse - det är en stad (landets 3:e största) och invånarantalet ligger i runda slängar på 300 000.

Nåväl, som svar till dig Annica - googla på diskoteken Living/Bananas, Vanilla och Bora Bora så kan du ta del av nöjesutbudet när det gäller den delen. På Bora Bora gästspelar discjockeys i världsklass mellan varven - mycket populärt, välbesökt och rejält med tryck. Mat 2 veckor ca 2000 kr om ni blandar billiga "hål-i-väggen-ställen" chiabatti/kyckling etc med vanliga restauranger. Är det möjligtvis hotel Kaiser ni har bokat? I så fall kommer vi med största sannolikhet att ses. Jag hyr en privat lägenhet bakom det hotellet.
Av Annical
6 juli 2010 20:28
Kul att det ramlade in några svar nu iallafall! Så ca. 2000 kronor för mat för två veckor då? Hur är det annars om man tänker valutamässigt i landet. Kan man klara sig på 7000 (då inräknat mat, fickpengar och nån utflykt?)

Penta - Ja, jag har läst en hel del om jobbiga försäljare och ännu mer om dessa vulgära och jobbiga killar/män. Men som du säger så med skinn på näsan hoppas jag att vi kommer långt. Klarade mig i Indien men då var de ju inte otrevliga som man fått för mig (genom olika forum) att det ska vara i Tunisien. Utan i Indien var många mest fascinerade av att man var vit. Man stötte sällan på otrevligheter. Vi som åker är inte alls ute efter party, alkohol och ligga och lata oss vid en pool hela dagarna utan vi är snarare ute efter upplevelsen, kulturen, lära känna nya människor och se nya, spännande saker. Så alkohol blir det nog inte mycket av och speciellt inte i början av resan. Vill känna mig lite trygg i landet innan.
Men hur tror du att det kommer sig att folk inte reser till Tunisien längre?
Vi reser med fritidsresor. Aldrig rest med bolag på detta viset förut så det ska bli spännande att se hur det funkar.

Svampa - Japp, det är Kaiser vi kommer bo på. Det stället har man ju hört både positivt och negativt om. Ska bli spännande att se vad vi hamnar på när vi kommer fram. Men man ska väl inte annat än att sova där. Så du kommer befinna dig där samtidigt? Hur länge? Har du varit i tunisien förr? Har du tips på saker man kan göra där mer än de vanliga utflykterna? Kanske tips på spa, manikyr, bra affärer eller nått?
Av Svampa
8 juli 2010 01:41
Jag har varit där i drygt 3,5 år nu, allt från weekend upp till månadsvis åt gången. Kaiser är mitt "andra hem", är där i stort sett varje dag och bodde där från början som gäst ett antal gånger första året innan jag flyttade till lägenheten. 7000 kr bör räcka. Jag lämnar dig mitt tunisiska mobilnummer i ett privat meddelande så kan vi höras när ni är på plats.
19 juli 2010 13:26
Hej Annical!

Som andra skrivit tidigare beror det ju lite på vad för typ av matställen ni tänkt er men som sagt runt 2000 sek, det är runt 350 - 400 tunisiska dinarer.
7000 sek kan ni komma ganska långt med, reskassan räcker längre än vad man tror så när vi växlar eller tar ut pengar är det bättre att göra det flera gånger och mindre summor så blir det inte några större problem när ni ska hem igen eftersom innan man åker ska man växla tillbaka de pengar man har över. max 100 dinarer per person.
Det finns mycket att se och göra i Sousse och på utflykter runtom i landet!
Penta säger ju att sousse är en liten stad men jag bor själv där och nu under sommarn är det livat i hela staden, det är som sagt landets tredje största stad så det händer som sagt en heeeel deeeel!!
Vill du ha mer tips så säg bara till ,jag bor i soussw och känner staden väl :)

Till Penta:
först undrar jag om du har varit i tunisien och i sousse ens?! för det du säger om det stämmer inte alls..sousse är en mkt stor stad med liv och rörelse mer eller mindre hela dygnet runt, speciellt under sommarmånaderna. Från var har du fått för dig att Sousse ligger vid kanten av öknen? sousse ligger i den nordostliga delen av landet och det är ganska grönt i de norra områdena...
23 juli 2010 00:19
Som föregående skribent skrev så räcker 7000kr jättelångt i tunisien och matkontot klarar man ganska lätt på 100kr om dan + kanske en hundring till om man vill ha nån pilsner extra varje dag om man nöjer sig med lokalhaken men undvik turisthaken vilka oftat serverar usel turistsmörja, de som klagar på taskig mat på mallis har nog aldrig ätit västerlänsk mat ala tunisia he! he! nä skämt åsido så taskig turistföda som serveras på tunisiska turistorter får man nog leta med ljus och lykta efter men några av de inhemska rätterna är klart bättre även om de inte alltid ser så aptitliga ut.
mvh. Bosse.
Av Penta
23 juli 2010 23:00
Svar till Guiiiidaa

Jag ber om ursäkt om jag tog i lite för mycket, Sousse har säkert växt mycket sedan jag var där 1969 och de gör väl vad de kan för att få lite grönska att sprida sig.
Undrar om inte Sousse är lite som Hurghada i Egypten, det var ju inte någon större ort för ett antal år sedan men nu har den fullkomligt exploderat.
Sousse har säkert expanderat oerhört på 40 år, många från landsorten söker sig liksom i många andra länder till storstäderna i hopp om att få arbete.
Att det är grönt och fint närmast kusten är ju ingen överaskning så är det ju på de flesta kuststäder men kommer du några mil innåt land är det mest stäpp och öken, likaså om du kommer söder om Gafsa då är det bara salt och sandöken så jag undrar hur långt från Sousse du varit. Även om Sousse är nr 3 i storlek så har jag för mig att folkmängden är ca 175 000. Jag kanske har fel om allting, jag är ju gammal och glömsk och världens förändras.
Men kul att resa är det, lycka till Annical det blir säkert spännande hälsar Penta.
Av Krahso
24 juli 2010 12:02
Hej!
Vi reser till samma ställe och samma hotell på onsdag nästa vecka. Skall vara där i fjorton dagar. Vi upplever gärna på egen hand, och då min son (14 år) är väldigt intresserad av det gamla Rom har vi lockats lite av Fritidsresors erbjudande om tre dagars tur till bla. Colloseumliknande ställe, en gammal framgrävd romersk stad, jeeptur i öken och dromedartur ut i öknen för att se solen gå upp (eller ned) samt sova i en oas med en "fantastisk stjärnhimmel" (citerar broschyren)...

Egentligen skulle jag hellre göra dom här grejerna på egen hand, än åka i ordnat sällskap som dessutom tar 3000 kr. per person. Några rekommendationer på det området?

Vi som reser är alltså en familj med två barn: kille 14 år och tjej 9 år... Några fler rekommendationer över saker vi "bara måste" göra innan vi återvänder hem? Visst vill vi sola och bada också - men vi vill helst ha härliga minnen från upplevelser och människor vi mött på resan med oss i bagaget...

Tips på restauranger? Vi var i Marocko för något år sedan och fick smak på kamelkött....:) Kan vi hitta det i Sousse? Var?
Av Annical
25 juli 2010 22:49
Vad roligt! Har inte varit inne på reseguiden på ett tag så det var roligt att mötas av några nya inlägg! Jag ser faktiskt mycket fram emot resan nu och kan inte berga mig! Vill åka nu men måste hålla mig fram till den 14 augusti!

En fundering med pengar, växling och allt det som kommer till. Både jag och mitt ressällskap har ICAbanken och tar alltså ut pengar gratis på bankomater utomlands. Är det lätt att hitta bankomater i Sousse? Bör vi ha med oss en liten summa pengar att växla när vi kommer direkt till landet?

Krahso - Skulle vara intressant att höra vad ni tycker om hotellet efter ni kommit hem. Vi har också kollat på den utflykten så den kommer vi att göra. Tyckte det lät väldigt intressant det där med El Djem (eller vad den hette). Är själv väldigt intresserad av det. Jag hoppas ni får en kanonresa iallafall!
2 aug. 2010 11:01
Hej Annica,
Vi köpte en resa till Tunisien (07-10),ospecad, hade aldrig varit där innan. Vi hamnade i Sousse på hotell Soussanna, som är granne med Kaiser. Fick topfloor, en lägenhet på 100 kvadrat med lika stor altan ,kylskåp och aircond. Plus en balkong på andra sidan! Gött sa man! Men Kaiser är helt ok.Ibland käkade vi frukost där. Fin utsikt.
Resan började lite tråkigt. Var på en marknad 5 min med taxi till " Camel marked" tror jag den hette. En marknad med 90 % tunisier. Där såldes allt från kläder till mat. Där syntes jag, Ture Turist bra i mängden. Och trots att på infoträffen sa reseledaren att " ...ha inte plånbok och hela rese kassan i byxfickan.." så hade jag det.Inte resekassan , men Visa osv för jag hade dagen innan använt det i en bankomat.Knäppte igen och kände på den hela tiden. Men, mitt i surheten tänkte jag faktiskt: Hur f-n gör dom? Knapparna prydligt uppknäppta. Jag lärde mig läxan, och kan den nu.Och vi som hade safety box!
Vi blev nöjda med vår resa, tunisierna är påflugna, men trevliga.Kan bli lite jobbigt, men man lär sig att avisa utan att vara otrevlig. Synd att dom inte fattar att får man titta ostört får dom sålt mera. Tips: Ta " tåget " till marinan Port el Kantadoi. Jättefint.
Jag läste denna sajt innan jag åkte, och blev faktiskt lite fundersam. Men man får ta det som det är: Tunisierna vill sälja och tjäna pengar på turister.Det är bara att tjöta tillbaka.
PS. Måste berätta en annan episod från Camel market. Min fru , som är säljare till yrket, plockade på sig byxor och tröjor hos en handlare. Priset gick upp och ner, men till slut fick hon kläderna för 40 dinarer. Han såg lite sur ut så hon lyfte upp sina mungipor och pekade på honom och menade han skulle se lite gladare ut. Resultatet kom 1 minut senare . Han knackade henne på axeln, gav tillbaks pengarna och tog påsen med kläderna. Han kände sig tydligen smädad av en kvinna.
Lycka till med resan! Det blir säkert skitbra.
Av Wanneli
5 aug. 2010 22:24
En fundering med pengar, växling och allt det som kommer till. Både jag och mitt ressällskap har ICAbanken och tar alltså ut pengar gratis på bankomater utomlands. Är det lätt att hitta bankomater i Sousse? Bör vi ha med oss en liten summa pengar att växla när vi kommer direkt till landet?

Jepp ni tar ut kontanter i utlandet gratis då de har ingen uttagsavg. på dessa kort hehe...
Att hitta uttagsautomater i Sousse e lätt det finns ett x. antal st o är en trasig så finner ni nästa inom ett överkommligt avstånd :)

En liten summa behövs nog ej för det finns uttagsautomat på flygplatsen eller känner man att man ändå vill ha liten summa så ta med det..
Har aldrig en summa till växling med mig utan har alltid pengar kvar från föregående gång i tn så där e de lugnt för min del hehe....
Annars har ni med pengar så växla lite på växlingskontoret på flygplatsen, ett tips e att den ena av er går ut o ställer sig i kö för växling den andre väntar på bagage då det kan bli långa köer vid växlingen ...

Glöm ej ta med solkräm dfet är stark sol där nere o det är hett denna tid på året där nere :)
Av Krahso
11 aug. 2010 17:03
Hej!
Har precis kommit hem från Tunisien och hotell Kaiser! Just nu är känslorna blandade och kanske borde jag vänta att skriva tills det satt sig lite - men du reser ju om tre dagar och ville ha info så du får ta det för vad det är: spontant :)
Hotell Kaiser kan jag mycket varmt rekommendera!! Alla är supertrevliga och goa! Jag fick ju turistmagsjukan på Saharaturen men på hotellet tog de hand om mig när vi kom tillbaka. Såg till att jag fick läkare, kokade särskilt ris i restaurangen osv. De enda två saker jag möjligen kan klaga på är att sängarna var lite väl hårda (åtminstone att ligga i 39,5 graders feber i under fyra dagar) och så var det det där med AC´n...:( Det finns en sådan, men det är inte något bra klös i den och den fungerar bara när balkongen är stängd...) Det finns två restauranger på hotellet: Den i gatuplan är inte något vidare. Pastarätterna är helt OK (dottern menade att spagetti bolognaise var godast där i hela Sousse - hon är expert...) men i övrigt var det ingen höjdare. Den som köpt halvpension äter på femte våningen (där serveras också frukosten). Där köpte vi middag vid två tillfällen (10 dinarer för tre rätter) och det var kanongod buffé! Faktum är att det nog var första restaurang som faktiskt kryddade sin mat...

Det där med att Tunisien är ett land med god matkultur kan jag inte skriva under på. Salt används överhuvudtaget inte! Och nästan inga andra kryddor heller. Men du skall få två tips av mig: L'escargo. En liten mysig restaurang som skall ha fantastisk fiskmeny (min man åt fisk och älskade den) men vi andra som åt kött - älskade den också!
Sedan finns en liten sk. fastfood: Le Boule helt nära hotellet: Ta vänster utanför hotellet, därefter första höger och sedan ner för backen i ca 100 meter. Mkt god service, god mat och de har en specialite varje dag utom söndag. Den blev snabbt vårt speciella tillhåll. ca. 14 svenska kronor för en halv painriche proppfylld med kyckling eller hemlagade hamburgare... Duger gott tycker jag!

Du kan äta mycket billigt i Sousse - men också "dyrt". Om vi säger att en snittet för en av de flottare restaurangen går på ca 20 dinarer (enklast att dela dinarerna i två och lägga på en nolla: alltså 100 spänn) så är det billigt med svenska ögon men dyrt med tunisiska ögon. Jämför med den fullgoda ngt näringsmässigt fattiga sk. sandwicshen ovan.. Det som blir dyrt är snarare drycken...:) Du kommer att dränka dig i dryck - jag drack säkert fyra - fem liter vatten själv om dagen...

Min magsjuka fick jag på restaurangen Ranch som faktiskt är rekommenderad för sina fina kötträtter. Men de serverade mig rått kött och misstanken finns att det var där det kom...

Reser du med Fritidsresor? Varning för Jimmy... (säger det med litet distans). Han har inte särskilt bra koll på läget - kolla hellre med någon av de andra guiderna om du har frågor. Vi bokade oss för en beduinfest REKOMMENDERAS!!!!!!!!!!!!!!!!! Men fick jaga ikapp bussen i taxi - för Jimmy hade missat att meddela bussbolaget (fast de skyllde förstås på varandra).

Beduinfesten är inte ett slags spanskt grisparty. Nej det här går inte att beskriva riktigt: Det är beduiner, dromedarer, läger, romare, berber, god mat, magdans, humor, ljud, ljus och teater utöver det mesta du upplevt! Har ni möjlighet att gå på det - så gör det!!!

vad gäller bankomaterna: om du inte talar franska eller arabiska bör du välja en bank som heter BIAT. Systemet bygger på flervalsfrågor - och man bör förstå texten...:) Men pröva andra också! Hotellet kan växla om du har kontanter - de tar inte kort. Det finns en BIAT, inte så jättelångt från hotellet. Ner till rondellerna med hästarna, där går du till höger. när vägen delar sig tar du vänster och sisådär... Där ligger bankomaten! Lätt som en plätt!.

Fler frågor? Hör av dig!
Av Hathor
11 aug. 2010 17:24
jag vill bara säga att det är mkt hett i tunisien nu...
ha de gott
Av Krahso
11 aug. 2010 17:29
Jag glömde säga att Sahara turen var väl värd pengarna!! (Kanske inte för mig då som ju var sjuk - men resten av familjen njöt till fullo av allt från Colloseum, till ökenritt och mineralbad. MEN det var olidligt i bussen!!!! 54 grader utanför bussfönstren tar död på den bästa AC och den pustade förtivlat ut ljummen luft i bussen. Så jag vill inte avråda dig från att göra resan. Min fjortonårige son som annars är mkt kräsen med vad som lockar honom från datorn - säger att den resan var det bästa av allt!!! MEN ni bör ändå veta att ni inte är garanterade en sval skön buss under resan...

Solskyddsmedel är ett absolut måste! Vi grundade vi hotellets pool under de första tre dagarna. Fjärde dagen gick vi ned till havet och hade solskydd 50 på kropparna - men brände oss lik förbenat efter bara några timmar där. Så ta det lugnt med solen!

När det gäller "störande" försäljare... Det gäller bara att undvika ögonkontakt. OCH om de tränger sig på säger du bestämt la shukra! (Nej tack!) Vi hade inga som helst problem med störande eller påträngande försäljare. Tvärtom var alla mycket trevliga och vänliga.

Ha en skön semester!!
Av Annical
13 aug. 2010 00:13
Tack för alla kommentarer, åsikter och svar på frågor som ni har gett mig. Imorgon lämnar jag kära norrland för att ta mig ner mot huvudstaden och sedan vidare mot Tunisien för två veckor. Hoppas alla får en härlig tid här hemma också!