Tips vad gäller safariresa

Av Kampala
28 feb. 2016 08:12
Visningar: 228
Jag planerar att resa med en vän till Botswana för att se vilda djur och undrar om någon har varit där och kan ge tips och råd.
28 feb. 2016 11:10
Hej!
Botswana är ett fantastiskt land och det finns några riktigt bra parker där. Den absolut bästa parken jag varit i där heter Chobe (elefanterna i Chobe är de största jag någonsin har sett) och ligger strax norr om Okawangadeltat och staden Maun. Maun är ett bra utgångsläge för mycket safari dessutom eftersom det finns så många alternativ.

Det är väldigt populärt att flyga ut över Okawangadeltat eller ta en kanottur i sådana där urgröpta trästockar bland annat. Jag vill minnas att en timme med flygplan över deltat kostade cirka 100 dollar per person när vi gjorde det. Man chartrar typ ett litet 8-sitsigt flygplan så fyller man planet så blir det billigare per person.

Ska ni bo i Maun så kan jag rekommendera hotellet Sedia Hotel
http://www.sedia-hotel.com/ - hemsidan ser ut som skit men hotellet är nice och vill man så kan man campa på deras tomt istället. Det är skitmysigt där. :)

Det finns även en park som heter Nxai Pan National Park som ligger österut efter vägen ifrån Maun. Jag vill minnas att den var rätt bra med.

I Botswana är det inte ovanligt att både giraffer och elefanter går över vägen när man är ute och åker. Det har jag inte upplevt i något annat land i Afrika som jag besökt. Även om jag nästan gick in i arslet på en elefant utanför staden Victoria Falls vid Victoriafallen.

Sen finns det ett ställe som heter Lake Ngami som är en sjö som växer och krymper hela tiden. Åker man dit kan man få åka ut på sjön tillsammans med de lokalbefolkningen. Det är trevligt och man får träffa lite folk på ett naturligt sätt. Det är mest fåglar kring sjön, väldigt mycket maraboustorkar till exempel.

Sen har jag varit i Kalahari med. Det är en helt fantastisk plats och väldigt udda. Kanske inte det mest självklara resmålet dock.

Valutan heter pula och man kan räkna den som 1:1 med svenska kronor för att underlätta för sig själv. Växlingskursen är dock 1 pula = 0,75 SEK verkar det som.
Hur som, det är billigt.

Deras taxis är ljusblå bilar och de åker över allt på de stora vägarna. De fungerar lite som bush taxis och det kostar typ 2 pula att åka med dem (från Maun centrum till Sedia Hotel i alla fall). Det roliga är att de ofta stannar utmed vägen för att plocka upp mer folk för att fylla bilen. Så de är halvt om halvt lokalbussar och halvt om halvt taxi.

Här är lite bilder ifrån Botswana
http://www.ixploretheworld.com/gallery/2012-africa/botswana

Och här är lite kortfattat vad jag gjorde där under de två veckor jag var där ungefär.
http://www.ixploretheworld.com/archives/170
http://www.ixploretheworld.com/archives/322
http://www.ixploretheworld.com/archives/326

Botswana är ju stort så du får kanske vara lite mer specifik på vart ni ska ta vägen! Och fråga gärna om du undrar något så kan jag kanske hjälpa dig mer. :)
Av Kampala
28 feb. 2016 17:41
Tack för informationen. Låter bra. Har hört att man vill slippa massturism i Botswana och det passar oss om så är fallet. Ska läsa på mer om safariturer etc.